Šta je novo?

Isprobajte da li vam radi TRIM

Probah i ja... Active@ UNDELETE program, avi fajl od 175MB (kao za pocetak, cisto da probam). Probah i na HDD-u i na SSD-u.

Na hardu radi normalno - obrisem fajl, obrisem i iz kante... pokrenem program, on vidi fajl, recover-uje ga na drugi hard... proverim preko one compare opcije ta dva fajla - prijavi OK. Veli da su identicni :)
I izgleda sve OK - pustim taj fajl, sve radi normalno.

OK, to je bilo na hardu i XP-u... odo' sad u Win 7 i na SSD. I tada krecu cudne stvari.
Najpre da napomenem da mi ovaj program vidi (nalazi) ovaj .avi fajl kada se nalazi u kanti... vidi ga nakon skeniranja, nudi opciju za povracaj, a recovery i radi - fajlovi identicni. Naravno, zasto i ne bi bili... ipak sam ga samo izvukao iz kante, za tako nesto mi ne treba recovery program :D

Ipak, kada taj isti fajl *obrisem* iz Recycle Bin-a, gde se do malopre nalazio... program (vec pomenuti Active@ UNDELETE) ga vise ne vidi.
Jednostavno, fajl kao da ne postoji... tj. kao da nije nikada postojao. Probah onaj "brzinski" scan, probah i onaj drugi, sto kopa "u sitna crevca" (i traje 10 minuta - 'bem ti 128GB SSD, kud ga uzeh tol'kog :d)... ni jedan ni drugi ne prijavljuju da uopste postoji bilo kakav fajl od 175MB za recovery. Kao nasao je neke fajlove od 350MB (pitaj Boga od kada su ti i koji su uopste)... ali ovog od 175MB - sto se do malopre nalazio u kanti, a pre toga bio u root-u C particije (tj. citavog SSD-a) - jednostavno nema.
Cisto iz znatizelje, probah recovery par tih fajlova od 350MB... to su bili takodje .avi fajlovi, epizode neke serije. Njih je kao povratio, properties tih fajlova je prikazivao da imaju kao po 350MB... medjutim, kad pustim, vidim "klip" od cirka jedne sekunde, tek onaj osnovni ekran da mogu da zakljucim koja je serija u pitanju. Dakle, zauzima 350MB, i u bajt se poklapa sa verzijom koja mi se nalazi na kompu, nema sumnje u sve to... ali klipa u celini (~45 min.) jednostavno nema, fajl ne valja. Probah i onaj compare iz komandne linije - nasao je 10 gresaka, kao i kod svih, offset u vrednosti nekih 4000, koliko se secam... mada, sta ima compare da mi govori bilo sta, jasno je i meni samom da onaj kip nema veze sa zivotom, te da recovery nije bio uspesan - 350MB fajl, a traje krace od sekunde :D

Probah kasnije jos jedan, od 231MB (namerno sam birao ovakav fajl, nestandardne velicine, da bih lakse mogao da ga nadjem u rezultatima skeniranja)... ista prica. Jednostavno ga program ne vidi, kao da nikada nije ni bio na C-u... tj. SSD-u.

Sad, da li to meni TRIM (ili interni GC mehanizam) tako brzo "radi", da odma' prakticno "unistava" fajlove koji si izbrisani... ili pak ja nesto nemam pojma :p - to vi meni recite :)
Najj mi je predlozio da oprobam sve ovo u XP-u, sa drugog harda, kada mi Win nije butovan sa SSD-a... i mislim da je to odlican predlog, pa cu bas da vidim sta ce da ispadne.

Inace, reda radi pokrenuh i CDM/AS SSD benchmarke nakon svega ovoga, da vidim da se nesto nije poremetilo slucajno, ta da mi se slucajno nije "zaprljao" :p SSD u medjuvremenu i read/write skorovi opali... i jok, sve je kao sto je i bilo pre - u AS SSD-u je skor bio 595, a CDM mi je generalno bolji za promil za svaku kolonu, a vala i celih 10MB/s u 4K write koloni u odnosu na period kada sam poslednji put radio benchmark :p
(sto je bilo pre nekih mesec dana)

Prilozi

• Real SSD C300 - 31.1.png
    Real SSD C300 - 31.1.png
    53 KB · Pregleda: 32
@alfaunits
A trebalo bi da vrati sve nule u fajlu?

Da, to bi bila idealna situacija ako radi TRIM. Ako su random podaci onda nisam siguran sta je vraceno, verovatno nije odmah radjen undelete, vec posle nekog vremena, nerealno je da SSD vraca random podatke, mada ko bi ih znao ;)
@CAR, interesantno... znaci trimovan ti je i MFT?:)

Evo sad se i kod mene to desava kao kod CAR-a znaci obrisem fajl i odma uradim UNDELETE i fajla tog nigde nema:S:
Instalirao sam novi sistem uradio pre toga secure erase posle toga sam sve optimizovo sa SSD Tweaker 1.8.2 PRO i sad se isto desava kad obrisem fajl Active@ UNDELETE program ga uopste ne nalazi :S:

Prilozi

• Noname.jpg
    Noname.jpg
    151.1 KB · Pregleda: 26
Meni FileRestorePlus isto ne pronalazi fajl, program Recuva ga tek pronadje kada ukljucim "Deep Scan" koji traje nesto duze. Recuva ispise da fajl nije prepisan sa nekim drugim, ali pise i da fajl ne moze da se povrati i ako ipak pokusam da ga povratim fajl bude pun nula. Pa probajte i Recuvu, besplatan je program.

Ja u ovom programu nemogu naci Deep Scan :S:

Deep Scan se nalazi u Wizardu :)

Nemogu naci Deep Scan djaba se mucim :S:

Evo uspeo sam jedan sitan fajl da vratim sve sto sam krupno pokusao nevidi ni jedan endelete program :S:

Prilozi

• Jel sad valja.jpg
    Jel sad valja.jpg
    135.6 KB · Pregleda: 24
deep.png
Jel vidis sada gde je Deep Scan :)

Evo rezultata sa tim programom ja sam izgleda skino bio kontra program:d

Prilozi

• evo.jpg
    evo.jpg
    304.1 KB · Pregleda: 29
@CAR, interesantno... znaci trimovan ti je i MFT?:)
Nemam pojma... reci ti meni!!! :D:D

Al' da ono nece - nece... probacu kasnije na XP-u, cisto da malo razjasnim(o) situaciju :)

P.S. Mada, ja sam uveren da meni perfektno radi TRIM (ili interni GC - koliko li cu puta samo da ponovim ovu mantru :D), jer em sto mi SSD zaista radi perfektno, te sada, nakon par meseci od kako sam ga kupio, radi brze i bolje nego ikada pre (svi su mi skorovi sad u peak-u), em sto mislim da imam i dokaz za ovako nesto - u vidu nekakvih grafikona :)

Elem, u vreme kada sam ga uzeo i poceo da vrtim one silne CDM/AS SSD/ATTO/HD Tune/HD Tach testove, primetio sam, nakon izvesnog vremena, blagi pad (primetan u HD Tune i HD Tach grafikonima) na samom pocetku krive transfera. Pre toga mi je linija transfera u HD Tach-u isla kao na EKG-u pokojnika - flat line all the way :D... da bi, nakon svih ovih silnih testova i, realno, "mucenja" SSD-a - imala blagi pad na samom pocetku.
Zabelezio sam to, evo na sta mislim:

(cisto pojasnjenja radi, da malo razjasnim - HD Tach, HD Tune i HD Tune Pro... s tim sto sam probao u dva razlicita Win-a, cisto da vidim da nije problem u samom OS-u... a probah i HD Tune Pro pride, da vidim da li on vidi ono sto obicna verzija primecuje).

I ma koliko puta da sam ponavljao test - uvek bi bilo isto... ovaj pad na pocetku se uvek ponavljao, kao i izmedju 18-og i 28-og gigabajta.
Sta da kazem, vec sam bio spreman za secure erase, te sam bazao po Crucial-ovom sajtu, skinuo onaj njihov Crucial Wiper, skinuo sam neki Sanitary Erase, a na kraju i HDDErase v4.0.

Ipak, nakon izvesnog vremena (zaista se ne secam da li je to bilo par sati ili par dana), dok sam bio bas u OS-u koji je na SSD-u (tj. Win 7)... pustih ponovo testove. HD Tach i HD Tune.
Grafik je bio drugaciji... flat line is back :D

Nesto se dogodilo, ocito... TRIM ili GC - who cares, bitno je da je "ravno sve do Kosova" :p

Evo i HD Tach/HD Tune grafika koje sam odradio pre cirka sat i po vremena, ovo je najsvezije moguce stanje mog SSD-a:

Poslednja izmena:
CPU usage -1% :D:D:D

4.4GHz :p

Hmmm izgleda da se kod mene AMD AHCI drajveri nisu slagali sa trim-om. Snimio sam film na SSD, obrisao ga, undeletovao ga i dobio identičnu kopiju originala. A AS SSD benchmark pokazuje da je brzina upisa 60MB/s dok je pre mesec dana bilo 90.

Vratio sam default windows AHCI drajvere i ponovo probao sa filmom - ovog puta je Recuva navodno uspeo da uradi undelete, ali postoje brojne razlike fajla u odnosu na original.

Inače, AS SSD sad pokazuje 66MB/s upis... Sa druge strane ATTO je sa AMD drajverima pokazivao skoro iste vrednosti kao i kad je disk bio nov, a sad je otprilike tu negde možda 5% lošije...

Poslednja izmena:
AMD drajveri nemaju TRIM tako da nije cudno :)

Eh pa nisam znao, mada sad vidim da na netu ima oprečnih mišljenja o tome...

O kolko sam citao i sa M$ drajverom delimicno radi Trim samo do 4GB fajlovi :S:
Znaci kad formatiras uradi 4gb samo ili ako obrises veci fajl od 4gb uraditi Trim samo prvih 4gb :S:

Poslednja izmena:
Probah prvo sa HDD-om, uzeh fajl od oko 3GB, iskoporam ga na drugi HDD, obrišem ga (ne u kanticu nego skroz), vratim sa "Recuva" i uporedim, fajlovi su identični.

Nakon toga proba sa SSD-om, Vertex2E (Sandforce), Win7x64HPI, Intel RST10.1.1008. Iskopiram taj fajl na SSD, skroz ga obrišem, sačekam oko minut-dva, vratim sa "Recuva" i uporedim, fajlovi su različiti. Pogledam u Hex editoru, a ono na SSD-u fajl sve nule! Dakle TRIM valjda radi!

Sudeci po tome sto si napisao - radi... i to radi za sve pare! :)

Ovako je bilo prvi put:

Drugi put:
untitled-2.jpg

Da li sad radi TRIM?

Negdje sam pročitao da se TRIM odrađuje kad je SSD u idle, znači ne odmah po brisanju nečega već kad SSD miruje pa kao "ajd' kad ništa pametno ne radim da makar TRIM-ujem" :D
Ne znam da li je ovo tačno.

- Nadjite neki veci file (sigurno imate neki bekap interneta od 700 MB ;))
- Kopirajte ga na SSD
- izbrisite taj file (sa SSD-a)
- pokrenite neki undelete utility i skenirajte SSD
- uradite recovery fajla koji ste upravo izbrisali (recovery uradite na neki drugi disk, ne na SSD ;))
- Uradite file compare originala i fajla koji ste upravo vratili.

Pratio sam ove korake, mada mi nije sve bas najjasnije ..

Uglavnom iskopiram sam sa HDD-a na SSD jedan fajl od ~30mb, zatim ga obrisao (obrisao i iz recycle bin) i pokrenuo scan u UndeletePlus-u. Scan je izgleda nasao taj fajl ali ime nije isto i velicina je 544 bytes - kada uradim recover tog istog fajla na HDD dobijem to sto i pise i naravno ne mogu da ga otvorim.

Jel to u redu ?

Uradi potpun delete odmah, a ne u Recycle bin. Mada ovo izgleda kao da je prepisan MFT gde je bio file (sto je i moguce), pa zato ne mozes da uradis recover, ali to nije taj test.

OK sada sam iskopirao samo jedan obican .txt fajl i obrisao sam ga odmah bez da ide u kantu. Scan ga je nasao i pokazuje da je velicina ista, ali kada ga otvorim sadrzaj je drugaciji tj. nema veze sa onime sto je zapravo bilo unutra. Kako da uradim neko ispravno poredjenje ako treba ?

koliko sam shvatio, treba da probas sa vecim fajlom, tipa 700MB...

Nije valjda se to da li TRIM radi ili ne radi ne može nekako u samom Windowsu negdje vidjeti već se moraju ganjati ova neka kopiranja i brisanja?

Yep. Za manje fajlove se brise MFT, a ako je file <~4KB on staje u svoj MFT entry, pa se samim tim brisu podaci fajla ;)

Znaci to isto uradi, samo veci file.
Generalno gledano:
- ako je vracen file skroz nule, TRIM odlicno radi (tj. blok koji je markiran kao free, SSD ga vraca kao nule)
- ako je dobar deo fajla nule (gledano po 4096 bajta kao celinu) ili je file skroz random (nije isti), onda selektivno radi TRIM, ali ne vraca nule za unused blokove, sto nije bash kako treba.
- ako je neki blok u vracenom fajlu isti kao blok u originalnom, onda je vec komplikovano... mozda TRIM radi selektivno, tj. ako je CEO blok unused vraca nule, a ako nije ceo markiran kao unused onda vraca podatke sa bloka, ili random podatke.

Prva opcija je najbolja i tako radi na Intelu i rebranded Intel SSD-ovima. Drugi nacin izgleda radi na SF diskovima.
Ne znam sta se zbiva na C300, meni vraca ceo file uglavnom :( To ne znaci da ne radi TRIM, ali ne radi kako bi trebao (gledano sa strane sigurnosti podataka).

@Vader, ne moze. Moze se videti da li disk podrzava TRIM, ali to ne znaci da TRIM prolazi (niti postoji status kod u storage stack-u koji kaze da li je TRIM prosao - to je samo NOTIFY IOCTL), ili da TRIM radi kako treba.

Poslednja izmena:
TRIM obezbjeđuje da se fajl fizički obriše onda kad se obriše u Windowsu, pa da ta lokacija bude čista za neko sledeće upisivanje, da li je to to? Ako jeste da li se fizičko brisanje dešava odmah kad se fajl obriše u Windowsu ili nekad kasnije, u nekom idle stanju diska?

A što se tiče ove provjere da li TRIM radi ili ne, da li Windows 7 može da se zaglupi pa da ne uključi TRIM ili ovim samo provjeravate da li TRIM radi na vašem modelu diska, pa da ukoliko radi nekome na npr. C300 onda ostali sa C300 ne moraju da provjeravaju da li im TRIM radi u Windows 7?

Evo kopirao sam sa HDD-a RAR arhivu od ~1.35GB, zatim obrisao i pokrenuo scan. Undelete Plus ju je odmah nasao i uradio sam recover, arhiva ima isto ime ali zauzima svega 8.00KB - isto toliko je zauzimala i jedan druga arhiva nakon recover-a koja je originalno oko 120Mb.

Kako to da uradim "compare" i da li uopste treba tj. sta sada ovo znaci :) ?

Vrh Dno