Šta je novo?

Isprobajte da li vam radi TRIM

alfaunits

Znamenit
Učlanjen(a)
24.06.2006
Poena
1,385
TRIM bi trebalo da markira stranice (page/4096 bytes) kao prazne kada se neki file obrise (i ukoliko je moguce uradi erase cycle).
To bi znacilo i da undelete ne bi trebalo da radi ;) Sto kod mene nije slucaj za C300, W7 (mozda je do eSATA povezivanje koje moram trenutno da koristim, ali sumnjam, posto je obican pass-through a ne RAID kontroler).

Elem, evo kako isprobati da li radi TRIM (naravno pod uslovom da imate W7 i "fsutil behavior query disabledeletenotify" daje rezultat 0 u command promptu):
- Nadjite neki veci file (sigurno imate neki bekap interneta od 700 MB ;))
- Kopirajte ga na SSD
- izbrisite taj file (sa SSD-a)
- pokrenite neki undelete utility i skenirajte SSD
- uradite recovery fajla koji ste upravo izbrisali (recovery uradite na neki drugi disk, ne na SSD ;))
- Uradite file compare originala i fajla koji ste upravo vratili.

Trebalo bi da je veliki deo recovery fajla NULL (ili sve ne-NULL tj. 0xFF fill).

Bash me zanimaju rezultati. Care, od tebe pogotovu ;)

Kopairao film na SSD, obrisao, uradio undelete na drugi disk, uporedio original i "povraceni" fajl.
Rezultat: "10 mismatches".
Pod uslovom da sam sve dobro obavio, pitanje je radi li TRIM?

Prilozi

• fc.jpg
    fc.jpg
    122 KB · Pregleda: 124
Baš čudno da ne postoji neki utility koji će proveriti da li zaista radi TRIM ili ne?

Ako to nije lako moguće, kako to da su osmislili TRIM standard a da istovtremeno nisu osmislili mogućnost provere funkcionalnosti istog?

Kopairao film na SSD, obrisao, uradio undelete na drugi disk, uporedio original i "povraceni" fajl.
Rezultat: "10 mismatches".
Pod uslovom da sam sve dobro obavio, pitanje je radi li TRIM?

Koliko je veliki taj file? Ako je tek na ~700MB (koliko vidim na lokaciji 0x2D000000 se tek razlikuju), nije odradio TRIM svoje :(

Moguce je i da SSD ne brise pages odmah nego pokrene GC kasnije pa tek onda nesto uradi, ali nerealno je da ako markira page kao TRIMmed da vrati podatke sa nje (mozda nije uradjen erase cycle, ali ako TRIM radi mora da markira page kao free - sto znaci da treba da vrati NULL ili 0xFF podatke za nju a ne da je cita).

@MM, ***, TRIM je notify komanda, bez vracanja greske - jer ionako nista se ne bi uradilo u slucaju greske (sigurno ne bi vratili neku gresku aplikaciji ;)). Jedino moze FS da upise nesto u event log i da ne salje TRIM dalje ako ne radi, ali u sustini ako drive pokazuje da podrzava TRIM, onda ce TRIM komanda uvek proci - samo hardverski moze da se proveri da li radi (ili na ovaj nacin sto sam rekao)

Poslednja izmena:
ja otkako sam update-ovao firmware (intel-ov) na kingston i reinstalirao win7, intel ssd tool mi sad zavrsi posao u roku od 2-3 sekunde, dok je ranije radio po nekoliko minuta, tako da mislim da radi trim

Aj probaj kako ti radi gornji scenario?
Intelu nije ni potreban TRIM, ja sam urnisao X25-M bez TRIM-a pa su radili full throttle i dalje. SSD Toolbox ne koristi TRIM nego verovatno neku internu komandu (ako ista radi uopste :p), jer za 2-3 sekunde nije moguce trimovati toliki SSD :D

pa i ja kontam da nije moguce, pa zato i mislim da radi trim (kao sto rekoh u gornjem postu, prije je radio po nekoliko minuta) ..probacu kad nadjem vremena

to sam pitao ja onog iz Kingstona sto je drzao prezentaciju u Benchhausu nije znao da odgovori, mislim da mozemo bolje da se vidi ako gledas direktno na lokaciju van particije,
mada mi oblast cela shkripi mnogo

Probacu i ja kad osposobim masinu :d

No problem... kazi samo koji softver si koristio, da metnem i oprobam ja taj isti ;)

Ja sam probao Undelete Plus, ali mislim da bi bilo koji radio ako radi ;)

@mmsandi, ti imas X25-V od 40GB jel' tako? Znaci na Intelu radi kako treba (Intel/Kingston..).

Re

Ja sam probao Undelete Plus, ali mislim da bi bilo koji radio ako radi ;)

@mmsandi, ti imas X25-V od 40GB jel' tako? Znaci na Intelu radi kako treba (Intel/Kingston..).

OK, ja se bio zabrinuo, ali ni meni undelete sa SSD-a nikako ne uspeva, kojim god programom da probao. Kingston V40 sa Intel-ovim novim FW.

Odlicno, znaci da kod tebe radi kako treba. (ili bar kako vecina misli da treba da radi - mozda radi i kod drugih ali je pitanje kada kontroler ista uradi po tom pitanju)

Voleo bi ja to da probam pa kako ide kopiram neki fajl na c obrisem ga i instaliram undelete program i vratim fajl koji sam obrisao i pogledam kolika su odstupanja od originala.
Uh komplikovana mada pise da radi TRIM kod mene u kompu to ne mora nista da znaci.

fsutil behavior query disabledeletenotify" daje rezultat 0
E ovo ne znam sta vam znaci jedino.

Sta se kuca ovde posle option kada napise

x3KH5.jpg

Poslednja izmena:
Ako budete imali vremena recite samo gde sam pogresio, iskopirao sam na SSD izbrisao vratio na disk koji nije sistemski i pokusao da uporedim, i onda je nekoliko sekundi radlio i pojavilo se ovo. Mozda treba jos nesto da otkucam pre, nije mi bitno toliko netgo cisto onako.

dI9aG.jpg

*** slabo se snalazim ovo je prvi put da koristim cmd.
Samo taj fajl sto sam izbrisao kada sam ga vratio on nije imao ime kao original nego neko bezveze ime ali sam ga prepoznao po velicini, jedva. 1.36 GB je bio veliki. Pa sam mu ja promenio ime onda da se zove kao original. Mozda nisam trebao.

Poslednja izmena:
Mislim da comp kaze "Files compare OK" ako jesu identicni fajlovi, tj. u bit si vratio originalni fajl.
Znaci na tom Kingstonu ne radi TRIM kako treba ;) POkreni CrystalDiskInfo i vidi da li ima TRIM podrsku (pod Supported Features) za svaku slucaj.

Ima podrsku vidim u Hd Tune Info.
Kako bi trebalo da bude da bi radio???
Pise Native Trim Support u specifikacijama i obelezen je TRIM kao da radi. Jer moram bas taj CrystalDiskInfo da instaliram ili mogu HDTUne ovaj koji imam???

Poslednja izmena:
Moze i HDTune.
Ne znaci ovo da TRIM ne radi, vec da ne radi "kako Mali Mikica zamislja".

Po specifikaciji TRIM treba da obelezi stranice kao slobodne kada se obrise file. Kada se stranice stvarno obrisu zavisi od dosta stvari i situacije. To je nebitno, ali sa druge strane, bitno je da stranice budu oznacene kao free i da ih tada kontroler ne cita, tj. da vrati neke predefinisane podatke. Tako je bar logicno vecini koja se seta u "Storage" na raznim forumima, od SSD-a do SSD-a radi drugacije.

Evo neki Kingstoni rade, neki ne. Tj. markiraju strane kao free, ali posto jos nisu obrisane u stvari, on ih cita, iako to nije logicno.

Mene cudi da recimo na C300 cak i posle nekog vremena, kada je vec dosta ispisano po disku, i dalje sam mogao ceo file od 400MB da vratim :(
Da je samo deo vracen, pogotovu ako su neki delovi skroz 0xFF ili skroz 0x00 (tj. one koje nisu vracene), to bi bio znak da su stranice markirane kao free, ali da ih kontroler cita sve dok se stvarno ne uradi erase cycle, sto moze doci dosta kasnije.
Moja situacija medjutim izgleda kao da TRIM uopste ne radi nista.

Probaj ako imas neki file koji je odavno obrisan da vratis, a cije podatke mozes nekako da proveris (tipa mozes da pustis AVI ili MP3, ako radi onda je vracen barem deo).

Vazi probacu kada buedem imao sada mi je sistem star nedelju dana jos ni muziku nemam neku jer uglavnom slusam radio ili tako. Kada odgledam film neki prebacicu ga na C pa onda obrisati pa za nedelju dve pogledati.
Hvala ti, nisu hteli ni da mi kazu koju komandu toj taster da otkucam kada izaberev 2 fajla pa mi stavi ono Options i onda ceka da mu dam komandu da jos jednom potvrdi koja 2 fajla uporedjuje. Nego nabadam 1 po jedan taster pa kucam ispocetka. Ni sada ne znam sta sam otkucao.

Poslednja izmena:
File compare moze mnogo lakse sa: "fc filea.ext fileb.ext"
;)

Ja sam otkucao ono u cmd sto proverava da li je ukljucen TRIM i stvarno pise da je ukljucen.
Dobro on ima vec fabricki ukljucen ali to ne znaci da radi.

To ne znaci da TRIM RADI. I pitanje je sta radi u stvari...
kao sto rekoh mozda TRIM odmah markira i brise (sta moze od) stranica, a mozda tek kad nema gde da pise od pocinje da cisti stranice koje su TRIMovane.

Scenario koji sam opisao za proveru ce prikazati da li TRIM radi dovoljno dobro ili je neka kvazi-implementacija, ondosno TRIM koji manje znaci po pitanju performansi.

Sad dali radi ili neradi Trim evo slike :)

Prilozi

• dali valja.jpg
    dali valja.jpg
    175.3 KB · Pregleda: 65
Ovo tek nema smisla, ti si dobio neke random podatke upisanje ;) Verovatno je nesto prepisalo file pre nego si ga vratio?

pa reci kako da odradim vec mi dodje da ga pod cekic:d

@alfaunits
A trebalo bi da vrati sve nule u fajlu?

@najj
Probaj odmah cim obrises fajl da odradis "undelete" tako da windows nema bas puno vremena da ga prepise sa necim.

Vrh Dno