Šta je novo?

Ispravljac sa regulacijom U i I

Hobista

Zapažen
Učlanjen(a)
18.11.2024
Poena
5
Pozdrav,
pre nekog vremena sam dobio ispravljac koji ima neki kvar i velika mi je zelja da ga osposobim jer bih ga i koristio.
imam neko osnovno znanje iz elektronike i merenja ele komponenti i nameracio sam se da sam nadjem kvar i da ga osposobim. Ali za sada nemam pomaka.
Sema je u nastavku. Kada ga uklucim na izlazu daje konstantnih 55 V. Kada skinem osigurac V101 (8A) na izlazu mi pokazuje 17 V. Ne reaguje potenciomerat za regulaciju.
Zamenio sam sve elktrolitske konderatore. Skidao sve tranzistore i prekontrolisao unimerom. Diode sam kontrolisao a neke i odlemljivao jedan kraj i kontrolisao. Vise puta gledao plocu i unimerom gledao da li ima prekida u nekim linijama. Zener diode kontrolisao i sa naponom koji daju.
Ali problem nisam resio. Ocekujem neki banalan problem ali ja ne mogu da ga resim pa molim one koji se bave servisiranjem ili neko ko poznaje principe rada ispravljaca da pomogne sa savetima.
Hvala unapred

Prilozi

• RSU 01.jpg
    RSU 01.jpg
    424.9 KB · Pregleda: 64
Juce sam ponovo gledao stampanu plocu i primetio nesto sto mi je promaklo.
Nedostaje ZD 1 - ZF 6,2 kod integralnog kola IC 723. Malo sam zbunjen jer pozicija na koju treba da ide ta dioda sa jedne strane na ploci ima rupicu na ploci (mesto gde se stavlja) i uopste nema tragove da je tu nekad bila ta dioda. Druga strana pozicije te diode je pomesana sa drugim elementima pa ne mogu nista da zakljucim.
Da li nedostatak te diode moze da uzrokuje ovakve probleme sa ispravljacem. U prilogu je i sema kola 723 a ova zener dioda povezuje pinove 2 i 10.
Inace ja sam ovaj ispravljac dobio i ne znam da li je uopste radio ranije, dobio ga kao neispravan

Prilozi

• 723.JPG
    723.JPG
    27.9 KB · Pregleda: 34
741 i 723 su LM kola i koštaju jako malo.
LM723 je voltage regulator, a LM741 je amp. Zameni i njih jer zajedno koštaju 100rsd.
Normalno je da na elektronici imaš prazna polja i neiskorišćena mesta. Ako izgleda kao da nikada nije bila komponenta onda ne diraj, to je za neki drugi model bilo korišćena šema.

Šta ti je sa trafoom, da li je on dobar?

zener verovatno služi da zaustavi output ako se pređe određeni napon. pin 10 je output. Zener otvara promet ukoliko se pređe njen napon tako da bi prelaskom napona ona provela na current limit pin koji verovatno zatvara tranzistor na outputu.

Trafo je nov pravljen po narudzibi za ovaj uredjaj po specifikaciji i ne sumnjam u njega jer on daje na sekundaru koliko i treba
Ovaj ispravljac ima sve i povezno je sve kao i ova sema. Jedino nedostaje fizicki ova zener dioda koja je na semi. Da je stampana ploca radjena za jos neki model ispravljaca valjda bi ostavili jos neke pozicije za neke druge elemente ali toga nema. Zato sam sada poceo da sumnjam na ovu diodu.
Sta bi bilo da ja stavim samo ovu zenerku pa da vidim sta ce se desiti?
U sledecem koraku bih menjao ovo integralno kolo pa sledece.

A za koji napon bi stavio zener diodu? Vidim da stoji 6.2, tako da je to verovatno 6V2
Ne verujem da je to rešenje jer sam mišljenja da ona gasi u slučaju greške, ali stavi slobodno.

Stavio sam diodu 6,2 V ali nista nisam dobio.
Kada se ukljuci ispravljac napon se polako podize do max a to je 49,5V, rnije je isao do nekih 53-55v. Ne skace naglo vec se polako podize.
Inace trafo je pravljen da daje 40 v pa je ovaj max i u redu.
Problem je sto nemam regulaciju. Sta biste vi pogledali da ste na pocetku?

Pa reče ti čovek da zameniš sama kola, jeftina su i upravo ona služe za regulaciju i pojačanje.

Nazad
Vrh Dno