Šta je novo?

ISPRAVLJAC/adapter 220V > 8V - 5Amp , 40W. ?!? problem, pitanje, savet...

taj ispravljac koji imas je isto sto i usb prikljucak na kompu. dakle, ukoliko mozes da punis bateriju preko kompa, moci ces i ovim ispravljacem.

Odgovorio sam oggichu

shvatio sam pa sam zato i obrisao upravo poruku ! :)

***, izvini :) nisam spavao 40 sati :D
nisam video da je on pisao pre....

pozz!

@ividicki
Kakva transformacija problema od prvog posta, pa do sada. A i tvog znanja...
Da li si probao onaj DC-DC? Jel' se greje mnogo kad radi uredjaj? Ti Kinezi su cudo. Sve prave za male pare...

@oggich
5.0V, 1A. To meni lici na ispravljac, a ne punjac. Razlika je sto ispravljac 'ispravi' 220AC na 5V DC i to je sve. U vecini telefona je kolo za punjenje koje brine kako se puni telefon. Dakle, ono sto mi zovemo 'punjac za telefon' vec odavno to nije nego samo ispravljac.
Ako tvoj zvucnik ima kolo za punjenje (ako moze da se puni preko obicnog USB kabla kao telefon, recimo) onda tebi u sustini i treba ispravljac. Dalje, USB obicno daje 500mA tako da ce tvoj 1A punjac biti dovoljan.

off:
Ja neki dan kupih punjac za 18650. Mislio sam da je punjac u kolevci (tamo gde baterije stavljas), a ispravljac onaj deo sto ide u struju. Nije. Punjac i ispravljac su zajedno u budzi sto ide u struju, a kolevka ima samo LE diode. Na punjacu za liion stoji: 4.2V kao izlazni napon.

Hajde da ne pravimo zbrku sa "ispravljačem" i "punjačem. Na elementarnom nivou, ISPRAVLJAČ, ispravlja naizmeničnu struju u jednosmernu kroz DIODU/E bilo kojeg napona. Ispravljač ne menja napon (mnogo). Svaki ispravljač može da puni baterije i akomulatore ako daje potreban napon. Tako da "Razlika je sto ispravljac 'ispravi' 220AC na 5V DC i to je sve" nije tačno uopšte. Da bi taj ispravljač "ispravio" 220vAC na 5vdc mora prethodno da spusti napon naizmenične 22vac na nižu 5vac pa da onda 5vac ispravi u 5vdc koje onda može da puni bateriju ili izravno napaja neki uređaj koji radi na 5vdc.
To spuštanje napona od 220ac može da se izvede upotrebom transformatora il elektronskim regulatorom AC-AC pa tek onda da se ispravi diodom/diodama (dve ili 4 u mostu).
Ti "konverteri napona" za cigaret upaljače u kolima su DC - DC regulatori, Za USB adaptere to je 12vdc - 5vdc regulator. Može da bude i "punjač" baterije na telefonu, nekom drugom uređaju ili izravno napaja neki uređaj koji radi na 5vdc.
edino koliko dobro neki konverter "pretvara" struju sa više AC na nižu DC može da pravi razliku u tome dali je definisan kao PUNJAČ ili NAPAJANJE. Kada je samo PUNJAČ, nemora da ima mnogo dobru regulaciju a kada je definisan kao NAPAJANJE za izravno napajanje uređaja, onda treba da ima bolju regulaciju napona a ponekad i jačine struje.

Poslednja izmena od urednika:
Ne znam sto me prozivas bezveze da unosim zbrku, ali OK.
Ja nikako da pohvatam pojmove koje koristis jer su izgleda direktan prevod sa engleskog jezika. Kad to vidim, elegantno i preskocim ono sto neko napise. Izvinjavam se, ali je tako.
Ovo kako ti delis da li je punjac ili napajanje: cini mi se da pricas o stabilisanom i nestabilisanom napajanju.

Kazes (parafraziram): Nije tacno da ispravljac samo ispravi sa 220VAC na 5VDC, nego prvo spusti AC transformatorom, pa onda diodama, pa onda, pa onda i tek tada dobije 5VDC ((sto i ne mora da bude tacno, coperski/prekidacki ispravljaci, upravo oni koji su najcesce sa telefonima, a verovatno i koji je oggich kupio))
Nije tacno jer nisam opisao medjukorake. Eh...

Ako nekome nisam bio jasan:
Sa ovim sto zovemo 'punjac za telefon' koji daje 5V, xxmA ne mozemo da napunimo li-ion (li-po) bateriju direktno. Treba punjac, tj. kolo za punjenje, koje ce da iskontrolise tok punjenja i sto je bitnije, da ne prepuni. Ono se danas nalazi u telefonima.

Ako u posljednjoj recenici ima sta nejasno, pristajem da razjasnim. Ostali 'electronic show-off' me ne interesuje.

Ma ne prozivam ja nikoga, samo sam pokušao sa elektronskog i električnog gledišta da to razjasnim. Sad ko kao shvati, svejedno ali zakone fizike nemože niko da pobije (bar ove današnje sa sadašnjim saznanjima).

Ma ne prozivam ja nikoga, samo sam pokušao sa elektronskog i električnog gledišta da to razjasnim. Sad ko kao shvati, svejedno ali zakone fizike nemože niko da pobije (bar ove današnje sa sadašnjim saznanjima).
Znači, svaki izvor jednosmerne struje bar malo višeg napona od baterije ( akomulatora) može da bude "punjač" za tu bateriju (akomulator). Zovi ga kako hoćeš ali je tako.
Svaki izvor jednosmerne struje dovoljnog napona i jačine struje, može direktno da napaja uređaj koji ima takve potrebe za strujom.
Gledano sa tehničke strane, "punjači" mogu da budu vrlo jednostavni, kao recimo transformator , bar jedna dioda ali i da imaju kolo koje meri koliko je baterija (akomulator) napunjen i da regulišu jačinu struje koja dolazi do te baterije. U mobilnim telefinima, npr, taj drugi deo je obično ugrađen u telefon ali to nije "punjač" nego samo regulator punjenja.
Onaj urđaj koji se može nazvati Punjač za same baterije može da ima taj regulator u sebi "pametni punjač" koji dozvoljava jaku struju na početku punjenja a posle može samo da održava punjenje kada i kako je već potrebno bez da "prepuni" bateriju, dopusti da se pregreje ili sam isprazni.
Napajanje sa druge strane, obično ima kola za što stabliniji i precizniji napon i može bez opasnosti i problema da igra ulogu punjača baterija (akomulatora) dok obrnuto ne mora da bude slučaj.

taj ispravljac koji imas je isto sto i usb prikljucak na kompu. dakle, ukoliko mozes da punis bateriju preko kompa, moci ces i ovim ispravljacem.

Hvala za info i odgovor. Samo me je zanimalo da li ce nesto da se poremeti,ali sam ukapirao da je fora samo da ima 5 volti napon? Jel' tako? Isto kao i na usb-u na kompu? Samo sebe proveravam.

Posto vidim da je doslo do polemike oko toga svega,da ne duzimo dalje bespotrebno. Izvinjavam se adminima ako je neki zez ispao

Hvala za info i odgovor. Samo me je zanimalo da li ce nesto da se poremeti,ali sam ukapirao da je fora samo da ima 5 volti napon? Jel' tako? Isto kao i na usb-u na kompu? Samo sebe proveravam.

Posto vidim da je doslo do polemike oko toga svega,da ne duzimo dalje bespotrebno. Izvinjavam se adminima ako je neki zez ispao
Pa da, ako ti treba 5v onda je to to, Adapter sa upaljača na kolima na USB ti daje 5v jednosmerne.
Upaljač naravno daje 12v, pa izvoli šta ti treba, da radi uređa sa toga ili da puniš njegovu bateriju.
Jedino nemoj taj uređaj da povezuješ na kompjuter ako vuče 8 Ampera, to je previše za to.

Nazad
Vrh Dno