Šta je novo?

isplativost

al_petras

Čuven
Učlanjen(a)
04.02.2004
Poena
604
I kombinacija:
MSI VIA KT333
AMD Athlon XP2000+
kingston 2x256MB@266MHz

II kombinacija:
ASUS nForce2 (ne znam koji tacno model)
AMD Barton XP2500+
kingston 2x256MB@400MHz

Da li mi se isplati prelazak sa prve kombinacije na drugu i koliko je (%) druga kombinacija brza od prve na poslovima 3D-modelovanja?

Mozes za relativno malu doplatu samo da zamenis procesor i memoriju, po meni plocu ne moras da menjas.

Prvo los ti je izbor nforce ploce ukoliko bi uopste isao na nforce, dalje ako ces ici na defult setovanja ako nisi od onih koji ce pokusati da izvuku svaki MHz iz svog CPU onda mozes da ostanes na toj ploci a samo CPU i memoriju da zamenis, jer ces malo dobiti u performansama na promeni ploce.Ali ako se odlucis za o/c onda Abit NF7-S, Ako nadjes otkljucani BArton 2500+ pa ako je i iz neke bolje serije, i naravno neka memorija koja ce raditi na 400 MHz a cak i preko recimo 430 Mhz i to naravno dva komada da bi dobio dual...

Po meni - ne isplati se. Prodaj eventualno taj Kingston i uzmi bilo koju PC 2700 ili 3200 (DDR 333 ili 400, bolje ovaj drugi jer je razlika u ceni minimalna). Ako je CPU Tbred B ne vidim zasto bi ga menjao mada je i Palomino OK ako neces da overclockujes. Ta ploca moze opusteno da radi na 166 (i vise) MHz magistrali uz korektnu 2700 memoriju i uz otkljucan mnozilac. Pitanje je da li ce 2000+ da radi 12,5 *166 - bar nece svaki. Ako je Palomino moras ga jos i otkljucati za npr 11,5*166 = 1900MHz.
Jos jednom: ne bih menjao plocu a RAM i CPU eventualno ali to ipak zavisi od tvojih potreba.

Iskreno, nece da ti se isplati u opste... Prilicno sam ubedjen da kad je modeling u pitanju da razliku nece ni da primetis... Vidi ti nisi naveo koju graficku imas, a ona ti je ipak glavna stvar kad radis modeling, odnosno u View-portovima...

Dakle definitivno, nista ti tom zamenom ne bi dobio...

Uzmi neku EPOX-ovu plocu sa nforce2 chipsetom koja je jeftinija od te asusove i tog BARTONA sa te dve plocice u DUAL-u ces dobiti nekig 20-ak% poboljsane perfomanse a i nece te puno izaci, tj. ako uspijes prodati te vec postojece komponente!

ako zaradujes pomocu kompa, i bitno ti je nesto brze onda kupi,
ako ne onda nemoj.

frogman je napisao(la):
Uzmi neku EPOX-ovu plocu sa nforce2 chipsetom koja je jeftinija od te asusove i tog BARTONA sa te dve plocice u DUAL-u ces dobiti nekig 20-ak% poboljsane perfomanse a i nece te puno izaci, tj. ako uspijes prodati te vec postojece komponente!

Gde ce dobiti 20% ? Sa NF2 umesto KT333 i memorijom u dual channel ??

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

notax je napisao(la):
...

Gde ce dobiti 20% ? Sa NF2 umesto KT333 i memorijom u dual channel ??

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Pa mozda u test programima ali ni tamo citavih 20%. U realnom radu mnogo manje

frogman je napisao(la):
20% poboljsane performanse ?? Tesko... Komponente naravno moze prodati zasto ne bi mogao? Ali ne isplati se brale, u tome je cela poenta.
Za plocu, CPU i memoriju moze da uzme 40+40+50 = 130 eur maximalno, a samo NF2 ploca kosta 80+ eur (bolja varijanta),za 50 eur koji mu ostaju ne moze da kupi ni 2x256 PC3200. Za Barton je dodatni trosak jos min 70-ak (otkljucan ce tesko naci). Doplata od cca 90 eur za nesto sto ce da radi veoma slicno onome sto vec ima, ne bih savetovao tu kupovinu..... Pogotovu sto je sa 32 bit procesorima izgleda konacno prica zavrsena tako da NF2 moze zvanicno da primi CPU koji na default radi na 200 MHz (a KT333 ne) podrska za ostale je identicna, a ove procesore niko pametan i ne kupuje jer skoro svaki Tbred B hoce na 200..
Neka solidna graficka karta sa dobrim Open GL-om sto ce reci NVidia i to npr 4200 ce da radi posao samo tako. Najjeftinije i najbolje resenje za 80-90 eur. Ne znam koju graficku imas i na kom nivou radis modelovanje, ako ti treba neka bolja sa 4200 neces pogresiti.
Sad ce sigurno da se javi neko sa predlogom ATI 9500 pa navise, novi Catalysti, OpenGL 1.3 ..... :mrgreen:

Ok, stekao sam utisak da se prelazak na drugu kombinaciju ne isplati, verovatno bi bilo bolje da promenim graficku (trenutno imam GeForce4 MX460 64MB)

Definitivno bi ti bilo bolje da promenis graficku umesto cpu, ploce i mem.

Pozdrav

al_petras,najbolje je kako si napisao,ovo poslednje,nova graficka...

Vrh Dno