Šta je novo?

isplati li se?

smilja

Cenjen
Učlanjen(a)
12.10.2010
Poena
169
Pozdrav,

korsitim:

i7 920, 2.7Ghz
EX58-UD3R
DDR3
GTX 275 896MB
Chiftec 750C

masinu korstim za CAD i rendering, osjetim da sa ovim novim verzijama software-a masina radi sporije, graficka se svakako grije zbog doticne serije. Sad da li mi se isplati ulagati u novu grafiku s obzirom na solidan procesor koji bih mogao i OC pa mi je grafika svakako usko grlo. Sta mi preporucujete. Naravno znam da je uvjek koliko para toliko muzike, ali sta uraditi da se izvuce maksimum iz postojece konfiguracije.

Hvala unaprijed!

Ako zaradjujes na softveru, obavezno ulozi novac u noviju graficku kartu, klokni malo cpu bar na 3.6ghz i ima da radi sve mnogo brze.

Ako radis 3D render u bilo kom software-u, za prelazak na 2600k dobices 2x i "vise", sa klokovanim 920 na 3.5 i klokovanim 2600k na 4.5 razlika je dupla, a kod tebe ako nije klokovan taj 920 i radi na 2.66 mozes da dobijes I dosta vise kupovinom 2600k. To ti je vezano za render.

Sto se tice viewporta.
Klokuj obavezno 920 na bar 3.2-3.5, ako nemas dosta rendera nego dosta modelovanja i crtanja u Cad-u, mozes da mu ugasis virtuelna jezgra i dignes ga na 4.5 sa dobrim hladjenjem bez problema da radi stabilno. U tom slucaju bi uzeo 560ti kao najbolji izbor po ceni i performansama u Cad programima. Moje iskustvo je odlicno sa tom kartom u 3ds max-u. Znaci radi ko zmaj do 10-15mil poly.
Tako da opcija 2 ti je mnogo isplativija, al sve zavisi od svrhe :)

s obzirom da koristim fabricki intelov kuler sta odabrati za hladjenje uz neki standardni OC? Kuler za sada odradjuje posao i pod max opterecenjem. Nedostatke osjetim u View portovima u maxu cak i na manjim Poly countu. Znaci 560ti je dovoljno dobra investicija?
Mozda neki pouzdan tutorijal da OC ovaj 920?

Najvise bi dobio sa Quadro ili FireGL kartom, zatim sa SSD diskom, pa tek onda sa procesorom. Tvoj CPU moze lagano da radi na 3,8-4Ghz tako da bilo koji noviji CPU ima jedino smisla ako ima 6 jezgara.

Taj kuler te odlicno sluzi posto ti procesor radi na defultu... Da ga dignes sa tim kulerom na 3.2 otice ti temp tacno na 75-80C, na 3.5 nece izdrzati duze od 2min, na 100% opterecenju.
Ako hoces da iskoristis max iz tog procesora treba ti bolje hladjenje. Ja sam testirao oko desetak boljih i imam trenutno njih mozda 7-8 trenutno.
Mozda njabolja kupovina CM 612s, jer sa ranijim V8, Hyper 212 itd nisam bio zadovoljan.
Ne prevazidjena je Noctua, koju god da izaberes, samo su bezobrazni sa cenama, jer ih je CM prvo "ustrojio" sa nekim atestima, pa im bio zabranjen uvoz, a sada ima samo jedan uvoznik i dere sa cenama.
Tako da sam posle kupovine preko 10-12 Noctua hladnjaka presao da testiram CM hladnjake... Pre neki dan sam radio testove sa novim 412 Slim i mogu ti reci da je dobro hladjenje, ali zato montaza je glupava haos, definitivno mora dvoje da montira hladnjak i jos kada se zategne stoji kao da ga nisi montirao kako treba. Dok recimo slucaj kod Noctua hladnjaka je totalno drugi princip.
Montaza laka i jednostavna, a kada ga montiras kao da si ga navario na plocu... I hladjenje prva liga, ja sam svoje 2600k ostavio da rade na 4.5 posto mi kompovi renderuju non stop sa 100% opterecenja... Inace da se ponekada gase... Moze i na 4.8 bez ikakvih problema...
Sto se grafe tice, 560ti je best buy za sve vrste modeliranja i slicnog rada u 3D... Znaci nema promasaja... Sa dobrom optimizacijom moze da se izvuce FPS kao sa quadro 4000 koja je u dosta vecoj klasi iznad...
Optimizacija je majka... :)

To za Quadro ili FireGL karte je cista glupost, bar slucaj za 3ds max... Jedina mozda ozbiljan pomak Quadro 6000... Koji cu uskoro da testiram... Posto quadro 4000 vise ne zadovoljava moje potrebe...

"masinu korstim za CAD" (Catia, SolidWorks, PRO/Engineer, UGS NX itd)
Za ovaj deo nije glupost, a za rendering jeste.

Nista onda ganjam gtx560ti a hladnjak uzimam u narednih par dana.
Javljam kakve su promjene. Ne bih ulagao u novi procesor jer takvo nesto ostaje za narednu masinu.

Pozdrav I hvala!

Poslednja izmena:
@GoranM
Gorane, ja iskreno nisam zadovoljan sa Quadro i FirePro grafikom u CAD programima. Recimo rade genijalno u Part-u, ali kada ih sve skupis u assembly raspad sistema... Za manje projekte nije problem do 1000 delova, ali za projekte primera radi od 20-25000 delova ili ti partova, ne mozes da oktenes model... pre 6 meseci sam radio kompletnu vizuelizaciju i animaciju za ROV podvodni sistem, koji je bio uradjen do detalja najsitnijeg... Quadro 4000 mi nista nije pomogao, a opisan je tada kao hardware koji menja 4-6 najjacih grafika tipa 285 gtx, koju sam tada platio 350e, a quadro oko 700-800$... FirePro je po meni jos gori... Kako sam ga uzeo, bas sam ga brzo nesto i prodao i to po ceni 30% manjoj...hocu reci jedva... Mogu da vidim na best buy acc o kojem se modelu radi, vise se i ne secam...
Masinac sam, katedra za masinske konstrukcije i mehanizaciju, da ne mislis da pricam u prazno.. sve te software sam koristio godinama ali sam otisao u totalno druge vode....

Razni programi i hardware, kao i razna iskustva...

PS: Odlicna je prikolica, vidim svi partovi bili na mestu :)

Upravo tako, svi delovi su bili na mestu :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno