Šta je novo?

Isljučivanje HD-a

• Začetnik teme Začetnik teme Batica
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Batica

Čuven
Učlanjen(a)
03.09.2002
Poena
619
Interesuje me da li je neko uspeo manualno da isključi HD. Primera radi u Power menadžmentu može da se namesti opcija da se isti posle određenog vremena neaktivnosti OS sam ugasi. Osnovni razlog je hot swaping u toku rada - znači bez ikakvog isključivanja i restartovanja OS. U pitanju su svi Microsoftovi OS (98, w2k, XP).
Pozdrav svima....

Batica je napisao(la):
Interesuje me da li je neko uspeo manualno da isključi HD. Primera radi u Power menadžmentu može da se namesti opcija da se isti posle određenog vremena neaktivnosti OS sam ugasi. Osnovni razlog je hot swaping u toku rada - znači bez ikakvog isključivanja i restartovanja OS. U pitanju su svi Microsoftovi OS (98, w2k, XP).
Pozdrav svima....

Stavi ga na SUSUPEND (STAND BY)

Batica je napisao(la):
Pozdrav svima....

Ukoliko te interesuje bas hot-swap opcija, onda treba da odvojis kintu. Za tako nesto (a da ne razmisljas) ti treba kontroler kao i hot-swap fioke koje podrzavaju tako nesto sa IDE diskovima. Tako nesto pravi Promise ili Adaptec, na primer.

Jeste, ima ljudi koji su otkacili i ovako disk "na zivo" sa obicnog kontrolera, ali to nije hot-swap, to je igranje vatrom.

boskovic je napisao(la):
Cemu sluzi iskljucivanje HD-a i sta je hot-swap opcija?
Da ga izvadiš iz mašine i da staviš drugi dok je ona pod naponom.

boskovic je napisao(la):
Cemu sluzi iskljucivanje HD-a i sta je hot-swap opcija?

Uprosteno, od ove funkcije najvise koristi imaju ljudi koji poseduju serverske masine.
Hot-swap opcija im daje mogucnost da izvade iz masine (iskljuce) na "zivo" (bez potrebe za prestankom rada racunara tj. gasenjem) hard disk.

Poenta je u RAID vezi -> ukoliko je to bio jedini disk u masini i riknuo je, onda i nema nekog smisla drzati masinu upaljenu dok se on vadi.

Dakle, ukoliko se ima neka od RAID veza koje obezbedjuju mirroring (min 2 diska) ili parity (RAID5 - min 3 diska), onda u sistemu postoje bar dva diska sa potpuno istim sadrzajem (zbog sigurnosti) - dakle, sve se snima na oba istovremeno, a cita sa jednog od njih. Ukoliko jedan od ta dva (ista) diska rikne, onaj drugi preuzima ulogu, a ovaj moze da se vadi iz masine i stavi novi, prazan disk. Onda se u trenucima kada radni disk ne radi nista, ovaj novi automatski formatira i polako puni podacima sa radnog diska, tj formira nova sigurnosna kopija. Dakle, za to treba kontroler koji podrzava fault tolerant standarde, koji ce reci sistemu da od tog trenutka ne gleda na taj riknuti disk (inace bi OS k'o sivonja zapeo dalje i sve bi palo), te da i sam prekine svu komunikaciju sa tim diskom do zamene. Za to, naravno, trebaju i odgovarajuce fioke. Ovo sve u slucaju da se radi o npr. serveru koji je jako vazan i ne sme se dozvoliti da se spusta da bi se zamenio disk -> ako pogledas neku vecu firmu i koliko placas ljude na sat, jedan sat pauziranja cele firme zbog spustenog servera kosta mnooooogo vise nego i najskuplji RAID kontroler.

Ukoliko se ovde ipak mislio na obicnu kucnu masinu i klasicnu fioku sa obicnim IDE diskom, vadjenje i stavljanje fioke sa diskom "na zivo" je igranje vatrom. Mozda ce upaliti jednom, dvaput, mozda 10 puta, a onda je igri kraj.

Nazad
Vrh Dno