elmerbogatic je napisao(la):
Sada me je ovo malo zaintrigiralo...
Kako to da je Apple jeftiniji od PC-a slicnih (a cak bih rekao i losijih) karakteristika?
I najvaznije pitanje: Gde to ima da se nadje?
I kakva je situacija sa eventualnom nadogradnjom memorije (da li ima toga, koliko kosta itd.) i nabavkom rezervnih baterija?
Evo ti pojasnjenja. Mi smo ti zemlja u kojoj, neko je izneo tacan podatak, ima oko 2% stanovnistva koje se vodi kao racunarski pismeno, a od toga je sigurno 50% polupismeno, tj. ljudi koji su ili silom prilika poceli da koriste racunar i znanje im se zavrsava sa windows+internet+word. Kada pogledas tako onda ne treba da cudi da ljudi generalno ovde misle da je MS izmislio i racunar i internet i sve sto ima tastaturu. Kada takvim ljudima ponudis alternativu tesko da mogu da je prihvate.
E sada, tu ti se kao kupci mekova javljaju tri grupe ljudi. Prva: zenska populacija - mekovi su lepsi X puta od PC-a, kako fizicki tako i sam OS. Jednostavno imas drugaciji osecaj pod rukom. Osobama (citaj zenama) koje imaju standardne potrebe od racunara ovo fenomenalno odgovara.
Druga grupa ljudi su ti ljudi koji su iskusniji u koriscenju racunara i nije im problem da se naviknu na nesto novo a hteli bi da probaju nesto drugacije. I treca su ti ljudi koji su koristili maca profesionalno dok je on bio tri klase iznad bilo kod PC-a i jednostavno su navikli da se osecaju drugacijim od "ostalih".
E, kad u onoj grupi od 2% pismenih vidis koji je deo potencijalnih kupaca maca videces razlog zasto ga je TESKO prodati. I to ti je razlog zasto je on jeftin. Jednostavno s njim je lako "zaglaviti".
Sto se tice delova, sve ti je isto, hdd 2.5", PCMCIA slot, USB, fw standardno, memorija PC100, PC133, DDR, sve isto ko za PC. Baterije su ti iste kako i za svaki laptop - dranje koze s ledja 100-150evra. Odes u apple centar, sacekas ako treba.....
Kazem, moj zakljucak ako neces da se puno prsis s kintom, nemas neke posebne prohteve, oces lepo i kvalitetno, ne plasis se privikavanja..... slobodno probaj, ne boli