Šta je novo?

Iskustva sa Mandrake 10

Maul

Čuven
Učlanjen(a)
06.06.2004
Poena
620
Kakva su vasa iskustva sa Manadrake 10?
Ja sam ga instalirao pet puta od nule, i uvek je bilo problema: ili nisam mogao da instaliram zvucnu kartu, ili modem, ili instaliram zvucnu pa se posle izgubi zvuk, pa ne radi mixer, cak se i zakucava sistem!? Stekao sam utisak da je dosta bagovit (pricam za Community, jer mislim i da ima i drugo izdanje; ako nema, ispravite me). Hocu da predjem apsolutno na Linux, i sa SuSE-om sam dugo bio prezadovoljan; stvarno je profi odradjen, sve sljaka, ma milina (9.0). Ali, evo i SuSE se placa, pa, reko', da predjem sa Win-a na SuSE a oba se placaju, u cemu je razlika?
Presao bih na Mandrake, ali posto sam imao losa iskustva, koja jos distribucija je open a da je vredna za probu i eksploataciju (neka u rangu SuSE-a)?

Mislim da imaš pogrešnu informaciju, SUSE je free. Pro varijanta se plaća.

Pre nego što se odlučiš za instalaciju neke distribucije probaj Live CD pošto većina udarnih distribucija danas ima Live CD. Ja probo PClinuxOS što mu dođe Mandrake na Live CD. Nije loše, primećuje se napredak ali mi se nije dopalo.

Stvorenje je napisao(la):
Mislim da imaš pogrešnu informaciju, SUSE je free. Pro varijanta se plaća.

Pre nego što se odlučiš za instalaciju neke distribucije probaj Live CD pošto većina udarnih distribucija danas ima Live CD. Ja probo PClinuxOS što mu dođe Mandrake na Live CD. Nije loše, primećuje se napredak ali mi se nije dopalo.

Probao sam SuSe Live CD 9.1, sasvim je ok i u njihovom fazonu, i jos lepse nego pre. Kolika je razlika izmedju SuSE Pro i ove koja se ne placa, tj. da preformulisem - sta se to kod Pro verzije placa?

Nisam 100% siguran ali mislim da se kod PRO varijante plaća podrška koja tebi verovatno nije bitna, knjige i još tri kile nekog alfa-beta-samo-što-nije free softwera na DVD disku i sve to lepo upakovano u kutiju. ,)

Poslednja izmena:
nIce Cream je napisao(la):
Tesko je naci pravi linux za nekoga kome treba desktop masina :)

A sta treba kucnim korisnicima nego rad u desktopu?
Ok, Linux rula u shellu i za to se moze uzeti bilo koja distribucija, ali komotno moze da odradi svaki posao i na desktopu, garantovano. Samo treba naci distribuciju koja je dovoljno stabilna i dobro odradjena, sto je SuSE cija se Pro varijanta placa. Mislim da sam bio dovoljno jasan da mi masina treba za kucni rad a ne za bilo kakvu poslovnu primenu, stoga ova konstatacija ne pije vodu.

Pa ako ti treba za kucni rad, sto jednostavno ne koristis windows, a na poslu namestis da ti radi ono sto ti treba i nemas muke :)
Jedino ako hoces da paralelizujes da pre ovladas linuxom....

nIce Cream je napisao(la):
Pa ako ti treba za kucni rad, sto jednostavno ne koristis windows, a na poslu namestis da ti radi ono sto ti treba i nemas muke :)
Jedino ako hoces da paralelizujes da pre ovladas linuxom....

Ma ok, moze i tako :) Nego to je vise izazov, jednostavno ocu Linux i tacka :D Namesticu ja to da radi sigurno, nego sam cisto mislio da pitam nekoga ko je to vec iskusio, to je sve.

Maul je napisao(la):
Ma ok, moze i tako :) Nego to je vise izazov, jednostavno ocu Linux i tacka :D Namesticu ja to da radi sigurno, nego sam cisto mislio da pitam nekoga ko je to vec iskusio, to je sve.
Onda ti bas imas vremena na bacanje :D :D
Srecno

Sad sam video da ima (OVDE)da se preuzme free SUSE 9.2 Live CD. Sutra ću pre nego što odem na posao da preuzmem taj Live SUSE CD pa ću kasnije da probam kako radi, možda je bolji od Mandrake.

Sve samo zavisi kako definises pod "kucni rad".

Da li je bolje uzeti Madrake 10 ili 10.1 ? Cuo sam da je 10.1 malo bagovit... Trenutno imam SuSe 9.2 i nekako mi se cini da radi sporo pa sam mislio da neko kaze ko je koristio oba koji bolje/brze radi ?

Jeste, suse je po default instalaciji sporiji i od Fedore recimo, ali kada se stvarno pogase stvari koje ne trebaju (em servisi, em detekcija hardvera kod svakog boota) i skinu drajveri iz apdejta, radi brzo ko zmaj.

silverglider je napisao(la):
Jeste, suse je po default instalaciji sporiji i od Fedore recimo, ali kada se stvarno pogase stvari koje ne trebaju (em servisi, em detekcija hardvera kod svakog boota) i skinu drajveri iz apdejta, radi brzo ko zmaj.

Reci mi da li znas neki sajt gde ima sve to opisano koje servise i kako da pogasim [mislim nepotrebne neke za, da kazem, pocetnika..] ...

Kod mene na masini Mandrake 10 takodje ima problema sa detakcijom hardvera narocito zvucne kartice iako je u pitanju SB live, pa posto ja nisam nesto mnogo vican Linuxu prepustio sam mom rodjaku koji je domacin u Linux okruzenju da pokusa da to sredi, medjutim posle gomile zezanja i cimanja problem je resio tako sto je instalirao Mandrake 10.1 i od tada sve radi OK, pa pretpostavljam da bi i tebi pomoglo instaliranje nove verzije...

Swiper, sve (ili veliku vecinu) mozes saznati i iz svoje instalacije. Odes u terminal, otkucas "chkconfig -l" i izbacice ti listu daemona. Tamo gde stoji "on" znaci da se ti daemoni podizu. Za sta koji sluzi mozes da pitas i manual; znaci, ako ne znas za sta sluzi sendmail, otkucas lepo "man sendmail", procitas objasnjenje i znaces da li ti treba ili ne. Ukljucujes ih i iskljucujes sa tom chkconfig komandom (opet "man chkconfig" ili "chkconfig --help" pomaze). Nema nista od znanja i iskustva dok ne sidjes malo u terminal (plus standardni www.tldp.org).

Nisam bas upoznat sa susetom i mandrakeom ali zar oni slucajno nemaju Sys V Init Editor ili neki deo Yasta ili tako necega u mdk varijanti iz koga mozes da pogasis sta ti ne treba a da ne otvaras konzolu?
btw.probaj knoppix

Poslednja izmena:
Oba pokusaja da instaliram Andrak 10 na dve totalno razlicite masine su se zavrsila neuspesno, pa sam stoga batalio andrak (i odlozio disk na policu za neka sretnija vremena:)).

Stvar je upravo u tome da ako to radi preko konzole postupak biva isti koji god distro da instalira, a ne da mora da pretura trazeci dodatne alate ili se navikne pa zavisi od njih.

I bre Silver, pa vidiš da je čovek početnik a ti ga odma upućuješ na konzolu. Zar nije lakše da prvo krene sa klikete-klik načinom rešavanja problema a kasnije kad se ''navuče'' onda će i sam da kuca po konzoli.

Nope; zmija se tuche u glavu. Ako je hteo OS za mamine maze i seka perse, eto mu xp-a :d

Ma ok nije problem da probam preko konzole, iskljucio sam svega 2 servisa koja su mi nepotrebna koliko sam mogao da primetim...
PS: U vojci uche da se zmija tuche po sred tela :)

Uradi lepo dump u fajl, dakle (kao root): "chkconfig -l > daemons.log" pa okaci taj fajl ovde.

Jeste, pa da mu posle svako upadne u komp. :) (<--ŠALA)

Nope; zmija se tuche u glavu. Ako je hteo OS za mamine maze i seka perse, eto mu xp-a :d
a suse je bas za power usere
instalira se jednostavnije od xpa a yast odradi 99% posla

:D

Filo, poenta nije bila u distro instalaciji, nego u nacinu podesavanja. A tu nema vajde ako se ne okusi terminal; ako navikne recimo na drake alate ili na yast, sutra kad instalira neki drugi distro (a svi kad tad probaju i neki drugi distro), opet krece ilijada i odiseja u trazenju gde se sta ukljucuje/iskljucuje. Ovako nauci jedan univerzalan nacin i zavrsi posao ma sta instalirao.

BTW, SuSEtova instalacija je jedna od najboljih i najinformativnijih koje sam video do sada. To sto je neko power user ne znaci da je mazohista per se.

... To sto je neko power user ne znaci da je mazohista per se.
Ma kakvi, pa valda svako već zna da to bre neki mangupi šire dezinforamcije ili je u pitanju zlonamerna MS propaganda. :D

Filo, poenta nije bila u distro instalaciji, nego u nacinu podesavanja. A tu nema vajde ako se ne okusi terminal; ako navikne recimo na drake alate ili na yast, sutra kad instalira neki drugi distro (a svi kad tad probaju i neki drugi distro), opet krece ilijada i odiseja u trazenju gde se sta ukljucuje/iskljucuje. Ovako nauci jedan univerzalan nacin i zavrsi posao ma sta instalirao.

BTW, SuSEtova instalacija je jedna od najboljih i najinformativnijih koje sam video do sada. To sto je neko power user ne znaci da je mazohista per se.
ma cool je to ali kako ce da reaguje covek koji je citav zivot SAMO kliktao misem?koji je u svet kompjutera usao sa pojavom win98 ili jos kasnije sa xp-om?
koji kad slucajno otvori command prompt pocne da vristi i ne zna sta da radi?
koji je od komsije cuo za nesto sto se zove linux i hoce da isproba.
da li ce se takav covek snaci u konzoli? da li ce on mozda odustati u trenutku kad vidi da za "upravljanje" racunarom treba koristiti i tastaturu, a ne samo mis, kao do sad.
da li ce znati da seta po direktorijumskom stablu bez TC-a?ili da nesto edituje a da ne pokrece notepad ili word?
da ne govorim o nekim tezim stvarima:pricas mu o rcconfig ili tako necemu a on ne shvata sta je runlevel, jer je kod njega na windowsu sve radilo a da niko nije nista kucao
ajde nek instalira drajver za modem/grafiku. podesi tv tuner. pokreni divx... da bildujem sors? to ti dodje kao da si mu rekao da krekuje pa da pecuje. totalno zbunjujuce.
stavi nekog windows korisnika pred linux koji ima SAMO konzolu i naredi mu da edituje obican fajl uz pomoc vi ili pico ili joe-e
sa jed-om bi se i snasao ali nema ga bas na svim masinama.
ili jos lakse:pokreni vi i kazi mu da izadje iz programa ;)
ne shvataju bas svi da treba da od tate iskukas pare za pemtijum4 sa 2 mega kesa i 4 iljade megaherca, ati x999 koji je potreban za projekat iz tehnicgok u skoli, tv tuner i 7.1 zvucnike sa sve tft monitorom i da instaliras linux bez x-a.
automatski se vratis u 286+hercules doba(ako se 80% ljudi sa foruma uopste srelo sa tako necim....)
svaka cast super power athlon65 sa s3 trio grafickom serverima za kojim ionako niko ne sedi jer se administriraju iz nekog ssh klijenta sa drugog kraja grada, ali kuci ljudi traze sareno i da galami
a takvih je mnogo vise nego linux-guru-master-of-the-universe ljudi...

Poslednja izmena:
Vrh Dno