Šta je novo?

Iskustva: MicroTic VS m0n0wall

radulle

Čuven
Učlanjen(a)
24.02.2002
Poena
630
Na makini P133MHz, 72MB Edo, 3GB HDD, 2xRTS8139C Testirao sam na masini MicroTic 2.9.6, m0n0wall...

MicroTic: Primetio sam da je protok uzasno nizak, dve masine AMD-a 1000+, jedan na jednu karticu drugi na drugu sa dva razlicita domena 10. i 192. postizem oko 2.5MB/s prenos (prepoznaje kartice i vezuje se 100Mbs Full Duplex). Zanimljivo, ping bude <1ms. Mene sad interesuje zasto tako slab protok, kada direktno povezanim compobima postizem oko 8-9MB/s? Takodje pingovanje sa masine na kojoj je MicroTic ne ide ispod 7-10ms cak i kada pingujem bas tu masinu (samu sebe). Ipak posto cu masinu koristiti za ADSL rutiranje predpostavljam da ce ovo biti dovoljno sto se tice protoka, samo se plasim za taj ping kada se aktivira firewall i proxy. Web interfejs i njegov WinBox software su odlicni.

m0n0wall: Iz nekog neobicnog razloga RTL8139C prepoznaje samo kao 10Mbs kartice tako da ga nisam stigao mnogo testirati...

Da li je neko probao kombinaciju CF kartica + adapter... Znam da je za m0n0wall dovoljno i 8MB, ali u dokumentaciji ne mogu da nadjem podatke za MicroTic, a iritira sto s vremena na vreme bez obzira na to da li se radi nesto na compu drlja po hardu. Gde mogu naci CF to IDE adaptere?

Netiks, oko 15 evra, inace probao sam kombinaciju CF kartica + adapter i vrlo lepo radi.

Mikrotik na PII 400 64MB 4GB HDD na njega nakačeno 15 mašina, postavio i zaboravio na njega :D

Danas sam se pozabavio malo vise sa m0n0wall-om. Za razliku od MicroTic-a ne drlja po hardu kada ne mora, a to mi je vazno jet comp treba da stoji u drugarovoj sobi... Minimum mu je 64MB rama doduse i daje nesto manje protoke od MicroTic-a, oko 2MB, ali posto ce meni trebati manje od 100KB za ADSL onda mi je svejedno. Ima odlicno podesavanje firewall pravila i Trafic Shapinga.

merlin: Koji protok izvlacis iz te masine? Da li bi plz probao da pingujes sa te masine sebe i kazes mi kakve rezultate dobijas... BTW: Kako se podesava Trafic Shaping u MicroTic-u.

Kako koji protok izvlačim? Računar a ni Miktotik nemaju veze sa tim, pošto su nam internet veze daleko ispod hardverske ograničenosti protoka.

radulle je napisao(la):
Danas sam se pozabavio malo vise sa m0n0wall-om. Za razliku od MicroTic-a ne drlja po hardu kada ne mora, a to mi je vazno jet comp treba da stoji u drugarovoj sobi... Minimum mu je 64MB rama doduse i daje nesto manje protoke od MicroTic-a, oko 2MB, ali posto ce meni trebati manje od 100KB za ADSL onda mi je svejedno. Ima odlicno podesavanje firewall pravila i Trafic Shapinga.

merlin: Koji protok izvlacis iz te masine? Da li bi plz probao da pingujes sa te masine sebe i kazes mi kakve rezultate dobijas... BTW: Kako se podesava Trafic Shaping u MicroTic-u.
Probaj sa ClarkConnect-om (http://www.clarkconnect.com) koji je u home varijanti (sa takvim ogranicenjima- ne radi DMZ, IPsec i jos ponesto) besplatan.
Inace radi extra, intuitivan za konfigurisanje, pristup iz Browsera (tada zna da koci pri konfigurisanju ali to ne utice na njegov rad), dhcp, ssh, vpn, mail, firewall...
Nama radi na pII 266 + 64MB masinama bez problema iz njega uvek bar po dve mreze sa xy kompova.
Takodje ako ti treba NAT samo jedne mreze mozes da stavis SmoothWall (http://www.smoothwall.org/) kompletno besplatan ali i siromasniji od Clarka.
Ako zelis da radis iz konzole onda preporuka za TanySofa-u (http://www.tinysofa.org/).

Mislim da cu se zadrzati na m0n0wall-u. Drzao sam ga 24h za sada i sto je najvaznije ne drlja po hard-disku sem kad se nesto ne podesava... A sto se tice mogucnosti cini mi se da ima sve sto mi treba...

Samo izgleda da za razliku od MicroTic-a nisam uspeo da nadjem opciju neke vrste logovanja tako da net primaju ljudi koji za njega placaju (imamo ljude koji samo zele mrezu). Nasao sam neki Captive Server, ali ne znam koliko je to srecno resenje... Znaci treba mi mogucnost da iz meseca u mesec mogu da menjam pristup po volji... Neka ideja? Mozda da koristim firewall za to?

Probao sam m0n0wall, ali ipak je MikroTik mnogo bolji od njega, podesio ga i, kao sto neko rece, zaboravio na njega.
Previse ti je masina slaba da bi mogao neki jaci protog da proteras. Takodje, sumnjiv mi je taj tvoj hardver.. pominjes neko drljanje diska... Probaj da instaliras na nekoj P2 ili P3 masini. Takodje mogu i ethernet kartice da ti prave problem, to bar nije neki trosak zameniti.

Poslednja izmena:
Naravno da mikrotik ne drlja po disku, to je do Windowsa. Mani se 98-ice u mreži.

Slab protok 2-2.5 MBps pri rutiranju? Za CPU na 133 MHz to je jako dobro.

poz.

salac je napisao(la):
Slab protok 2-2.5 MBps pri rutiranju? Za CPU na 133 MHz to je jako dobro.

I ja kontam da je za 133MHz to max i predpostavljam da ce da posluzi. To sto MicroTic radi po HDD-u je samo povremeno, predpostavljam da cuva stanja, ili logove... Ne znam tacno... Ali to radi na svakih pola sata-sat... Po minut posto sam toliko stavio da se HDD iskljucuje nakon neaktivnosti... Naravno to je nedopustivo posto comp treba da stoji u covekovoj sobi, ispod kreveta ili stola... Mislim, kako ce da spava? Kod m0n0wall-a to se ne desava, jedino kada pristupas web interfejsu i to samo da sacuvas nesto. Jeste siromasniji, ali mi se cini mnogo jednostavnijim za ono sto meni treba a to je trafic shaping...

Najbolje je da uzmes CF karticu i CF to IDE adapter. Instaliras na njega i nece se nista cuti, a i trajnije je resenje.. nema mehanickih delova kao HDD.

merlin je napisao(la):
Mikrotik na PII 400 64MB 4GB HDD na njega nakačeno 15 mašina, postavio i zaboravio na njega :D
da definitivno mora jaca masina za razliku od monowalla

Ako ti je problem buka ... da li si razmisljao o RB500 sa kojom dobijes licenciran mikrotik. Nema nikakve buke, imas tri ethernet adaptera na njoj i dva mini pci slota ... mozda je malo skuplje resenje ali zauzima jako malo mesta i ne pravi nikakvu buku.
Inace trafic shaping na MIK-u 2.9.x je jako jednostavno podesiti.

Lepo zvuci, ali koja je cena u pitanju i gde naci tako nesto... Mada mislim da je problem cena, a i vec sam sastavio masinu... Koje je brzine procesor na toj masini?

Poslednja izmena:
233 Mhz, 128RAM, 128MB flash, 3 eth 2 MiniPCI to dobijas na ploci + oem Mikrotik 2.9.17 a cena je 13200 + pdv ... e sad moras uzeti u obzir da na njemu vec dobijas MIK-a sa licencom level 4 tako da je zbog toga cena malo veca.

Nazad
Vrh Dno