Šta je novo?

iskljucivanje echoa pod linuxom

VicTheTrader

Slavan
Učlanjen(a)
28.10.2004
Poena
309
Kako da iskljucim echo pri izvodjenju skripta?

primer:

if cd a
then
exit 0
fi

...

kako da mi u slucaju greske kod 'cd a' sistem ne prijavljuje 'no directory...'

probao sam 'set +v' ali se cudne stvari dogadjaju... (ovo sam nasao negde na internetu, nisam siguran dali je uopste odgovarajuca komanda ?)
u sustini, treba mi neki ekvivalent 'echo off' iz dos-a.

Ako si napisao "mojskript.sh" izvodis ga sa "mojskript.sh > /dev/null &2>1"

Sto znaci da i normalne poruke skripte kao i eventualne greske preusmerava "ni u sta".

Mnogi programi imaju svoj -q iliti "quiet switch", ali na ovaj nacin sigurno sve odlazi u nistavilo.

Stavi @ ispred svake linije,
npr. @rm -f *~

pozdrav.

Jednostavnije bi mi bilo da isprogramiram u c-u sta mi treba, samo, koje su c funkcije za kreiranje direktorijuma i promenu radnog direktorijuma ( kao mkdir i cd u terminalu ) ? Kako da najefikasnije proverim dali je prisutan USB disk (sada pokusavam na odredjeno vreme da predjem na disk i kreiram folder iz skripta, sto lepo radi, medjutim mozda postoji elegantniji nacin? inace, usb disk je uvek na /media/usbdisk na masini na kojoj treba da radi program ) Kako da iz programa arhiviram sa tar? ( Trenutno za sve ovo koristim int system(char* s) iz stdlib.h koja izvrsava s ). probacu sa @ i preusmeravanjem... hvala na pomoci.

Poslednja izmena:
Ok, resio sam problem programiranjem operacija u c-u ( resenje je u mkdir(2) i access(2) :) ). Sada mi se pojavio jos jedan problem :( . Izgleda da Linux tabelu fajlova na uredjajima ( bar na usb disku ) osvezava kad mu se svidi. Konkretno, kada iskopiram fajlove preko shell skripte, ona se izvrsi i ako odmah nakon toga izvadim uredjaj fajla nema na disku ( ustvari postoji ali ga nema u tabeli fajlova, pa se ne vidi uopste... ) E sad, ako sacekam malo ili unmountujem uredjaj onda je sve uredu. Kako da izvrsim unmount ako nisam root ( ili kako da prosledim sifru na sudo unmount... a da je ne kucam u terminal? u uputstvu za sudo pise da moze da se namesti timeout za sifru u ... nekom fajlu, ne secam se sada kom, ali kako? ).

Pogledaj komandu "sync".

Probaj preko PCI bus-a da vidis jel disk uboden (lspci i lsusb ako se ne varam).

Vrh Dno