Šta je novo?

Ishrana, trening, fitnes (borba protiv sedenja za ljude iz IT-a)

Да ли је до дуге зиме, или се тело не опоравља више као пре, али све више осећам мање повреде.
Прво метатарзална кост стопала, после пар трчања опет креће, струје помажу, али осећај као да се враћа сваки пут, лош начин гажења, али тако газим целог живота, блага супинација. Први пут ми се десило да осећам бол приликом самог трчања, не после пар дана. Фокус је био на промени обуће и подлоге, сада сам опет у потрази за још мекшим патикама.
Онда пре неки дан на фудбалу, при обичном шуту и ослањању на стајну ногу, неки чудан осећај на горњем делу стопала, као пуцање сајле, јак бол, али ево пролази после пар дана. Шта ли се десило немам појма, нисам могао да савијем прсте после тога уопште.

Какво је ваше мишљење о колагену, и ако је добро, имате ли неку препоруку. Доста сам читао на нету, али више теорије, мање искуства.

Pre dve godine imao povremeno problem sa kolenima, počeo da pijem Collagen Fix (gel, 5grama, goveđi) popio 30+30 kesica, kolena prestala da bole. S obzirom da sam tih 60 kesica sa pauzom pio skoro 3 meseca, sasvim je moguće da su moji bolovi (više tenzija) prestali i samim kvalitetom i kontinuitetom treninga.

Prethodni mesec sam značajno pojačao kilometraže, pa sam nedavno uzeo jednu kutiju da popijem. Nemam pojma da li će nešto da pomogne ili neće.

Nije stvar koja ptomptno deluje, pa da imamo jednostavnu povratnu informaciju.

Nekad kolagen može da pomogne, ali potrebno je raditi na rešavanju uzroka bolova, u suprotnom problem se vraća. Na primer ako te bole stopala (metatarzalni deo), postoje razne vežbe za stopala, trebalo bi da se rade mesecima, redovno... Ja sam takođe imao sličnih problema, u 30-im godinama (u mladosti nisam imao), uzimao sam goveđi želatin, pa kolagen kockice (kolafit ako se dobro sećam), da li je to pomoglo malo - moguće, ali glavne su bile vežbe koje sam izguglao. Kad imaš pravu dijagnozu, lako je danas naći adekvatne rehabilitacione vežbe na internetu... I imaj u vidu da problem sa stopalima posle može da se "prelije" na problem sa kolenima, kukovima, pa i kičmom. Na tvom mestu bih gledao koje sve rehabilitacione vežbe da radim.

Nekad kolagen može da pomogne, ali potrebno je raditi na rešavanju uzroka bolova, u suprotnom problem se vraća. Na primer ako te bole stopala (metatarzalni deo), postoje razne vežbe za stopala, trebalo bi da se rade mesecima, redovno... Ja sam takođe imao sličnih problema, u 30-im godinama (u mladosti nisam imao), uzimao sam goveđi želatin, pa kolagen kockice (kolafit ako se dobro sećam), da li je to pomoglo malo - moguće, ali glavne su bile vežbe koje sam izguglao. Kad imaš pravu dijagnozu, lako je danas naći adekvatne rehabilitacione vežbe na internetu... I imaj u vidu da problem sa stopalima posle može da se "prelije" na problem sa kolenima, kukovima, pa i kičmom. Na tvom mestu bih gledao koje sve rehabilitacione vežbe da radim.
Све је тачно што си написао.
Исто у 30+ први проблеми, пре тога ништа.
Што се тиче вежби, радио сам са физиом уз струје, чак је фокус био једно време на листовима, и то ми је доста помогло. Променио сам мало начин трчања, мање крута стопала, више савијања и истезања листа када је нога гора. После прве повреде прошле године, велики број трчања по асфалту и ништа, али изгледа да ме пауза зимска докрајчила.
Онда ме ништа не кошта да убацим и колаген, па да видимо где сам.

Hoću da kupim stalak za tegove i bench klupu za kuću, i krenuo sam od šipke,
kakva šipka mi treba?
f30, f50?

Na tvom mestu bih kupio fi50, klasičnu olimpijsku šipku od 220cm, 20kg... Ja sam se zeznuo i kupio mnogo jeftiniju fi30 (ili 35, zaboravih), sa navojima, pa se dosta čuje kad skidam i stavljam tegove. Što se tiče stalka i bench klupe, najbolje je da kupiš od majstora koji rade to narudžbini. Ja sam tako kupio klupu, odlična je (oko 120e me je izašla), čvršća i stabilnija od onih slične cene u prodavnicama fitnes opreme. Stalak - uzmeš half rack, tako da može da ti posluži i za zgibove (i čučanj naravno), samo nemoj neki uzak, treba da bude širok kao u teretanama.

Da, to sam planirao, half rack i to može i razdvojen, pošto mi ne treba vratilo, samo za stalak za teg, za bench i za čučnjeve,
univerzalnu klupu, bučice, šipku i tegove. Sve sam smislio osim šipke, neko kaže ovo je standard, neko ono, pa zato pitam.
Jedino pošto mi je širina prostorije 2.5 m , verovatno ću uzeti kraću šipku 180 cm.

Glavno pitanje glasi - jesi li ikada vežbao kod kuće u kontinuitetu od 2-3 meseca? Kad kažem u kontinuitetu, mislim na onaj pristup kako bi inače vežbao u teretani.

Da, vežbam kući 20 godina, ali nisam nikad sa tegovima, pa je došlo vreme i za to.
Jel to ima veze sa kojim prečnikom šipke ću da vežbam?

Ima veze sa tim da ne bi bio ni prvi ni poslednji koji sve isplanira da radi kod kuće pa se ispostavi da ipak ima nečega u tome kada prosto odeš u teretanu.
Ali pošto sve znaš na tu temu, zanemari moj komentar.

Dajte malu pomoc ko ima iskustva. Hocu da pocnem sa laganim treningom. Ubi me sedenje.. Sta je bolje olimpijski tegovi ili liveni tegovi ? Vrteo sam oglase za polovno i par radnji ali sam skapirao da cu novo. Samo mi nije jasno sta je razlika izmedju olimpijskih i obicnih livenih osim u velicini rupe. Teg je teg valjda nema druge razlike?

Ma teg je teg, gledaj koliko moze da stane na sipku, i cenovno sta se isplati napram tezine - mozes i kamen dizati, bitno da se vezba.

Ne znam koliko imas snage, ali grubo racunaj da ti za pocetak treba bar nekih 60-80kg da bi radio 3 osnovne/najbolje vezbe. Bench, Mrtvo dizanje, Cucanj. I samo postepeno, najvaznije dobra forma, i veza mozak->misic, da osetis da pravilno dizes teg i da radi misic. Nista na trzanje, inerciju, sto kontrolisanije i pravilnije.

Ali tegovi nisu neophodni - za pocetak su dobri i sklekovi/zgibovi/burpees recimo, mnogo toga mozes postici samo sa ove tri vezbe, celo telo radi, a i brze se oporavlja nego od tegova.

Meni rutina postala 10x10 burpees (sa sklekom), radim svaki drugi dan, van ostalih aktivnosti. Za razbudjivanje :).

Poslednja izmena:
Dajte malu pomoc ko ima iskustva. Hocu da pocnem sa laganim treningom. Ubi me sedenje.. Sta je bolje olimpijski tegovi ili liveni tegovi ? Vrteo sam oglase za polovno i par radnji ali sam skapirao da cu novo. Samo mi nije jasno sta je razlika izmedju olimpijskih i obicnih livenih osim u velicini rupe. Teg je teg valjda nema druge razlike?

Ako krećeš sa treningom da izbegneš sedenje, poslušaj savet koji je @Nenad22 dao i kreni bez tegova.

Guglaj Calisthenics. Pokrenućeš više grupa mišića. Samo istrajnost, bez preskakanja planiranog termina.

Da, i volju/motivaciju imas u startu, ali neki plan i rutina odrzavaju to dugorocno. Jedan blizak drug skoro nikad ne vezba, i evo poceo najobicniji izazov 100 sklekova svaki dan, 100 dana. I nema izgovora, odradi svaki dan i postuje, stigao do 70 nekog dana. I nastavice nesto teze posle. Nije puno ali radi i korak po korak ima napretka. Ja mu rekao da ubaci 100 cucnjeva, pa je to dodao, jer moze istovremeno da kombinuje, naizmenicno sa sklekom. Eto i to da uradis svaki dan, to je vec solidno. A ne treba vise od 10minuta.

Tako bih i tebi savetovao, da zacrtas tacno sta ces uraditi svake nedelje, neki mali izazov/plan za 2-3 meseca, neki minimum koji moras ispostovati. A sve ostalo dodatno je bonus.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno