Šta je novo?

Ishrana, trening, fitnes (borba protiv sedenja za ljude iz IT-a)

"Naivni" čučnjevi.

Taktika, uzmi veci cekic :) Mozda ti misici ne dobijaju dovoljno "goriva" pa te toliko bole, to sto trenutno jedes i uzimas, povecaj kolicinski drasticno, mozda pomogne, fazon ko kad sipas vodu na ringlu, pa ako je malo, ispari, a ako sipas iz kofe, onda nije bas tako.

Moje poznavanje pravilne ishrane i vezbanja je inace ravno nuli, tako da vas molim da ne sudite o predlogu. Vise sam isao na logiku, mozda upali ko zna :)

Pozeljno je i pojacati unos magnezijuma, pomaze dosta kod upala. Loze su posebno bolni misici. Imao sam trenutke kada sam jedva hodao a silazenje niz stepenice je SF. Jednom sam se na sajmu u onom prolazu spustao niz one sipke jer na nogama nisam mogao. Ili to ili da puzim.
Igore, ako ne osecas kao da si nesto povredio sve je ok, proci ce ;)

fora je sto nikad nisam imao iskustva sa osecajem dalje od upale - istezanje misica i pucanje misica (ne'do bog) pa ne umem da napravim razliku.

Konkretno danas sam uspeo da se zagrejem i bol se smanjio na 20% prilikom manjih vezbi gde sam gledao da zabatalim toliko noge, ali me nervira sto hocu da se vratim u full trening pa ne znam dal smem uopste da opterecujem

nemanja123 - hvala na savetima, i ostalima koji su napisali, videcu sutra da li je manji bol pa ako jeste onda def jeste upala ali prejaka.

Zdravo, uzeo sam Scitec 100% professional whey ujedno to mi je i prvi protein pa imam neka pitanja:
1) Koliko vremena jedan kvalitetan protein drzi sitost?
2) Ovaj scitec kad ga rasmuckam u shaker ima bar jedan prst pjene bilo sa vodom ili mlekom, jel to normalno?

Za sitost ti ne bih znao reći, svakako mu nije namena da zameni obrok i drži sitost, ja sam ga uzimao posle treninga ali svakako pola sata kasnije sam imao obrok.

Normalno je da ima penu, od mrežice u šejkeru ti zavisi kolika će biti. Ja sam voleo da ga pravim malo gušće pa sam sipao malo manje vode.

Zdravo, uzeo sam Scitec 100% professional whey ujedno to mi je i prvi protein pa imam neka pitanja:
1) Koliko vremena jedan kvalitetan protein drzi sitost?
2) Ovaj scitec kad ga rasmuckam u shaker ima bar jedan prst pjene bilo sa vodom ili mlekom, jel to normalno?
Scitec nije bas neko ogledalo kvaliteta,odmah da ti kazem...posebno jos ako si natrefio neku kopiju koju prave danas raznorazni. Koliko dugo stoji ta pena koju pominjes?
Inace namera proteina nije da te zasiti vec da doda potrebno tvojim obrocima i stoga je vrlo mala sansa da ce isti uopste da te zasiti....kamoli jos i da te drzi par sati.
Ako ti je bitno da ti protein menja obrok jel iz nekog razloga ne stizes da klopas, za to postoje namenski MRP (mealreplacement) proizvodi, koji pored proteina (i to u daleko vecoj kolicini, tipa 60 i vise grama) imaju i ostale bitne sastojke ali su prilicno skuplji (i daleko ukusniji).

Poslednja izmena:
Ovaj moj shaker nema mrezicu niti onu lopticu, accko znaci i tvoj scitec whey je pravo penu? Ja evo citam po forumima kvalitetni proteini ne treba da pjenu pa neznam... popio jutros dozicu u 7:00 evo sad je 10h i jos uvek nisam gladan znaci da je dobar :) na silu evo cu da jedem ovsene pahuljice hehe

Skupi su proteini koji ne prave penu i to su uglavnom izolati ili hidroizolati tipa dym iso100, uni isosensation, optimum hidrowhey.
Ja u 4h imam 2 redovna obroka + mericu wheya ili aminokiselina; ne znam sta pokusavas da uradis sa masom (gojis se ili mrsavis) ali u oba slucaja ti je slaba kombinacija.

Skupi su proteini koji ne prave penu i to su uglavnom izolati ili hidroizolati tipa dym iso100, uni isosensation, optimum hidrowhey.
Ja u 4h imam 2 redovna obroka + mericu wheya ili aminokiselina; ne znam sta pokusavas da uradis sa masom (gojis se ili mrsavis) ali u oba slucaja ti je slaba kombinacija.

nije ovo moj prvi suplement ;) popio sam bar 15 no reaktora amino kiselina BCAA kreatina, mesao licno pre workoute...proteine si nabavjam iz hrane nego reko ajd da ubacim whey da olaksam malo... evo moj trenutni stack: http://prntscr.com/8h3d1c

u pozadini se ne vidi imam FA xtreme BCAA 5000 kao i jos jedan no reaktor LEVROPUMP :D

Poslednja izmena:
E kad si vec napomenuo, koje si sve NO probao i kako ti se cini C4 u odnosu na ostale? Ja sam probao pored C4 samo hot blood, koji mi se ne svidja jer ima bas previse kofeina..

Ja sam cepao jedno vreme scitec-ov Whey Professional (5kg u jupol kanti :D) posto je najpovoljniji (realno sve ostalo je preskupo), ali na kraju sam skapirao da mi je najbolji izbor i zbog cene i zbog cega jos iz hrane, 100-150g dnevno skroz sam ok s tim.

Poslednja izmena:
od scitec pre workoute sam pio samo pow3rd 2.0, 3 kutije popio, za cenu od 12,5 eura je fantastican...otuda i nosim ime u battlefieldu pow3rd_dadan :) C4 je tesko sra*e uzimao sam i po 4-5 doza odjedanputa ej 4-5 doze i nista spavao sam u teretani...doso sam do zakljucka da je najbolje sam spremati pre workout: 3-5gr AAKG ili 5-8gr citrulline malate, 3-5gr Beta alanine, 200-300mg coffeine, mozes ubacit i taurin i tyrosine, kreatin po 5 grama svaki dan najbolje posle treninga...

Ovaj moj shaker nema mrezicu niti onu lopticu, accko znaci i tvoj scitec whey je pravo penu? Ja evo citam po forumima kvalitetni proteini ne treba da pjenu pa neznam... popio jutros dozicu u 7:00 evo sad je 10h i jos uvek nisam gladan znaci da je dobar :) na silu evo cu da jedem ovsene pahuljice hehe
Jeste malo ali brzo se spusti, verovatno jer sam ga ja mućkao kao mamlaz. :D Inače koristio sam Whey professional, onaj crveni.

Ja nisam nešto mnogo koristio whey, morao sam jer sam zbog posla, izgubio 6 kila što je bilo nedopustivo.

Poslednja izmena:
od scitec pre workoute sam pio samo pow3rd 2.0, 3 kutije popio, za cenu od 12,5 eura je fantastican...otuda i nosim ime u battlefieldu pow3rd_dadan :) C4 je tesko sra*e uzimao sam i po 4-5 doza odjedanputa ej 4-5 doze i nista spavao sam u teretani...doso sam do zakljucka da je najbolje sam spremati pre workout: 3-5gr AAKG ili 5-8gr citrulline malate, 3-5gr Beta alanine, 200-300mg coffeine, mozes ubacit i taurin i tyrosine, kreatin po 5 grama svaki dan najbolje posle treninga...

Koji formulu si koristio tih 4-5 doza C4? Posto ja imam 3. formulu (posledbja je 4.) i koji ti je najbolji od tih sto si probao? Scitec?

Pa da to sam hteo da pravim, i to bas nesto slicno tome sto si napisao. Uglavnom mi je refernca sastav pre-Jym, suplement od Jym Stoppanija.

Poslednja izmena:
Nije samo pre jym tu su i weider total rush, esn crank, legion pulse itd. Najbolji FA xtreme napalm pre contest 2 scoopes, juce sam zavrsio workout u jednom dahu bez odmaranja medju serija bio unstoppable

kurtx za C4 uzeo sam ga na kp sigurno je bio falsh/laznjak a ovo za formule nisam znao kad odem kuci pogledacu sad sam na poslu... aaa setio se da da imaju noveprozivode 4th generation ova moja je 3

Poslednja izmena:
E pa 100% si uzeo neki shit, jer da si pio 4-5 pravih C4 doza (3rd gen) to je npr 4x150mg kofeina, ne znam dal bi ziv ostao od toga... Mene dobro radi 1 doza, isto sam uzeo sa KP za 3500.

Ne deluje kofein na sve ljude isto pogotovo ako se organizam navikne na unosenje vece kolicine svakog dana. Bukvalno se stvori zavisnost organizma i uvek su rajbolji rezultati prvih dana uzimanja, posle taj efekat opada.
Ovo pricam kao covek koji je bio navucen na guaranu. Svi se smeju kad im pricam ali ja nisam mogao da spavam dok ne popijem 5 limenki. Neko se npr. od 2 limenke trese kao na speed-u, ja sam pio 15 dnevno. ***, svidjao mi se ukus stare guarane, one u 0.33 limenkama.

Ja otkako primenjujem jogu (prepodne) gotovo i da nemam upala :)

Upale su normalne kod ljudi koji se ozbiljnije bave bodibildingom (recimo), samo sto posle nekog vremena oguglaju na to i ne obracaju preterano paznju. Ali ako treniras, i posle toga sutradan ne osecas nikakve (ni male) upale, to znaci da nesto ne radis kako treba ;). Upale su znak da si "pogodio" tu grupu misica, i da ce oni vremenom da budu sve veci i veci. E sad, postoje neka sredstva (dozvoljena i nedozvoljena), koja ce ti omoguciti da treniras vise i jace bez nekih jacih upala, a misici ce da budu jos veci, ali to nije bas tema ove teme :d

Upale su normalne kod ljudi koji se ozbiljnije bave bodibildingom (recimo), samo sto posle nekog vremena oguglaju na to i ne obracaju preterano paznju. Ali ako treniras, i posle toga sutradan ne osecas nikakve (ni male) upale, to znaci da nesto ne radis kako treba ;)

Kazi to Karimu Abdulu Dzabaru, jednom od najboljih NBA igraca svih vremena :p
Salim se, naravno da imam male upale ali mnogo su slabije po intenzitetu i krace po trajanju kada primenjem yogu.

Poslednja izmena:
Pa dobro, istezanje, joga i te sl. stvari sigurno mogu da pomognu telu (ne rade ih dzabe skoro svi vrhunski sportisti), ali sto se konkretno bodibildinga tice upale mora da postoje bar u nekom blazem obliku ;)

Eh sta bi ja dao kad ne bih imao upale par dana (a da pri tome vezbam redovno)...ovo vise nije normalno, sad ce godinu dana kako konstantno imam upalu bar dve do tri grupe misica (nekad i vise) :(

Ja ne znam odakle ovolike anegdote za upalu. Zar niko da makar procita energetski metabolizam...

Stvar je pitanje kondicije, tj neutreniranosti metabolizma da pirogrozdjanu kiselinu oksiduje do ugljen dioksida i vode, pa se ona prevodi u mlecnu kiselinu koja nagriza misice i otuda bol.
Otuda i manji bol pri mirovanju i veci pri kretanju, jer kiselina dolazi u kontakt sa vecom povrsinom misica. Zato i ne treba prekidati sa treningom (jer ce se oduziti razlaganje mlecne kiseline i produziti katabolicko dejstvo na misic, a time i bol duze trajati), niti sebe siliti na rigorozne treninge (jer ce doci do veceg nakupljanja, vise ostecenja, a oporavak trajati isto vremenski kao i kod blagog/umerenog vezbanja).
Zato citrulin malat pomaze, jer se ukljucuje u ciklus mlecne kiseline.

Scitech-ov whey je jedan od najgorih. Dovoljan je pogled na sastav i da sve bude jasno. Na prvom mestu proteini soje (najjeftiniji, a za muskarce najgori).
To sto peni nije odraz kvaliteta proteina, tj ne mora nista da znaci. Vise zavisi od drugih supstanci nego od samog proteina. Kazein je izuzetak, ako je dobar nikad se nece moci potpuno razmutiti zbog molekulske mase itd. Koliko ja znam svi Scitech-ovi pene... Ako se pametno kupuje Scitech nije ni najjeftiniji niti je nabolji odnos cena/kvalitet, nije cak ni u vrhu.
Sitost zavisi od vise faktora i, opet, nije merilo kvaliteta. Whey kao brz protein (koji pocinje da ulazi u krv posle pola sata, zavisi od vrste) ne moze da zasiti isto kao kazein (koji se apsorbuje i do 8 sati posle obroka).

Uzimanje whey-a od 100-150g dnevno je cisto bacanje para i sve ode u wc solju.
Ako hocete zamenu za obrok najbolja opcija je blend (sa sto manje UH i secera) ili da ga sami pravite (whey + casein + npr dobre masti).
-Aminokiseline u sklopu obroka je takodje, ajd da kazem, los izbor. Uzimas ih u toku treninga, ili ako se radi o BCAA pre i/ili posle treninga ili glutaminu isto, ali moze i pred spavanje. AK mogu u sklopu obroka, ali ako imas brdo para, pa imas DEBELU kolicinu u toku treninga (i to tecne), pa onda posle treninga, pa onda ubaci i pre treninga (ili jos bolje podebljaj tokom treninga), pa tek onda ubaci i u obrok ako hoces...

@Dzekson
Da je kidanje misica u pitanju znao bi. Veruj mi!
Tada ne moze da se oslonis na tu nogu, a ne daj boze da stojis ili se kreces.

Scitech-ov whey je jedan od najgorih. Dovoljan je pogled na sastav i da sve bude jasno. Na prvom mestu proteini soje (najjeftiniji, a za muskarce najgori).

Kako moze whey da bude od soje? Ako nista drugo barem ne pise da je od soje onda je to prevara jer je whey whey a ne soja. Pa me zanima odakle ti taj info?

Ako se pametno kupuje Scitech nije ni najjeftiniji niti je nabolji odnos cena/kvalitet, nije cak ni u vrhu.

Mada sam batalio whey daj neki predlog da je povoljniji od 9300/5kg, zlu ne trebalo.

Uzimanje whey-a od 100-150g dnevno je cisto bacanje para i sve ode u wc solju.

Ako si mislio na moj post, nije u pitanju 100-150g wheya nego proteina iz mesa.

danas je bol za 60% manji - nemanja, dakle bila je krete*nska upala. Jel bih smeo da nastavim sa intenzivnim HIIT treningom ? (Tabata) .. ?

Ja upalu dobijam samo nakon duže pauze, čim se malo zauhćem, nema upala.

Može neki savet za mene oko skidanja kg, pokušavam ali baš nešto ne ide. Tema je dosta obširna, pa me mrzi da tražim ono što me zanima. Ovako, imam 103 kg, i visok sam 1.80 i od kada sebe znam uvek sam bio buckast. Kada sam bio klinac nisam vodio računa šta unosim u organizam pa sam jedno vreme imao i preko 110kg. Došla srednja škola i odvajanje od porodice(domska ishrana) i nekako sam pao ispod 100kg(imao sam 96kg jedno vreme). Došao fakultet, batalio sport i opet otišao iznad 100+kg(ne radi se ništa, samo držiš knjigu). Poslednjih 5 meseci izbacio sok, gledam koliko unosim kalorija tokom dana, smanjio unos peciva(ranije sam znao i pola kile hleba sam da pojedem),jedem 2 puta doručak i ručak, dok večeru pokušavam bataliti. Živim na selu i jedem tipičnu hranu sa ovog prostora. Tokom leta radim na njivi dosta teške poslove na +40, problem je u zimskim i ispitnim periodima kada se ništa ne radi.
Ono što mene zanima je koliko kalorija, masti ugljenih hidrata treba uneti u organizam tokom dana. Da li je pametno bataliti večeru, tokom srednjoškolskih dana i boravka u domu učenika sam izbacio večeru i pao ispod 100kg. Bili su to teški dani uspeo sam smajiti kg, ali čim sam se malo opustio opet se vratio na staro. Kada pitam druge šta i koliko jednu, vidim da nejedem puno ali eto........ izgleda da sam ja poseban:S:
Savet bi dobro došao, pogotov kada se radi o ishrani.

Poslednja izmena:
Kako moze whey da bude od soje? Ako nista drugo barem ne pise da je od soje onda je to prevara jer je whey whey a ne soja. Pa me zanima odakle ti taj info?

Mada sam batalio whey daj neki predlog da je povoljniji od 9300/5kg, zlu ne trebalo.

Ako si mislio na moj post, nije u pitanju 100-150g wheya nego proteina iz mesa.
Bas tako :)
Nisu jedini koji na kutiji ogromnim fontom pisu "Whey" a u sastavu stoji da ima soje. I to u velikom procentu! A i najvise laziraju sastav (pisu da ima XX% proteina a ono ima mnogo manje). Sa vise strana dobio informacije, i od bildera i powerliftera, a i od onih koji izmedju ostalog prodaju ili su prodavali taj brend.

Ako je 150g proteina iz mesa onda se ok, lose sam razumeo, moja greska.

Pogledaj sastav tog whey-a koji si uzeo. Ne znam koji tacno proizvod imas. Onda pogledaj sastav, a onda i izracunaj cenu po gramu proteina. Videces da ima soje. A ona se, za razliku od Dymatize koristi kao izvor proteina a ne kao filter. THE Nutriton za filter koristi zelatin i pouzdano znam da ga ima u tragovima (0.01%).

Za koncentrat imas dosta opcija, pa i od svercera. A od izolata imas Iso-100 kod "madjara, AllMax isolate (ako ga nadjes, on je dzaba. Dok ga je bilo bio je jeftiniji i od koncentrata, a ukus fenomenalan), Iso93 je vec skup kod nas (u ostalim zemljama je i on veoma jeftin).
Kod nas mozes regularno da uzmes THE Amino od 3.5kg za 6.500 dinara (sto je ista cena kao i taj Scitech) a daleko je kvalitetniji i sigurno ima veci procenat proteina (jeftiniji po gramu proteina) i ima manje UH a ukus je odlican. Isporuka je besplatna a dobijes i shejker. Ako pametno uzmes (preko 10.000 dinara), npr uzmes sa nekim drugom ili uzmes za sebe jos nesto ili 2 kutije, imas 10% popusta, sto je skoro 1.000 dinara ustede.
Stavi sve na papir, cenu po gramu proteina pa uporedi. Uz to pogledas koji ima/nema soje, proteina graska i slicne gluposti i sve ti bude jasno :)

@Dzekson
Ja bih sacekao da se jos malo smire upale, dan-dva. Ali ako je blaga a tebi se zuri...

@Vegeta

Nemoj veceru da batalis, bolje smanjuj postepeno obroke, i gledaj slatkise i (nepotrebne) slanise da smanjis na minimum, a i hleba, peciva, pice itd. takodje sto manje.
I da, ubaci neku fizicku aktivnost.
A sto se tice brojanja kalorija neko ce se naci da ti objasni, mozda i nemanja123 (fitnes guru :p ) :)

Pojede se ponekad domaća slanina, ebem ga ali ne puno. Što se tiče pica, hamburgera mogu ih nabrojati na prste koliko ih pojedem za godinu dana, znači ne volim brzu hranu i strogo izbegavam. Da li postoji neki pravilnik kada treba doručkovati, ručati i večerati (u kom vremenskom intervalu)? Kada kazeš smanji, ne znam u kojoj meri da smanjim ?Pojedem više priloga paprike,salatu,krompir,pirinač nego mesa. Količinski gledam da napunim običan tanjir(tanjir za supice i kuvana jela). Kada se pravi neki kolač pazim koliko pojedem(3-4 komada max u toku dana). Ako sam gladan uveče pojedem neko voće ili povrće (*******ce,kupus, grožđe, jabuku...) ili krišku hleba i neki dodatak (mali komad kobasice, salame)-ne puno! Kažeš da povećam aktivnosti, ok poradiću i na tome. Cilj mi je da se spustim na 90 kg i biću zadovoljan, ali granica od 100kg nikako da se probije.
Još jedno pitanje, da li suncokret, kokice, stapići(čips ne) goje i kolik, pošto volim da ih konzumiram kada gledam neki film ili sport.

edit: Najviše volim kada odem kod doktora i kada mi dotični počne sa pričom kako bi trebalo da smanjim unos hrane, kako imam višak kilograma blabla......... a kada ti to pokušavaš a neuspeva. Ebem ga ne znam šta više da jesti kada ogladnim!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno