Šta je novo?

Ishrana, trening, fitnes (borba protiv sedenja za ljude iz IT-a)

Ma bre Vojkane nemoj zezati, znas li ti koje pero je taj 5kg (uglavnom plasticni teg) za tu vezbu, to bre klinci fudbaleri iz osnovne skole na treninzima rade cisto rutinski :) Mada svaki kg preko 7-8kg za ljude koji tek pocinju sa vezbama ima da bude problem, to stoji.

I nisam rambo, krupniji sam od njega :d

A sto se nacina izvodjenja tice.. pa sta znam, imas 2-3 takve vezbe sa bucicama.. ja ne znam za vise a i logicno je koje su osnovne..

Inace mislim da su ''old skul'' vezbe zakon, totalno drugacije ''grade'' telo od pumpanja u gym.. licno mrzim BB izgled i postujem ali ni najmanje ne razumem BB kao sport. Delom zato sam i prestao da idem u teretanu, cim sam poceo primetno da se pumpam od silnog gvozdja nekako sam se smucio sam sebi, ne pada mi na pamet da licim na nekog tamo ''baju'' ili klasicnog izbacivaca sa Balkana :d

Poslednja izmena:
Nisam rekao za 5kg nego za onu tvoju jedinicu ispred, tj 15 kg :)
5 jeste malo za svakog ko je u treningu ali se ta vežba radi sa 10ak uglavnom, mali je to mišić osim ako nisi kai green + je izolaciona vežba. Mislim ako radiš letenje sa 15 sa koliko onda radiš potisak, sa 50 :D

Ne znam da li se razumemo, ja pričam o ovoj vežbi:
http://www.exrx.net/WeightExercises/DeltoidLateral/DBLateralRaise.html

Pritom i ovaj na gifu previše podiže, na kraju preuzimaju trapezi (podiže se ceo rameni pojas) a srednje rame ne radi dinamički u tom delu pokreta.

Poslednja izmena:
Ma da, to sam se i zezao ali realno 5kg je malo za odraslog coveka, pa makar i za IT-evca :D

Ako mislis na ovaj potisak.. pre 2 godine radio bas sa 50kg, 4 serije po 10, nekad i po 12 ako sam odmoran :) Ali ako tu vezbu ostavim za kraj treninga.. onda 40kg (ne racunam sipku naravno).

Sada radim samo zgibove i to u dvoristu, kasno uvece odradim po mraku, da ne glumim nekog tamo tarzana :)

Poslednja izmena:
Mislio sam na bućice PO 50 :) sad mi sve više liči da ne mislimo na istu vežbu :D pogledaj link

http://www.exrx.net/WeightExercises/DeltoidLateral/DBLateralRaise.html

Pa da, na ovo sam mislio kada sam napisao 15Kg a i na to ''letenje''..

Ne znam samo na koji potisak mislis? Ja znam samo za onaj sa slike iznad.. sa bucicama nisam radio jer postoji posebna sprava za to sa onim klizacima pa se tu radi pravilnije (ili bar meni deluje da je pravilnije).

Poslednja izmena:
Pa taj potisak ali sa bućicama... Ako radiš letenje sa bućicama od 15kg onda potisak bućicama radiš sa 50ak u jednoj ruci :)

Poslednja izmena:
To je smit mrtvi i uglavnom je daleko od pravilne forme :)

Ništa, ipak nisi toliki rambo, ostaje samo nemanja :D

Pa ko je rekao da sam rambo-baja, ja bas bezim od tog fazona :)

Samo ne znam zasto bi ta vezba sa onim klizacima bila nepravilna? (ako os da objasnis na pp, zatrpali smo temu). Kida ramena i mogucnost za povredu je mala, zato sam i radio tu jer od 7. razreda imam kriticno desno rame (povreda na vaterpolu)..

Umro bi' i ne bih znao da se ta sprava zove Smit(h) :D stvarno nemam pojma kako se koja sprava/vezba zove..

Mada sad se setih da sam radio slicnu vezbu ali sa stojeci, sa sipkom (2 verzije), sa bucicama na nacin koji si naveo nisam.

PS Sto se ostalog tice odgovorio sam ti na pp, zatrpasmo temu.

Poslednja izmena:
Prvo zato što kad radiš sa slobodnim tegom retko kad je željena/ciljana putanja pravo gore-pravo dole, uvek tu ima neki prirodan luk.
Drugo što ne valja je što na njoj ne jačaju stabilizatori već samo ko sivonja upreš, gađa taj jedan mišić koji kao gađa i to je to.

Još mi reci da si radio potisak iza glave sa zeznutim ramenima :)

Upravu je Vojkan
Smit masina je cisto izolaciona i kod nje nema ni pomena o bilo kakvoj "formi" jer ide po sinama, znaci izvodis kako ide. Mana je sto je bas izolaciona i sto, za razliku od ostalih "free weight" izolacionih vezbi su ovde iskljuceni svi stabilizatori. To je ogroman minus. Uz to je veoma ogranicen obim pokreta i pored toga dovodi do nepravilne krive izvodjenja vezbe (npr kond benca sipka ne treba da ide vertikalno navise, dakle nije prava/duz nego je kriva: http://www.elitefts.com/education/t...e-physics-of-the-bench-press-science-applied/)
- Kod Smith masine ti se namece neprirodna kriva. A da ne pricamo o duzini udova i kostiju koji ga cine i kako je ta kriva individualna...

Dobra je vezba, ali samo za kraj, cisto izolacija i to povremeno. Vise ima smisla za pojedina vlakna nekih misica kod bodibildera.

P.S. Samo mi nije jasno kako mozes da dizes 160kg na bencu a na smit masini samo 50kg. Ja sa daleko slabijim benchom i telesnom masom radim millitary press (pravi stojeci, ne ovo pozadi sa linka) ili OHP sa vise od ovog.
Na njoj je uvek lakse nego slobodnim tegovima (bez obzira sto je izolaciona i manji broj misica rade), sto si sigurno primetio pogotovo pri kraju pokreta jer maltene mozes da odbacis teg pa da ga docekas (da se tako izrazim).

Inace ova vezba sa sipkom koja se spusta iza glave je neprirodan polozaj i polako ali sigurno samo unistava ramena. Zato se svuda i radi ispred glave.
Ko ima problema sa ramenima o ovom pokretu iza glave nemoj ni da pomislja.

Edit: Dok sam kucao pretece me Vojkan :p

Potisak samo stojeci, sa sipkom i ispred glave! Tzv military press i to je to ;)
Doduse u poslednje vreme praktikujem nabacaj + potisak. Najveca tezina za to mmi je do sada bila 70kg. Jednom sam probao sa 90 (bila namontirana sipka a ja hteo da se pravim vazan i probam sa tom tezinom) i pri nabacaju me je sipka preturila unazad :) Nije bas kao u onim "fail compilation" ali blizu :D
Inace letenje bucicama uglavnom sa 12tak kg, bez obzira na 90kg potisak sipkom (sedeci) i bench sa 150... :/ Sto neko rece, cisto izolaciona vezba i bas je nezgodno da se radi iole vecim tezinama, pogotovo pravilno, kontrolisano i ne sa savijenim rukama kao da srces kaficu :D
HSV kad si stigo i da toliko treniras u teretani i da dosta vozis bajs (ukapirao sam iz teme o biciklama da bas dosta cepas)? Ja od kako sam malo intenzivirao biciklu, teretanu sam skoro potpuno batalio... :(

@ nemanja123

^ rekoh da nemam pojma.. :) isao sam u relativno praznu hood teretanu sa ortacima koje takodje zabole za terminologiju i BB tako da i sam ne znam mnogo toga.
Inace citam tvoje postove i ucim, bar ono sto me zanima :D

A sto se bencha tice, pa pazi, nisam ja radio serije sa tom kilazom :d vec sam probao po jednom mesecno ili u 2 meseca koliko mogu da izbacim i to je to.. serije sam radio najcesce sa 90kg (kosi) i 100kg i tako godinama (znam, greska).

A rekoh vec, posto ne volim to pumpanje i BB gradju izbegavao sam povecavanje tezina i neko lozenje, posto sam u startu visok-krupan i 20 godina u sportu (u poslednjih 8 godina samo rekreativno) hteo sam samo da odrzavam neki nivo ''forme'' koji smatram normalnim za sebe :)

@ sajlonac
HSV kad si stigo i da toliko treniras u teretani i da dosta vozis bajs (ukapirao sam iz teme o biciklama da bas dosta cepas)? Ja od kako sam malo intenzivirao biciklu, teretanu sam skoro potpuno batalio..

Pa to je bilo ranije tako, rekoh da vec 2 godine nisam usao u dzim :) Mada sam imao (tj i dalje imam) tu srecu da radim privatno pa tu onda nema vecih problema sa organizacijom i vremenom ;)

Poslednja izmena:
15kg za letenje ume da bude i previse za nekoga ko ima problema s ramenima. U gornjem polozaju mi je i 10kg izazivalo strasne bolove, pogotovu kad treba da zadrzim tezinu. Tako da nemojte se bacati ciframa, sve je to individualno koliko ko moze.

verovatno ti je gornji položaj bio previsoko :) ne treba lakat da ide iznad visine ramena, a ni dotle nema potrebe ako hoćeš da održiš tenziju na srednjem ramenu. preko toga preuzima trapez + uklještenje rotatora kod većine vežbača koji imaju disbalans stabilizatora lopatice :) isto tako ne treba previše rotirati ruku ka unutra dok se radi ta vežba, iako tad stvarno bolje "pogađa" to srednje rame.

Za nekog sa povredjenim ramenima i prazno letenje je problematicno ;)
A i ne radi se tada. Radis na rotatorima i disbalansu.

Za tezinu sam rekao da je apsolutno nebitna. Ne samo za ovu vezbu nego za sve.
Powerlifting je nesto drugo i tu najvise vazi "assess and adress" pa je tezina vazna samo u smislu "ako se ne povecava nesto radis pogresno i/ili imas slabu tacku".

@hsv.stoned
Razumeo sam kako radis. A maksimumi se uglavnom tako i rade :)

@sajlonac
Verovatno mislis na "clean and jerk", nabacaj i izbacaj. Odlicna vezba, samo tu vazi "speed is the name of the game". I kako bre nisi naucio kako se spusta i "baca" sipka kod neuspelog nabacaja. Obicno je proglem kod izbacaja ako ne napravis lumbalnu krivinu kako treba, ali se zato prvo uce ovi mehanizmi od neuspeha (grip, roll of shame, bacanje, podvlacenje pod sipku...). Mozes da pogines tako...

Da, na letenje sam mislio. Pet kilograma je i više nego dovoljno za pocetak, ako se vezba izvodi pravilno. Takođe ozplacija je u pitanju, stvarno mi nije jasno kako tu tezinu od 15 kg preporucujete nekome ko ne ide u teretanu.

U teretani gde vezbam generalno i ne smeju da se bacaju tegovi, vrlo lako moze da se desi da sa tegom propadne i pod :) (posto je na spratu) pa zato i nisam nikad forsirao kilaze, radim sa kilazom za koju znam da mogu da odradim seriju... To je bilo samo jednom i vise ne :) Da ima dela sa gumenim podom gde mozes kao covek da vezbas verovatno bih mogao da povecam tezinu.
Iz istog razloga sam prestao da forsiram DL. Teze mi je da "pazljivo" spustam teg nego da ga povucem sa mrtve tacke. Dogurao sam do 200 i to dva ponavljaja u seriji ali posle vise nisam forsirao i generalno retko kada od tad prelazim 160-170...

Da, na letenje sam mislio. Pet kilograma je i više nego dovoljno za pocetak, ako se vezba izvodi pravilno. Takođe ozplacija je u pitanju, stvarno mi nije jasno kako tu tezinu od 15 kg preporucujete nekome ko ne ide u teretanu.

Ma to je bilo zezanje a ne preporuka :) Samo i dalje tvrdim da je 5kg malo :D mada zavisi sve od coveka do coveka..

@ nemanja123
Razumeo sam kako radis. A maksimumi se uglavnom tako i rade

Ma da razumeli smo se.. nego ta ''disciplina'' dokazivanja je nesto najgore iz prosecne dzim :D kad se sjate napumpani bilmezi i deca na kreatinima sa sve cackalicama od nogu ali bitno je da se gruva sto vise na bendzu :d a pritom ne mogu da istrce 2km bez pauze

Poslednja izmena:
To da, mene je i 5 kg na početku lepo peklo, malo zadržavanja u gornjoj tački i malo sporiji negativ. Radilo mi rame samo tako. :D

@hsv.stoned
Ta deca su na necemu mnogo jacem od kreatina ;)
A u takve teretane ne zalazim (iako odlicno znam na sta mislis), pa se maksimumi rade u sklopu treninga.

Ovde oko svakog detalja bar par strana polemike :) dobro je znači vežba se i na IT forumu :)
Da se i ja upišem u diskusiju, ja dumbell fly za rame radim sa 9 kg i nisam podizao dalje, previše mi trpe zglobovi i dovoljno mi je samo održavanje. Imam neke bučice od 7kg pa dodam još po tegić od 2 kg onaj s peskom što ide oko zglobova, ostalo mi iz mlađih dana kad sam pokušavao time da nabijem odraz. Pa onda uradim do otkaza, pa odbacim te dve kile pa još koje ponavljanje i dovoljno mi je. I ovako me nekad sporadično zeza rame ili laktovi tako da neću da preterujem. Kad sam počeo s teretanom i napravio kući rack, lepe betonske tegove od 1-15 kg, razboj i vratilo, većinu vežbi i izvođenja sam učio sa scoobijevog kanala. Bro science ali dobar je za početnike :)

Jednom sam probao sa 90 (bila namontirana sipka a ja hteo da se pravim vazan i probam sa tom tezinom) i pri nabacaju me je sipka preturila unazad :) Nije bas kao u onim "fail compilation" ali blizu :D(

Ako mislimo na isti klip, joj umro sam kad sam to video, kako ga je nabacio lik carski :D
I onaj je kralj što zaglavi na benču pa se nekoliko puta pojavljuje, pokušava da se iskobelja, na kraju izlazi onako jedva sav zajapuren crven ko paprika ahahah

Poslednja izmena:
[YOUTUBE]uKJaZDGVNWA[/YOUTUBE]

Malo inspiracije ;)

Malo inspiracije ;)

Ovaj crnac deluje kao da ce da capne svakog trena :)
Ne znam za vas, ali kod mene je ovo izazvalo kontraefekat, nagnulo me da pomislim kako je sve prolazno - dzabe toliki trud i misici kad ces u starosti biti glista :)

Ne znam za vas, ali kod mene je ovo izazvalo kontraefekat, nagnulo me da pomislim kako je sve prolazno - dzabe toliki trud i misici kad ces u starosti biti glista :)

Covjek dize tezinu o kojoj mnogi samo mogu sanjati, i ima tijelo 30-godisnjaka. Mislim o cemu ti pricas?

Druga stvar, ako radis nesto sto stvarno volis, to nije dzaba. Nije stvar u trudu vec u ljubavi prema tom poslu ili hobiju. A o starosti i prolaznosti se ne razmislja.

Vjezbati jednostavno moras ako puno sjedis, imas takav posao i sl.

Pa meni ovaj baš i ne deluje ko glista [emoji14]

Pa meni ovaj baš i ne deluje ko glista [emoji14]

Deluje kao da je iz starackog doma Poslednji trzajevi :p

Vjezbati jednostavno moras ako puno sjedis, imas takav posao i sl.

Bio je interesantan clanak, koji nazalost ne mogu da nadjem, na BBC-ju kako zapravo je mnogo efektivnija setnja ili trcanje u prirodi od na primer voznje stacionarnog bicikla ili trake za trcanje. Cak je i stajanje na poslu vrlo korisno.

"Even if you exercise on a regular basis that may not be enough. There is mounting evidence that exercise will not undo the damage done by prolonged sitting. Our technology has made us the most sedentary humans in history."
Calorie burner: How much better is standing up than sitting

Шта год мислили о чичи, немојте да се надате да нећете једном да дођете у те године ... тачније, срећа је ако се то доживи, а како ћете да изгледате је питање. Онда погледајте прилог и коментаришите да лоше изгледа.

Nazad
Vrh Dno