Šta je novo?

Ishrana, trening, fitnes (borba protiv sedenja za ljude iz IT-a)

Napisao si Centar pa sam mislio da je i to market. I za Fortunu prvi put cujem.

Šta mislite o sastavu ovoga?
f00afb9a5616d88c3a770cce2b35beda.jpg
695c1beb5e816578b5cc6515b1949be6.jpg

Sent from my SM-N9700 using Tapatalk

Šta mislite o kompleksu vitamina zenplex i kapima od koprive ?

Edit: Zove se ZINComplex

Ako je cink u njemu u nekom organskom obliku (glukonat, bisglicinat, acetat ...) onda je OK, ako je kao oksid onda je bolje potražiti nešto drugo. Ovo nije loš kombo.

^Imaju dobru liniju proizvoda.

sta mislite o socivu, kinoi :) , salu na stranu, e jede neko onaj Pilos niskomasni sir iz Lidla, kcal:82 UH:2 Proteini:14 Masti:2 , po tome sta pise zvuci dobro al me ubija u pojam sto pise da se proizvodi u nemackoj a kad googlas germany pilos nista ne izbacuje, koliko vidim samo se prodaje u hrvatskoj srbiji i sloveniji, ono klasican dzank za balkan?

sta mislite o socivu, kinoi :) , salu na stranu, e jede neko onaj Pilos niskomasni sir iz Lidla, kcal:82 UH:2 Proteini:14 Masti:2 , po tome sta pise zvuci dobro al me ubija u pojam sto pise da se proizvodi u nemackoj a kad googlas germany pilos nista ne izbacuje, koliko vidim samo se prodaje u hrvatskoj srbiji i sloveniji, ono klasican dzank za balkan?

Taj Pilos se pravi u BiH, čini mi se ,i sasvim je OK. I to je robna marka za Lidl Balkana.
I nije nikakvo smeće, naprotiv.
Znam taj sirac, to je zapravo URDA, iliti sirac od surutke, tako da samo napred!
Navali kolko god imaš para!
Ima i jeftinijih, ali i ovo nije mnogo skupo, meni lično 200x bolje od izvikane ELLE sira, koja je preskupa i ne mož se žvaće.

Pa iskreno nije skup 170rsd je 500gr ja milim da je i na pijaci sir kill 350rsd, znaci ako hocu taj sir sa sela da trazim URDU ili sir od surutke? imas neku kombinaciju za domaci :)?
2020-07-29_15:20:20.jpg

Vidis da ovde pise proizvedeno u Nemackoj, iz nekog DMK GmbH, meni to zvuci kao neka fabrika za hemiju pa zato kukam :(
Iskreno gledam neke zivotinjske proteine sa sto manje masti, ne mogu da jedem samo jaja i piletinu :)

Bukvalno mi se ishrana vrti, jaja piletina tunjevina subotom neko "pravo meso" od UH rokam se socivom i kinom i ponekad varam u pekari i na sve to jedam masovno voce i povrce

Poslednja izmena od urednika:
Ne može da bude sir od surutke. Ili je sir (~90% kazein i 10% surutka) ili surutka. Takav je proces dobijanja i zbog osobina jednog i drugog mora tako.

Ja voce blendam u bulletu, nista lakse :)
Ne vidim potrebu da se nesto cedi...

Sent from my SM-G960U using Tapatalk

Ne može da bude sir od surutke. Ili je sir (~90% kazein i 10% surutka) ili surutka. Takav je proces dobijanja i zbog osobina jednog i drugog mora tako.

https://www.stajedem.rs/urda-svezi-sir-od-surutke-mlekara-homolje-400g

svezi-sir-urda-homolje.jpg

Urda sveži sir od surutke
Sveži polumasni sir od surutke sa min. 25% mlečne masti u suvoj materiji
Neto Pakovanje 400g

6:33

6:33

https://en.wikipedia.org/wiki/Whey_cheese

https://en.wikipedia.org/wiki/Urdă#...nally prepared,t he southern region of Pirot.

Pa iskreno nije skup 170rsd je 500gr ja milim da je i na pijaci sir kill 350rsd, znaci ako hocu taj sir sa sela da trazim URDU ili sir od surutke? imas neku kombinaciju za domaci :)?
Pogledajte prilog 288094

Vidis da ovde pise proizvedeno u Nemackoj, iz nekog DMK GmbH, meni to zvuci kao neka fabrika za hemiju pa zato kukam :(
Iskreno gledam neke zivotinjske proteine sa sto manje masti, ne mogu da jedem samo jaja i piletinu :)

Bukvalno mi se ishrana vrti, jaja piletina tunjevina subotom neko "pravo meso" od UH rokam se socivom i kinom i ponekad varam u pekari i na sve to jedam masovno voce i povrce

e al nije to taj na koji sam ja mislio sir, taj nema kod mene u KG, ima ovaj što rekoh od sirutke.
brate, smanji slobodno to belo meso, bolje uzmi govedinu, jeste skuplje, dosta, al se i manje jede, a mnoooogo je zdravije!
i oslić je zakon! nek priča ko šta oće!
najjeftinije belančevine su ja mislim iz oslića nekad sam računao.

Poslednja izmena:
Sve to što posle ceđenja ostane zgrušano je takođe kazein, u nešto manjem odnosu nego u siru koji su izdvojili. Google kaže 12-24% je surutka, a 88-76% je kazein.
https://www.researchgate.net/public...in_to_casein_ratio_and_pasteurisation_of_milk

Ne vidim kako je govedina "zdravija" od piletine. Oslić, iako dobra opcija, ima lošiji aminokiselinski profil od piletina, a ona od govedine.

P.S. Tečnost koja ostane posle ceđenja sira kod nas zovu "surutka", a unutra zapravo ima svega, i kazeina i surutke i masti i laktoze.

Poslednja izmena:
Verovatno misli na ove nase pilice kljukane steroidima :)
Sto se tice mesa, ako nije premasno - sve moze.
Jedino neko ko se sprema za neka takmicenja vodi racuna o poreklu proteina.
Za vezbace rekreativce nema to toliki uticaj.
Ja sam prestao da se opterecujem hranom generalno i jedem svasta. Videcu kada se vratim u rezim treninga kako ce tada to da izgleda, ali neka umerena ishrana bez nekih ogromnih obroka je sasvim dovoljna.

Hleb na nula (mada uleti neki giros, topli)
Secer na nula (mada uzimam 1 palacinku nedeljno)
Spremam samo jednostavnu hranu, nikakve papazjanije. Sto manje imam sastojaka u obroku, mnogo lakse varim hranu i nema nadutosti i ostalih stvari.

Piletina i kao dodatak samo pirinac ili testenina/krompir
Carsko meso-krompir
Jaja-ovsene
Sve minimalno.

Sitan Sir za pred spavanje, ako osecam glad i to je to.
Od povrca jedem samo paradajz, ********* :)
Od suplemenata riblje ulje 2,3 kapsule dnevno (ne volim ribu)

I jos jedna zanimljivost.
Od kada sam izbacio whey preporodio sam se.
Nisam naduven, i imam vise snage.
Kazu mi da izgledam bolje- jer sam smrshao malo, ali definicija je tu.
Nastavicu tako kada se vratim u gym...

Sent from my SM-G960U using Tapatalk

Ja se drogiram bananama skoro svaki dana pojedem bar 2 ( jadan dan cu morati da idem na ispiranje/otpusavanje sto posto), inace volim da se satrime i od povrca, tipa smotam neko meso i za prilog skuvam kilo tikvica sa malo paradajza, i posloim nekom salaticom i ponekad dodam kiselo mleko ili ovja pilos.. Naravno tih kilo tikvica pojedem sam :)... Ja sam rekreativac samo trcim i sklekovi zgibovi ne bavim se bodibildingom al iskreno mislim da se ne goijim od ovog sto jedem, da treniram neki sport jos bio bi terminator

A da voce jedem po kilo bez problema, znaci bukvalno odem na pijacu sad kupim kilo kupina i sve pojedem za sat 2 :) ,ja zivim u ubedjenju da voce ne goji ako ga jedes solo

Sto se tice ribe ja volim ribu al skupa u pm, kad smo bili klinci secam se svi su gledali na ribu ko hranu za sirotinju al eto promenilo se sve, inace od ribe ja najvise volim skarpinu jer me nekako zasiti bas lepo :)

PS nisam ko ormar, 181 79kg atm, al imam mali slauf tj vidi mi se gornje plocice , 2rugi red pola i posle tama, al 2022 tucicu vas sve :)

Nego e zna neko foru kako da se ugojim u faci znaci postao sam skeletor, bukvalno bih prihvatio i mali podvarak samo da dobijem obrascice, ima da jedem samo mast i da dubim na glavi i da pijem antikugulante da ne dobijem mozdani

Poslednja izmena od urednika:
Sve to što posle ceđenja ostane zgrušano je takođe kazein, u nešto manjem odnosu nego u siru koji su izdvojili. Google kaže 12-24% je surutka, a 88-76% je kazein.
https://www.researchgate.net/public...in_to_casein_ratio_and_pasteurisation_of_milk

Ne vidim kako je govedina "zdravija" od piletine. Oslić, iako dobra opcija, ima lošiji aminokiselinski profil od piletina, a ona od govedine.

P.S. Tečnost koja ostane posle ceđenja sira kod nas zovu "surutka", a unutra zapravo ima svega, i kazeina i surutke i masti i laktoze.

Gde si našo to za odnos kazeina i surutke?
Meni daje bzveze nešto nemam taj odnos da vidim.

Zdravija je jer ima mnogo više minerala i vitamina, u odnosu na isprano belo meso koje nema ništa u sebi, eto tako je zdravija, nije mi jasno kako to ne vidiš?
i ima mnooooogo više Carnitina i dosta više Creatina.
I zdravija je prirodno, govedje može da se jede i živo, neće ti ništa biti ako je čista krava, aj uzmi jede pileće živo, pa vidi kako ćeš da prodješ, pile je prirodno priljava životinja, kao i svinja.
i zec.
I konj.

Oslić loš AK sastav? odakle ti to??? Dobro, ulaziš u formu, drago mi je to!

https://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4041/2

100gr

oslić
Protein17.8g36%

Tryptophan199mg
Threonine781mg
Isoleucine821mg
Leucine1447mg
Lysine1635mg
Methionine527mg
Cystine191mg
Phenylalanine695mg
Tyrosine601mg
Valine917mg
Arginine1066mg
Histidine524mg
Alanine1077mg
Aspartic acid1823mg
Glutamic acid2658mg
Glycine855mg
Proline630mg
Serine726mg

a evo ti i pile
https://nutritiondata.self.com/facts/poultry-products/696/2

Tryptophan237mg
Threonine869mg
Isoleucine1063mg
Leucine1534mg
Lysine1725mg
Methionine563mg
Cystine274mg
Phenylalanine816mg
Tyrosine684mg
Valine1020mg
Arginine1289mg
Histidine625mg
Alanine1187mg
Aspartic acid1859mg
Glutamic acid3076mg
Glycine1228mg
Proline954mg
Serine729mg

skoro isto, samo je Oslić malo bolji
I oslić ti je brati mili izvikani BAKALAR, samo mladji nepopularni brat, a na tom osliću su vikinzi preplovili ceo svet, a ne na pilićima!

Gde si našo to za odnos kazeina i surutke?
Meni daje bzveze nešto nemam taj odnos da vidim.

Zdravija je jer ima mnogo više minerala i vitamina, u odnosu na isprano belo meso koje nema ništa u sebi, eto tako je zdravija, nije mi jasno kako to ne vidiš?
i ima mnooooogo više Carnitina i dosta više Creatina.
I zdravija je prirodno, govedje može da se jede i živo, neće ti ništa biti ako je čista krava, aj uzmi jede pileće živo, pa vidi kako ćeš da prodješ, pile je prirodno priljava životinja, kao i svinja.
i zec.
I konj.

Oslić loš AK sastav? odakle ti to??? Dobro, ulaziš u formu, drago mi je to!

100gr

oslić
Protein17.8g36%

Tryptophan199mg
Threonine781mg
Isoleucine821mg
Leucine1447mg
Lysine1635mg
Methionine527mg
Cystine191mg
Phenylalanine695mg
Tyrosine601mg
Valine917mg
Arginine1066mg
Histidine524mg
Alanine1077mg
Aspartic acid1823mg
Glutamic acid2658mg
Glycine855mg
Proline630mg
Serine726mg

a evo ti i pile
https://nutritiondata.self.com/facts/poultry-products/696/2

Tryptophan237mg
Threonine869mg
Isoleucine1063mg
Leucine1534mg
Lysine1725mg
Methionine563mg
Cystine274mg
Phenylalanine816mg
Tyrosine684mg
Valine1020mg
Arginine1289mg
Histidine625mg
Alanine1187mg
Aspartic acid1859mg
Glutamic acid3076mg
Glycine1228mg
Proline954mg
Serine729mg

skoro isto, samo je Oslić malo bolji
I oslić ti je brati mili izvikani BAKALAR, samo mladji nepopularni brat, a na tom osliću su vikinzi preplovili ceo svet, a ne na pilićima!
Nemoj da dižeš nos, jer nemaš ni znanje niti stručnost da to podupreš.
Ako hoćeš tako, od nas dvojice jedino ja imam diplomu, stručnost i iskustvo na ovu temu.
Ovo je poslednji put da odgovaram na tvoje poruke sa bezobraznim prozivanje. Očigledno da ne želiš ni da čuješ drugu stranu, a kamoli nešto naučiš. Jedva si zagrebao površinu i ne želiš to da vidiš, pa ne planiram da gubim više vreme na crtanje tebi, a svako neka veruje šta hoće. Meni iz džepa neće, može samo suprotno.

Za ovakvu diskusiju ti fale osnovne stvari, a na prvom mestu uzročno posledična veza. "Vikinzi preplovili ceo svet na osliću, a ne na pilićima" pa je zato oslić bolji?! U toj, da ne kažem kakvoj, konotaciji fali isto što i u "Vikinzi su izumrli jer su jeli osliće, a ne piliće" ili "Vikinzi su izumrli jer su imali dugu kosu"...

Ista stvar je i sa "oslić je bakalar". Oslić nije bakalar, kao što ni kokoška nije isto što i ćurka ili fazan. Oslić je onoliko isto kao bakalar, koliko je jabuka, kanabis, ribizla i kopriva isto. Pogledaj klasifikaciju. Pa kada vidiš zbog čega je zaključak .... onda idi na sastav koji isto toliko može da varira.

Za odnos surutke i kazeina ti piše
Soft cheeses were prepared from milk modified by membrane technologies to modify the casein level (CN, 27-37 g·kg-l) and the whey protein to casein ratio (WP/CN, 0.12-0.24).
Imaš i pun tekst na internetu ako te interesuje.

"Belo meso je isprano i nema ništa u sebi"
Glupost neviđena!
Nema više vitamina i minerala, tačnije za ogromnu većinu je razlika zanemarljiva (jer nisu bogate tim nutrijentima)
Beef vs chicken vitamines.JPG

Koliko to ima više karnitina i kreatina?
Inače, deficit karnitina je veoma redak, zato je i suplementacija istim, čak i na rigoroznoj dijeti nepotrebna.

"Govedina je čista i može da se jede živa, a ostale su prljave i ne mogu".
Ja se nadam da nisi ozbiljan, jer je ovo elementarno neznanje i glupost.
Za nekog mlađeg kad/ako bude čitao: Ni pod razno ne jesti nijedno meso sirovo!!! Koliko može to da naruši zdravlje bolje da ne pričam.

Ovo što si dao nije AK sastav oslića. I da jeste, ako ti ne možeš da vidiš razliku između ta dva ne znam šta da ti kažem. Pretvori razliku u procente, pa ako i onda ne vidiš, onda ne vredi da vodimo ikakvu polemiku.
Inače, nije samo AK sastav, nego i druge komponente koje se uzimaju pri rangiranju proteina (proteinska efikasnost, biološka vrednost, iskoristivost i digestibilnost korigovana za AK skor).

Dal stvarno ima osoba koja jede meso zbog vitamina ili se uopste zanima koliko koje meso ima vitamina?

Nemoj da dižeš nos, jer nemaš ni znanje niti stručnost da to podupreš.
Ako hoćeš tako, od nas dvojice jedino ja imam diplomu, stručnost i iskustvo na ovu temu.
Ovo je poslednji put da odgovaram na tvoje poruke sa bezobraznim prozivanje. Očigledno da ne želiš ni da čuješ drugu stranu, a kamoli nešto naučiš. Jedva si zagrebao površinu i ne želiš to da vidiš, pa ne planiram da gubim više vreme na crtanje tebi, a svako neka veruje šta hoće. Meni iz džepa neće, može samo suprotno.

Za ovakvu diskusiju ti fale osnovne stvari, a na prvom mestu uzročno posledična veza. "Vikinzi preplovili ceo svet na osliću, a ne na pilićima" pa je zato oslić bolji?! U toj, da ne kažem kakvoj, konotaciji fali isto što i u "Vikinzi su izumrli jer su jeli osliće, a ne piliće" ili "Vikinzi su izumrli jer su imali dugu kosu"...

Ista stvar je i sa "oslić je bakalar". Oslić nije bakalar, kao što ni kokoška nije isto što i ćurka ili fazan. Oslić je onoliko isto kao bakalar, koliko je jabuka, kanabis, ribizla i kopriva isto. Pogledaj klasifikaciju. Pa kada vidiš zbog čega je zaključak .... onda idi na sastav koji isto toliko može da varira.

Za odnos surutke i kazeina ti piše
Imaš i pun tekst na internetu ako te interesuje.

"Belo meso je isprano i nema ništa u sebi"
Glupost neviđena!
Nema više vitamina i minerala, tačnije za ogromnu većinu je razlika zanemarljiva (jer nisu bogate tim nutrijentima)
Pogledajte prilog 288118

Koliko to ima više karnitina i kreatina?
Inače, deficit karnitina je veoma redak, zato je i suplementacija istim, čak i na rigoroznoj dijeti nepotrebna.

"Govedina je čista i može da se jede živa, a ostale su prljave i ne mogu".
Ja se nadam da nisi ozbiljan, jer je ovo elementarno neznanje i glupost.
Za nekog mlađeg kad/ako bude čitao: Ni pod razno ne jesti nijedno meso sirovo!!! Koliko može to da naruši zdravlje bolje da ne pričam.

Ovo što si dao nije AK sastav oslića. I da jeste, ako ti ne možeš da vidiš razliku između ta dva ne znam šta da ti kažem. Pretvori razliku u procente, pa ako i onda ne vidiš, onda ne vredi da vodimo ikakvu polemiku.
Inače, nije samo AK sastav, nego i druge komponente koje se uzimaju pri rangiranju proteina (proteinska efikasnost, biološka vrednost, iskoristivost i digestibilnost korigovana za AK skor).

1. ceo svet jede živu govedinu, i najbogatiji ljudi sveta uživaju u živoj ili poluživoj govedini, kako to nisi znao?

https://www.youtube.com/results?search_query=tartar+biftek

https://www.youtube.com/results?search_query=raw+steak

Naravno ne očekujem da si toliki bukvalista da misliš da čovek treba da ide po štali i jede žive krave?
Kad kažem ŽIVO mislim da na ili tartar biftek koji su SVE SANITARNE INSPEKCIJE SVETA dozvolile da se jede, gd je meso BUKVALNO živo, odstojalo odredjeno vreme, sa začinima, ILI krvavo pečen govedji but.
Krava ima potpuno drugačiji put svojih bakterija u odnosu na ovcu, ili recimo još gore svinju ili pile. Njeni mišići su pročišćeni od parazita.

2. oslić je iz porodice bakalara, meso im je potpuno isto, mogu ti uvaliti oslića u skupom restoranu pod izgovorom da je bakalar, potpuno isto i žive i imaju istu ishranu.

https://www.google.com/search?client=opera&q=oslic+bakalar+razlika&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

3. zašto tudje mišljenje doživaš kao prozivanje???

4. ono JESTE ak sastav oslića, dao sam ti i link
Fish, cod, Atlantic, raw
i potpuno šije belo meso, izvikano i puno antibiotika i hormona.

5. stalno pominješ tu diplomu? jel to toliko obavezno da se navede? msm imaš valjda i neko znanje uz tu diplomu?

Živo/sirovo i poluživo/polusirovo nije isto. I to poluživo nosi veliki rizik (ne jede se svaki deo tog mesa, s razlogom) i niko ti od lekara neće savetovati to da jedeš, tatar (ne taRtar, naziv je od naroda) pogotovo. Kao da jedeš živo jaje, samo što ćeš kod mesa, ako je kontaminirano/zaraženo i nedovoljno termički obrađeno vrlo lako da izgubiš glavu. Nisi video, pa ne znaš kako to izgleda.

Bakalar nije [URL="https://en.wikipedia.org/wiki/Macrouridae]oslić[/URL], cela familija se razlikuje. Pogledaj linkove. Kao što rekoh isto je koliko i jabuka i kanabis... "Samo" se u familiji razlikuje...
To što neko može da ti u restoranu uvali bakalar umesto oslića nema veze sa ovim što mi pričamo (opet, nema uzročno-posledične veze). Može da ti uvali i soju umesto svinjske/juneće pljeskavice i po tebi je onda sve to isto?!
- Link do AK sastava je bakalar, a ne oslić.

Riba ne šije belo meso ni po čemu (izuzev omege 3). Ako misliš da kokoškama daju hormone koji koštaju kao cela kokoška, zbog 3kg mesa, onda živiš u žešćoj zabludi. To se daje većim životinjama - čitaj govedini, koju izdvajaš (dvostruki aršini). A šta ćemo sa živom koja je dokazana maltene u svoj morskoj ribi? Ona je bolja od piletine koja možda ima antibiotike (kod nas sigurno ne).

Junetina vs piletina - Iako bolji AK sastav, junetina je masna i to varira (15-20%). Piletina je 3%. Na bilo kakvoj dijeti to pravi ogromnu razliku. Npr ja jedem 600g piletine, da to zamenim junetinom to bi bilo ~90g masti ili 810 kcal!!! Znači UH i da ne jedem, jer nemam gde da ubacim sa tolikim mastima u dnevne potrebe, sve kalorije sam "zauzeo" nepotrebnim i ne tako dobrim mastima. Crveno meso ima i skoro duplo više holesterola. Nije to "junetina zdrava, piletina nije". Sve ima svoje.

Naravno da shvatam lično i pominjem diplomu kada se tako obraćaš. Sa "kako to nisi znao", "Oslić loš AK sastav? odakle ti to??? Dobro, ulaziš u formu, drago mi je to!.
U tu "formu" sam "ušao" još pre ~15 godina, prošao brdo literature, studija, imao ispite, u praksi proverio svašta... Kako drugačije da odgovorim na takve provokacije...
Nije to odgovor na "tuđe mišljenje" nego na napade posle ukazivanje na netačnost tog mišljenja potkrepljeno činjenicama.

Ne razumem to busanje kada neko ukaže na nešto, bilo to ispravka netačnog ili ne. Odmah se krene sa prozivanjem i na kraju, posle dokaza, samo se preskoči taj deo.
Zašto se u startu ne okaneš čvrstih stavova (kad, bez uvrede, nisi do kraja to izučio i na osnovu nekih činjenica, umesto svih donosiš loše zaključke), pitaš lepo bez prozivke i nastaviš dalje. Time možeš samo da profitiraš (ne mislim monetarno).
Zbog toga polako ali sigurno i odustajem od ove teme. Pisanje eseja mi stvarno ne treba, pa ću radije ubuduće preskakati postove, pa neka veruje ko šta hoće i uči (ili ne) na svojim greškama.

Poslednja izmena:
Ne znam ali ja sam par puta pileći file koji mi je bio u frižideru posle par sati od kupovine u maksiju bacao koliko je smrdeo na neku hemiju da li su antibiotic ili sta je ne znam. Odavno ne kupujem meso po velikim lancima već samo na "proverenim" mestina.

21. vek i mi pricamo o jedenju sirovog mesa
0759.png
....ko izmisli ovaj Internet da svako moze da pise sta hoce

21. vek i mi pricamo o jedenju sirovog mesa
0759.png
....ko izmisli ovaj Internet da svako moze da pise sta hoce

Ceo svet jede tartar tj sirov govedji but, pa i u 21. veku

https://foursquare.com/top-places/london/best-places-tartare

41294076_2iThQUt4B_wDEbZkNKOomZYtT4Q_MENh9Ezd5xtU4f4.jpg

Živo/sirovo i poluživo/polusirovo nije isto. I to poluživo nosi veliki rizik (ne jede se svaki deo tog mesa, s razlogom) i niko ti od lekara neće savetovati to da jedeš, tatar (ne taRtar, naziv je od naroda) pogotovo. Kao da jedeš živo jaje, samo što ćeš kod mesa, ako je kontaminirano/zaraženo i nedovoljno termički obrađeno vrlo lako da izgubiš glavu. Nisi video, pa ne znaš kako to izgleda.

Junetina vs piletina - Iako bolji AK sastav, junetina je masna i to varira (15-20%). Piletina je 3%. Na bilo kakvoj dijeti to pravi ogromnu razliku. Npr ja jedem 600g piletine, da to zamenim junetinom to bi bilo ~90g masti ili 810 kcal!!! Znači UH i da ne jedem, jer nemam gde da ubacim sa tolikim mastima u dnevne potrebe, sve kalorije sam "zauzeo" nepotrebnim i ne tako dobrim mastima. Crveno meso ima i skoro duplo više holesterola. Nije to "junetina zdrava, piletina nije". Sve ima svoje.

.

čekaj ti pripadaš onima koji tvdre da je masno nezdravo i da je holesterol LOŠ?

da, živa GOVEDJE meso jeste bezbedno, OSTALA nisu.

I domaće pile raste 6 meseci da bude za klanje, a ovaj brojler sa farme već sa 3 meseca ide na sto, ne uopšte ih ne kljukaju hormonima.

https://sh.wikipedia.org/wiki/Oslić

"...Oslić (lat. Merluccius merluccius) je morska riba iz porodice Bakalara...."

Poslednja izmena:
Pronalaženje primera sirovih jela i dalje ne menja činjenicu da se preporučuje termička obrada mesa zbog patogenih organizama koji se u njemu nalaze. Svi smo, nadam se, imali biologiju u osnovnoj i srednjoj školi. Nije poterbna diploma medicine za tako nešto. A Italijani sigurno ne žive duže 10 godina jer cela nacija jede sirovo meso.

Okmijume znam šta je tatar biftek, imao nebrojeno prilika da ga probam, ali ne bih da rizikujem trovanje. Nadam se da ti kao takav proponent hraniš sebe i celu svoju porodicu isključivo sirovim mesom :)

Ja teletinu kad uzmem volim da secnem po koji komad pre pakovanja u zamrzivač i da ga umočim u so ili vegetu onako slatko pojedem. Da pijem i sirova jaja iako mi svi kažu da ću da crknem. Pa neka crknem bre...ima da crknem pod svojim uslovima

.......
Okmijume znam šta je tatar biftek, imao nebrojeno prilika da ga probam, ali ne bih da rizikujem trovanje. Nadam se da ti kao takav proponent hraniš sebe i celu svoju porodicu isključivo sirovim mesom :)

Nisi pratio priču, ali cela priča je počela potpuno usputnom mojom tvrdnjom da se govedje može jesti čak i živo, bez namere da promovišem bilo šta, a tartar u životu nisam jeo, tj jednom sam bio ponudjen i uzo ćevape umesto toga.
Od te usputne tvrdnje je nastala cela ova priča, vrlo zanimljiva.

Ja teletinu kad uzmem volim da secnem po koji komad pre pakovanja u zamrzivač i da ga umočim u so ili vegetu onako slatko pojedem. Da pijem i sirova jaja iako mi svi kažu da ću da crknem. Pa neka crknem bre...ima da crknem pod svojim uslovima

Pa i oćeš ako nabodeš jajce sa salmonelom, tako da OBAVEZNO pasterizuj ta jaja.
OBAVEZNO. Razliku ne može da primeti niko ali će sve bakterije biti pobivene na mrtvo
Kako?
Uzmeš 3 jaja staviš u vrelu vodu od bojlera, i tako na svaka 10min uradiš po 3, recimo.
To ti je ugrubo, a imaš na netu pasterizacija jaja kako se stvarno radi, mada i ovo ti je to.

I dalje je sve sačuvano, ali bez bakterija, i drugo živa jaja smanjuju nivo B1, pa na svaka 2 živa jaja trebo bi makar toliko kuvanih da jedeš.

Ima tu još nekih munja, oko tih živih jaja, belančevine se teško vare, itd...

mene ko klinca nisu mogli da odvoje od mlevenog mesa kad stigne iz prodavnice, ja pola pojedem dok se sprema sarma. onako živo.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno