Šta je novo?

ISDN - two short questions za one koji poseduju linije...

Keops

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2002
Poena
620
...a mozda ih bidne jos ako budem inspirisan :d
1) Koja je cena impulsa? (pretpostavljam da se tarifira vise nego 'obicna' tel. linije al' me zanima u brojkama - ono sto stoji na sajtu Tele-sloma nista ne kapiram :with:)
2) Koja je efektivna brzina download-a?

:wave;
Dj.

Cena impulsa je ista. Brzina je oko 7k po kanalu.

cena impulsa....

Slazem se sa Heinz-om, cene impulsa su iste, brzina je takodje OK, jedina razlika u ceni u odnosu na klasicnu liniju je PRETPLATA, to je kod ISDN nesto malo skuplje....

Pozdrav
:wave;

Razlika u kvalitetu veze i svega ostalog na ISDN liniji u odnosu na telefonsku liniju na analognoj centrali je ogromna, daleko veca nego ta mala razlika u ceni pretplate.

Pozdrav!

Inace obicna pretplata za nas smrtnike je oko 45 din, a za ISDN oko 240 dinara

hvala momci, super ste, I got myself inspired :d Ok, provalio sam da je pretplata nesto skuplja (tih 277 dinara) i to stvarno nije problem, ali ne bih voleo da uvedem ISDN i da me Telekom odere na foru tipa - "uvodjenje ce te kostati 15k, ako se 'odreknes' sadasnje tel. linije, kostace te -7k manje, al' zato sve to ima lepo da nadoknadis preko tel. racuna" - mozda zvuci paranoicno, ali ja u tu firmu zesce nemam poverenja.

Okej, znaci impuls se tarifira isto - pretpostavljam da se za Net mogu koristiti oba kanala istovremeno, da je download onda 2*7kb/sec ali da se i oba kanala tarifiraju, ne?

kada koristis oba kanala istovremeno placas duplo(za tel. impulse), sto je i normalno.Sto se tice provajdera, tu ili placas duplo vreme ili 3X jer isdn pristup po kanalu obracunavaju sa koeficijentom od 1.5X.

ISDN je super, ali stvar ti u tom slucaju zavisi od provajdera.Dakle protok ti je obezbedjen, samo nadji odgovarajuceg provajdera i to je to.

poz

Logično, skroz. A šta je sa Sezam ISDN NONTOP pretplatom po ceni od 1100 dinara mesečno - jel' može na to da se kači sa oba kanala istovremeno? (ako neko koristi Sezam biće u stanju da odgovori, kapiram da je ovo pitanje za Sezamov support tim)

Uostalom, koje ISDN provajdere koristite i kako vam tarifiraju vreme u vezi sa kačenjem preko jednog ili oba kanala?

Djuradj je napisao(la):
A šta je sa Sezam ISDN NONTOP pretplatom po ceni od 1100 dinara mesečno - jel' može na to da se kači sa oba kanala istovremeno?

Imaš posebnu pretplatu sa kojom je moguće korišćenje 2 kanala. Sa ovom od 1100 može samo 1.

Jel znaš kolko je to para mesečno (pretpostavljam da je flat paket i da nema ograničenja po pitanju skinutih mb) i koliki je efektivni d/l sa oba kanala na Sezamu? Verovatno je manji od 14 kb/sec?

Protok ce ti ici max do 7.5 na jednom i do 14kb na dva kanala. Sve preko toga je stvarno retkost ili ima veze sa kompresijom u prenosu.

Koristim Flat Beotel (ili povremeno YUBC) i Sezam na sate....
Ova 3 provajdera nemaju mnozilac. Naravno kada ides sa dva kanala onda trosis duplo vreme.

PJ je napisao(la):
Protok ce ti ici max do 7.5 na jednom i do 14kb na dva kanala. Sve preko toga je stvarno retkost ili ima veze sa kompresijom u prenosu.

Koristim Flat Beotel (ili povremeno YUBC) i Sezam na sate....
Ova 3 provajdera nemaju mnozilac. Naravno kada ides sa dva kanala onda trosis duplo vreme.

Pošto je flat na Beotelu tj. Yubcu? Trošiš duplo vreme kada ideš sa dva kanala? Prevedi mi to u flat rečnik - zar i tu ima duplog vremena?

Djuradj je napisao(la):
...

Pošto je flat na Beotelu tj. Yubcu? Trošiš duplo vreme kada ideš sa dva kanala? Prevedi mi to u flat rečnik - zar i tu ima duplog vremena?

YUBC nema flat za oba kanala ne moze cak ni ako platis 2x1100 dinara, jedina varijanta da platis sate. Malo cudno za YUBC ali je tako....

Nego, kad smo već kod toga, je l' ima neki provajder koji uključuje kompresiju pri ISDN vezi? To je obo što piše u "Details" sekciji (vidi sliku).
Kod obične analogne dialup veze uvek je uključena kompresija, što ima za posledicu da se neka prosta html strana sa dosta teksta i malo slika jednako brzo učitava na modemskoj 56K vezi kao na jednokanalnom ISDN-u.
Pretpostavljam da bi ISDN tu poleteo kad bi se uključila i kompresija, ali još nisam video da neki provajder to uključuje (probano sa Sezamom i Beotelom).

balsa je napisao(la):
Nego, kad smo već kod toga, je l' ima neki provajder koji uključuje kompresiju pri ISDN vezi? To je obo što piše u "Details" sekciji (vidi sliku).

Meni je i na analognoj liniji pri svim konekcijama to isključeno, mada je u opcijama modema (Lucent) podešeno. DL .txt ide redovno preko 10k tako da kompresije ima, možda je neki bug u XP? Kako još može da se proveri ima li kompresije ili ne?

A koliko kosta uvodjenje ISDN linije ?

15000 + (u mom slucaju) 4200 = 19200

Ako vracas tvoju liniju onda je 7000 umesto 15000.

Heinz je napisao(la):
...
Meni je i na analognoj liniji pri svim konekcijama to isključeno, mada je u opcijama modema (Lucent) podešeno. DL .txt ide redovno preko 10k tako da kompresije ima, možda je neki bug u XP? Kako još može da se proveri ima li kompresije ili ne?
Kod analognih modema kompresija je moguća i na hardverskom nivou, u samom modemu (npr. V42bis protokol) a dodatno i na softverskom nivou, tj. nivou PPP veze (to je ono sa sličice). Jedna od te dve kod tebe je sigurno uključena.

evo jedno malo pitanje od mene:

posto mi download nije problem :mrgreen: , koristio bih ISDN za upload.....
dali sve ovo sto ste gore napisali vazi i za upload ???

(ili mi ipak preporucujete wireless)
a kad sam vec tu ajde neka neko ko ima iskustva pise malo o
ISDN vs Wireless

sasadjak je napisao(la):
Na PTT-u oba kanala 1500 din mesecno flat.

Od kada je PTT uveo flat...mislim, kako je moguce da ja to nisam znao?

Stvarno i ja sam sad gledao na njihovom sajtu i pise samo za kabl 128k da je 1500 din. Ali 100% sam ubedjen da sam u Mikroknjizi video tu cenu na cenovniku i zbog toga sam i otvorio nalog na Ptt ali tada sam uplatio samo 20 sati za probu jer trenutno koristim YUBC. Ako sam pogresio izvinjavam se svima.

balsa je napisao(la):
Kod analognih modema kompresija je moguća i na hardverskom nivou, u samom modemu (npr. V42bis protokol) a dodatno i na softverskom nivou, tj. nivou PPP veze (to je ono sa sličice). Jedna od te dve kod tebe je sigurno uključena.

OK. Samo kažem da ni za modeme soft kompresija očigledno nije omogućena, tako da je nema ni za ISDN.

Heinz, stvar je u tome što ja kažem suprotno. :)

Naime, kod analogne veze PPP kompresija je moguća, a i kod (većine?) provajdera je uključena. I to nema veze sa tim da li je moguća ili uključena i hardverska kompresija (v42bis, itd.) u samom modemu. Još uvek čuvam običan modem i kad se njime povežem s provajderom, u "Details" sekciji ne piše "Compression: none", nego "Compression: STAC", što znači da se koristi STAC algoritam za kompresiju. Ovo, razume se, pod uslovom da nisam isključio kompresiju u podešavanjima u Windowsu.

Isto ovo važi i za ISDN PPP vezu, čak se i isti algoritmi (STAC i još jedan, zaboravljam mu stalno ime) koriste, ali kod naših provajdera je to očigledno isključeno za ISDN korisnike, i uvek piše "Compression: none", bez obzira na to da li sam mu u Windowsu kod podešavanja uključio ili isključio kompresiju.

E sad, zašto je to tako, o tome možemo nagađati. Možda im oprema ne dozvoljava, što sumnjam. Možda su izračunali da im se ne isplati, jer im tako ISDN korisnici "srču" bandwidth. Možda im pravi probleme iz nekog razloga. Ko zna. Možda, konačno, ovi krševi koji se zovu Intracom Netmod imaju loše implementiranu kompresiju, ili je nemaju uopšte (iako u Windowsu može da se "štriklira")? Ovo bi se, doduše, moglo lako proveriti ako bi dva vlasnika ISDN-a direktno ostvarila PPP vezu (bez posredovanja provajdera).

Čitam malo po hr.* grupama na Googleu i vidim da u Hrvatskoj, gde ima (po mom utisku) procentualno mnogo više korisnika ISDN-a nego ovde, samo jedan jedini provajder dozvoljava kompresiju pri ISDN vezi. S druge strane, kod njih je tu malo specifična situacija, jer ima malo provajdera i malo konkurencije.

balsa je napisao(la):
E sad, zašto je to tako, o tome možemo nagađati. Možda im oprema ne dozvoljava, što sumnjam. Možda su izračunali da im se ne isplati, jer im tako ISDN korisnici "srču" bandwidth. Možda im pravi probleme iz nekog razloga. Ko zna. Možda, konačno, ovi krševi koji se zovu Intracom Netmod imaju loše implementiranu kompresiju, ili je nemaju uopšte (iako u Windowsu može da se "štriklira")? Ovo bi se, doduše, moglo lako proveriti ako bi dva vlasnika ISDN-a direktno ostvarila PPP vezu (bez posredovanja provajdera).

Situcija kod mene (0 - nema kompresije, 1 - ima kompresije):

1. Modem, provajder Sezam, SMIN broj, kompresija 0/0 (sent/received)
2. Modem, provajder Sezam, ISDN broj, kompresija 1/1
3. Modem, provajder X, SMIN broj, kompresija 1/0
4. ISDN, provajder Sezam, SMIN broj, kompresija 0/0
5. ISDN, provajder Sezam, ISDN broj, kompresija 1/1
6. ISDN, provajder X, SMIN, kompresija 1/0

Zaključak: na Sezamu SMIN nema nikakvu kompresiju, ISDN ima obe, dok na X provajderu SMIN ima samo kompresiju za sent.

Jel OK?

ajde sada ja skrecem temu... jel bi mogao ja posto imam jedan tel. broj prijavljen za pravno lice da zamenim za ISDN za fizicko lice uz neku doplatu ako treba ali da bude naravno manjaa od 7000 dinara? da li je neko to uspeo ili pokusao? pozdrav

Sto se tice kompresije vise o doticnoj mozete saznati ovde:
http://www.hifn.com/products/Compression.html

YUBC za ISDN koristi MMPC i moram priznati da sam vrlo zadovoljan doticnom.
Pri slanju ide i do 45% dok pri primanju i do 40%.

STAC kompresija moze biti softverska ili upisana u silikon.
Vise informacija ovde:
http://www.tcworks.net/inetsupport/stac/

Sve u svemu provajderi nece da ukljucuju kompresiju ili ako je ukljuce ogranicavaju je zbog propusne moci.
Bilo bi glupo (za njih) da neko sa dva kanala (128kbit) uz pomoc kompresije ima ~200Kbit/Sec.

Ako igrate igre koje koriste UDP subprotokol umesto cistog TCP/IP, iskljucite kompresiju zbog toga sto UDP nema kontrolni paket i ne zna sta treba da kompresuje a sta ne.
Moze se javiti lag, a ponekada totalni desync.

Heinz je napisao(la):
...
Zaključak: na Sezamu SMIN nema nikakvu kompresiju, ISDN ima obe, dok na X provajderu SMIN ima samo kompresiju za sent.
Jel OK?
Hvala na podacima i razjašnjenju. Ti, dakle, imaš u vidu procenat kompresije koji Windows prijavljuje, ja sam pak gledao samo u "Compression: none" u "Details" sekciji. Sad sam uzeo da uradim isto što i ti, i to opet na Sezamu, i zaista procenti nekad jesu na nuli, a nekad nisu, baš kao što kažeš. Ali, problem je i dalje u tome što i kad nisu na nuli, kreću se oko nekih mizernih, zanemarljivih cifri (mislim na dolazni saobraćaj), čak i kad je u pitanju npr. listanje foruma, a to je saobraćaj koji se odlično komprimuje.
Poenta je, dakle, da i tamo gde je kompresija "uključena", nije "odvrnuta do daske", pa je efekat slab.
Ovo se, ponavljam, odnosi na Sezam.

laxduke je napisao(la):
...
YUBC za ISDN koristi MMPC i moram priznati da sam vrlo zadovoljan doticnom.
Pri slanju ide i do 45% dok pri primanju i do 40%.
A ovo je zlata vredna informacija, iako je FLAT kod YUBC-a za 350 din skuplji nego kod Beotela.

Da ne otvaram novi topic. Evo upravo sam dobio isdn, i na cd-u nema drivera za XP (a ni xp ne prepoznaje modem), pa sam instalirao za win2k i radi. Jel postoje uopste driveri za XP?
Naravno, u pitanju su intrakom usb v3.02 i XPsp1.

Konektovao sam se na verat (3060606-sati) i to na 64K. Kako da namestim da se kaci na 128?

Vrh Dno