Šta je novo?

ISDN i veza sa racunarom

indy

Čuven
Učlanjen(a)
22.07.2002
Poena
609
Pozdrav,
uskoro ce mi uvesti ISDN, pa imam par pitanja oko kacenja racunara na isti.
Koliko sam uspeo da shvatim, postoji neki NT zavrsetak, od koga dalje idu sve linije po kuci, za telefone i ostalo. I tu postoji RS232 i USB prikljucak koji ide ka kompu.

E sad, ako ja necu da povezujem preko serijskih prikljucaka, nego hocu da kupim PCI karticu, gde nju kacim?

Hvala.

Na NT zavrsetku imas 2 vrste konektora.
RJ11 - klasicni telefonski konektor
RJ45 - kao mrezni (UTP) konektor.

PCI Terminal Adapter "kacis" na RJ45...

Povezi ga preko USB-a.Najbitnije je da ga uflesujes novim firmware-om i adekvatnim
drajverom,ali ni to nije garant da ce sve glatko raditi.Idi na search i ukucaj ISDN i sve ce ti se samo kasti...

Ono što postoji na ovom forumu ne sadrži odgovor na moje pitanje, te mi pretraga ne pomaže.
Mene interesuje kako ide to povezivanje kad novo čeljade dođe u kuću.
Kako meni izgleda, telefonska instalacija u kući pada u vodu, osim ako se nekako ne kalemi, što mi se ni malo ne dopada. Zatim, taj NetMod moram da držim blizu kompa (do 5m), što opet nije elegantno. Mislio sam da NT postavim u hodnik, pa da ostale kablove razvučem, ali tu nemam strujni konektor.

Može li malo detaljnija priča oko kabliranja, šta kako gde, da li mogu da menjam NT i slično. Praktična iskustva bi mi značila. Koliko ste vi morali da prekrajata instalacije u kući, kako izgleda kada se namontira NT i sl. Hvala.

Uz ISDN liniju dobijes i NT zavrsetak, u Telekomovom slucaju, NetMod.On ima, kao sto je receno, 2 analogna (RJ11 - klasicni telefonski konektor), 2 digitalna (RJ45), serijski RS232 i USB konektor.Moj ti je savet da kupis PCI ISDN TA za komp (imas D-link i dr.) i prikljucis ga na NetMod (kablel dobijas sa istim).Inace telefonski kabeli ne trebaju biti duzi od 10 metara.Ukoliko NetMod ne prikljucis u struju onda radi samo jedan kanal.Telekom ti poveze NT sa linijom i okace ti ga na zid.Mesto za povezivanje biras sam u zavisnosti gde imas izlaze kabela u zidovima i strujnu uticnicu.Ostalo povezivanje se svodi na razvlacenje kabela i prikljicivanje u krajnje uredjaje.
Sto se tice menjanja NT sve se svodi na Telekom: sto ti donesu to i instaliraju.Koliko ja znam daju samo navedeni NetMod (nekada je to bio VF-Tel Santis).
Ja licno nisam morao da prekrajam nista od instalacija posto mi se NT nalazi u neposrednoj blizini racunara i svih telefona u kuci.

Ja sam u stanu stavio Santis-a (stara skola Telekoma :) ) u hodnik (odakle su i ranije bili razvlaceni kablovi po stanu, posto je tu bio prikljucak iz zida).

Jedino sto sam morao da razvlacim naknadno je jedna zica od Santisa do kompa, gde se nalazi Eicon Diva PCI. Nemam pojma koliko je kabel dugacak, ali da 10m ima najmanje, to je sigurno. i sve radi PERFEKTNO!

Tako da se nista ne sekiras, ako je dosad sve funkcionisalo, od sada ce biti bolje :)

Mada ja nemam iskustva sa tim NetMod-om, ali premo procitanom na ovom forumu malo ljudi je zadovoljno, i uglavnom svi preporucuju kupovinu PCI kartice. Ja od samog pocetka imam ovu Divu i stvarno samo najbolje mogu da govorim o ovoj varijanti sa PCI karticom...

Pozdrav
Turbo
:wave:

Dobices NetMod od grckog Intracom-a koji je prilicno brz uredjaj ali sa mnoogoo bagova... Jedini nacin da ga bezbolno koristis je da pratis sledeca uputstva.

1.povezi ga na RS232 jer ce na USB da stuca i da se cesto gubi iz sistema....
2.nemoj NIKADA da koristis ikonu "vanzemaljca" iz taskbara vec uvek samo jedan kanal(oba kanala ne mozes u potpunosti da koristis jer si preko RS232 gde je max brzina 115000)
3.ako vec oces koriscenje oba ili jednog kanala koristi sledece stringove:
"...ATB40 is for connection at 64 kbps via Netmod and ATB0 at 128 kbps."

Srecno i nadam se da sam ti pomogao

meni su skoro uveli isdn i kao sto ljudi vec rekose sa povezivanjem neces imati nikakvih problema. ja sam komp povezao preko USBa sa NTom i za sad mi sve radi ok (bez stucanja, ni neke bagove nisam primetio, a koristim drajvere koje sam dobio na cdu od telekoma). doduse koristim obican dial up nalog kad tehnicoma i sa njim imam konstantnu brzinu 64k sa downloadom 7-8k.
sto se tice veze od 128k mislim da to nije isplativo jer moras kod provajdera da otvoris nalog za 128k koji je oko 3x skuplji od obicnog dial up....

Mislim da ću imati probleme sa povezivanjem, jer je najbliže mesto računaru nekih 5m:), ali mislim da ću se snaći.
Da li može da se koristi serijski kabl te dužine, ili da idem preko USB? Daje li telekom uopšte kablove uz instalaciju, ili ne?

Poželite mi sreću sledeće nedelje, biće mnooogo kabliranja:)))

Ma ne treba ti poseban nalog za 128kbps(bar ne kod EUnet-a), nego ti se računa duplo vreme pošto koristiš dva kanala. Isto tako ti i Telekom računa impulse. Ja koristim Netmod, preko USB, i do sada nisam imao problema sa istim. Ne znam kakva je prednost kačiti na RJ45 konektor???

Ljudi, koliko je dugacak AC kabl kod NetModa? Da znam koliko da razvlacim po kuci?

Al komplikujete zivot ! Kupi bilo koji isdn adapter za komp i pomocu obicnog telefonskog kabla (samo nemoj onaj najgori plavo-beli, nego da ima 4 zice i na krajeve stavi obicne, rj11 uticnice ; moze biti duzi i od 20m, nece biti gubitaka ili sl.) povezi karticu sa netmod-om koji ces dobiti (ubodi u rupu sa isdn telefone tj. u rj45, nema veze sto je uticnica na kablu uza jer se ne koristi svih osam zica, vec samo 4 srednje) ... A ako ti je net mod blizu i nekom kompu mozes ga povezati i preko usb-a ...

Vrh Dno