Šta je novo?

ISDN i lokalna mreza

tipster

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2004
Poena
604
Imam isnd, netmod i 2 racunara, jedan sa win2000 p4. a drugi je p1 sa win98 i uglavnom serovana mi je internet konekcija tako da kad se zakacim na p4orci internet radi i na p1...

... mislio sam da uzmem jos jedan kompjuter i onda su tu nastali problemi, posto taj kompjuter nece biti blizu isdn-a, a usb mora da bude blizu, da li da ga povezujem na paralelni port i do koje duzine moze da radi normalno na paralelnom portu?

i mislio sam da serujem internet za sva 3 kompa i tu je nastao jos jedan problem: (mozda se i ponavljam ali nigde nisam video potpuno resenje):

da li mogu da napravim da kada se na jednom kompu trazi internet da se ISDN automatski poveze, a da niko ne mora manualno da se konektuje na tom kompjuteru gde je isdn? znaci da i na 2gim kompovoima postoji ikonica i da mogu da se konektuju, nesto kao serovanje tog isdn-a?!!?! ili ako ne tako, kako to najbolje da uradim?

kada stavim da dozvoli onom kompu koji nije na netu da zahteva internet onda mi se stalno automatski konektuje.. - ako kapirate sta pricam

HVALA unapred

da li moze neko da mi pomogne.. hitno mi je;)

nece niko?
predlog - potrosi jos 20e i kupi interni pci isdn modem
onda ces od modema do intracoma mocu da razvuces utp kabl od 100m , ako bas treba
predlog 2 - za oko 50e imas da kupis isdn ruter. mislite o tome
predlog 3 - za oko 50e kupis polovan komp+mrezna karta, instaliras linux na njega(npr. smoothwall ili ipcop) , zakacis intracom serijski na njega a od njega utp kabl do switcha i on ti sluzi kao ruter ka netu
ako si prinudjen na windows ics potrazi opcije dial on demand i disconnect when idle.mnogo ce ti pomoci. dosta stvari mozes naci na jednom cudnom mestu na kom niko ne trazi - windows helpu

Poslednja izmena:
Najjeftinije (citaj "najmanje posla i zafrkancije") i najbezbolnije ti je da uzmes router koji ima integrisani switch - a to danas fakticki svi routeri imaju. Jednostavno poubadas sve racunare u taj router/switch, na njega nakacis ISDN u odgovarajuci port i vozi.

Filo je napisao(la):
nece niko?
predlog - potrosi jos 20e i kupi interni pci isdn modem
onda ces od modema do intracoma mocu da razvuces utp kabl od 100m , ako bas treba
predlog 2 - za oko 50e imas da kupis isdn ruter. mislite o tome
predlog 3 - za oko 50e kupis polovan komp+mrezna karta, instaliras linux na njega(npr. smoothwall ili ipcop) , zakacis intracom serijski na njega a od njega utp kabl do switcha i on ti sluzi kao ruter ka netu
ako si prinudjen na windows ics potrazi opcije dial on demand i disconnect when idle.mnogo ce ti pomoci. dosta stvari mozes naci na jednom cudnom mestu na kom niko ne trazi - windows helpu

gde moze da se uzme taj isdn ruter?

hvala vam obojici...

a sto se tice opcije dial on demand, ja sada imam jednog p1eca koga kacim na net, i kad dozvolim dial on demand stalno mi se trazi konekcija, znaci non stop a tamo nije ukljucen nijedan program poput icq ili slicnih??!?

da li kad bih ocistio skroz taj komp - ako je to u pitanju - da li bi onda moglo da radi to dial on demand bez problema?

Routeri obicno imaju dve opcije oko veze. Jedna 'keep live connection' gde se specifikuje vreme koliko cesto router da proverava da li je veza uspostavljena ili ne (recimo svakih 30min), pa ako se prekinula da je uspostavi - sto je ok za nekoga ko ima flat. Druga opcija je dial-on-demand, dakle - implementira je sam router.

Tacan spisak opcije zavisi od modela do modela, a sta ima trenutno na raspolaganju u Srbiji - stvarno ne znam odavde.

Edit: posto u ovim krajevima uglavnom rabimo dsl/wifi routere, isdn routera skoro da i nema vise u ponudi. Ima malo boljih modela koji imaju opciju za dsl i za isdn kao backup vezu, ali oni su nesto skuplji. Medjutim, zbog specificnosti srpske situacije, moguce je da je tu zaostalo na lageru te opreme, jer je isdn jos uvek interesantna stvar. Jedan od takvih zanimljivih modela je D-Linkov DI-304. Ima ugradjen 4-portni switch, DHCP server, NAT, packetfilter firewall, mogucnost uspostavljanja dve razlicite veze, itd. itd. D-Link bi trebao da je popularan i zastupljen kod nas dosta, a ovaj model bi trebao da kosta oko 100-tinjak eura. Nije najjeftinije, naravno, ali dobijas i switch i router i hardverski firewall i elegantan nacin podesavanja (stikliranje opcija preko webbrowsera).
Naravno, sve to moze i tako sto se sklopi neki jeftini racunar pa radi to isto, recimo pod linuxom. Ali, tada moras da znas to sve da podesis, cenom neces otici mnogo dole (posto moras da dokupis i switch enivej), a ima i nekih drugih prednosti "obicnog" routera - nema kulera, pa se ne cuje, potrosnja struje, raspolozivost veze odmah (butovanje svedeno na par sec, a u principu i ne moras da ga gasis), manje zauzima prostora, nema hdd za koji ces da razmisljas da li ce da crkne, itd. Dakle, ako i kosta nesto eura skuplje od 'PC routera', za to ima nekog opravdanja.

di-304.jpg

Poslednja izmena:
Vrh Dno