Šta je novo?

iSCSI initiator za macos

BigBoy

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
675
Prosto mi neverovatno da nema neki besplatni iscsi initiator za macos. Nasao sam komercijalne xtent (195$) i globalSAN (89$) dok neki free nepostoji ili ja nisam nasao. Malo mi suludo placati tolike cifre za ovaj softver. Ima li neko iskustva ili savet?

Secam se da sam pre izvesnog vremena trazio isto to ali da nisam nasao nista free. Bilo je pokusaja da se portuje sa netBSD-a iSCSI inicijator ali to tada jednostavno nije radilo. Ne znam da li su u medjuvremenu nesto uradili oko toga.
Ne znam da li ti NFS zavrsava posao ?

Za sada sam namestio da radi preko smb a iscsi bi trebalo da ima bolje performanse. Nemam pojma za nfs, nisam nikad sa tim radio, ne znam nista. Moze li nfs na macos da fercera?

Za sada sam namestio da radi preko smb a iscsi bi trebalo da ima bolje performanse. Nemam pojma za nfs, nisam nikad sa tim radio, ne znam nista. Moze li nfs na macos da fercera?

Da, Mac OS X podrzava native NFS. NFS u teoriji bi trebao da ima nesto boje performance od SMB protokola ako radis random I/O. Ako imas vremena najbolje bi ti bilo da probas, mada razlika ne bi trebalo da je dramaticna, da kazemo ~15% max.

Obrati samo paznju da dosta zavisi od aplikacije koju ces koristiti i storage-a na drugoj strani.

NFS trosi mnogo manje CPU resursa od SMB-a, sto je najvise primetno na slabijem hardveru (i do 5x manje resursa), tako da mozes da ocekujes mnogo veci bandwidth sa NFS-om. To je barem slucaj na sistemima sa native NFS-om.

Odlicno, probacu NFS posto ovaj CPU u Synology 213j i nije bas nesto mnogo jak i lako ode na 100%. U smb imam oko 50mb/s write i 100mb/s read sto sto nije lose al rekoh mozda moze i brze :)

Hvala vam na savetima.

Nazad
Vrh Dno