Šta je novo?

ISA zvucne kartice sa OPL cipom

stojke2

Cenjen
Učlanjen(a)
19.01.2012
Poena
159
Pozdrav forumu Benchmark, ja sam nov clan ovde kod vas i saznao sam nedavno adresu od dostavljaca Post Expresa (Donosio mi je razna racunarska cuda pa se zapitao covek :D ).
Cuo sam da ste dosta dobri i imate dobru bazu korisnika koji se razumeju, kako u stare, tako i u nove, racunare.

Imam par pitanja.

- Odlucio sam da se bavim FM Synth chiptune muzikom, dugo vremena vec slusam takvu muziku, pocevsi od SID-a, pa ka YM, XM, MOD, IT, itd.
Veoma mi se svidja tako zvana FM synthesis muzika koju radi Yamahin OPL cip (na segi MD YM2162).
Da li neko zna gde bih mogao nabaviti i kupiti takvu muzicku karu koja poseduje OPL cip? Ja znam da Sound Blaster 16 poseduje, ali ne mogu nigde da nadjem, sem na ebay gde je neverovatno skupo.
Kupio sam preko limunda Terratec EWS64S, i jos par komada za neku sicu, 100RSD, pa cu da proverim kada stigne.
Ako neko zna gde bih provereno mogao kupiti ovakvu kartu, molio bih ga da me uputi.

- Dalje, vidim na ovoj sekciji foruma da se dosta vas bavi starim retro racunarima i zanima me da li neko zna dobre sajtove sa dokumentacijom u vezi ovoga? Zeleo bih da sto vise saznam o OPL cipu i o samom nacinu kako radi.

Hvala na pomoci :)

Postoje daleko moćniji softverski sintisajzeri sa kojima možeš uraditi posao (ne mislim na drajvere za Windows već na samostalne aplikacije). Probaj bolje s njima.

Znam da postoje, ali da su daleko mocniji, nisu. Ni jedan program ne moze potpuno tacno da emulira cip, postoje razlike u sumu i tonu.

O svemu sam se tome informisao vec, i imam dosta trackera koji su veoma dobri:

Milky Tracker, TFM music maker, modplug tracker, master player.
I jos po koji manje poznatiji.
Ja sve te aplikacije mogu da teram na windowsu, do duse neke uz dos box, isto tako i na ovom starom racunaru koji imam.

Takodje, svi ti danasnji umetnici koji prave veoma odlice OPL module su takodje radili nekada na ovakvom hardware-u, i verujem da vecina njih jos uvek radi zbog tih odredjenih cipova.

Moj cilj je da koristim OPL cip na muzickoj karti uz YM tracker.

Ja sam dobio ovu Sound Blaster 16 WavEffects (CT4170) ali zbog nedostatka vremena jos nisam stigao da je isprobam u ultimate dos masini :) 486 isa masina i imam par procesora ali znam da rade oni na 50 i 66mhz .
Na ovoj kartici je vibra cip ct2511 nisam gledao ni drajvera gde ima za nju.

Pozdrav Dejo, ja imam 2 CT2960, ali kako vidim one nemaju OPL cip, ali sada sam citao nesto u vezi te tvoje i vidim da ima 4kanalni synth...
Ne razumem se mnogo u ove ISA zvucne kartice, zato sam i dosao vamo da potrazim pomoc.
A sto se tice DOS masine, imam jednu maticnu plocu koja ima 486DX2, smatram da je procesor ispravan, takodje imam i graficku karticu za tu starkelju. Ali nazalost je baterija na ploci iscurela i potpuno unistila veze ispod i pored nje.

Morao bi dosta da budzim da bih to popravio. Ali ako ti treba, rado cu ti dati procesor i graficku kartu, kao i maticnu plocu ako imas vremena da se zekis oko toga.

Ja imam 2 racunara starijeg doba, jedan je Cyrix 6x86 233 (takodje imam pentium 233MHz), na veoma dobroj ploci novije generacije iz tog doba TX-5IB2 koja podrzava SD-RAM i USB.
Drugi je Pentium PRO SOCKET 8, serverski, samo sa EDO ram memorijom. Videh negde da moze da se kupi add on kartica da se ubode celeron na taj socket, eh sta bi dao da ima to ovde kod nas negde :)

U sustini znam da Sound blaster 16, ali full kartica sa svim cipovima, ima OPL. U potrazi sam za takvom karticom, nadam se da neko ovde zna di bih mogao naci...

http://www.kupindo.com/Zvucne-kartice/9964101_Zvucna-Creative-sound-blaster-16-ISA-
http://www.kupindo.com/Zvucne-kartice/9893965_2-1-Creative-ISA-zvucna-kartica-CT2960
Mislim da je prvi link ono sto tebe zanima i jasno se vidi yamaha opl cip kad zumbiras glavnu sliku :)
Na kupini kupujes odmah ne licitiras kao na limunadi.
Sto se tice 486 masine neka hvala ima tih lomova okolo dovoljno procesora imam 7-8 komada i za 2 znam da rade s tom plocom. Ispravan 286 sam razbucao zarad nekih delova za ZXspectruma :p
Od retro racunara vise naginjem ka kucnim racunarima spectrumi,coommodori mozda atari

Poslednja izmena:
Kako lih promasih tu karicu, a gledao sam kupindo pre par dana.

Cena je ok za onoga kome treba rekao bih. Sacekacu da mi stignu ove ISA karte sto sam kupio pre neki dan pre nego sto razmislim dal da kupim ovu SB kartu. Hvala sto si potrazio. Imao sam negde ja ZX spectrum, ali ne mogu da ga nadjem...
Ako neko ima jos informacija, dobrodosle su :)

Za tebe je Paula sa Amige prava stvar.

Slozio bih se sa tobom, sto se tice stila muzike koji se meni svidja amiga je apsolutno na vrhu liste kvaliteta pesme. Ali Amigu nemam, niti cu je imati u skorije vreme, do tada mislim da je nabolje da vezbam na ovome, ipak cilj mi je da pravim muziku iz hobija, nesto nalik drax-u, Dune-tu... Pre neki dan sam cuo neku pesmu od Virt-a, odusevila me je, koristi samplove + Miku Hatsune (link ako ikoga zanima: http://www.youtube.com/watch?v=Y4zfkeTsto0 ).

Cekaj da se pojavi neka Amiga na oglasima. PC nije za to sto tebi treba. Neki Falcon 030 bi ti tek zavrsio posao. Ali za tebe je A1200 prava stvar. Protracker i vozi.

Ok, zako mi zapadne za oko seticu se sta si mi rekao :)

Update:

Izgleda da moje dve CT2960 sadrze OPL3 u glavnom cipu, tako da mi i nije potrebna kartica sa OPL (a vec sam kupio jednu preko limunda :facepalm: ).
Tako da, ako nekome treba, saznao sam da sve Sound Blaster 16 revizije sadrze OPL3 cip.

Vrh Dno