Šta je novo?

IRIS MTS TV Box (2024+) - nije tema za Iris aplikacije ni za MTS BOX pakete

Videću da ga sutra isprobam na ovom jednom tv-u što ga imamo.
Ali restartuje se samo kada je prikačen na mrežni kabl, kada je preko wifi-a, vidi se samo epg, ali nema signala.

Evo ja imam HPH07 i baš me zanimalo kako si uspeo i to da dobiješ preko WiFi jer nije moglo nekada ništa da se podigne. I stvarno se isto tako sada ponaša kao kod tebe na monitoru. I naravno da sam probao na televizoru na kome IRIS normalno radi.
HPH07 ne može da radi preko WiFI, napisano ti je u nekom postu iznad. Mora IPTV mreža MTS-a.
Znači mora preko mreže, mora da je mrežni na portovima 2 ili 3 od rutera (ako neko nije čačkao osnovna podešavanja rutera).
Ubodi računar u tu zidnu i ako imaš internet onda je ta zidna u portovima 1 ili 4 i neće da radi IPTV. Znači moraš da prebaciš u ruteru u 2 ili 3 port. Iskreno nema pojma kako to da izvedeš ali vadi iz 1 ili 4 i vidi kada računar gubi mrežu npr... pa taj kabl u 2 ili 3. Obavezno resetuj na dugme posle STB.
To je i verovatan razlog restarta jer traži mrežu a nema je. Wifi isključi u STB-u i zaboravi na njega.

HPH07 ima 1080p izlaz, nema više od toga. Imaš to da proveriš u meniju gde si uključivao WiFi.
Imaš neke dodatne opcije ali nemam nijedan monitor ili nešto što ima više od 1080p u kući, pa ne mogu da kažem da li ima neko podešavanje oko skaliranja slike.

Prvo sam pokušao sa mrežnim i tada mi je javio da ne može da se uspostavi konekcija (ili tako nešto) i dao mi je mogućnost da se povežem preko wifi što sam i uradio. Ne mogu da se tačno setim koraka, ali sam mogao da biram između wifi konekcija koje hvatam u stanu, izabrao sam svoju i onda preko tastature koja se pojavila na ekranu, a uz pomoć strelica na daljinskom za tv, ukucao šifru. Rezultat je bio da se pojavilo sve osim samog signala. I dalje je tako. Evo, mrežni mi nije uključen u stb i i dalje vidim samo EPG varijantu.
Onda sam kupio novi mrežni kabl jer sam mislio da je problem u njemu i sa njim mi se dogodila ova druga situacija da se pojavio logo irisa, pa onda logo androida i onda ona poruka da stb mora da se restartuje u roku od 5 sekundi.
Čini mi se da mi u ruteru jeste povezano na lan 4 (i lan 1) jer sam se penjao da vidim šta gore svetli dok sam bio na vezi sa ženom iz tehničke podrške Telekoma.
Ako prebacim na lan 2 ili 3, da li ću i dalje moći da imam internet vezu na računaru, to mi je, iskreno, važnije nego da guram stb preko monitora? Mada, realno, za ono što meni treba, verovatno računar podjednako može da mi radi i preko wifi-a.

A da te možda nisu prebacili sa Iris na move ili da je krenulo ažuriranje boksa pa ga nije najbolje odradilo.Malo me zbunjuje ovaj HPH07 da bez neke tvoje intervencije na njemu da mu je omogućilo wi-fi povezivanje ili je ta funkcija sad omogućena posle ažuriranja. Ako ne proradi stavljanjem na LAN 2 i 3 restart na fabrička podešavanja ili će ga izlečiti ili ćeš ga dokrajčiti pa onda eto prilike da dobiješ novi box.

Da ne pokušavaš džabe ono što ne može: HPH07 (osim ako nije prebačen na Move, tj. ako je i dalje Iris) ne može preko WiFi, više puta ovde rečeno i potvrđeno u praksi. Mora isključivo mrežnim kablom koji je povezan ili direktno na LAN 2 ili 3 port rutera (pod uslovom da je ruter u default konfiguraciji u kojoj su portovi 2 i 3 bridgeovani na IPTV VLAN) ili sa extenderom kao što je Huawei Edge ONT koji ima IPTV preko jednog od svojih LAN portova. Može i preko nekog drugog ekstendera ako je napravljen IPTV SSID na ruteru na koji se taj ekstender bežično povezuje, a STB sa njim kablom. Ali ono što je apsolutno obavezno, to je da HPH07 bude povezan mrežnim kablom.

Ако си на мове платформи, тражи замену за мове стб. Могу и са каблом и бежично на класични интернет порт, добијаш и плеј продавницу тј апликације.

Ako prebacim na lan 2 ili 3, da li ću i dalje moći da imam internet vezu na računaru,
Žičnu nećeš. Da bi u istoj sobi imao istovremeno i interneta i IPTV signal opcije su ti ili 2 mrežna kabla između rutera i sobe ili 1 kabl + da kupuješ 2 managed / upravljiva sviča sa podrškom za VLAN tagove.

A da te možda nisu prebacili sa Iris na move ili da je krenulo ažuriranje boksa pa ga nije najbolje odradilo.Malo me zbunjuje ovaj HPH07 da bez neke tvoje intervencije na njemu da mu je omogućilo wi-fi povezivanje ili je ta funkcija sad omogućena posle ažuriranja. Ako ne proradi stavljanjem na LAN 2 i 3 restart na fabrička podešavanja ili će ga izlečiti ili ćeš ga dokrajčiti pa onda eto prilike da dobiješ novi box.
Ne verujem, pojavljuje mi se Iris logo.

Sad sam ponovo proverio ruter gore u kutiji, svetle mi LAN2 (treperi), LAN 4 (stabilno) i WLAN. Dakle, očigledno su kod mene nešto drugačije podešene stvari jer LAN1 nije povezan. Ima milion kablova (napravili smo baš veliku mrežu ako nekada stvari budu drugačije raspoređene pa da se ne cimamo sa kablovima već da ulaze imamo na više mesta) pa ne bih nešto previše tu da čačkam.

I evo, čisto da pokažem ovo oko povezivanja na wifi. Kao što sam rekao, isprobao sam ovaj box na tv-u i sve radi normalno, dakle nije do njega. Onda sam box sa tog tv-a preneo do računara i kada sam ga povezao na mrežni kabl, pojavila se ova slika:

1000025066.jpg

Kada se klikne na ovo settings, pojavi se spisak mreža gde se može izabrati sopstvena i otkucati šifra:

1000025067.jpg

Ja sam stavio wifi na off kako bih video da li bi me povezao preko mreže bez njega. Iskreno, ne znam ni kako bih poništio wifi vezu na onom prvom stb uređaju jer ovde nisam ušao ni preko kakvog menija, sam me je sistem doveo.

Sa ovim novim STB-om koji nisam povezao na wifi, preko mrežnog kabla mi daje isto kao što je i prethodni preko wifi-a - samo EPG, signala nigde, ali se bar više ne restartuje sam od sebe 😀.

***, baš sam mislio da će mi ovo proći i da neću morati da kačim televizor jer mi nije neophodan, dovoljan bi mi bio monitor.

Vidi ovako, ti izgleda ne želiš da razumeš, ja ne znam kako drugačije da se izrazim 🙂
Imaš štampano uputstvo koje si dobio uz opremu, imaš na mts sajtu PDF uputstva za povezivanje opreme, imaš mislim i video tutorijale u video klubu IRIS-a.
LAN 1 i 4 su isto. Svejedno u koji je uboden i služe samo za internet.
LAN 2 i 3 su takođe isto ali služe samo za prenos IPTV signala.
Dosta nas je vuklo paralelno kablove u zavisnosti od broja uređaja i potrebnih mrežnih priključaka za net.
Treperi ti ono što trenutno vuče podatke a zeleni se ono gde je samo uboden kabl a ne vuče podatke. Tako da ti je taj port kod monitora verovatno LAN 4.

Lepo gore u ruteru prebaci kabl iz LAN 4 u LAN 3 i probaj. Ako radi onda se smisli šta češ i kako češ da koristiš. Meni je danas sve preko Wifi od neta a STB je preko mreže na 2 i 3 portovima uz dodatni switch na tim portovima jer imam tri STB uređaja. Ponekad neko ubode laptop preko mreže ali se koriste onda 1 i 4 portovi. Tako da ko god ti je delio mrežu, recimo da je nije dobro podelio u smislu da je prilagođena MTS opremi.
Meni u ponedeljak uvode Move tako da verovatno i ta dva kabla odlaze u istoriju.
Lično mi se to ne sviđa jer volim kada je net odvojen kao posebna usluga, na koju ne utiče potrošnja TV usluge. Videćemo u kojoj će konfiguraciji to da bude kod mene. Mada mi je i ova optika preterana pa se ne sekiram nešto posebno.

EDIT: sa kačenjem televizora možeš da dobiješ samo isti rezultat. Napisao sam ti da sam probao jer nije ranije tako radilo, bilo je jednostavno mrtav signal.
Edit 2: Kao korisnik TV usluge imaš pravo na besplatan IRIS GO i eto ti televizija na računaru bez komplikacija. Samo pokreneš i gledaš.

Pa to bre, radi 😁. Nisam dobro ukačio da su 1 i 4 isto i 2 i 3. A meni su gore sva četiri LAN-a bila zauzeta kablovima. Jeste, LAN 4 je za računar u ovoj prostoriji (ne znam kako je u drugima, nije ni bitno), pa sam samo zamenio kablove u LAN-u 4 i LAN-u 3 i radi. Računar mora preko wifi-a i tu nemam problema.

Hvala @nesa69. ***, brate, nisam vičan ovim stvarima, trebalo je malo vremena da uđe u ovu glavudžu.

Hvala i svima ostalima 🙂.

Samo da ne bude zabune jer sam primetio da se ponekad provuče: Iris Smart i Move aplikacije (za televizore) nisu zamena za Iris i Move boxove, u onom smislu u kome je EON TV aplikacija zamena za EON box.

1) Na Iris/Move aplikaciji live programi (osim RTS1, RTV1 i svih Arena) idu u 25 fps, dok na STB svi živi programi idu u 50 fps. Na EON TV aplikaciji takođe svi programi uživo idu u 50 fps.

2) Vrlo egzaktno može da se utvrdi (pomoću hardverskog overlaya na Amazon Fire TV platformi koji prikazuje informacije o streamu) da AVC streamovi na Iris/Move aplikacijama imaju prosečan bitrate od svega 5 Mbps. Prosečan bitrate AVC streamova na EON-u je 6,5 Mbps. EON takođe ima i HEVC streamove od 4 Mbps, što je otprilike kao AVC od 7-8 Mbps.

3) IPTV stream na Irisu je bar 8-10 Mbps AVC (ne znam da li je neko ranije procenjivao ili ima tačan podatak), jer je ponekad vidljivo kvalitetniji od EON streama. Nisam imao prilike da vidim sliku na Move OTT boxu, ali ne verujem da su išli ispod kvaliteta EON-a. Ipak, to će biti određena degradacija u odnosu na IPTV na Irisu.

4) Možda će u nekom trenutku nova Move aplikacija imati iste streamove kao i Move box, ali je do sada za Iris, STB bio Premium iskustvo, a Iris aplikacija ekonomska klasa.

Na EON TV aplikaciji takođe svi programi uživo idu u 50 fps.
Ne, nisu baaaš svi kanali u 50fps. Većina jeste ali većina =/= svi. A pri tom je i loše urađen deinterlace na serveru.

u onom smislu u kome je EON TV aplikacija zamena za EON box.
Pa nije ni Eon TV app sa Play Store 100% zamena za Eon box koji pušta DVB-C mux / kablovski signal za live program.
Kad na oba gledaš stream verziju kanala onda ok isti stream je na obe aplikacije.

Move stream bitrate više varira gore-dole nego na Iris Go ali je prosek oko 5.8 - 6.0 Mbps za HD kanal.

mucim se da povezem iris stb na huawei modem. Ispratio sam uputstvo, izmapirao iptv na novi ssid, box se nakaci ali radi samo tv stream, ne i navigacija kroz meni i menjanje kanala... moze pomoc?

Stb je hph07 a modem huawei hg8245q2

Hvala

Ne, nisu baaaš svi kanali u 50fps. Većina jeste ali većina =/= svi. A pri tom je i loše urađen deinterlace na serveru.

Pa nije ni Eon TV app sa Play Store 100% zamena za Eon box koji pušta DVB-C mux / kablovski signal za live program.
Kad na oba gledaš stream verziju kanala onda ok isti stream je na obe aplikacije.

Move stream bitrate više varira gore-dole nego na Iris Go ali je prosek oko 5.8 - 6.0 Mbps za HD kanal.
Nisam rekao da su na EON-u svi kanali u 50 fps, nego da su svi kanali sa programom uživo u 50 fps.

Što se tiče merenja, šta da ti kažem osim da je overlay koji sam pomenuo merni instrument koji direktno meri bitrate streama, dakle ništa posredno nego direktno i to rezultati su prilično verni. Da, bitrate varira ali na HD rezoluciji u 50 fps prosek je 5 Mbps za Move, a isti merni instrument za Eon stream pokazuje prosek 6.5 Mbps. Ova ponekad budu više, ponekad manje, govorim o proseku.

Da, u pravu si za DVB-C na EON-u, mislim da je bilo očigledno da govorim o EON OTT.

U svakom slučaju, kome ne smeta da gleda programe uživo u 25 fps, Move aplikacija može da prođe, ali to nije odgovarajući standard kvaliteta za televizijski program.

Moj "merni instrument" je bolji od od tvog 😉
Pokupim manifest link > dump-ujem stream sa ffmpeg i vidim sve podatke.

Doduše nisam se tim "merenjima" bavio od marta 2025. a tad je za Arena Premium 1 prosek za sample od minut vremena bio 6.0 Mbps. Sa peak-ovima na nekih 8.5 Mbps.

Move aplikacija može da prođe, ali to nije odgovarajući standard kvaliteta za televizijski program.
Objektivno to nije ni Eon stream. Sve je to previše loš kvalitet za današnje dijagonale TV uređaja.
Eon je samo X% "manje loš" encode.

Moj "merni instrument" je bolji od od tvog 😉
Pokupim manifest link > dump-ujem stream sa ffmpeg i vidim sve podatke.

Doduše nisam se tim "merenjima" bavio od marta 2025. a tad je za Arena Premium 1 prosek za sample od minut vremena bio 6.0 Mbps. Sa peak-ovima na nekih 8.5 Mbps.

Objektivno to nije ni Eon stream. Sve je to previše loš kvalitet za današnje dijagonale TV uređaja.
Eon je samo X% "manje loš" encode.
Pustim namenski alat za merenje birate-a, pustim stream i onda u realnom vremenu gledam i stream i bitrate, vidim fluktuacije i vidim na kojoj vrednosti je prosek. A mogu i sve te vrednosti da dumpujem u fajl pa da vidim 24h prosek ako sam baš zaludan. Ovo je ultra mega hiper superioran merni instrument 🙂 Mogu da merim Eon i Move, ali i Netflix, HBO Max, SkyShowtime, Voyo, BBC iPlayer, Hulu, Amazon Prime, Apple TV, A1 Xplore, Yettel Hipernet, u SD, HD i 4K ako ima - dakle, brzo, lako, efikasno, elegantno i univerzalno rešenje 🙂

Ovaj drugi citat si brate potpuno šamanizovao. Dakle ne treba valjda tebi da crtam: 25 fps za bilo koji program koji ide uživo nije nikad bio, a nije ni sada niti će ikad biti standard kvaliteta televizijskog emitovanja živog programa. U tom pogledu je Eon TV aplikacija daleko iznad Move aplikacije kakva je sada.

Ti govoriš o kvalitetu kompresije i generalniom kvalitetu slike i slažem se da ono što dobijamo nije dovoljno za velike ekrane. Ali to nije ono čime sam se bavio u svom postu, nego zapažanjem da HD streamovi u Move aplikaciji za TV imaju za oko 30% manji bitrate od Eon TV aplikacije, kao i da u Move aplikaciji samo neki live streamovi idu u 50 fps dok u Eon TV aplikaciji svi live streamovi idu u 50 fps. Move OTT box i Move TV aplikacija, to nije isti kvalitet bar za sada, dok EON OTT i Eon TV aplikacija jeste isti kvalitet. EON DVB-C je bolji od EON OTT, a Iris IPTV je bolji od Move OTT.

Poslednja izmena:
Evo šta kaže google:

What FPS does TV run at?

When you produce a video for television, it's best to stick between 24 and 30fps. This ensures that your videos look realistic and fit what people expect from broadcast television. Live broadcasts, such as news and sports, are almost always shot at 30fps, whereas TV shows and movies are usually shot at 24fps.10. 10. 2024.

To je potpuno pogrešno.

TV programi u americi se emituju u 60fps a u evropi u 50fps.

Filmovi koji su snimljeni u 24fps se u evropi emituju 4% brže u 25fps. A u americi se koristi 3:2 pulldown pa se bez menjanja brzine prikazuju u 60fps tako što se jedan frame prikaže 3x pa sledeći 2x i tako naizmenično.

To je potpuno pogrešno.

TV programi u americi se emituju u 60fps a u evropi u 50fps.

Filmovi koji su snimljeni u 24fps se u evropi emituju 4% brže u 25fps. A u americi se koristi 3:2 pulldown pa se bez menjanja brzine prikazuju u 60fps tako što se jedan frame prikaže 3x pa sledeći 2x i tako naizmenično.
24 fps je standard. Samo nekolicina filmova je urađeno u 48 fps i više

Praktično da. Većina emisija uključujući sport se emituje u 50fps.

Tehnički se tih 50fps emituje standardno kao 50 frejmova ili u nekim slučajevima kao 50 fieldova u sekundi (interlaced).

Kada se emituje interlaced video, on se pre prikazivanja propušta kroz deinterlace filter koji od 50 interlaced field-ova pravi 50 normalnih frejmova.

In the US sports are typically at either 30fps (interlanced) or 60fps (progressive). For example ESPN/FOX/ABC are 720p 60fps (59.94). NBC/CBS are 1080i 30fps (29.97). For sports its not usually a good idea to go below 30fps (interlaced) because you'll get motion effects.12. 10. 2024.

Eto. Pošto su kod nas kanali 1080i mi imamo 30 fps tj 25 za Evropu

Eto. Pošto su kod nas kanali 1080i mi imamo 30 fps tj 25 za Evropu

Emituje se kao 1080i50, a ne kao 1080p50 i ne kao 1080p25. Šta to znači? Da je u pitanju interlaced, a ne progressive stream. Pre svega, interlaced emitovanje je duboko ukorenjeno u infrastrukturu televizije, a čak i danas kada imamo skoro isključivo progressive ekrane, interlaced se koristi zbog ekonomičnosti jer omogućava da se dobije vizuelno probližan efekat pravih 50 fps sa upola manje informacija.

U praksi, 1080i50 znači da se emituje 50 vremenskih uzoraka u sekundi, 50 poluslika ili 50 polja, već prema terminologiji koja se koristi. U slučaju filmova koji su 25 fps situacija je relativno prosta, dakle emituju se dve poluslike koje se odnose na isti vremenski trenutak i onda se one u prijemniku (STB, televizor) spajaju u jednu sliku (reinterleaving) bez primene bilo kakvog filtera, dakle dobija se originalna slika. Ovo je identično 1080p25 emitovanju, samo što je spakovano u 1080i50 signal.

Međutim, kod utakmica, programa uživo iz studija itd. 1080i50 , odnosno interlaced stream, znači da se emituju dve poluslike koje su vremenski pomerene za 1/50s, dakle ne odnose se na isti trenutak u stvarnosti. Na strani prijemnika se onda radi deinterlacing uz primenu nekog filtra (na primer, motion-adaptive / motion-compensated) i dobija se stream koji nam daje osećaj kontinuiteta i fluidnosti pokreta.

Dakle, da li je 1080i50 isto što i 1080p50. Nije. Da li je isto što i 1080p25. Nije, osim u pogledu bitratea. Da li će u nekom trenutki televizija preći na potpuno progressive emitovanje? Verovatno, kao što će preći i na 4K, ali to ide relativno sporo.

Treba dodati da neki televizori imaju opciju da poboljšaju fluidnost 25 fps streamova, tako što će veštački generisati dodatne informacije i povećati temporalnu rezoluciju. Ovo može donekle da poboljša kvalitet gledanja kod onih programa uživo koji kao kod Move aplikacije za TV idu u 25 fps, ali je rezultat gori nego kod deinterlaced tehnike. Takođe, kod filmova ova opcija proizvodi tzv. "soap opera effect", odnosno filmovi izgledaju kao da su snimljeni uživo u studiju, a to nije ono na šta smo iskustveno i kulturološki navikli.

Poslednja izmena:
I 50 vs 60 Hz kao TV broadcast standard istorijski ima direktnu vezu sa frekvencijom AC struje.

U praksi, 1080i50 znači da se emituje 50 vremenskih uzoraka u sekundi, 50 poluslika ili 50 polja,
Prijatelju mene ne interesuje polu slika niti TV prikazuje polu sliku. Stanice koje prikazuju u rezi 1080i imaju 25 fps (u americi 30). Fox, ABC (espn) koriste 720p 60 fps. NBC i CBS su na 1080i 30 fps. Kada pričamo o sportu. A filmovi su snimani u 24 fps.

Prijatelju mene ne interesuje polu slika niti TV prikazuje polu sliku. Stanice koje prikazuju u rezi 1080i imaju 25 fps (u americi 30). Fox, ABC (espn) koriste 720p 60 fps. NBC i CBS su na 1080i 30 fps. Kada pričamo o sportu. A filmovi su snimani u 24 fps.

Program se u studiju (na terenu) snima u 50 fps, emiter radi interlace i emituje kao 1080i50. Na tvom televizoru / STB-u se radi deinterlace i prikazuje se 50 slika u sekundi za live programe, 25 slika u sekundi za filmove. Šta tu nije jasno? Mislim, insistiraš na pogrešno interpretiranim informacijama koje ti je dao Google.

A što se tiče filmova, već je rečeno da se na flmskoj traci (za emitovanje u bioskopu) filmovi snimaju u 24 fps, ali da se na televiziji (u Evropi) emituju u 25 fps, što čini da film od 100 minuta originalne dužine na televiziji traje 96 minuta. Ovo je za oko praktično neprimetno, ali su neki koji imaju jako osetljiv sluh primećivali povišenu frekvenciju tonova, pa je profesionalna obrada često uključivala pitch down, tj. audio jeste brži, ali se visina veštački spusti.

Nazad
Vrh Dno