Šta je novo?

IRDA(infracrveni) adapteri...Uradi sam!

Jos nesto... skidam ovaj gider sad da probam ima li bar neke koristi od svega ili... sam bacio pare... skroz... bar se za ovih sat i po nista ne greje ali ga necu ostaviti preko noci...

Obrtanje pinova tx rx ne daje rezultate... tacnije tada ni prijem ne radi.. upravo sam probao...

Mare je napisao(la):
Obrtanje pinova tx rx ne daje rezultate... tacnije tada ni prijem ne radi.. upravo sam probao...

Ne,ne,ne...Nisi me razumeo.Rekao sam da samo promenis kablove a ne da povezes Rx sa ploce sa Tx sa adaptera i Tx sa ploce sa Rx od adaptera.Znaci,kabl kojim ti je bio povezan Rx-Rx sada stavi na Tx-Tx i obrnuto da bi odbacili mogucnost da sa kablom nije nesto u redu.Jesi li me sad razumeo?

Sto se tice ubacivanja nove diode ne znam kako da to izvedes pa savetujem da se ne igras djavolom.
Probaj da uradis po shemi po kojoj sam ja radio a ako i to ne pomogne,svratices kod mene pa cemo da provalimo sta je problem.
Samo obavezno lemi sve elemente,tj. nemoj da ih rucno spajas

U BIOS-u treba da stoji ukljucena opcija half

Posto se ne razumes mnogo u elektroniku evo jos jedno pojasnjenje:
(gledamo moju shemu)...Crni kruzici na shemi znace da je tu spoj a tamo gde se veze presecaju(a nema crnog kruzca) znaci da su te grane odvojene tj. da nema spoja.Posto nemas jumper,uradi sve za low protok...Grane Tx i Rx direktno idu na pinove na ploci,znaci te grane se ne povezuju ni sa jednim elementom

I nemoj tek tako da ostavljas racunar na duze vreme kad adapter ne radi :eek:

Ne,ne,ne...Nisi me razumeo.Rekao sam da samo promenis kablove a ne da povezes Rx sa ploce sa Tx sa adaptera i Tx sa ploce sa Rx od adaptera.Znaci,kabl kojim ti je bio povezan Rx-Rx sada stavi na Tx-Tx i obrnuto da bi odbacili mogucnost da sa kablom nije nesto u redu.Jesi li me sad razumeo?

Aha OK ja sam negde citao da moze da se desi da RX i TX nekada budu rotirani... cim sam vratio nazad opet je doslo na isto tj radi samo prijem... inace dok sam nekih minut isprobavao ovu inverziju dioda je svetlucala bledo crveno?

Sto se tice ubacivanja nove diode ne znam kako da to izvedes pa savetujem da se ne igras djavolom.

Pa ako vec moze da se ubaci obicna LE koja pulsira verovatno da moze i jedna IC koja bi pruzela signal sa TX-a... samo kako

Samo obavezno lemi sve elemente,tj. nemoj da ih rucno spajas

Da uvek lemim sve spojeve znam...

U BIOS-u treba da stoji ukljucena opcija half

Probao sam ja i half i full isto je...

Posto se ne razumes mnogo u elektroniku evo jos jedno pojasnjenje:
(gledamo moju shemu)...Crni kruzici na shemi znace da je tu spoj a tamo gde se veze presecaju(a nema crnog kruzca) znaci da su te grane odvojene tj. da nema spoja.Posto nemas jumper,uradi sve za low protok...Grane Tx i Rx direktno idu na pinove na ploci,znaci te grane se ne povezuju ni sa jednim elementom

Ovo znam odavno jos iz 8 razreda OTO....

npetar je napisao(la):
I nemoj tek tako da ostavljas racunar na duze vreme kad adapter ne radi :eek:

Ma ne ostavljam ga nije mi to ni prikljuceno sad... ono juce kao da je dok je ugasen vukao sa ploce +5 od nekud :?

posto vidim da se pominju neke lemilice od 35w i 12w a na ovu moju pise 100w eek pa radi sve ;)

Ma mene je mozda zeznulo to sto je jedno kratko vreme bio 7 i 8 u kratkom spoju a opet mozda i proradi kad opet odradim full verziju.

Nego koja dva pina i sa kojim naponom (i gde je + a gde -) daju da svetli IC led dioda samo da probam nesto?

npetre sa kojim upravljacima radi ovo cudo :), i gde da ih nadjem(ko'ko$) ?

blenta je napisao(la):
npetre sa kojim upravljacima radi ovo cudo :), i gde da ih nadjem(ko'ko$) ?

Sta da ti kazem...nisam mnogo isprobavao sa daljinskim.Probaj sa obicnim od TV-a samo svi se razlikuju.Moraces mnogo da caskas oko (CP>modem options>advanced>change default properties)...data bits,parity...cackas,menjas pa dok ne proradi.Svi daljinski se izgleda mnooogo razlikuju oko ovakvih podesavanja pa ako uspes uspeo si(sw je girder)
Takodje i Girder moras cackanjem da iskonfigurises
Pozdrav!

Evo,covek je ovde:
http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=45757

...sve uspesno odradio.
Shema je odlicna (za neverne Tome) ;)
Pozdrav!

A jel ima neko semu za IrDA na serijski port sa TFDS 4500, u slucaju da nemam IrDA konektor na ploci ??

Ili ce i ovo da radi:

http://www.benchmark.co.yu/forum/download.php?id=2330

dao je čovek šemu na serijski malo ranije u ovom postu...

vadim ovu temu iz naftalina zato što još nisam stigao da napravim adapter (nedostatak vremena) a zbog promene foruma su obrisani atachmenti... molim npetra koji je imao nekoliko šema a i ostale koji imaju neku da uploaduju ovde jer će to sigurno ljudima trebati i u budućnosti :smash: :type:

primetio sam da ne radi search po keywordsima, kad sam stavio username i obeležio sobu, uz otkačeno "find thread started by user" lako sam našao...

Posto je novi forum progutao attachmente, a kako su mnogi trazili da im dostavim semu...evo, postavljam je ponovo:

Prilozi

• Irda.GIF
    Irda.GIF
    5.2 KB · Pregleda: 212
Mnogi mi traze i slike gotovih adapera pa evo i slike i korisnih uputstava za instalaciju.
Pozdrav!

Prilozi

• Irda_top.jpg
    Irda_top.jpg
    11.5 KB · Pregleda: 132
  • IR_1_english_manual.zip
    272.5 KB · Pregleda: 195
  • IRDA.doc
    35.5 KB · Pregleda: 333
ja evo danas sklopio adapter... i imam neke probleme. :wall: :wall:

naime, po podizanju je win odmah prepoznao i instalirao infrared built-in device, ali ni girder ni uice ne reaguju. jel mi treba za njih neki plugin ili neshto poshto kad kliknem na learn u girderu mogu da skachem po daljincu (univerzalnom, a probao sam ih josh par), nishta se ne deshava :trust:

imao sam problem slichan kao mare shto je imao (grejanje), naime zaboravio sam da u biosu podesim uart2 mode - IR, nego je stajalo na COM, e kad stoji na COM tdfs pochinje nevidjeno da se greje, a levo od ona dva ispupchenja dobije crvenkastu boju?? kad sam stavio na IR win ga je porepoznao i grejanje je prestalo, ali dalje nisam stigao?

ajde vi koji ste pravili/podeshavali ovo javite se

uice je najnoviji, a girder 3.3.1c

99% si zbog nepaznje spalio TFDS.

p.s.
Da bi proverio da li uopste radi,uzmi neki mobilni koji ima IRDA pa probaj,ali kao sto rekoh... :(

uzecu da probam jer kontam da ga nisam mogao spaliti, bash sam pazljivo sve odradio. a i win ga prepoznaje. jedino da nije zbog onog setovanja u biosu kad se grejao, ali glupo mi je da setovanjem u biosu sprzhim adapter.

uzecu novi tdfs pa cu probati, samo ako provalim gde u ns ima jer me mrzi da naruchujem opet iz RK samo zbog njega...

da li bi neko hteo da posalje sheme tih ic prijemnika voljan sam napraviti tako nesto zato sto sam se vec isprobao u lemljenju i pravio sam razne stvari. moze li se isti ic vezati preko kontrolera na ploci i sts znace skracenice sir, cir, irrx, irtx, cirrx.unapred hvala [email protected]

Jeste da nacinjem temu staru preko 5 godina ali sve u cilju da ne otvaram novu.
Radi se o daljinskom za garazu(nije It znam) koji je izgubljen. E sada za nov traze cak 35e sto je stvarno bezobrazno mnogo.
Da li postoji neko jeftinije resenje u homemade radinosti?
Da li je moguce preko fona sa symbianom, ili sa nekim drugim uredjajem odraditi kombinaciju?

sve je zaista teoretski i praktično moguće, ali ako hoćeš daljinski, kupi taj za 35e, sve ostalo će ti pojesti mnogo više vremena i novca.
Znam da je ovo odgovor koji se ne voli čuti, ali tako je.
Ako nađeš duplikat od nekoga na pozajmnicu na primer, potreban ti je univerzalni daljinac koji može da očita IR kod, takav daljinac (najjeftiniji) košta baš oko 30 tak evra, i opet nisi siguran da li će to zaista raditi, ili neki servis koji se bavi kodiranjem daljinaca a takvih baš i nema kod nas.

ko je proizvođač daljinca i koji je model u pitanju, su podaci koje si trebao da napišeš.

Poslednja izmena:
Jeste da nacinjem temu staru preko 5 godina ali sve u cilju da ne otvaram novu.
Radi se o daljinskom za garazu(nije It znam) koji je izgubljen. E sada za nov traze cak 35e sto je stvarno bezobrazno mnogo.
Da li postoji neko jeftinije resenje u homemade radinosti?
Da li je moguce preko fona sa symbianom, ili sa nekim drugim uredjajem odraditi kombinaciju?

Da li si siguran da je za garazu IR posto su obicno 433 ili 868MHz radio. Ako nekome trebaju IR adapteri koji se kace na maticnu plocu spreman sam da ih doniram :)

Nazad
Vrh Dno