Šta je novo?

IPTV

Mellow

Čuven
Učlanjen(a)
02.05.2002
Poena
619
Da li neko od vas ima instaliran Telekomov IPTV? Ja sam ga danas narucio (promotivni period je mesec dana, rekoh da ga testiram), posto vec imam D3 od SBB. Ovo sam uradio zbog toga sto sam sinoc kod prijatelja video kvalitet IPTV, koji je mnogo bolji od SBBa. Takodje, danas su mi rekli da IPTV moze da se poveze direktno preko HDMI, sto SBB D3 ne moze.
E sada ovo me najvise interesuje, tj da li je neko od vas vezao IPTV preko HDMIa na televizor?

Uredjaj koji sam ja dobio na koriscenje nije mogao na hdmi, vec samo na scart

kod mene npr. nema iptv-a.
a hdmi uređaj još nemaju u ponudi, iako firma sa kojom su potpisali ugovor ima par modela. tako da će ih biti kad krenu sa HD-om, a kad će to biti ne znaju ni oni.

Ja sam imao IPTV, pa vratio.
Preko scarta je mogao samo da se poveze, nema hdmi.

Pa meni su oni carevi na info desku rekli da sigurno moze hdmi i da ce mi ga takvog instalirati. Koji su to salabajzeri. Ima samo da ih vratim sa vrata ako ne bude bilo hdmia

sam hdmi nije nikakva garancija dobre slike. u ovom slučaju je važnije koju rezoluciju i koji bitrate slike telekom šalje svojim korisnicima. a ona je još uvek SD i nije HD. imam utisak da je za veliki broj ljudi hdmi=full hd.

Pazi ovako, naravno da ja znam da HDMI ne znaci HD sliku, samo da se razumemo. Ali ipak postoji razlika u SD signalu ukoliko ide preko HDMIa i scarta, jer je HDMI potpuno digitalan signal, dok je scart analogni. Zbog toga sam hteo da vidim kolika je razlika izmedju SBBa D3 i IPTVa.

Onda bi morao da ih porediš u identičnim uslovima, oba preko SCART-a ili idealno, oba preko HDMI.

Pa meni su oni carevi na info desku rekli da sigurno moze hdmi i da ce mi ga takvog instalirati. Koji su to salabajzeri. Ima samo da ih vratim sa vrata ako ne bude bilo hdmia
na teh. podrsci od pocetka telekom iptv-a tvrde da ima hdmi out, ali nema, verovatno mesaju sa usb portom na box-u :) osim ako nekim cudom nisu poceli da daju novi model boxa, sto cisto sumljam :)

Ne vjeruj teh. podršci ništa. Obični lejmeri koji samo ko papagaji ponavljaju par šablonskih izjava koje su naučili napamet. Za net: resetujte modem, pa nas pozovite ako se problemi nastave. Za mob. telefoniju: ugasite telefon i izvadite bateriju na pola sata i pozovite ako se problem ponovi, a za fixnu: imamo radove na terenu, uskoro će sve biti ok.

Strašno.

ima fora kako gledati i D3 i iptv preko hdmi-ja. spojite uređaj sa nekim samsungovim dvd rekorderom(nisam primetio druge marke kod nas) koji naravno ima scart ulaz i hdmi izlaz i rešen problem. e sad da li će raditi neki upscale to već ne znam, a iz razloga što lično mislim da su bilo kakvi rekorderi kod nas besmisleni jer je televizijski program katastrofa.

mislim da moze i upscaling preko a/v risivera, ali nisam 100% siguran.

^^ Pa sta dobijas time? Poenta je da se izbaci scart u potpunosti. Mada, kada smo vec kod toga, moje je misljenje da razlika u SD slici izmedju hdmi i scart prikljucka prakticno ne postoji, tj. neprimetna je.

Poslednja izmena:
pa otprilike ne dobijas nista :)

u sustini zavisi, barem moje iskustvo za dvd playerima koji rade upscale, razlika izmedju component i hdmi upscaling bas i nema razlika u kvalitetu slike, dok izmedju composite/s-video/scarta i hdmi upscale ima neke razlike, ali opet zavisi od playera.

Poslednja izmena:
^^ Pa sta dobijas time? Poenta je da se izbaci scart u potpunosti. Mada, kada smo vec kod toga, moje je misljenje da razlika u SD slici izmedju hdmi i scart prikljucka prakticno ne postoji, tj. neprimetna je.

slažem se, upravo je u tome problem što ljudi izgleda očekuju da preko hdmi dobiju neku bogzna koliko bolju sliku nego preko škarta u ovom konkretnom slučaju.

Ja sam spojio D3 preko receivera koji radi upscale (yamaha 3800) i rezultat je krsh heheh. Elem, poenta je, kao sto neko gore napisa, da se Scart eliminise skroz. Evo instalirali mi danas IPTV pa cu vam sutra javiti rezultate tj komparaciju D3 i IPTVa preko scarta, i imacete pravu informaciju. Jedini minus IPTV je mali broj kanala,a li ako slika bude bolja od D3 i povecaju broj kanala u buducnosti, ja odmah prelazim na njih za stalno.

Ja sam već pisao svoja iskustva sa IPTV i D3 (imao oba jedno vreme).

Koliko kod tebe traje promena kanala, od trenutka kad si pritisnuo dugme do trenutka kada imaš sliku i zvuk drugog kanala? Kod mene je trajalo oko 5 sekundi (mereno) i to je bio glavni razlog odustajanja od IPTV.

Jos nisam dosao kuci pa da vam pricam utiske :). Nego do kakvih si ti zakljucaka dosao?

Ja sam već pisao svoja iskustva sa IPTV i D3 (imao oba jedno vreme).

Koliko kod tebe traje promena kanala, od trenutka kad si pritisnuo dugme do trenutka kada imaš sliku i zvuk drugog kanala? Kod mene je trajalo oko 5 sekundi (mereno) i to je bio glavni razlog odustajanja od IPTV.

Sada traje oko 3 sekunde kada vrtis kanale normalno, a 1 sekunda ako stiskas iz guide-a ili ako kucas broj kanala na daljinskom.
Imam ga od decembra, i nijednom nije bilo nekih problema, a slika na lcd-u izgleda prelepo za SD signal.

Evo i mene. Elem, razorcarao sam se jer je razlika u odnosu na D3 zanemarljiva, tj skoro i da se ne vidi. Odmah sam spakovao svu opremu i vraticu im to mozda vec danas. U svakom slucaju, kada budu imali veci broj kanala i kada bude bilo HDMIa, ja cu prvi da predjem, ali do tada ostajem na D3.

@mellow
zanima me tvoje iskustvo sa upscaling-om preko yamahe?
da li je zaista toliko loš?

Jeste upscale los posto slika iz D3 dekodera dolazi preko onog glupog video kabla (jedan cinc), dakle potpuno analogno. To je razlog zasto je relativno lose. Recimo da je kvalitet upscalovane slike, koji se dobija, na nivou onog koji daje dekoder koji salje signal TV-u preko scarta. Dakle, nikakav dobitak se ne dobija u ovoj analognoj varijanti. U digitalnoj varijanti (preko HDMIa) pretpostavljam da bi situacija bila drasticno drugacija, pretpostavljam kao sa DVDevima.

@mellow
pošto razmišljam o kupovini onkyo-a av risivera 875 koji ima HQV Reon procesor za obradu slike,čitao sam specijalizovane strane forume gde kao analogni kabal predlažu scart to komponent kabal,tako da pretpostavljam da si yamahu povezao preko s-videa koji sam po sebi daje očajnu sliku.probaj da nađen scart to komponent kabal ... i javi utiske

Poslednja izmena:
Probao, ali na zalost iz nekog razloga to ne radi (dosta sam vremena posvetio svemu ovome i dosta znam o ovoj temi). Ne znam zasto ali jednostavno ne radi. Proveravao sam na internetu da li sam uzeo dobar kabal, i sve je bilo ok (uzeo kabal iz BG elektronika). Zasto nije radilo ne znam. Probao sam da povezem i direktno TV sa dekoderom na taj nacin, ali isto nije radilo, jednostavno kaze da nema signala ili da je out of sync. Pretpostavljam da je u pitanju probem sto su nasi kablovi takvi da iz Scarta daju RGB a za ove uredjaje (TVe i receivere) treba YCBCR, tako da je to problem. Ja nisam nigde nasao kabal koji daje YCBCR signal iz Scarta. Ako nadjes javi
U svakom slucaju, kod mene to nije funkcionisalo.

Nije u pitanju abl vec sam uredjaj da to podrzava. Neki proizvodjaci umesto tog RGB izlaza na SCART daju YCbCr izlaz i to moze na komponentni.

Pa to sam i napisao, tj trba nam kabl SCART-YCbCr i trebalo bi da radi

Ma nema svaki uredjaj izlaz na SCART YCbCr vec je vecina RGB koji nije kompatibilan sa komponentnim.

Ok, to nisam znao, dakle ako Scart izlaz nije kompatibilan sa komponentnim, onda to ne moze da radi.

Upravo tako, taj opis imas i na SCART Wiki stranici http://en.wikipedia.org/wiki/SCART

"SCART cannot officially carry non-RGB (e.g., YPbPr) component video signals, which are gaining ground as an improvement over S-Video in markets where SCART is not used. However, some manufacturers of set-top-boxes and DVD players are known to provide optional (menu-selectable), non-standard YPbPr output through the pins that are officially reserved for RGB color components."

Nazad
Vrh Dno