Šta je novo?

iptv preko kompjutera

gogi100

Slavan
Učlanjen(a)
30.12.2005
Poena
319
danas sam dobio telekomov iptv. radnici su zakacili nov modem -ruter, a zatim na njega preko utp kabla i stb, na koju su preko skart kabla zakacili tv i sve to radi super. mene interesuje da li je moguce zakaciti iptv na komp? ja na kompjuteru imam tv karticu msi tv anywhare, koja ima prikljucak za koaksijalni kabal. ja sam na tv box set-u video i dva prikljucka za koaksijalne kablove, da to ne sluzi mozda tome?
hvala

Može sigurno, ne znam koje sve iptv set box ima output izlaze ali na tv karticu ga moraš spojiti preko S-Video konektora.

postoje USB, RF antenna output, AV output S-video

U taj box ubodes s-video kabl i na drugom kraju isto u tvoju tv karticu,prebacis je u njenom programu na taj ulaz [umesto tv tunera]. Al da bi imao zvuk moras audio izlaze sa tog box-a povezati sa audio ulazima na toj tv kartici ili na line in na zvucnoj kartici [ne znam kako je tv kartica povezana radi zvuka,da l unutra ili spolja na line in ulaz zvucne].
A mozes jos jednostavnije [ali sa nesto losijim kvalitetom] uzeti ili napraviti obican rf-kabl,tj. antenski kabl sa muskim na jednom kraju i zenskim utikacem na drugom kraju i antenu [preko koje gledas tv] ubodes u rf in ili ant in u tom box-u a sa zenkom utikacem na rf out i drugi kraj [muski utikac] u tvoju tv karticu.
Preostaje ti samo da nadjes preko tv kartice na kom kanalu je izlaz tog box-a [najcesce 36 ili 38ch UHF] ili da podesis [gledajuci preko televizora na neki slobodan tv kanal ,gde nema smetnji od drugih tv kanala].
Ali ono sto gledas na tom Iptv box-u,to gladas i na kompu.
Mnogo je jednostavnije ovo sve uraditi nego opisati.
pozz

sve je to lepo.. ali ovo je cista mehanika.. isto kao kad bi hteo da povezem iptv na drugi televizor u istom stanu, pa da gledamo isti kanal..

pazi sad... imam jos bolju ideju, ali me hebe realizacija:
da li postoji softwer/aplikacija koju instaliras i onda uneses IP parametre telekomovog streaming servera.. i gledas direktno iptv u izvornog digitalnom obliku u prozoru na svom monitoru? Tako bi se dobila daleko bolja slika....

e sad... kako ovo uraditi i da li je moguce, ostavljam strucnijima, ja sam nesto nacuo da su neki pokusavali ali se ispostavilo da je telekomovo a/v stream kodiran, i da treba ili poseban program koji uzima u obzir i dekodiranje, ili ... sta???

re:

Posle one tvoje recenice koja pocinje sa "E sad..." je resenje. Ali je to jos "sveze" , pa ce se morati malo pricekati na resenje. Nisu oni bas toliko b....i da za te pare daju Box ,pa da onda cela kuca [a svako od nas ima bar dva i vise televizora u kuci + komp] nezavisno gleda svako svoje. A i nemoguce je zbog adsl protoka koji bi morao biti jos veci.
pozz

ma ja nisam ni zeleo da svako gleda drugi kanal na kvarno.. vec taj jedan koji preko tv boxa izaberem, da gledam u prozoru/full screen na mom kompjuteru, bilo samostalno, bilo sa ostalim televizorima u smislu "svima ista slika"... ovo zato sto cenim da na kompjuterskom monitoru je slika dosta cistija i ostrija, jos ako bude bilo HDready/HDfull kanala - milina jedna (za nas sa >24" wide monitorima) :)

jer je sad jasnije na sta sam mislio?

Pa onda spoji sve na scart izlaz iz Box-a ,pa ces imati najkvalitetnije moguce povezivanje za gledanje . Ali bi trebalo koristiti kvalitetan kabl.
Postoji i solucija da kupis RF modulator i sa scarta box-a ubacis u njega i onda ce svi televizori [i komp] ,ako su spojeni na jedan antenski sistem ,imati sliku. Jedino sto je uvek kvalitetnija slika direktno preko av izlaza-ulaza.

Znaš kako, ovde, u Sloveniji, ljudi gledaju iptv preko računara i utp kabla. Ugrade još mrežnu karticu (podese je), povežu je na ruter iz koga ide utp kabl na STB i to je to. Probaj sa programom Ethereal (www.ethereal.com) i odradi capture da vidiš koji ip koristi stb. Trebalo bi da svaki kanal ima svoj I IP. Tako je bar kod ovih ISP-a ovde. Ja ovo sve nisam probao ali vidim da ljudi masovno gledaju tv čak i streamuju dalje preko VLC-a. Baš ću da probam možda ovaj vikend ako me ne bude mrzelo :)

Poslednja izmena:
da li vi ljudi (barem vecina ovde) pravite razliku izmedju analognog TV/video/s-video signala i digitalnog video streama.... IPTV funkcionise isto/slicno kao i onlineTV/video stream koje i inace moze gledati preko interneta od nekih drugih programa televizija, samo sto je IPTV zatvorena mreza u okviru provajdera (u nasem slucaju 'telekom')... pristupa se serverima koji imaju svoju IP adresu i svoj port na kome radi IPTV server...... ono o cemu ja pricam je da nekim programom biram kanal i gledam na kompjuteru direktno taj stream (taj jedan jedini na koji imam pravo).. a ne da razvlachim kablove od tv boxa u svoju TV karticu na kompjuteru (to je previse lako, to moze i moja baba :) )

Treba ti samo da uloviš IP STB i servera od IPTV provajdera (može i Wireshark, noviji je od Ethereal). Na novoj mrežnoj stavi IP da se razlikuje za 1 od IP-a STB-a a gateway je serverov IP. Subnet je 255.255.0.0. U VLC-u napraviš listu programa i imaš tačno ono što ti želiš. Sve ovo što sam napisao važi se ovde ali probaj, sumnjam da se mnogo razlikuje ceo taj proces iptv-a :)
Mogu da okačim uputsvo na slovenačkom pa da vidiš kako ide, možda nešto i razumeš :)

Poslednja izmena:
Treba ti samo da uloviš IP STB i servera od IPTV provajdera (može i Wireshark, noviji je od Ethereal). Na novoj mrežnoj stavi IP da se razlikuje za 1 od IP-a STB-a a gateway je serverov IP. Subnet je 255.255.0.0. U VLC-u napraviš listu programa i imaš tačno ono što ti želiš. Sve ovo što sam napisao važi se ovde ali probaj, sumnjam da se mnogo razlikuje ceo taj proces iptv-a :)
Mogu da okačim uputsvo na slovenačkom pa da vidiš kako ide, možda nešto i razumeš :)

ajde... ali bi mogao neke delove istog, za koje smatras da ga "srbende" nece razumeti najbolje, da "prevedes"/razjasnis... :)

Evo pa javi šta ti nije jasno :)

Prilozi

• Monitor - IPTV 1.pdf
    350.2 KB · Pregleda: 1,495
  • Monitor - IPTV 2.pdf
    305.4 KB · Pregleda: 620
Da li je neko pokusao na ovaj ili slican nacin da dobije normalnu sliku telekomovog IPTV-a u VLC plejeru ili nekom drugom ?
Ako je nekome poslo za rukom bilo bi lepo da opise postupak kako bi i ostali mogli da probaju. Meni je juce tehnicki omogucen protok za IPTV ( povecali su protok na portu 10000/500) pa dok cekam IPTV Box mogao bih mozda da probam gledanje preko kompjutera.
I dalje mi nije jasno zasto to u startu nije omoguceno normalnim putem da svaki pretplatnik IPTV-a ima mogucnost da gleda televizijske kanale i na PC bez dodatnih zafrkancija ?

Ne znam kako je tu ali ovde treba da se doplati za dodatni STB :) Koliko je bitrate kanala?

ma sto se mene tice, ne bi ja ni doplacivao za drugi kanal/stream... dosta mi je i jedan, ali hocu da ga gledam na kompjuteru direktno, a ne preko TV kartice sa video/svideo in forama... meni bi odgovaralo i tako...

licno, mislim da bi bilo najbolje da ovi iz telekoma izadju u susret ljudima i napise aplikaciju/objasne proceduru ljudima, kako da gledaju iptv stream direktno na kompjuteru... Ako je vec prisutna enkripcija kao vrsta zastite (pretpostavljam da se dekripcija obavlja u iptv boxu), kakav je problem napisati aplikaciju koja sve to odradjuje na hostu (klijentu).. i da je ponude za download na svom sajtu, ili daju ljudima na CD?... i tako niko ne moze da gleda stream dok se ne registruje (potreban je odgovarajuci setup) tako da sumnjam da su moguce zloupotrebe (gledas a ne platis)... ako su ljudi vec platili, kakve veze ima hoce li gledati tv na televizoru ili na kompjuteru?

mislim, gluposti...

Mislim da im je problem da to urade jer ako imas vise racunara u mreze kod kuce, teoretski bi mogao da pratis vise video streamova, a ADSL link ne bi izdrzao tu navalu.

pa pitanje je da li bi mogao da pratis vise streamova na taj nacin...
mogu da stave neku vrstu autorizacije, ili prepoznavanje korisnika po IP adresi... i jednostavno NE DOZVOLE da isti korisnik/IP adresa, vuce vise od JEDNOG streama u isto vreme

I GOTOVO!

ma .... taj iptv box je ustvari kljuc svega...
u njemu je hardwer.. ili verovatno neki mcu/dsp chip koji vrsi dekripciju/mpeg2/h264 dekompresiju i konverziju svega toga u video-out/rf-out.. .kao i protokol kojim "razgovara" sa IPTV serverom i govori mu koji kanal da pusti, koju opciju.. itd itd itd itd......

ako bi imali/neko bi napisao, softwer koji sve to radi sa racunara, i da podrzava taj protokol, i da radi dekripciju/dekompresiju... imali bi bukvalno softwerski iptv box na svom rachunaru....

e sad, to su mozda neki hakeri i napisali, mozda postoji i plugin za progdvb/dvbview.... pa ako neko zna nesto vise, izvol'te...

Jel si probao ono što sam ti rekao?:D

not yet....
ali nadam se da je neko drugi....

anyone?? :D

Ima više razloga iz kojih neće biti moguće to što ste zamislili. (a i pročitajte drugi thread u kome se već raspravljalo o ovome)
1. It's too good to be true. :p
2. Telekomovi ljudi sigurno neće napisati takvu aplikaciju za dekripciju streama i autorizaciju ili a) zato što ne umeju , b) zato što je lako hakovati takvu aplikaciju i omogućiti različite zloupotrebe.
3. Neće sebi oduzimati profit, pošto im niko ne bi uzimao uslugu snimanja programa na njihovom serveru
4. Autorska prava. Date ljudima "na izvol'te" pun kvalitet snimka u digitalnom obliku na kompjuteru.

...ima ih još, ali me mrzi da pišem.

A kakve zloupotrebe? Ako neko plati IPTV kako može to da zloupotrebi sem što će još na računaru da gleda?

ja sam danas od iptv podrske dobio informaciju da jos uvek nije moguce tj. nije preporucljivo gledati tv preko mompjutera. ovo sadasnje setovanje je preporuceno za TV

ma pre ce biti da oni ne bi voleli da mi to gledamo preko kompjutera, jer onda mozemo i da snimamo na HDD a ne treba nam njihova usluga koju jos i naplacuju...

ustvari smem da se kladim, da pri ovom odgovoru oni nisu ni mislili na video streaming direktno u windows-prozor sa udaljene ip-adrese, bilo sa hakerskim programom, bilo sa "njihovim" (ako ga ikada bude) programom.. oni su pre mislili na klasicno povezivanje preko video-in/s-video ulaza na nasim TV/grafickim karticama

ja imam na tv kartici s video i rf prikljucak, gde je bolje zakaciti iptv da bih gledao preko kompjutera

jel zna neko kako da prikljucim STB na monitor VGA? kupio sam ono da izvucem izlaz video i 2 audio iz scart-a i sad mi je IPTV na 2 TVa ukljucen, ali ja bih da iz tog video kabla ukljucim u VGA, jel zna neko jel moze i kako da se spoji onaj video (zuti) kabal na odredjene VGA pinove da bi to radilo?

edit: npr ovo gde ima da se kupi?
vga%20to%20rca.jpg

Poslednja izmena:
jel zna neko kako da prikljucim STB na monitor VGA? kupio sam ono da izvucem izlaz video i 2 audio iz scart-a i sad mi je IPTV na 2 TVa ukljucen, ali ja bih da iz tog video kabla ukljucim u VGA, jel zna neko jel moze i kako da se spoji onaj video (zuti) kabal na odredjene VGA pinove da bi to radilo?

edit: npr ovo gde ima da se kupi?
vga%20to%20rca.jpg

Ne možeš STB na VGA monitor. PAL ima 15kHZ horizontalnu frekv., a VGA monitor traži najmanje 31kHz. Nikakvi kablići tog tipa ti neće pomoći. Postoje uređaji "scandoubler" koji bi omogućili tako nešto, ali čisto sumnjam da si spreman platiti stotinjak eur za tako šta.

Vrh Dno