Šta je novo?

IPS LCD backlight problem?

Insane011

Poštovan
Učlanjen(a)
12.07.2017
Poena
60
Imam televizor LG 49UH610V (upravo kupljen). Primecuje se probijanje pozadinskog svetla, kada je crna pozadina i zamracena prostorija. U ostalim situacijama slika je sasvim OK.

https://ibb.co/mJAGQF

Da li je ovo sa fotografije na linku iznad normalno za IPS panele ili je meni zapao defektan panel?

Fotografija je napravljena u mracnoj prostoriji.

Prvobitno sam pazario isti model ali dijagonale 43", na njemu nisam primetio ovakvo probijanje (manji TV sam imao jedan dan, odmah sam ga zamenio za veci. Iskreno nisam ni obratio paznju na ovo, ali verovatno je taj panel bio bolji pa nisam primetio).

Unapred zahvalan za odgovore.

Isti televizor posedujem i nemam taj problem. Vrlo moguće da ti je defektan panel zapao. Ono što mene zanima, da li si primetio na tom televizoru da je žuta boja nekako "washed out"? Više ide ka nekoj braon, ****m li ga.

Svakako, ne očekuj ne znam ni ja kakvu sad crnu boju. Kada imaš backlight, ne možeš imati pravu crnu, ni blizu.

Poslednja izmena:
Znam sve probleme IPS panela, da je los za tamne prostorije, da crna ne moze da bude bas prava crna... Kupio sam ovaj TV zbog OK cene i velike dijagonale (i zbog direct a ne edge LED-a). Nije mi se davalo 100+k za neki bolji TV, ovim sam generalno zadovoljan (placen je oko 66000), ali me nervira ovo probijanje koje se bas vidi... Prvobitno sam uzeto isti model dijagonale 43", nisam primetio ovoliko probijanje. Juce sam ga zamenio za veci model jer mi je 43" bio premali (sada semalo kajem zbog bolje slike na 43").
Ne ocekujem neki extra kvalitet za ovu cenu, ali u mraku, kada je crna pozadina, ovo mi "bode" oci... Da li je ovakav panel dovoljan za reklamaciju, ili mi je jednostavno zapao veoma los primerak?

Edit: trenutno nisam u prilici da pogledam kako izgleda zuta boja, ali provericu popodne.

Poslednja izmena:
To jedino da odneseš u radnju i proveriš. Ja sam ih cimao za žutu boju, ali me mrzelo da im nosim TV zbog toga, zato što sam svestan da sam TV može jednostavno imati neke blede boje. Uglavno, za ovu cenu, sasvim dobar TV, ali je šteta da boje nisu na nekom nivou koji sam očekivao.

Mislim, neće se to puno osetiti ako pre toga nisi imao neki ekran sa veoma preciznim bojama i slično. Ja npr. imam laptop sa vrhunskim ekranom i prikazom boja, pa čim sednem za neki monitor ili TV nije to, to.

Poslednja izmena:
I mene mrzi da sada nosim tv u radnju zbog toga. Vec sam bio u radnji da isti ovaj model od 43" zamenim za tv od 49" (razlika u ceni oko 8-9000). Stvarno OK TV za ove pare. Ja sam pre kupovine znao sve mane IPS panela (i ovog 4K RGBW), ali sam ga svesno kupio i zadovoljan sam.
Kod manjeg nisam primetio probijanje pozadinskog svetla, ali na vecem mi je odmah upalo u oci. Smorim se malo kada sam u mraku a na tvu je crna pozadina, primecuje se... Pomislio sam da je to mozda normalno za IPS panele, ali mislim da je ipak previse probijanja.
Mislim da cu da koristim tv barem 2-3 nedelje, pa ako mi bas bude smetalo prilikom gledanja tv programa i filmova, da ga reklamiram.

Nazad
Vrh Dno