Šta je novo?

iPod vs. accessories

PeterJay

Čuven
Učlanjen(a)
20.06.2001
Poena
619
Napokon kupio sam i ja jedan iPod (with Video, 30GB) i imam nekoliko pitanja za ponosne vlasnike istih ili slicnih (istoimenih) gadget-a. ,)

1. Pre nego shto sam kupio ovaj player koristio sam MSI Mega Player 515 uz koji je isao jedan adapter ("220V -> USB") za punjenje akumulatora (slika u prilogu). Kad vec imam tako neshto interesuje me da li je moguce koristiti isti za punjenje iPod-a (npr. kad nemam pristup racunaru)? Ako neko mozda ima taj famozni "iPod USB Power Adapter" nek postuje voltazu i amperazu radi poredjenja.

2. Da li se mogu (gde?) nabaviti dodaci za iPod kod nas. :trust:

3. Ima li neko iskustvo sa FM transmiterima za iPod? Koji predlazete? Znam da to nije najbolje reshenje, ali ne bi menjao fabricki radio/cd player u kolima (Clarion, bez iPod podrshke).

4. Futrole za iPod?

Ocekujem vase predloge.
Hvala unapred! :wave:

Prilozi

• msi_515_adapter.jpg
    msi_515_adapter.jpg
    38.2 KB · Pregleda: 75
1. da li se taj MSI Mega Player punio i sa usb porta na racunaru, da li se punio za priblizno isto vreme kao putem adaptera ? Ako jeste, to je to. I ne bi bilo logicno da MSI komplikuje dizajn i cenu uredjaja praveci ga sa mogucnostcu da se puni sa strujama razlicitih karakteristika. S druge strane USB 1 i 2 ne daju istu struju potrosacima, i npr. iPod nano mozes puniti samo preko USB2.0 porta. Mada na tvom mestu je ne bih rizikovao iPod pre temeljnije provere (pogotovo sto taj adapter moze ,kao i svaki drugi, da seta u nekom opsegu + varijacije u naponu mreze 180-240V)...

[qoute]Ako neko mozda ima taj famozni "iPod USB Power Adapter" nek postuje voltazu i amperazu radi poredjenja[/quote]Ne treba ti pogledaj na googlu spec usb2 porta i to ti je to.

PeterJay je napisao(la):
Kad vec imam tako neshto interesuje me da li je moguce koristiti isti za punjenje iPod-a (npr. kad nemam pristup racunaru)?

Pa tehnički svi ti punjači treba da daju napon i struju koji odgovaraju onima na USB portu. Nikada nisam probao tako nešto, ali trebalo bi da odgovara. Jedino će se duže puniti baterija ako taj punjač daje manju struju od Apple-ovog.

2. Da li se mogu (gde?) nabaviti dodaci za iPod kod nas. :trust:
4. Futrole za iPod?

http://www.applecentar.co.yu/download/Cenovnikacy.pdf

EagleOne je napisao(la):
1. da li se taj MSI Mega Player punio i sa usb porta na racunaru, da li se punio za priblizno isto vreme kao putem adaptera ? Ako jeste, to je to. I ne bi bilo logicno da MSI komplikuje dizajn i cenu uredjaja praveci ga sa mogucnostcu da se puni sa strujama razlicitih karakteristika. S druge strane USB 1 i 2 ne daju istu struju potrosacima, i npr. iPod nano mozes puniti samo preko USB2.0 porta. Mada na tvom mestu je ne bih rizikovao iPod pre temeljnije provere (pogotovo sto taj adapter moze ,kao i svaki drugi, da seta u nekom opsegu + varijacije u naponu mreze 180-240V)...
Pojma nemam za vreme pujenja. Moracu pitati sestru. Necu ni ja rizikovati. Bas zbog ovoga sam postavio ovaj thread. ;)

EagleOne je napisao(la):
Ne treba ti pogledaj na googlu spec usb2 porta i to ti je to.
To je OK, ali i dalje me interesuju podaci (V/A) za orig. apple adapter. Josh nisam nasha na netu specifikacije. Ako neko ima taj adapter nek postuje sliku ili podatke. PLZ!

Poz

Tek sada sam pogledao sliku. :) Adapter daje 0.5A max. Toliko može da da i USB port. Tako da bi trebalo da se iPod lepo puni preko njega.

edit: Za AppleCentar - Koliko ja znam, da. Oni jedini uvoze i distribuiraju Apple.

Poslednja izmena:
Nashao sam jedan FM transmitter koji deluje OK. U pitanju je Griffin iTrip with Dock Connector (iz ponude AC-a). Shta kazete?

prod_itrip30_side04.jpg

EagleOne je napisao(la):
Ako neko mozda ima taj famozni "iPod USB Power Adapter" nek postuje voltazu i amperazu radi poredjenja.Ne treba ti pogledaj na googlu spec usb2 porta i to ti je to.

Puni se Nano i preko USB 1.0. Mislim, da USB po defaultu daje 500 mA, pa je svejedno koji je port u pitanju...

Jedino, ako originalni punjac od iPod-a ima vise od 500 mA, brze ce puniti uredjaj...

Poslednja izmena:
zeleni_zub je napisao(la):
Tek sada sam pogledao sliku. :) Adapter daje 0.5A max. Toliko može da da i USB port. Tako da bi trebalo da se iPod lepo puni preko njega.

edit: Za AppleCentar - Koliko ja znam, da. Oni jedini uvoze i distribuiraju Apple.

Distributeri su: CT, AppleCentar, Application i EpicentarYU. Uvoznik je PowerCom (www.apple.co.yu) tj. predstavnistvo Apcom-a u SCG.

To se odnosi na ceo Apple program. Postoje i iPod ovlasceni prodavci (npr. Mamult, Plato...). Ceo spisak imate ovde...

http://www.apple.co.yu/scr/apple/wheretobuy/

Poslednja izmena:
delimir je napisao(la):
Uvoznik je PowerCom (www.apple.co.yu) tj. predstavnistvo Apcom-a u SCG.

Ja sam se istripovao da je AppleCentar = PowerCom. Ili da su bar veoma povezani.

original Apple punjac daje 5v 1A tako da moze da se puni i sa jacim adapterima.

Futrola imas da kupis ali onda gubis na estetici u svakom slucaju. Najbolje je da kupis thin film folije. Iz prakse radim da FM transmiteri rade lose kod nas pogotovo u BG-u.

Nisam imao prilike da probam FM transmitter. Jedna od asesorija koja se može kupiti za iPod (ako uopšte imaš cass* u kolima) je Cassete adapter - kupio sam Belkin-ov, i debelo se za&***. Zaobiđi ga u širokom luku.
Sada imam neki SONY-ev adapter - sasvim zadovoljan.

*edit: sad vidim da nemaš. zanemari post

Poslednja izmena:
delimir je napisao(la):
Puni se Nano i preko USB 1.0. Mislim, da USB po defaultu daje 500 mA, pa je svejedno koji je port u pitanju...

Jedino, ako originalni punjac od iPod-a ima vise od 500 mA, brze ce puniti uredjaj...
Skoro da mogu da se zakunem da sam ovako nesto procitao u uputstvu za nano, juce (~ ako vam se ne pojavi charging ikonica verovatno niste ukljucili iPod nano u odgovarajuci USB port, probajte neki drugi jer vama treba high-powered USB2.0)... Opet nije moj nano, pa mi se verovatno u brzini pomutio um :p.

Mislim da je jos jedna prednost, pored povecane brznine prenosa podataka, USB2.0 u odnosu na 1.0, i veca struja koju daje uredjajima (za ovo ne mogu da nadjem potvrdu ali koliko se secam tako je... da dalje ne skrecem sa teme ;)).

Na eplovom sajtu je taj adapter oko 29$, cini mi se.

Can I use Firewire to charge or sync the iPod nano? iPod 5G/video?

Unfortunately, the iPod nano and iPod 5G/video only ships with a USB 2.0 cable, which alienates many Mac users who only have USB 1.1 and Firewire ports. Although it was not officially supported by Apple until October 12, 2005, you can both charge and sync your iPod nano or iPod 5G/video, albeit slowly, using USB 1.1. Or, you can charge your iPod nano or iPod 5G/video, but not sync, using Firewire.

hoooray

Momci, isprobao sam taj MSI punjac/adapter ... i RADI :)

LUC1FER je napisao(la):
Futrola imas da kupis ali onda gubis na estetici u svakom slucaju. Najbolje je da kupis thin film folije. Iz prakse radim da FM transmiteri rade lose kod nas pogotovo u BG-u.
Thin film folija? Shta je to? Daj neki link, plz.

Poz.
PS Srecna nova 2006!

ok, fm itrip je sjajan. u bgdu 94.4 frekvencija je sasvim fina, bez smetnji... bitno je da ipod stavis ili jako blizu kassa ili blizu antene...
zasto ne treba kupovati kass adaptere: oni daju mono zvuk, dakle samo jedna strana kola ti radi, a sa itripom u pitanju je stereo zvuk.
futrole? pa ja sam kupio neku njihovu i stose tice izgleda ocajno je ruzna... ali vredi posao, jer ipod mozes jako brzo da izgrebes ako ne pazis. vidim na sta lici moja futrola, a ona je gumena...

te kasete daju stereo zvuk i meni su svojevremeno radile sasvim OK (u pitanju je bila sony).
fm transmiter je mnogo losha varijanta i osetljiva i zvuk nije na nivou. ja sam ga povezao direktno u moj alpine i to je bruka koliko je dobro i koliko je brza komunikacija izmedju ipoda i alpine-a...
zvuk - fantastican!

Broz je napisao(la):
fm transmiter je mnogo losha varijanta i osetljiva i zvuk nije na nivou. ja sam ga povezao direktno u moj alpine i to je bruka koliko je dobro i koliko je brza komunikacija izmedju ipoda i alpine-a...
zvuk - fantastican!

onda ide od slucaja do slucaja... verujem da tebi ne radi posao zbog lokacije, tamo je ipak veca pokrivenost radio signala nego u bgdu.. Meni fm trans daje sjajan zvuk, stereo, dok to nje bio slucaj kada sam ga povezao na standardan aux izlaz u bmw serije 1, (koji je po specifikacijama pravljen za osetljive mp3 plejere). U drugoj opciji sam vrlo nezadovoljan jasnocom zvuka. Mada je ovakva vrsta razgovora vrlo subjektivna i zavisi od coveka do coveka...
Poz, A

imam ja fm transmiter i onako delimicno sam zadovoljan (Griffin iTrip samo stariji model bez lcd-a kontrolise se direktno preko ipod-a)
ako si zainteresovan mozda mozemo da se dogovorimo javi se na
[email protected]

Meni zanima novi Apple -ov FM uredjaj.
Nisam jos uvek video da moze da se nabavi kod nas.
Jel neko mozda ima iskustva sa njim?
Izgleda interesantno, sluzi i kako remote, ima RDS...
http://www.apple.com/ipod/accessories.html

p.s. Inace takodje koristim isti MSI -ov punjac i radi odlicno.

Poslednja izmena:
Imam ja iskustva ako se pod sikustvo racuna sto sam bio 4 sata u Apple prodavnici:)
To je extra spravica! Super se cuje, daljinski je bas dobar za koriscenje kad je ipod oko struka.....

Ja sam za iPod uzeo silikonski skin, doduse kupio sam ga preko eBay-a, nisam siguran da ima kod nas, izgleda prilicno rejverski cak i svetli u mraku i je neverovatno kvalitetan. Verujem da se nekima izgled nece svideti ali stvar ukusa...

Click for skin preview

Poslednja izmena:
Apple FM

Artz je napisao(la):
Meni zanima novi Apple -ov FM uredjaj.
Nisam jos uvek video da moze da se nabavi kod nas.
Jel neko mozda ima iskustva sa njim?
Izgleda interesantno, sluzi i kako remote, ima RDS...
http://www.apple.com/ipod/accessories.html
Ima RDS? WOW! Ali 50USD ... koliko ce to kostati kod nas ne mogu ni da zamislim :S:

E sad videh ovo:
Apple je napisao(la):
You can plug it into the 3.5mm stereo minijack port on the remote, or use another favorite set of earphones.
Stvarno interesantna spravica. :,,:

Poslednja izmena:
phantomq je napisao(la):
imam ja fm transmiter i onako delimicno sam zadovoljan (Griffin iTrip samo stariji model bez lcd-a kontrolise se direktno preko ipod-a)
ako si zainteresovan mozda mozemo da se dogovorimo javi se na
[email protected]
Hvala, ali josh necu kupovati nista slicno. Prvo kupujem auto pa posle toga jedan headunit (koji je Made for iPod): Pioneer sa iPod adapterom ili neki Alpine. ;) To je sigurno najbolje reshenje.

Broz je napisao(la):
ja sam ga povezao direktno u moj alpine i to je bruka koliko je dobro i koliko je brza komunikacija izmedju ipoda i alpine-a...
Broze, koji HU si ti kupio? Otprilike kolko koshta (na zapadu)? Onaj kabl se posebno kupuje? Thx.

Poz.

Inace sam sebi uzeo ovo:
http://www.radtech.us/Products/SleevziPod5G.aspx

Uzeo sam "torbicu" u crnoj boji. Ko voli da zastiti iPod od grebanja i kojekakvih prstiju :) odlicna je stvar. Stiglo postom, pouzecem, sve kako treba. Od trenutka od kad su ga poslali stigao je za 7 dana bez problema.
Super izgleda, lezi odlicno na iPod -u, kroz njega touch wheel radi kao i bez njega. Stiti od grebanja. Ukratko preporucujem. Uzeo sam inace i cep za donju rupu pride :)

PeterJay je napisao(la):
Hvala, ali josh necu kupovati nista slicno. Prvo kupujem auto pa posle toga jedan headunit (koji je Made for iPod): Pioneer sa iPod adapterom ili neki Alpine. ;) To je sigurno najbolje reshenje.

Broze, koji HU si ti kupio? Otprilike kolko koshta (na zapadu)? Onaj kabl se posebno kupuje? Thx.

Poz.

Prvo da ti kazem da sam prekopao sve zivo i probao sve zivo i moj ti je savet:
1. nikakvi fm transmiteri jer je zvuk znacajno losiji
2. trenutno na trzistu ne postoji nista bolje od ovoga sto je alpine uradio

ja sam uzeo ---> http://www.alpine-usa.com/en/products/product.php?model=CDA-9856
kabl---> http://www.crutchfield.com/S-qI3dT0DbXoh/cgi-bin/ProdView.asp?g=770&I=500KCE422I

nisam tu kupio ali je cena za kabl bila ista a HU je bio 30$ jeftiniji
vodi racuna da trazis modele za 2006 jer oni podrzavaju ovaj kabl. straiji ne tj treba ima jedna budza koja kosta 100$
ova budza---> http://www.crutchfield.com/S-qI3dT0DbXoh/cgi-bin/ProdView.asp?g=227550&I=500KCA420I

e da, i nemoj da zaboravis ovo;)
http://www.crutchfield.com/S-dvZeIEpET22/cgi-bin/ProdView.asp?i=500RUE4202

Nazad
Vrh Dno