Šta je novo?

Ipod video, PSP ili CREATIVE ZEN Vision

RamOne

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.11.2000
Poena
650
Uzeo bih jedan od u naslovu pomenutih uredjaja. Dakle bitan mi je video i foto prikaz na mobilnom uredjaju, sto se videa tice koji standard podrzava i da li je problem konvertovati postojece fajlove, bilo divx ili sta vec...
Ok sto se slika tice jpg je standard.
Psp, pored naravno primarnih igrica pruza mogucnost gledanja slika i videa, koje formate podrzava, da li treba i sta raditi sa firmware da bi sve proradilo kako treba, koliko je cela akcija rizicna i da li je pametno ulaziti u istu. U sustini sam najmanje zagrejan za ovu opciju jer mi je pregled slika i videa bitniji od igranja, mada cool zvuci :)
Ipod video, u oko mi je upao najnoviji od 80gb, pored odlicne podrske za audio nadam se da je i video podnosljiv i da nije problem konvertovanje u trazeni format, jel ima neko iskustva ?
CREATIVE ZEN Vision, mu dodje kao neka alternativa za ipod video, e sad podeljena su misljenja, ima podrsku za divx i xvid, plus plus plus sitnice koje ipod nema, da li vredi razmisljati o njemu kao resenju.
Za psp kapiram da ne treba link.
Creative:
http://www.toppreise.ch/index.php?a=101289&view=ab&SID=7428fe640b07c1c301449bf97a0fec89
Ili drugi creative model:
http://www.toppreise.ch/desc_102764.html

Ipod video :
http://www.toppreise.ch/desc_99190.html

Interesuju me vasa misljenja, i jos bolje ako neko ima iskustva sa pomenutim modelima.

Ja sam imao istu dilemu kada sam hteo da kupim pmp/mp3/stagod.
Ipod ili Zen VIsion m.
POsle dugih analiza i poredjenja, uzeo sam Zen-a, jer je ispunjavao vise kriterija koji su meni bili bitni.A imao sam od tada i ipod neko vreme...
Zen ima mnogo mnogo bolji ekran, ovde govorim o ipodu 5th G, a i ovaj 5.5 nije primetno bolji od Zena. Jasniji je, svetliji kod Zena, a posto mi je video bitan eto plusa. Baterija je duplo duza kad se gledaju filmovi na zenu, znaci tu skoro 3 filma za redom, na ipodu jedan i mozda skoro pola drugog...drugo, jednostavnije je prikljuciti zena na tv, moze sa obicnim aa kablom, a slika na tvu je mnogo bolja, jednostavno neuporediva sa ipodom...uz zena dobijes i kit za strujno punjenje sto mi je bio ogroman plus.jedino sto moras stalno da nosas jedan mali deo koji se nakaci na zena radi usb , to me je ponekad nerviralo...i glavna stvar je neuporedivno bolja podrska za video, jer znam kakvo smaranje konverzija moze da bude, tako da me je ovo kupilo. znaci sta god sam skinuo, nijednom mi se nije desilo da zen nece da pusti...samo skinem, prevucem i voalla, pusta :)
Uz to dobijes sa zenom i leader pouch, koji je sasvim dovoljan za nosanje i zastitu. ne vide se ogrebotine kao na ipodu, imas FM podrsku koja je zgodna, audio rekorder takodje dobro dodje kada ga imas..jedino kod cega je prednost imao ipod, je debljina, ali posto mi to nije bio prioritet, a zen nije nesto primetno deblji u mom dzepu....sve u svemu kad sam izbenchovao, skontao sam koji to ** :) uposte razmislja da uzme ipod umesto zena, kada ima mngo bolji ratio cena\feature. naravno da znam odgovor, ali posto je ovo ipak benchmark forum, verujem da to ovde nije stvar :)
srry zbog duzine posta, htedoh pomoci, jer znam kako je ;)
btw, sada nazalost nemam vise Zen, ali sam uzeo nesto trece .

Poslednja izmena:
posto sam se nesrecno rastao sa Zen-om, odlucio sam da ne klonem duhom vec uzmem nesto jos bolje :)
i tako sam nasao Archos 404, mada to vec spada u kategoriju PMP-a. E to je vec odlican uredjaj

Pa ne znam, moj Firewire HDD cita do 30 MB/s, a slicno je i sa Firewire XCraft fijokom i 300 GB Maxtorom unutra...

Evo, mini poredjenja... Prvo je Toshiba HDD na 5400 RPM sa 16 Mega kesha povezan na ATA100 interfejs u PowerBook-u. A drugo je iPod Video 30 GB preko USB porta. Mislim da je skor za iPod odlican, posebno ako se ima u vidu da je unutra HDD od 1.8" koji ne moze da isporuci sta ja znam koliko transfer...

Jeste, bolje je od prosechnog uredjaja sa 2.5" koji nije rack, ali rack izvlachi 15-20MB/s u proseku, sa sporim 4200rpm hardom, tako da je Ipod ipak dosta sporiji. Ja sam se tako istripovao sa data bankom koji imam, i koji ima u proseku oko 5MB/s, dok taj isti hard kad gurnem u kineski rack od 5$, ide 15-20MB. Nije mi jasno zashto je to tako i mnogo me smara.

blizi se 9. a ja krenuo da trazim nesto vise o 6. gen iPod,i naletim na neke slike i na video,evo nekih slika
11.jpg

12.jpg
13.jpg
Da li je ovo samo san nekog ili je mozda i stvarnost,evo i video http://www.mp3buzz.net/index.php/2006/03/06/video-of-6th-gen-ipod/

posto sam se nesrecno rastao sa Zen-om, odlucio sam da ne klonem duhom vec uzmem nesto jos bolje :)
i tako sam nasao Archos 404, mada to vec spada u kategoriju PMP-a. E to je vec odlican uredjaj

Upravo gledam ARCHOS 504 80GB i opasno dobro izgleda, ajde napisi nesto vise o svom iskustvu sa Archos-om, trajanju baterije, kvalitetom i brzinom rada, kako bi ga poredio sa Zen-om i Ipod-om ?

E da i jel se automatski konektovanjem preko usb-a vidi kao external hard, ili mora neki softver da se instalira za prebacivanje fajlova?
I da li pusta divx-xvid?

Poslednja izmena:
E da i jel se automatski konektovanjem preko usb-a vidi kao external hard, ili mora neki softver da se instalira za prebacivanje fajlova?
I da li pusta divx-xvid?

Cim se prikljuci na USB, na archosu iskoci prozor koji te pita dal hoces da ga gledas kao hard drive, ili da syncujes preko windows media mode-a. To moze i da se podesi u opciji na archosu, da te ne pita nego da stavis nrp da ga uvek gleda kao hard, mada je ova prvo ipak zgodnije. Znaci , ne treba softver, gde god da odes, samo prikljucis na neki comp, i prevuces sta ti treba, a comp ga cita kao hard.

Za divx i xvid, pusta sve normalno, jedino ima fora da neke kodeke nece da pusta, pa se kao dokupi plugin sa sajta, koji je 20e ili sl. Mislim da je to za mpeg1 ,dvd cinema, i onaj novi hx. U praksi, za filmove mi nije pravio probleme.

E sada za taj 504 80 GB, jeste extra, ali to onda vise i nije za poredbu sa ipodom ili zenom, jer je ovaj dosta velik, i ne staje u dzep bas lagodno. Pogotovo taj od 80gb.
Baterija drzi za video ili tv out oko 4 sata, na ovom mom 404.

Taj 404 je ipak dosta manji, i kompaktan, zapreminski je kao zen.i plus moze da se koristi kao dvd recorder, doduse sa dvr station-om, koji je jos oko 50 eura.

Slika na samom archosu je xtra,naravno i ekran je veci nego na zenu i ipodu, samim tim je video pleasure mnogo jaci, ovde je 3,5 dijagonala, ipod je 2,5. A tek se vidi razlika kada ukacis na tv, pogotovo u odnosu na ipod. Jako mi se svidja sto je kompaktan, znaci kada ga drzis u ruci prosto se oseca kvalitet, jaki materijali odlicna obrada, sto mi je recimo bolje nego na zenu.
I plus video se da na archosu mozes da gledas .pdf files, znaci lepo mogu da se citaju i ebooks.
Sve u svemu, ako ti nije cilj samo muzika, nego volis da imas i dodatne features, onda je archos izbor. Samo , da ponovim , da i nisu za poredjenje ti uredjaji, jer je ipod mp3 player sa videom, zen malo jaci video ima ali sad tek vidim da je i njegov ekran ipak tezak za gledanje, uprkos vecoj rezoluciji i broju boja nego na ipodu. Znaci ono su mp3 playeri, a archos je PMP.

Eto opet oduzih, ako te jos nesto zanima, pitaj.

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru, za sad je to to, danas-sutra cu otici do prodavnice i probati ih sve odjednom, pa nadam se i odluciti.

Mene su ove slike ubedile da da je ovo ipak(mozda)6.gen iPod videa,samo ovo ce da kosta ko kajgana Svetog Petra,jer da je ovo uradjeno photoshop-om ne verujem jer bas izgleda pravo.Sutra cemo valjda da saznamo,danas je poceo CES2007,a na njemu ce biti predstavljeni novi mob.telefoni,foto aparati,mp3...

imam dosta tih stvarcica ni jedna nije savrsena
ako oces da gledas filmove onda psp
ako hoces filmove + muziku + prenosni hard onda ipod
ako hoces samo muziku onda novi nano
psp je dobar jer ima extra ekran + imas igrice i dovoljno je uz neku karticu za 4-5 filmova
ipod ti je sve u jednom al sta ti vredi 80gb kad ti baterija traje samo 3-4h za gledanje filmova to znaci 2 filma i cao baterija a pretpostavljam da filmove neces da gledas kod kuce vec negde na putu a gde ces tad da ga punis?
ipod bi bio idealan kad bi mogle da se menjaju baterije ali :(
nano je mnogo dobar (8gb) jer je mali staje dovoljno ako ne i previse muzike ekran u boji mada to i nije neka prednost a baterija mu traje dugooooo

znaci ipak nema novog iPoda mozda i bolje,ali sad sam i ja u nekoj dilemi PSP vs iPod,a taj iPhone osecam da ce biti usi otpadaju,iako kazu 500$ za 4giga,ne mogu sad vise da pogledam iPhone jer sam na zimovanju,cim se vratim videcu da uzmem iPod od 30GB

i sta je bilo evo ja se vratio,jel si uzeo PSP ili iPod ili zen.Ja sam resio da uzmem PSP,jer je iPod ipak samo za muziku i neki filmic,a na PSP imam i igrice i muziku,i filmove

Ja jedino sto mogu da kazem da sam imao PSP i idalje sam odusevljen spravom i ekranom koji je neprikosnoven, ali je po meni prevelika sprava da bi je nosio svugde sa sobom ( bar sto se mene tice), psp sam prodao, i vec 4 meseca imam Ipod 60Gb sa kojim sam odusevljen i koji stvarno preporucujem svima jer toliko brzo radi i sa slikama i sa video zapisom i sa muzikom naravno ... sto se tice razlika izmedju njega i 80Gb ili novijeg 30 Gb je u principu samo u softveru koji mozes da updejtujes ( ovaj moj nije imao brightness podesavanje i jos par sitnica kod pretrage pesama prilikom skrolovanja po abecedi da ti se pojavljuje veliko slovo preko ekrana ) podesavanje svetline ekrana je super stvar jer produzuje trajanje baterije koje je oko 16 sati ( kad ga pustis da svira bez diranja - provereno) ... inace u Apple-u navode da je razlika u bateriji koja traje navodno 20h slusanja muzike i navodno je ekran svetliji za 60% sto ja zaista nisam primetio gledajuci oba ( mozda malo ali ne toliko ) ja ionako smanjim osvetljenje na min. zbog baterije .

Inace gde god sam ga nosio radio je savrseno kao prenosivi hard (moras da nosis sa sobom kabl koji je stvarno jako mali, meni bar nije problem ) bez instaliranja bilo kakvih drajvera , Win ga sam prepozna kao prenosivi HD, jos kad bi uzeo AV kabl uz njega da mozes da ga prikacis na tv, svako putovanje bi ti bilo super ( poneses filmove koje hoces ).

Stvarno nisam nikada video Zen ali Ipod toplo preporucujem, pre nego PSP ... e sad ukusi su razliciti i o tome ne treba raspravljati . .. PoZz

jos kad bi uzeo AV kabl uz njega da mozes da ga prikacis na tv, svako putovanje bi ti bilo super ( poneses filmove koje hoces ).

jedan koristan hint:

Umesto kupovine Apple AV kabla, moze da posluzi i najobicniji koji sa jedne strane ima 3.5mm ulaz a sa audio video cincheve (crveni, zuti i beli) i kosta 100 - 200 din ;)

Potrebno je medjutim povezati :

crveni - beli

beli - zuti

zuti - crveni

I dobijate sliku sa stereo zvukom na TV !

Poz

jedan koristan hint:

Umesto kupovine Apple AV kabla, moze da posluzi i najobicniji koji sa jedne strane ima 3.5mm ulaz a sa audio video cincheve (crveni, zuti i beli) i kosta 100 - 200 din ;)

crveni - beli

beli - zuti

zuti - crveni

Poz

TO sam bas ja juce izvaljivao, pogledajte sliku kako treba povezati kablove na konektor ! PoZZ

Prilozi

• av-cables.jpg
    av-cables.jpg
    10.1 KB · Pregleda: 62
  • av-pinouts.jpg
    av-pinouts.jpg
    35.5 KB · Pregleda: 63
Jedno samo pitanje za vlasnike Zen vision M , ako bi ga koristio kao prenosivi hard jer su mu potrebni drajveri da bi prebacivao podatke sa nekok drugog kompa ? Ja sam imao neki stari Creative Zen od 30Gb koji nije moga samo da se usteka u usb i da radio kao hd ?

ovaj koji sam ja imao, creative zen visoin m od 30 gb, je lepo radio bez drivera, samo ga prikljucis na neki comp gde se nadjes, i win ga prepozna kao prenosivi hd

jedan koristan hint:

crveni - beli

beli - zuti

zuti - crveni

Poz

Samo nije dovoljno imati 3.5mm konektor. Treba vam 4-polni konektor kao sa slike iznad.

Nazad
Vrh Dno