Šta je novo?

iPod cene

Izgleda da su dobili malu količinu, ne daju ni dilerima nego sve otišlo u maloprodaju. Čak i da ima dovoljno ako se na takvoj hajp robi odrekneš pola marže i snižiš cenu za 10% - nećeš duplirati prodaju. Ko se naložio platiće i tih 10%, kome ne treba ne bi dao ni 100e, osim da preproda. Apple zarađuje bar 50% pa im ne pada na pamet da pojeftine da bi prodali malo više, radije ulažu u reklamu i lože dalje...

ZorMi je napisao(la):
Ko se naložio platiće i tih 10%, kome ne treba ne bi dao ni 100e, osim da preproda. Apple zarađuje bar 50% pa im ne pada na pamet da pojeftine da bi prodali malo više, radije ulažu u reklamu i lože dalje...

Bravo ZorMi upravo o tome pricam.

Ma daj bre,nebi mogli da prodaju 300-400 uredjaja za godinu!?Apple zaradjuje 20-25%,to je svima poznato i opsta praksa a nasi *****i oce mnogo vise,misle brzo da se obogate a vi sad tako pricate:"Kad bi skinuli 10% opet nebi povecali prodaju",ali ajde i da postavimo anketu i da vidimo da li bi ljudi radije kupovali recimo taj Nano po ceni od 220 ili recimo 280 evra!?Videli bi da bi mnogo vise ljudi reklo da bi kupilo ako bi bio dosta jeftiniji i na nakom svetskom nivou cena!
Ne mislim da se svadjam sa vama,naprotiv,samo mi nije jasno kakva smo to nacija,kao Turci nas iskvarili ali pogledajte njih,cak su i oni odjednom promenili pesmu i bolje se snalaze od nas,mislim stvarno ponekad moram bas da se trudim da budem ponosan sto sam Srbin! :(
Pozdrav ,)

A trgovci..svoju pricu.
Bez uvrede, ali to nije prica o kojoj pricamo. Ne o Apple-u ili eplu, vec o razlici cene "out" i kod nas. I metodi "obracuna" cene.
Da li proizvodjac daje marzu ovoliku ili.. valjda daje svima istu, ili su izuzeci jako retki.
Pa rasprodaje, pa promocije, pa sajmovi, naravno napolju. Kod nas bi i besplatne uzorke prodavali.
A ni izvan granice nije neki "promet" po prodavnici, posto ih ima mnogo vise nego ovde. Pri tom mislim na "normalne" prodavnice, a ne "torba" mahere ili "kioske".
Ali, kada bi neko PRIZNAO, da je doticni Nemac prezadovoljan sa 7% zarade, a sa 10 skace od srece, ovde bi takvog "trgovca" bar ismejali. Neki "minimum" je 15%, kao propali bi da je manje, te moraju da popunjavaju papira, plate knjigovodju, bla...A realno je da smo u "prelaznom" periodu, kada "zarade" lagano padaju sa 100%, preko 50% i 20%, a jednog dana..molite boga da ne udjemo jos 10 godina u EU.

Poz.

Poslednja izmena:
Lomnica_city je napisao(la):
Ma daj bre,nebi mogli da prodaju 300-400 uredjaja za godinu!?Apple zaradjuje 20-25%,to je svima poznato ...

Ne pratis bas trziste. Apple na novim iPod plejerima zaradjure preko 50% tacnije 1 iPod ga u proizvodnji kosta oko 135$ dok ga prodaje za 300$ u USA.

Ja samo pisem o onome sto cika Steve sam prica a da li ga bas kosta samo 135 dolara!?Verovatno samo delovi mozda i kostaju toliko ili tu negde a gde je marketing pa radna snaga pa programeri...?Ipak na kraju oni zarade bar 50 dolara ali su u pitanju hiljade pa i milioni komada pa nije ni cudo sto im je to dosta!A sto se tice nasih trgovaca mislim da je vrrrrrlo malo bistrih mozgica tu i da treba malo da se urazume i da ne budu toliko pohlepni na brzu zaradu vec da postepeno povecavaju ugled i prodaju a samim tim i zaradu ali malo je ljudi koji ne zele brzo bogacenje!
Pozdrav ,)

Vladd je napisao(la):
Ali, kada bi neko PRIZNAO, da je doticni Nemac prezadovoljan sa 7% zarade, a sa 10 skace od srece, ovde bi takvog "trgovca" bar ismejali.
IT firma koju slučajno znam je u novembru imala 6% zarade na ostvareni promet. Sve teorije 'kako Perica zamišlja' padnu kad se proba (za otvaranje firme treba 300 evra). Nemoguće da su svih 400 registrovanih PC firmi u Beogradu derikože a nema poštenog da ih nauči pameti i pokupi mušterije. Nikakva svađa, ovde bistrimo kako bi moglo bolje, čemu paušalne etikete. Ja lično ne prodajem iPod (neće da mi ustupe neku količinu ni sa 5% rabata, sve pustili u svoje prodavnice, džaba što mi je školski drug tamo direktor).

Cene jedino obara konkurencija i promet, većina troškova su fiksni (najpre državni budžet pa ostalo) i dele se na broj komada. Sve pogodnosti kao na zapadu su isto moguće ali ih plaća kupac (kome je i sada preskupo), dolaze postepeno s prometom i konkurencijom. Naivno je misliti da firma ima neki džak koji neće da otvori, kamate na investicije jesu pale ali još uvek nedovoljno da se ulaže u dalju budućnost. Sve plaća mušterija, inače se firma gasi. A mušterija ima malo. I male su im plate.

Ponavljam se, ali ovako stvari stoje: male plate (prosek 210e) > mala kupovna moć > mali promet > trgovcima loše ulazne cene i veliki troškovi po komadu. Rezultat: za nijansu skuplja roba od Hrvatske (prosek plate 400e), malo skuplja od Češke (prosek 800e), osetno skuplja od Nemačke (prosek 1500e), a drastično skuplja od USA (nema carine, porez samo na prihod, trgovinski deficit ogroman, baš ih briga, najjači su)... Para na paru ide. Kapitalizam.

Nedavno objavljen izveštaj našeg ekonomskom instituta: najbolje plasirana IT firma je Pakom na 100. mestu, ostali su daleko ispod. Nema vlasnika IT firmi ni među tajkunima ni po TVu (samo Vesa iz CTa voli da se slika tu i tamo :d ). Slabo se na ovome prave pare. Prehrambena, građevinska, farmaceutska industrija, nekretnine, zemljište, polovnjaci, finansije, energenti, kriminal... tu se bogati. Ovo je ostalo inženjerima koji nisu zbrisali u Kanadu pa preživljavaju i čekaju da bude bolje.

Lomnica_city je napisao(la):
Ja samo pisem o onome sto cika Steve sam prica a da li ga bas kosta samo 135 dolara!?Verovatno samo delovi mozda i kostaju toliko ili tu negde a gde je marketing pa radna snaga pa programeri...?Ipak na kraju oni zarade bar 50 dolara ali su u pitanju hiljade pa i milioni komada pa nije ni cudo sto im je to dosta!A sto se tice nasih trgovaca mislim da je vrrrrrlo malo bistrih mozgica tu i da treba malo da se urazume i da ne budu toliko pohlepni na brzu zaradu vec da postepeno povecavaju ugled i prodaju a samim tim i zaradu ali malo je ljudi koji ne zele brzo bogacenje!
Pozdrav ,)

iPod nije samo hardver. Ogroman prihod dolazi iz iTunes Music Store koja je prodala preko pola milijarde muzickih numera...iTMS je najveca on-line prodavnica muzike na svetu.

Poslednja izmena:
U Srbiji nema zvanicnog distributera ili kako bi mi kod nas rekli zastupnik. Sve firme koje imaju u prodaji iPod asortiman kupuju apple proizvode ko i fizicka lica. Neko rece da je Srbija malo trziste. I ne samo to vec je jako nepovoljno, jer ovde ljudi kukaju da nemaju para da kupe ni hleb, a ne iPod Nano ili iPod video. Onda oni na varijantu ako ne mozemo da prodamo puno onda cemo da im nabudzimo cenu pa ce svremena na vreme doci neka budala i kupiti za te pare. U Nemackoj kao i bilo gde u zapadnoj Evropi cene ne samo iPod-a vec i svih proizvoda Apple-a su vece za 15%. U Nemackoj ili Italiji iPod nano od 4gb kosta 280e sto je 20e jeftnije nego kod nas. Neko ce reci pa dobro to nije puno. Naravno ali kolka je prosecna plata Nemca ili Italijana, a kolka je nasa, a kod nas 20 skuplje. :( E to je ono sto je problem ne samo na trzistu negu u ukupnom pogledu drzave. Dobio sam e-mail od Apple sailes segmenta u kome su mi napisali da bio postao distributer Apple-a moras kupiti hardware i software u visini od 100 hiljada dolara. Odgovor na pitanje zasto to vec neko nije uradio kao sto je laganica mogao CT je to sto njima to ne odgovara i ok zaradjuju i na ovaj gore pomenuti nacin.
Imao sam prilike da se bas dobro upoznam sa svim detaljima kako firmi koje ovde prodaju apple tako i nekih firmi u Evropi ali i samog Apple. Amerikanci iz Apple ce vam sve pruziti i izaci u susret ali ako zivite u Kini gde ima 4 sveta ljudi ili u nekoj zemlji gde covek moze da udje u prodavnicu i kupi odma 2 komada. U svakom slucaju kako god okrenes mi smo najvece zrtve jer si na kraju primoran da tolko pljunes za nesto sto jako zelis da imas. Jeb ga

Ipod 60gb

Da li je neko zainteresovan za IPod 60 GB nov neraspakovan, kupljen kod nas, dobijen na poklon, a nepotreban?

jel ga jos uvek prodajes???

Vrh Dno