Šta je novo?

iPod cene

Lazarus

Čuven
Učlanjen(a)
21.04.2004
Poena
620
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Juce sam u Knezu video iPod photo, kapacitet 60GB, koji kosta negde oko 45,000.00 dinara. To mi se ucinilo - blago receno - kao mnogo para. E pa sada, zanimaju me dve stvari:
- kolika je cena tog modela iPod-a preko bare i
- da li mu je tolika cena i u okolnim zemljama?

Hvala unapred.

Uvoznik preporučuje MP cenu 450e + PDV, što izadje oko toliko. Dilerska im nije ni 5% niža, pa nema baš prostora za popuste. Na nemačkom Apple sajtu je 429e sa MwSt (bez MwSt oko 370e), a na američkom Apple sajtu je $399 (oko 325e).

Hvala na informaciji.

iPod photo se vise ne proizvodi... Sada je obican iPod preuzeo funckije Photo modela i ima kolor ekran...

da, to vazi cak i za Nana (hibiskus) model...

Aj da update-ujemo...
novi model iPod-a se zove... čik pogodite, "samo" iPod ali pušta i video.
Trenutno postava izgleda ovako:
iPod Shuffle 512 i giga,
iPod Nano 2 i 4 giga, crni i beli i
iPod 30 i 60 (video).

Ne mogu da verujem kolike su razlike u cenama kod nas npr. novog iPod -a i u Evropi i sve to kod zvanicnog distributera. Znam, znam sta ce te reci ali opet bre.

Prijatelju ali tako jeste. I ja sam se krstio kad sam zvao BS koji je zvanichni uvoznik hp ove opreme i poshalju mi oni dilerski cenovnik za dalju prodaju i to neku kao extra klasu i ispadne da je u metrou jeftiniji 15 % nego kod uvoznika ma sve je to lopovska bagra.

Artz je napisao(la):
Ne mogu da verujem kolike su razlike u cenama kod nas npr. novog iPod -a i u Evropi i sve to kod zvanicnog distributera. Znam, znam sta ce te reci ali opet bre.

Pa razlika i nije velika. Na Nemackom sajtu cena je 320E a na nasem 320+PDV.

EDIT:Rec je o MP cenama

Poslednja izmena:
Problem je sto ta nemacka cena takodje sadrzi PDV

I to cini mi se PDV od 21%,ako se ne varam,tako da je razlika vec veeeelika!
Jel stigao Nano i po kojoj ceni?
Pozdrav ,)

Zar je i 60 eura razlike malo!?Jos kad se na to doda razlika za nas PDV (oni valjda vracaju PDV ako iznosis preko grane) ...! :S:
Pozdrav ,)

Morate shvatiti jedno a to je da nasi distributeri od Applea uzimaju jako male kolicine plejera jer ne mogu da ih prodaju, samim tim moraju i da dignu cene...Nemacka je mnogo vece trziste, kakve su cene bile ranije kod nas sad je i dobro ali niko ne spori da su cene kod nas i dalje dosta naduvane.

U singapuru Ipod Nano 4GB kosta 231 evro. Ne znam ko je blesav da ovim lopovima da 293 evra za isti model, pre bih isao bez plejera...

inace, Ipod Nano je zakon.

petkods je napisao(la):
U singapuru Ipod Nano 4GB kosta 231 evro. Ne znam ko je blesav da ovim lopovima da 293 evra za isti model, pre bih isao bez plejera...
inace, Ipod Nano je zakon.

Pa ako je neko u Bgd otvorio lokal "Singapur" onda je ovo zaista super vest. Ako se misli na grad Singapur, par tričavih 8 hiljada km onda baš i nije ;)

Koliko smo samo bedna zemlja, sve je nenormalno skupo, a standard katastrofa. U tom dalekom Singapuru, standard je tako visok da vecini to verovatno ne bi bilo jasno cak i kad bi otisli tamo i videli svojim ocima. Grad je ekstra cist i sredjen, ljudi su ljubazni i kulturni, nasmejani. To je Srbima neshvatljivo. Ako ne verujes, pitaj nekog ko je isao na WCG :) Poenta je da mi ovde, sa smesnim platama placamo, konkretno ipod, puno skuplje nego kosooki. I to samo radi ogormne zarade pojedinaca. Ja necu da placam toliko, ko ima pare za bacanje nek izvoli. Po meni je to pljacka.

A kako da ljudi ovde ne budu nadrndani kada zaradjuju 200-300 eur i jedva krpe kraj sa krajem? Lako je njima u Singapuru da se smeskaju kada zaradjuju 10x vise nego neki prosecan gradjanin SCG.

Sa druge strane, cene jesu visoke, ali malo smo trziste. Isto je i sa drugim hardverom (mada se iPod i ne moze nazvati hardverom). Mislim, ono, i da dobijemo neke extra cene, neces se razbiti previse od prodaje, jer je ovde malo trziste za tako nesto - traze se najjeftinije stvari. Jednostavno traznja za iPod-om u Srbiji je cenovno neelasticna :) Pisalo u islogu 25000 din ili 20000 din opet je, za nase uslove, skupo :)

Vi koji ovde kukate kako je visoka cena, cete ga svakako kupiti (prezalicete tih 80-tak eura razlike u ceni ili koliko je vec), a onaj koga ne interesuje iPod nece ga kupiti ni da mu ga das za 100 eura, jer nema zadovoljene druge osnovne zivotne potrebe, pa nece da kupuje iPod.

BTW: iPod Nano od 4 giga je prilicno trazena roba u svetu. Koliko je meni poznato retko gde je dostupan odmah, vec narucis, platis, pa stigne za nedelju-dve. Sa 2 giga modelom je nesto bolja situacija...Mada za najbolji plejer na svetu vredi sacekati :)

petkods je napisao(la):
U tom dalekom Singapuru, standard je tako visok da vecini to verovatno ne bi bilo jasno cak i kad bi otisli tamo i videli svojim ocima. Grad je ekstra cist i sredjen, ljudi su ljubazni i kulturni, nasmejani. To je Srbima neshvatljivo.
Ah, Singapur... moja omiljena metropola, Pariz Dalekog Istoka... :D Ali kao što neko reče 'da bi i mi postali Francuska treba prvo da izmislimo giljotinu' :d . Tako i Singapur nije tek tako stvoren. Pored britanskog nasleđa stroge administracije (bivša kolonija) Singapur su preuzeli najkrupniji i najsposobniji kineski trgovci, pa je čak pre 40tak godina izbačen iz Malezije (tj. dobio nezavisnost) da ne počnu da upravljaju celom zemljom.

A ta vlast je rešila da napravi svetski centar trgovine i krupnog biznisa. Na raskršću putava između Indije, Tajvana, Japana, Hong Konga, usred Malezije... sa dobrom lukom... samo je trebalo zavesti malo reda pa da kapital navali. Da bi se usred zaostale Malezije napravio čist, kulturan grad primenjene se drastične zakonske mere.

Nisam bio 3-4 godine tamo, možda su malo i ublažili, ali recimo plaća se kazna $200-$500 ako pljuneš na ulici, ako pušiš na ulici (neće da čekaju da baciš pikavac nego kažnjavaju i ako nosiš cigaru, sme samo uz kontejner), ako jedeš sendvič, ako pređeš van pešačkog prelaza... ako nemaš da platiš - metlu u ruke i čistiš parkove dve nedelje. Ako ti nađu malu količinu droge ili samo rezervni deo za pištolj - smrtna kazna. U liftove su ugradili detektore isparenja mokraće (?) koji blokira lift dok ne stigne policija. Inače, za huliganstvo se još uvek izriče kazna batinjanja bambusom. Pre neku godinu je neki klinac iz USA sprejom prskao automobile po Singapuru. Osuđen je na 25 udaraca bambusom (slabiji se obično onesveste posle 5-6). Digla se frka u USA 'ko to sme da batina naše građane', na ulici Singapura reporter anketirao građane šta misle o tome, pa naleteo na nekog Amera 'i treba, ja sam se zbog takvih i preselio ovde'. Na kraju je klinac dobio batine, ali je posle napisao knjigu o svom 'doživljaju' i zaradio velike pare u Americi... Itd.

Što se tiče cena tehničke robe, pored povoljnog položaja, blizine svetskih fabrika, stimulacije trgovine, poreza reda 5% (kad sam pre 10tak godina prvi put bio tamo nije ni postojao porez), američke podrške jakoj valuti... ima i tri najvažnija uslova za jeftinu robu: promet, promet i promet. :d Prolaze brodovi puni kontejnera, u radnjama su naslagana brda kamera, rekordera, ekrana... od poda do plafona, na stotine modela u svakoj radnjici, kipi na ulicu, bojiš se pašće ti neki dvd player na glavu. Standard i plate su visoki (reda 2000e), metro savršeno tačan i čist, ostrvo Sentoza (njihova Ada) raj na zemlji, egzotična hrana (Newton circus pijaca), izuzetna bezbednost (puštao sam ženu da sama luta po indijskim, arapskim, kineskim, malajskim četvrtima), policiju ne vidiš ali sprovodi strogoću (strancima malo gledaju kroz prste zbog biznisa)... Svi veletrgovci sveta svraćaju da ugovaraju poslove, turista na milione, otvorene pijace na ulici, tržni centri samo za tehniku... posle nekoliko dana ti se smuči od natpisa, modela, reklama...

Ali nije ni sve tako zlatno, trgovci su prefarbani svim bojama (npr. jeftina kamera u izlogu a kad hoćeš da kupiš traži ti još $100 za strujni adapter bez koga ne može... i sl.), čak sam sretao koji govore srpski (?) i odmah krenu da mažu, ma govore sve jezike. U Orchard Roadu gde su najveće robne kuće uopšte nije jeftino (npr. moja žena zamalo da kupi neku haljinicu običnog kroja za $600 u Takashi-Maya japanskoj robnoj kući), brand kozmetika i garderoba je skupa. Ima švercovane robe na crno i piraterije ali se strogo kažnjava (tip od koga sam kupio nekoliko CD naslova je kasnije zaglavio 2 godine robije). Život je tamo jako skup, kvadrat do neba, registracija vozila košta skoro kao i vozilo, nalepnica za dozvoljen pristup u centar beše nekoliko hiljada dolara (inače smeš da voziš samo po periferiji), prenoćište $200 noć... Klima je grozna, praktično na ekvatoru, temperatura uvek oko 36C, vlaga 99%, svako popodne pljušti kiša, kako izađeš iz aviona zapahne te vreli vlažni vazduh, odmah si sav mokar a svuda klima uređaji na maximumu: u hotelu, u restoranu, u taksiju, u metrou, u robnoj kući, u kancelarijama... čak su i delovi ulica pokriveni i puštena klima, pa stalno mokar prolažiš kroz ledene promaje.

delimir je napisao(la):
Vi koji ovde kukate kako je visoka cena,
cete ga svakako kupiti
(prezalicete tih 80-tak eura razlike u ceni ili koliko je vec)

"Mi koji ovde kukamo ..." :S: :zgran:

Za 20000 din bih ga kupio odmah! :,,:
A za 25000 din mi to ne pada na pamet. :wall: :crash:

Verovatno nisam jedini koji ovako razmislja. :trust:

Delimirova poenta je da onaj ko ima 20000 i HOCE da kupi iPod on ce skupiti jos i kupiti ga jer zna sta je iPod. Onaj ko NECE ili ne zna sta je iPod ne bi ga kupio ni za mnogo manje...

Pozdrav!

ZorMi odlican post ! :)

LUC1FER je napisao(la):
Delimirova poenta je da onaj ko ima 20000 i HOCE da kupi iPod on ce skupiti jos i kupiti ga
jer zna sta je iPod.
Hajde da ja i ti ne pogadjamo sta je Delimir mislio.
A sa ovim sto ti mislis da je Delimir mislio se ne slazem. :d

Imam 20K. (imam i 25K, nebitno)

HOCU da kupim iPod, al necu da dam 25K za njega.

Pokusavam da nadjem kombinaciju da ga kupim
za <= 20000 din, i kada u tome uspem, uzimam ga.
I sad ti znas sta ja mislim i sta cu ja da uradim. :wave:

Pozdrav. ;)

petkods je napisao(la):
Koliko smo samo bedna zemlja, sve je nenormalno skupo, a standard katastrofa. U tom dalekom Singapuru, standard je tako visok da vecini to verovatno ne bi bilo jasno cak i kad bi otisli tamo i videli svojim ocima. Grad je ekstra cist i sredjen, ljudi su ljubazni i kulturni, nasmejani. To je Srbima neshvatljivo. Ako ne verujes, pitaj nekog ko je isao na WCG :) Poenta je da mi ovde, sa smesnim platama placamo, konkretno ipod, puno skuplje nego kosooki. I to samo radi ogormne zarade pojedinaca. Ja necu da placam toliko, ko ima pare za bacanje nek izvoli. Po meni je to pljacka.

Znam i ja da je tamo jeftinije, znam i zašto je jeftinije ali šta to vredi. Ni ja sigurno neću plaćati toliko jer mi iPod (koji si pomenuo) u životu ne treba. Šta ćemo sa hardverom koji nam treba, a singapurske cene su u Singapuru od kojeg nas deli avionska karta od bar 1000$? Mislim da je milion puta prežvakano zašto su cene u Singapuru jedne, u USA druge, u Evropi treće, a ovde četvrte.

Sasha je napisao(la):
Hajde da ja i ti ne pogadjamo sta je Delimir mislio.
A sa ovim sto ti mislis da je Delimir mislio se ne slazem. :d

Imam 20K. (imam i 25K, nebitno)

HOCU da kupim iPod, al necu da dam 25K za njega.

Pokusavam da nadjem kombinaciju da ga kupim
za <= 20000 din, i kada u tome uspem, uzimam ga.
I sad ti znas sta ja mislim i sta cu ja da uradim. :wave:

Pozdrav. ;)

I tako trazis i trazis kombinaciju i na kraju ostanes bez plejera :)
Ima jedna narodna... Ko ceka taj i doceka... :)

Ako mi stvarno zelim nesto da kupim i treba mi kupicu ga pa makar to znacilo da cu ga platiti vise.

Koliko sam shvatio iz tvog posta ti mozes da ga kupis za 25000 ali neces iz inata jer ovi nasi dosta zaradjuju na iPod-u?

Pozdrav!

Covek nije jednostavno napisao, ima pare, hoce I-Pod, ali nece da ga prave budalom.
Svaki od trzisnih "zakona" se ovde kod nas devijantno primenjuju. I gle cudo, cena uvek veca. Kao trgovci "razmisljali" i smislili. Malo trziste, pa sto se ne "osvaja" damping cenom? Ili, cena u nemackoj je 300€, pa carina pa porez, pa zarada, a ne spominje se 16 ili 18% nemackog poreza, i da i oni valjda imaju u njihovoj ceni zaradu. Ili rade za klikere?
Stare navike iz perioda sverca, racunica "marku na marku"...

Problem je sto Apple daje jako male marze koje su neretko i manje od 5%. Kad se na to doda i kolicina uvezenih iPod-ova dodje se do nase cene....

A sto su ******* oa uvoze na malo a ubacuju se debeeeelo!Kao malo smo trziste,samo 8 miliona bez KiM a zar je to malo cak i sa nasim standardom?Nije bas nego je njima trziste 2 miliona tj BG i okolina!Da nabace vecu kolicinu ali sa manjom marzom i malo se organizuju,malo prodaja preko neta,postom... i da pokriju vecu teritoriju bilo bi i njima bolje ali ne razumem zasto su srecni da prodaju recimo 100 uredjaja sa 30-40+ % zarade nego da prodaju recimo 300-400 uredjaja uz malo truda i sa 20% zarade!?Lenjos bubos pa posle im malo trziste!
Pozdrav ,)

Nismo mi uopste toliko trziste kao sto mislis za Mp3 plejere sa cenom od preko 300E.

Nazad
Vrh Dno