Šta je novo?

iPhone XS / XS Max / XR

Pa iskljuci true tone jednostavno,imas i reduce white point opciju,pa podesi kako ti odgovara.

IMG_0038.jpg
IMG_0039.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ja nikako da se naviknem na boju true tone opcije na Xs Max, poprilicno u mojim ocima vuce na zuckasto. Jel imaju neka podesavanja manuelna za toplinu?
A npr Samsung S9+ mi ima bolji ekran, za mene, u adaptive varijanti...smeta mi ta zuckasta

Tastatura je odlicna za kucanje, a da li moze da se nameste da se vide brojevi iznad uvek i da budu vidljive tacka i zarez?

Vidi se da nisi koristio blue light filter na S9+. Da jesi, ne bi ti smetalo ;)

Kako si generalno zadovoljan novim sistemom? Jesi li se navikao?

Ima logike da XS bude brzi, ali test je smesan. On meri poredjenjem X-a koji ima brdo aplikacija i widgeta sto se vidi na home screenu i prazan XS. I ne kapiram poentu poredjenja novog i starog. Nema logike da se izbaci novi model koji nije bolji.

Vidi se da nisi koristio blue light filter na S9+. Da jesi, ne bi ti smetalo ;)

Kako si generalno zadovoljan novim sistemom? Jesi li se navikao?

Ne znam, licni utisak je da S9+ koji sam koristio ima bolji ekran.
Koristio sam davno 6s+ nekih 8 meseci tako da mi nije nov sistem, vise mi lezi nekako Android ali videcemo, dacu sebi sansu [emoji16]

Moze li se namestiti da jacina zvuka alarma bude nezavisna od jacine zvona na telefonu?
Da li postoji opcija da se namesti pri biranju brojeva da mi pokaze ko mi se nalazi na tim pocetnim brojevima, da se ne kuca do kraja?

Ne.
Ne.

Jedan info za buduce kupce telefona Iphone Xs.Velika vecina prilikom kupovine sebe pocasti originalnim silicone ili leather maskom.Imajte na umu da maska za X ne odgovara u potpunosti za Xs.Ne legne lepo na sa strane oko kamere u donjem desnom uglu.Tako da ako vas prodavci ubedjuju da je ista, nije ista!!!Gledajuci da treba lepo da legne preko telefona zbog prasine i same sigurnsti istog.Mozda je neko i pisao ali eto nije na odmet gledajuci cenu opreme.Ne kupuje mi se nova pa mozda pokusam skalpelom da malo skinem taj deo.

Takav "test" treba poturiti ovim strucnjacima sto se hvataju za brojeve na papiru,rezoluciju, ppi i ostalo...

Strucnjaci koji se hvataju za brojeve na papiru cesto su placeni od drugih proizvodjaca da to rade, ali problem je sto gomila ljudi ne napomene da ih ti isti sponzorisu (cesto se pominje saradnja samo ili ustupanje uredjaja na test). Jedan od primera:
https://youtu.be/4f8e2g_9esI

Čekaj, na onom testu se poredi jedan Poco, budžet smartfon od 300e kojem pritom displej nije jedan od glavnih atributa već ima neki generički, i XR koji je više nego duplo skuplji? Genijalno. [emoji3] Što ne stavi neki Oneplus 6, XZ2 ili nešto tog tipa iz FullHD grupe? Bilo bi mnogo više fer.

Druga stvar: to što prolaznici golim okom gledaju i kažu da im se nešto više sviđa ne znaci da je to OBJEKTIVNO bolje. Prost primer, uzmite slike sa Instagrama slikane tipa RN5 obrađene u Snapseed da izgledaju bombastično i onda pored slika nekog DSLR bez obrade. Staviš kao ovo pred njih i biraj. 95% ljudi će reći da je obrađena bolja, samo jer ima izražene boje, saturisane, jak kontrast, bez obzira što je kvalitet te fotke 10x gori i čim se malo zumira vidi se koliko je fotka kompresovana. Da li to znači da je slika sa ig bolja objektivno ili da ljudi ne znaju šta da gledaju? Hm.. isto kao što kupuju famozne dr dre slušalice ložeći se da su kvalitet a 2x jeftinije ih šiju. Da li su i tu ljudi u pravu? Ljudi su površni i lako im se zamažu oči. Baš kao u ovom videu kad porede 700e i 300e.

A o samom Džonatanu neću da trošim reči. To što njega gledaju i veruju mu ljudi koji tobože vole, razumeju se i prate tehnologiju... Šta je sledeće? iJustine? Mislim stvarno...

Displej na XR je možda i najbolji HD ikada. Šta možda, sigurno. Kalibrisan, uglovi vidljivosti, sve živo. Ali nije FullHD. Bilo ko ko zna šta i gde da gleda će videti razliku. Ma koliko mala i zanemarljiva nekima bila ona je tu. A ne sme biti jer telefon košta 700e+.

Opet kazem, samo ne znam što se sada diže prašina a ne ranije kad je sve do X-a ajfon imao 720p displej.

Ko se ne razume i koga ne zanima, njemu je super. Ali to nije realno stanje i objektivna ocena kvaliteta.

Da može HD da bude bolji od FullHD, apsolutno. Kao što kamera od 12mp može da bude bolja od 3 kamere sa 40mp. Nije sve u pikselima. Ali kada staviš dobar FullHD, pored njega ovaj iz XR možda IZGLEDA lepo ali NIJE kvalitetniji.

Moze li se namestiti da jacina zvuka alarma bude nezavisna od jacine zvona na telefonu?
Da li postoji opcija da se namesti pri biranju brojeva da mi pokaze ko mi se nalazi na tim pocetnim brojevima, da se ne kuca do kraja?

Moze ako za alarm koristis bedtime.
Za trazenje kontakta koristi spotlight, bolji je nego t9

...Kao što kamera od 12mp može da bude bolja od 3 kamere sa 40mp. Nije sve u pikselima...

Tako je i XR bolji od Pocophone.

Kontradiktoran si u svom postu, nije sve u pikselima a ovamo ti je bolji uređaj koji samo ima više piksela.

Gde sam ja napisao da Poco ima bolji ili uopšte dobar displej?? Pročitaj pažljivije. Ništa slično nisam napisao.

Opet kazem, samo ne znam što se sada diže prašina a ne ranije kad je sve do X-a ajfon imao 720p displej.
Ovo nije tacno,svi plus modeli od 5.5" su 1080p. Dizala se prasina i ranije,i nikad nije bila tajna da su imali najbolji lcd/ips displej,od kalibracije do svega ostalog,i kada su se poredili sa "realnom" konkurencijom. A poredjenje je bas zbog paljevina koje misle da imaju bolji displej,samo zato sto je veca rezolucija i ppi,sto se i pokazalo da nema veze sa mozgom,ne samo u ovom slucaju,nego i inace. A glup ti je primer sa obradjenim i ulepsanim slikama,kalibracija i ostali parametri za ocenjivanje displeja su objektivni,cim mogu da se izmere,jel tako? Nisu ljudi samo komentarisali boje,nego i uglove vidljivosti,ostrinu,itd...

Gde sam ja napisao da Poco ima bolji ili uopšte dobar displej?? Pročitaj pažljivije. Ništa slično nisam napisao.

Pročitao sam tepih od posta gde se kritikuje šta, to što XR nije FHD ekran? Da su neki drugi FHD telefoni ili telefoni sa većom rezolucijom OBJEKTIVNO bolji? Po čemu bolji, po DPI?!
XR ima kalibrisan ekran (objektivno dobar) koji ljudi biraju svesno u poređenju sa drugim ekranon (subjektivno dobar). Koji je onda ekran/telefon bolji?

Manite se ovakvih poređenja, samo palite vatru na forumu.

Pročitao sam tepih od posta gde se kritikuje šta, to što XR nije FHD ekran? Da su neki drugi FHD telefoni ili telefoni sa većom rezolucijom OBJEKTIVNO bolji? Po čemu bolji, po DPI?!
XR ima kalibrisan ekran (objektivno dobar) koji ljudi biraju svesno u poređenju sa drugim ekranon (subjektivno dobar). Koji je onda ekran/telefon bolji?

Manite se ovakvih poređenja, samo palite vatru na forumu.
Ja samo kažem hajde da neko uporedi tako displej sa Oneplus 6, Sony XZ2, pa i S9/Note 8 kada se spusti rez na FHD. Dakle telefoni iz istog ranga. A ne da poredimo sa Xiaomi-em koji ubacuje bezveze panele, generičke i pritom košta 2.5x manje. Babe i žabe.

Moja cela kritika je bila da pre svega sam metod poređenja nije validan za dobijanje objektivnog rezultata i zaključka, kao ni da sami modeli koji se porede nisu dobar uzorak. Ovaj test je kao otimanje sladoleda od deteta. Teško imati bolji panel od Poco-a....

Da li poređenjem kamere sa Poco-om znači da XR kamera kida? Ili kada se uporedi sa Huawei, Samsung, Lg? O tome pričam...

Vincent, masis poentu..

Kad je najavljen Xr, svi* su skocili kako je sramota da androidi cak i od 300$ imaju fullhd ekran a on od 750$ nema.

Zato je dzonatan i uzeo telefon od 300$ i fullhd ekranom i poredio sa Xr-om.

Posle testa, svi* su skocili, kao i ti, sa istom pricom, sto poredi telefon od 300$, zasto ne uzme neki iz njegovog cenovnog ranga.

Poenta je i bila u prvoj reakciji, eto ti fullhd ekran vs ovaj “los” da vidimo koji je zaista bolji.

* - uglavom android fanovi koji ni nemaju nameru da uzimaju iPhone

^Upravo,to je i poenta tog "testa". Bas tesko razumeti...

Ja sam "skočio" samo drugi put, kad sam video s kojim poredi. [emoji3] Smatram da jeste glupo i da im imajući u vidu kako rade na panelima sigurno nije neka ušteda umesto da su uzeli FullHD, jer ih je i ovaj na XR žestoko koštao jer je odličan. Ali time što kažem da je glupo i loše ne mislim da bolji displej imaju midrange FullHD, pa čak ni neki stari QHD, već samo pričam o tom cenovnom rangu.

Isto kao kada bih rekao "znaš, OP6 ima lošu kameru" nakon što je uporedim sa S9, Note 8, X, itd. Ok, da, ima slabiju kameru. Da li to znači da je loša? Ne, jer zato kamera na OP6 šije 90% modela u svom cenovnom rangu uzduž i popreko.

Displej na XR je "slab" kada se pogleda cenovna konkurencija jer za 700e ima brutalnih oleda pa i ips, kako ovogodišnjih tako i prošlogodišnjih. Čak i za osetno manje novca. Pitanje je kako bi se tu kotirao XR. (vidiš da ni za ove ne TVRDIM da je lošiji već samo da tu treba da se poredi)

I još jedna stvar, gledajući kako se sve ovo odvija oko 720p displeja, nije isključeno da je Apple ovo namerno uradio zbog marketinga a ne zbog uštede. Sada svi pričaju kakav je displej na XR, veleobrt, što im samo može pomoći. Jer kao što sam već rekao, nijedna kompanija a ponajmanje Apple ne radi ništa napamet i bez perfektnog istraživanja tržišta. Znali su oni da će "hejteri" pa i korisnici Apple-a (deo) da pljuju čim predstave XR, dok su isto tako znali da 85% korisnika neće konstatovati to jer nisu ni do sada (do iPhone 8 je bio FullHD, pričam o standardnoj verziji a ne Plus). A naravno da su znali i kakav su displej spremili, sada plate i poguraju par ovakvih videa/tekstova i eto rasta prodaje.

Kao sto si i sam rekao, broj megapixela ne cini dobru kameru, tako i rezolucija ne cini dobar ekran. U ovom slucaju, samo sam ti objasnio zasto je dzonatan uzeo pocophone za poredjenje [emoji846]

I samo vezano za poslednji pasus. Nije zato odabran “720p” ekran, istina je malo komplikovanija [emoji6]

Kao sto si i sam rekao, broj megapixela ne cini dobru kameru, tako i rezolucija ne cini dobar ekran. U ovom slucaju, samo sam ti objasnio zasto je dzonatan uzeo pocophone za poredjenje [emoji846]

I samo vezano za poslednji pasus. Nije zato odabran “720p” ekran, istina je malo komplikovanija [emoji6]

Istina je da je Apple sa XR-om zamazao oči i ubacio još koju milijardu u svoj džep. Izbacio je izbalansiran uređaj koji je mogao biti bolji u odnosu na iPh8, ostavio istu/standardnu cenu a povećao cene uređaja koji su trebali da idu po ceni XR-a.Po meni jako loš put Apple-a, firme koja je poznata po inovacijama i napredovanju. Na žalost menadžment više ne radi kao što je radio ranije već se orjentisao na što većoj zaradi.

Epilog svega...Apple je prodao istu količinu telefona kao prethodne godine a zaradio je više novca.

Kako se vi ljudi frljate dezinformacijama,pa to je strasno. Ajde sada reci,kojim to uredjajima su podigli cene tacno i koji je to uredjaj po tebi trebao da ide po ceni XR-a? Da nije mozda XS,koji je naslednik X-a,cija je cena bila 999$? [emoji1]

Kako se vi ljudi frljate dezinformacijama,pa to je strasno. Ajde sada reci,kojim to uredjajima su podigli cene tacno i koji je to uredjaj po tebi trebao da ide po ceni XR-a? Da nije mozda XS,koji je naslednik X-a,cija je cena bila 999$? [emoji1]

O kakvom frljanju govoriš?

Od iPh6 pa preko svakog sledećeg modela cena je samo rasla a cena izrade svakog telefona je ostajala ista, taj rast cene je pratila makar neka inovacija. Koliko sad košta naslednik X serije 999$ ili preko 999$? Za takav skok cene mora biti debelo opravdanje što XR nije ni u kom slučaju opravdao.Za ostale ne govorim jer ih nisam ni razmatrao za kupovinu ali da jesam verovatno bih slično razmišljao. Ovde niko ne govori da se XR ne isporučuje sa standardnom opremom svakog proizvođača telefona, u 2019 godinu ulaze sa dizajnom širokog bezela, bez brzog punjača i td...Zar to opravdava cenu od 117.000 dinara?Šta je to toliko revolucionarno doneo?

Opet kažem da je cena srazmerna sigurno bih razmislio o XR-u ali ovako, čini mi se da je promašaj u cenovnom rangu.

Poslednja izmena:
Izbacio je izbalansiran uređaj

E ovo je i poenta, izbacio je izbalansiran uredjaj. Da li sam ocekivao da ce kostati 750$, nisam, sve glasine su bile da nece preko 700$. Ali dal me iznenadilo, nije, apple je to [emoji6].

Ukratko, da su stavili 1080p ekran, sve bi se poremetilo, i na kraju ne bi mogao da kosta kolko kosta. Otisla bi cena naravno na gore i previse se priblizila s-u, i realno ko bi onda ovo kupovao. Okacicu klip sa detaljnijim objasnjenjem, ali poenta je u asset-ima (1x/2x/3x).

Kada uhvatim screenshot na iph6/7/8+ u simulatoru, rezolucija nije 1080p vec 2200xnesto (da ne ustajem sad iz kreveta da ti dam tacan broj) i onda se to skalira na dole u 1080p.

Iph4/5/6/7/8/xr su 2x
Iph +/x/xs/max su 3x

Znaci, da bi xr imao 1080p ekran, morao bi da bude 3x, renderuje dosta vise pixela, trosi vise memorije (interno je to veca rezolucija), onda mu ne bi bilo dovoljno 3gb rama, baterija ne bi ovoliko drzala, znaci mora i baterija da se poveca.. Kao sto vidis, cena samo raste [emoji846].

100x sam procitao beamislice sta sve Poco nudi za malo para, bolji od iP i sl... Haterima iP, Poco je uvek prvi na listi argumenata.

E pa evo kako je bolji, i to vazi svaku stavku na tom telefonu, na kraju ispadne iP povoljna kupovina i bolji value/money nego Poco.

Cela ta filozofija oko pocophinea me uzasava.

E ovo je i poenta, izbacio je izbalansiran uredjaj. Da li sam ocekivao da ce kostati 750$, nisam, sve glasine su bile da nece preko 700$. Ali dal me iznenadilo, nije, apple je to [emoji6].

Ukratko, da su stavili 1080p ekran, sve bi se poremetilo, i na kraju ne bi mogao da kosta kolko kosta. Otisla bi cena naravno na gore i previse se priblizila s-u, i realno ko bi onda ovo kupovao. Okacicu klip sa detaljnijim objasnjenjem, ali poenta je u asset-ima (1x/2x/3x).

Kada uhvatim screenshot na iph6/7/8+ u simulatoru, rezolucija nije 1080p vec 2200xnesto (da ne ustajem sad iz kreveta da ti dam tacan broj) i onda se to skalira na dole u 1080p.

Iph4/5/6/7/8/xr su 2x
Iph +/x/xs/max su 3x

Znaci, da bi xr imao 1080p ekran, morao bi da bude 3x, renderuje dosta vise pixela, trosi vise memorije (interno je to veca rezolucija), onda mu ne bi bilo dovoljno 3gb rama, baterija ne bi ovoliko drzala, znaci mora i baterija da se poveca.. Kao sto vidis, cena samo raste [emoji846].

Od prilike o tome govorim...izbalansirali su ga ali nedovoljno...što se mene tiče telefon bi bio savršen samo da su bezele stanjili i naravno da su upotpunili paket sa dodatnom opremom.Ovako XR ne košta 750$ već mnogo više kad se uzme adapter, pa slušalice, pa punjač, pa bežični punjač i td...naravno govorim o Apple proizvodima.

Definitivno zamazivanje očiju...

Ne znam jel pominjao možda već neko, al možda nekom bude od koristi...prijatelj uzeo dva ip xs max od 256 preko telenora i oba mu došla simfree tj nezaključana (još se on kaže cimao i poslao dopis da se otključaju; oni kao izaće u susret i poslati za par dana kako da otključa preko itunsa, kad kao ajde da proba odma i ono rade i sa mts karticom). Uzeo ih je kao buisness korisnik, možda to ima neke veze!

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Koliko sam cuo,mada ne mogu da tvrdim sa sigurnoscu,svi telefoni u Telenoru mogu da se otkljucaju odmah nakon preuzimanja. Znaci,nema cekanja da se isplati telefon ili da se ceka istek ugovorne obaveze. Isto vazi i za one koji su ranije uzeli telefone. Dovolno je podneti zahtev za otkljucavanje.

Nazad
Vrh Dno