Šta je novo?

iPhone u Srbiji - diskusija o ponudi

Više puta je pisano, evo još jedno: iPhone kod operatera neće biti povoljan za obične smrtnike. Uzimaće ga oni koji imaju brdo para i firme. Šta će doneti ovo? Niže cene na oglasima, servis u zemlji i 2 godine garancije (strani imaju 1 godinu) koje nalaže naš zakon.

Vezano za garanciju doslo je do promene kod svih prodatih telefona u Evropi. Vazi dvogodisnja garancija. Pisali su o tome na drugom forumu.

Nema sumnje da će iPhone uskoro biti u ponudu kod naših provajdera. Jedini problem je što će cena uz neki prosečan paket(do 2500din) biti kao što je sad na crnom tržištu. Pogledajte cenu IP6 u ponudi makedonskog VIPa i uporedite sa npr SGS5... Ma, nerazumno velika razlika. Da je cena makar približna pa da i razmislim...a čak nije ni IP6+. Mogu misliti koliko će tek taj model da košta(trenutno ga VIP MK nema u ponudi pa da se uporedi). A iskreno, posle 4 godine Androida imam želju da malo promenim ali ako budu takve cene, ne verujem.

Da li si pogledao onaj test gde se uporedjuju iP6, SGS5 i HTC m8? tamo se lepo vidi da je iP6 duplo brzi od SGS5, pa zato i dupla cena :)

Jeste. Naravno da je problem. Das 500 e za telefon i on malo malo pa zastane na pola sekunde. To tebi nije problem? Ok ti kada das novac za stvar i ocekujes da radi besprekorno, a ona stuca?

Prvo procitaj par postova iznad. Govorimo o polovnom ip4 i poredimo ga sa NOVIM mobom od 150 evra npr ovim http://www.smartphonehrvatska.com/2014/05/20/inew-v3-recenzija-test-mobitela/ i hajd ti meni sad reci sta bi ti uzeo prije ip4 star 4 godine ili ovaj nov?

Ako radi kao moj iPhone 4, glatko, bez ijednog seckanja, sa do juče najnovijim iOS-om, slažem se da je ovaj sa hrvatskog linka bolji za veličinu ekrana, ostalo od specifikacija nije uopšte važno.
Ali s obzirom da sam ne mali broj puta video probleme sa premium android modelima, čisto sumnjam da bi ovaj budžet radio bez ikakvih problema - a moj iPhone4 radi bez ijednog problema evo već skoro 4 godine.

Poenta...Nije stvar u tome kakvu specifikaciju ima telefon, da li ima CPU sa 1, 2, 4, pitaj-boga-koliko jezgara, da li mu je grafika onakva ili ovakva,...

Jedino i samo je važno KAKO NEŠTO RADI, a šta je unutra je potpuno nebitno!

Veličina i kvalitet displeja je nešto sasvim drugo.

Prvo procitaj par postova iznad. Govorimo o polovnom ip4 i poredimo ga sa NOVIM mobom od 150 evra npr ovim http://www.smartphonehrvatska.com/2014/05/20/inew-v3-recenzija-test-mobitela/ i hajd ti meni sad reci sta bi ti uzeo prije ip4 star 4 godine ili ovaj nov?

iPhone 4 star 4 godine pre.

Pogledaj iskustva ljudi. Pogledaj sta RingeRaja kaze za svoj iPhone 4.
A onda pogledaj za nove telefone sa Androidom od cca 400-500e.
Ja imam Android fon sa 4.4.2 na njemu i znam kako radi u odnosu na iP.

Ne kapiram cemu pomama oko ubacivanja iphone-a u srbiju?
Mislite da cete kad se nesto s**** na telefonu tek tako otici i da ce oni srecno da vam zamene telefon novim dok je u garanciji? Vazi...
Srpski store? Koja je razlika u odnosu na US ili HR? Ima aplikacija za parking, ove domace bljutave novine i to je to. Ne vidim svrhu srpskog store-a, mada ne poricem da se provuklo nesto bitno a da nisam primetio za ovih 4-5 godina od kako imam iphone.
Novi telefoni? Imate na isrbija nove telefone od proverenih ljudi.

Iskreno, mogu slobodno da ne dolaze :D

iPhone 4 star 4 godine pre.

Pogledaj iskustva ljudi. Pogledaj sta RingeRaja kaze za svoj iPhone 4.
A onda pogledaj za nove telefone sa Androidom od cca 400-500e.
Ja imam Android fon sa 4.4.2 na njemu i znam kako radi u odnosu na iP.

Ti imas u najboljem slucaju ip 3gs

A ti ne citas. Pogledaj u kom cenovnom rangu sam napisao android koji da gledas. S5 i S4 stucaju out of the box sa stock romovima. A pogledaj cenu, zamisli kako radi taj sto si ti preporucio od 150e ALI NOV :D.

Bitno je da lupetas sta bih ja mogao da imam :).

Nego treba da se ubaci 120 razlicitih kuvanih romova da se nadje 1 na kom android radi pristojno (iz ovoga iskljucujem novi Nexus koji po meni radi perfektno koliko sam stigao da ga koristim, ali i dalje nije 150e).

Mislite da cete kad se nesto s**** na telefonu tek tako otici i da ce oni srecno da vam zamene telefon novim dok je u garanciji? Vazi...
Srpski store? Koja je razlika u odnosu na US ili HR? Ima aplikacija za parking, ove domace bljutave novine i to je to. Ne vidim svrhu srpskog store-a, mada ne poricem da se provuklo nesto bitno a da nisam primetio za ovih 4-5 godina od kako imam iphone.

Poenta je da možeš da kupiš aplikaciju koja ti se dopada (što nemožeš na US), što je normalna stvar.
Poenta je da imaš zvaničan servis i npr. u slučaju masovne zamene punjača/baterija, da možeš da ostvariš to pravo kod nas.
Poenta je da počnu da se prodaju legalno kod nas, da imaš 2 godine garancije na uređaj kupljen ovde, ili da uređaj kupljen preko koji se u garanciji pokvari, možeš da odneseš u servis ovde da ti ga poprave ili zamene.

Momak, nemoj da se ljutiš, ali blage ti veze nemaš ni šta je iPhone, ni šta je App Store, ni šta je mogućnost kupovine telefona na regularnom mestu, a ne od "proverenih ljudi".

@DrMr

iPhone je izašao u junu 2010., a ja ga imam od oktobra 2010.

Poslednja izmena:

Jok i nece, ukoliko dodje iphone legalno onda ce morati da postoji i zvanican servis koji radi po apple pravilima.

Momak, nemoj da se ljutiš, ali blage ti veze nemaš ni šta je iPhone, ni šta je App Store, ni šta je mogućnost kupovine telefona na regularnom mestu, a ne od "proverenih ljudi".

@DrMr

iPhone je izašao u junu 2010., a ja ga imam od oktobra 2010.

Ne vidim da si ista pametno odgovorio. Nema mesta ljutnji ovde, ja sam napisao i ocekujem misljenja sto su ljudi i pisali. Rekao sam da se ostavljam mogucnost da oko store-a ne znam mnogo, mada mi ne jedna aplikacija koja nije free nije trebala do sada.

Dakle, vi verujete da ce ovde da funkcionise servis za apple uredjaje koji ce raditi po njihovim standardima? Da to nece biti jos jedan bgelektronik? Stvarno?

Mislim, vi znate da u Srbiji postoje olasceni servisi, koji imaju pecat od Apple-a to da rade?

Istyle, Macola i dr.

I naravno znate, da je moguce da se zameni falicni ppunjac ukoliko dodje do masovog opoziva?
http://www.macola.rs/besplatna-zamena-iphone-punjaca/

Servis nije problem, problem je App Store i lokalizacija

Zamenio sam punjač nedavno u Macoli, ali kad sam ih pitao i za bateriju za iPhone 5 koja isto potpada pod zvaničan Apple program zamene, rekli su mi da nemogu ništa da urade jer iPhone nije zvanično u Srbiji, tako da ipak jeste problem.

Pazi imao potrebu za servisom, ali cini mi se da je neko uspesno resio iphone probleme pod garancijom u istyle-u

A ti ne citas. Pogledaj u kom cenovnom rangu sam napisao android koji da gledas. S5 i S4 stucaju out of the box sa stock romovima. A pogledaj cenu, zamisli kako radi taj sto si ti preporucio od 150e ALI NOV :D.

Bitno je da lupetas sta bih ja mogao da imam :).

Nego treba da se ubaci 120 razlicitih kuvanih romova da se nadje 1 na kom android radi pristojno (iz ovoga iskljucujem novi Nexus koji po meni radi perfektno koliko sam stigao da ga koristim, ali i dalje nije 150e).

Nemam pomenuti model pa ne nogu reci kako radi, ali vjerujem da ne zaostaje u brzini rada za dosta skupljim modelima. A od ip4 je bolji u svakom pogledu. Nije mi jasno da neko uopste moze da poredi mobitel koji je koristen 4 godine sa novim?

Nemam pomenuti model pa ne nogu reci kako radi, ali vjerujem da ne zaostaje u brzini rada za dosta skupljim modelima. A od ip4 je bolji u svakom pogledu. Nije mi jasno da neko uopste moze da poredi mobitel koji je koristen 4 godine sa novim?

1. Ja ne verujem :)
2. Zašto je bolji od iPhone-a 4?
3. A zašto ne porediti model od pre 4 godine i neki aktuelni? Imaj u vidu da se poredi top premium model jednog proizvođača od pre 4 godine, sa low mid modelom drugog proizvođača koji je aktuelan danas + porede se dva potpuno različita ekosistema, jer OS je ono što je ovde najbitnije.

Citajuci sta pojedinci pisu stekao bih utisak da je na androidima sa kraja 2014 i dalje matori Gingerbread :trust:

Kakvo crno seckanje, to je sad retkost cak i kod jeftinijih androida (Samsung je izuzetak zbog TW mrcine).

Ja sam licno vagao izmedju S3 i Ip4. Oba polovna, oba bez garancije (S3 je imao jos par meseci). Licno pogledao kako radi jedan, kako radi drugi i izabrao S3. Ip4 jeste lepse uradjen ali sem toga ja nista drugo video nisam da bi se odlucio za njega. Fluidnost oba je sasvim okej (neatrom kitkat) veci ekran, vise memorije, bolja i lako zamenjiva baterija su odneli prevagu. Cena je bila slicna.

Poslednja izmena:
1. Ja ne verujem :)
2. Zašto je bolji od iPhone-a 4?
3. A zašto ne porediti model od pre 4 godine i neki aktuelni? Imaj u vidu da se poredi top premium model jednog proizvođača od pre 4 godine, sa low mid modelom drugog proizvođača koji je aktuelan danas + porede se dva potpuno različita ekosistema, jer OS je ono što je ovde najbitnije.

Samo ti mogu reci da ja licno ne kupujem telefon ako je sariji od 1 god, mozda do 2 god pod uslovom da je extra povoljan, 4 god ne dolazi u obzir ni za kakve pare. Zasto? Jer 4 god nije mali period i velika je vjerovatnoca da ce mob da crkne uskoro, u roku od godinu sasvim sigurno, i ode mojih 150 jurova. A tebi mogu da dam savjet ako vec mozes da ga prodas za te pare prodaji bez ikakvog odlaganja i kupi sebi neki solidan android za te pare ili cak i windows, mozes i novi ip6 ako ti pare nisu problem, ako jesu uvjek mozes da prodas bubreg, ako ga vec nisi prodao pri kupovini ip4 :D Sala naravno nadam se da se ne ljutis. Kao sto mean_machine rece android je dosta uznapredovao zadnjih godina iznenadit ces se.

Imam jedno pitanje:
Ako imam iphone 5S koji je donesen "spolja", da li ce vaziti Apple Care kod nas kad krene distribucija ? Ili ce nasi banditosi da se vade kako to nije kupljeno kod njih ?

Inace digresija:
Crkla baterija ili kontrola punjenja na Samsung Tab 2, I nijedan servis koji je ovlascen od strane Samsunga ne moze da mi kaze da li je uredjaj u garanciji na osnovu serijskog broja.

Dakle, vi verujete da ce ovde da funkcionise servis za apple uredjaje koji ce raditi po njihovim standardima? Da to nece biti jos jedan bgelektronik? Stvarno?
Da hoće, to odgovorno tvrdim jer sam u toku! Biće onaj servisni centar koji zadovolji kriterijume koje postavi Epl za "postprodajnu podršku".

@pTomic
Postoje 3 ovlašćena servisa i sva tri raspolažu istim alatima tako da ako može jedan mogu svi a nije mi jasno kako ne mogu da ti odgovore na zahtev? Ako si kupio kroz legalni kanal u Srbiji onda mora da postoje podaci o tvom uređaju.

Poslednja izmena:
Citajuci sta pojedinci pisu stekao bih utisak da je na androidima sa kraja 2014 i dalje matori Gingerbread :trust:

Kakvo crno seckanje, to je sad retkost cak i kod jeftinijih androida (Samsung je izuzetak zbog TW mrcine).

Сви осим Нексус уређаја крену да секцију - после извесног времена. Није само Самсунг погођен, ја сам лично то доживео са HTC One M7, Rossi са форума може да потврди за Ѕ3 и Ѕ4 (можда и за још неки уређај) и моја жена за Xperia Z, што је опет донекле јер ми је показала сама како крене да багује тупави телефон док је у контакт листи и покушава да уради претрагу имена... благи ужас и тиха језа.

Imam jedno pitanje:
Ako imam iphone 5S koji je donesen "spolja", da li ce vaziti Apple Care kod nas kad krene distribucija ? Ili ce nasi banditosi da se vade kako to nije kupljeno kod njih ?

Неће. Биће идентично као што је сада случај са Мекбук у другим Епл рачунарима купљеним било где у свету и када одеш у iStyle да ти ураде сервис, једино што траже од тебе је серијски број уређаја (што углавном само погледају на самом кућишу уређаја).

Da hoće, to odgovorno tvrdim jer sam u toku! Biće onaj servisni centar koji zadovolji kriterijume koje postavi Epl za "postprodajnu podršku".

Да ли би могао да наведеш како знаш? Имаш директан контакт са неким ко ради у фирми која то ради за Епл у Србији или нешто другачије?

Jedna opaska...Nemojte da mešate regularnu garanciju i Apple Care.
Regularna garancija na sve Apple proizvode koju daje Apple je 1 godina, tako da uređaji kupljeni u USA imaju garanciju 1 godinu.
Apple uređaji kupljeni kod nas i državama EU imaju 2 godine garancije, od kojih 1 godinu priznaje Apple, a drugu vam daje reseller (što vas u ovom slučaju nešto i ne interesuje).
Apple Care je produžetak 1.godišnje garancije na ukupno 3 godine, tako da kupovinom Apple Care-a u USA plaćate dodatnih 2 godine, a u EU dodatnih 1 godinu (pitanje da li/koliko se isplati).
Kod nas se Apple Care još uvek ne prodaje, ali VAŽI.

Garancija za iPhone kod nas NE VAŽI. Zašto? Zato što se kod nas regularno ne prodaje iPhone od strane ovlašćenih prodavaca, tako da ne važi uopšte, ni 1 godina, a ni ako iPhone ima Apple Care.

@ays
Indirektno sam povezan, niko još nije dobio servis. Inače kod nas će se raditi samo L1 podrška ili tzv pre-check dok se uređaji servisiraju u Holandiji ili UK.

Nazad
Vrh Dno