Šta je novo?

iPhone app development u Srbiji

JoeKuboj

Čuven
Učlanjen(a)
31.05.2002
Poena
620
hello hello

da li neko zna da li je moguca prodaja aplikacija na AppStoreu iz Srbije, ne nadjoh nista na sajtu o tome, i ako je moguce, kako te pare dolaze do mene :trust:

znam da na Android Marketu nije moguce prodavati, vec samo objavljivati free aplikacije

Jedan moj kolega je napravio par aplikacija i igara i prodavao na AppStore-u. Da li ih je prodavao kao da je iz Srbije - nije, prodavao je kao daj e iz USA. Pitacu ga za detalje kako su pare stizale do njega.

Pitaj ga ako mozes.

I mene zanima pravljenje aplikacija za iPhone. Zanima me da li se program mora praviti na MAC-u?

Hvala.

Programi se mogu praviti na Mac-u, Linuxu i na samom IPhone-u. Ako zelis da prodajes te programe preko AppStore-a onda ih moras praviti na Mac-u. Skines XCode (besplatan) i platis $99 provisioning licencu i pravis programe. Ovo je vizuelni alat koji omogucava i debagovanje na samom uredjaju. Kada zavrsis, posaljes to Apple-u da oni pregledaju i ako zadovoljava njihove kriterijume program ide na AppStore. U suprotnom, vratice ti izvestaj sta ne valja i ne odgovara standardima platforme.

Linux i IPhone su varijante za razvoj programa koje bi distribuirao preko Cydie ili nekog slicnog servisa i nisu podrzane od Apple-a. Zasniva se da skines XCode, iz njega izvuces IPhone SDK, jos nesto "hakujes" i "budzis" i dobijes toolchain sa kojim mozes da radis... Ali.. nema vizuelnog alata i sve se svodi na makefiles i notepad. Nema cak ni debugger.
IPhone verzija se zasniva na tome da instaliras C compiler na telefon i da radis kroz remote sesiju (ssh).

Hm, ovo je zanimljiv topic... Citao sam nesto o tome na netu, ali koliko sam video ako hoces udobno da programiras, i stvarno vredne stvari da pravis neophodna je kombinacija Mac + iPhone. iPhone ti treba zbog toga sto cak i da napravis neku aplikaciju ili igru ili.... ona se na Mac-u moze sasvim lepo izvrsavati a kad se prabaci na iPhone, da jedva radi. Zbog toga u onom SDK-u kad instaliras i na telefon aplikaciju, imas direktno tamo i da proveravas performanse svog programa, ne samo korektan rad.
Takodje ovo sto si pitao za prodavanje, to je tesko za Srbiju, ne verujem da moze... A i ne znam koliko je preporucljivo da pravis neke lazne racune i da se predstavljas kao da si iz neke druge zemlje, pogotovu kad su pare u pitanju. Da ne bude zbog administrative greske ostao bez par hiljada ili par desetina hiljada dolara na racunu 🙂

Nazad
Vrh Dno