Šta je novo?

iPhone 7 / 7 Plus

iPhone 7

Mislis li da su ljudima u Samsungu bitnije performanse od broja prodatih telefona?
Ovakva poredjenja zanimaju jedino nas sa foruma, prosecan kupac na osnovu izgleda kupuje telefon a tu je Samsung trenutno daleko ispred konkurencije i upravo najvise zbog toga ce ove godine da se razbiju od prodaje.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pa upravo pisem o novom dizajnu i displeju na iP/Pixel-u,S8 jedino to drzi u kakvoj takvoj trci za sada,sledece godine ce verovatno svi doci sa minimalnim bezelima,pa ce svi liciti jedan na drugi. Najveca razlika ce biti u performansama.

Sent from my iPhone 7 Plus using Tapatalk

Ali Pixeli kao i flagship serije drugih proizvodjaca po popularnosti ne mogu da pridju iP i S seriji, trenutno stanje je takvo. Ne verujem da je Google zadovoljan cinjenicom da im telefoni rade bolje od konkurencije ali da imaju daleko manju prodaju od recimo Jabuke i Samsunga.

Pa donekle su sami krivi za to,nista novo nisu ponudili,a kada uzmes u obzir nedostupnost i losu podrsku u odnosu na iP,nista bolje nisu ni mogli ocekivati. Kada bi to ispostovali,sa novim atraktivnijim dizajnom bi mogli malo uzdrmati trziste,kada je rec o premium klasi. Ne znam,bar ja bih uvek izabrao Pixel umesto Samsunga,kada je rec o droidu. [emoji16]

Upravo o tome pricam i slazem se u potpunosti. Nekad se znalo sta je Nexus brend, sada Google hoce da se takmici sa Jabukom i Samsungom a tek su na pocetku sa Pixelom. Imaju potencijala, pogotovo marketinskog ali moraju jos mnogo da rade kako bi usli u trku sa vodecim dvojcem. :)

Ljudi kupuju brend, kad google nije uspjeo da uzme ni 1% globalnog profita od prodaje telefona a imao je najagresivniju kampanju ikad vidjenu onda se nema sta pricat.
Treba vremena da se izgradi brend, tj. da se stekne ime i povjerenje kupaca, Samsungu je to poslo za rukom, Apple je 2014. uzeo 92% globalnog profita od prodaje smart telefona, a u 2016. 78%, a Samsung se popeo sa nekih 5% na 17% i vjerovatno ce i ove godine imati pozitivan rast, tu je jos Huawei sa oko 3%, a svi ostali zajedno 2%. Dakle, profit uzimaju dvije kompanije, a ostali moraju par godina da nude u svim segmentima ravnopravne proizvode, od dizajna, hw, sw, kvaliteta, sw podrske, da bi izgradili ime koje je sinonim za nesto vrhunsko i uzeli pare.
To je neko moje misljenje.

Telefon prodaju izgled, lakoća upotrebe, usluge vezane za taj uređaj (iTunes, icloud i ostalo što je jako dobro povezano sa telefonom i drugim portabl uređajima kod Apple-a) i naravno brend. Samsung ima brend, izgled, lakoću upotrebe (mišljenje geekova o TW nije relevantno uopšte) i posle apple-a je uređaj kojem se najlakše prosečan korisnik prilagodi. Ostali features su bitni u smislu da je kamera odlična ali ne mora da bude najbolja. Da neki tamo benchmark bude 65000 ili 70000 nečega, to je nebitno. Niko (normalan [emoji6]) ne otvara 50 aplikacija za redom da vidi na štoperici koliko mu je vremena trebalo za to.

iPhone 7

Pa nije bas normalno da telefon od 800€ ima katastrofalan ram menadzment,losu optimizaciju,itd... Pored vrhunskog izgleda,valjda je normalno ocekivati da sve radi perfektno na uredjaju sa takvim hardverom i sa takvom cenom,sasvim nebitno koliko aplikacija otvarao. [emoji1]

Poslednja izmena:
Niko (normalan ) ne otvara 50 aplikacija za redom da vidi na štoperici koliko mu je vremena trebalo za to.

Naravno ali valjda svako (normalan) ocekuje da uredjaj te klase i cene ima i kvalitetan softver koji ne laguje, ne stuca, ne restartuje se i ne izbacuje aplikacije iz rama kao neki mid-range android.
S8/+ na nekim poljima rade smesno lose u odnosu na brzinu hardvera i kolicinu rama ali dobro, to je odavno karakteristika Samsung TW-a i tako ce ostati sve dok korisnici budu pravdali najlosiji android UI u flagship klasi jer je izgleda za jedan smart uredjaj bitnija debljina bezela od optimizacije softvera.

Na kraju ce i Apple stanjiti te famozne bezele pa ce novi ajfoni, pored najbrzeg hardvera, najbolje optimizacije i najduze podrske, imati i taj ''wow'' efekat za najsire mase.
I posle se neki cude zasto je ovakva situacija: Apple Captured 79% of Global Smartphone Profits in 2016

Poslednja izmena:
I pored svega toga,neki ce se i dalje cuditi zasto je iPhone "najskuplji" [emoji4]

Bezeli se stanjuju, tranzicija na OLED je u toku, ali kapiram da će ovakav zakrivljeni OLED kao na S8 bar neko vreme ostati Samsung ekskluziva...
Ključna reč je diferencijacija... Kao što ajfon ima sopstveni čipset i operativni sistem koji ga razlikuju od svih ostalih uređaja na tržištu, tako je i Samsung sigurno svestan da ga ovakav ekran izdvaja od ostalih na tržištu i omogućuje ovaj futuristički dizajn

Poslednja izmena:
Potpuno nebitno.

Sent from my iPad using Tapatalk

Me npr ne odgovara nikako zakrivljen ekran jer nema koristi od njega i x puta mi se desi da pritisnem slučajno sa strane kada uzmem od druga s7e da pogledam nešto i slično.. A o tw da ne pričam, muka mi je kad ga vidim...

TW je danas skroz druga prica, igrao sam se malo sa S8 i S8 plus u radnji ,odlicni uredjaji,moram da priznam da je iphone pored njega izgledao kao 5 godina mator telefon. Ima taj wow efekat,iskreno ne bih pogledao iphone pored njega i to govorim kao korisnik iphona. Apple na tom polju zesce stagnira i dalje imaju bezele iz 2008.
Stvarno odličan dizajn,kod S8 nije toliko izrazena ta zakrivljenost kao kod S7e moze skroz normalno da se koristi,cak stavise odlicno lezi u ruci. Verovatno najbolji telefon koji sam ikada uzeo u ruke. Jedini fon koji bi me vratio na Android. Na iphone stranu ide baterija, zvuk i softver,tacnije optimizacija sistema.

^Kao da sam ja pisao komentar. Mnogo je bolje resen edge na S8 u odnosu na S7E (razlog zašto imam "ravan" S7). Mislim da ipak treba sacekati novi iPhone pre uzimanja telefona, ne bi me cudilo da izgleda moćnije od S8.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Ne moraju mnogo da se trude, dizajn 5s, ekran od ivice do ivice i eto ga najlepsi tel.

Poslednja izmena:
Bas to, sad im je prilika da odrade nesto revolucionarno po pitanju dizajna. A odradice ga lepo nema sumnje. Ako izadje 2018. kao sto se suska poslednjih par dana mozda dočekamo i taj senzor za otisak u ekranu.

I ja sam danas cackao s8+, za mene prevelik, ustvari izduzen oblik je prilicno nezgrapan. Iris skener bas trazi navikavanje i centriranje pri otkljucavanju, fingerprint senzor na totalno nezgodnom mestu... Dizajn ekrana i samog telefona stvarno izaziva wow efekat i istina je da moja sedmica stvarno izgleda staro pored njega... Inace taj tel mi je od drugara koji stalno nosi tri telefona sa sobom, 7+, s7e i sad s8+. Tako da smo danas poredili sva cetiri(sa mojom obicnom sedmicom)na licu mesta. Dobar je s8, lepo zamisljeno, jos bolje odradjeno ali ipak ne hvala sa moje strane. iOS je nesto sto niko nikada nece moci da nadmasi pa cak ni da se priblizi...

Ja sam koristio jednom prilikom (nije isti proizvodjac), ali je to bilo pre mozda godinu dana.
Radio je super, da prebacim sa telefona na stick, ali nije hteo sa stick-a na telefon.

MY WHOLE LIFE HAS BEEN A LIE

Da li znate da mozete da uradite backspace na calculator-u? :D

Koristim android telefone jos od Galaxy S, medjutim neki djavo me natera da juce dam sansu po prvi put nekom iP i uzeh sedmicu...
Sve je to lepo, lepo radi iOS ali navika je cudo :) Imam par pitanja :
- File manager kao takav ne postoji, jel tako? Ogranicen sam na cloud.
- Znam da nema widgeta kao na androidu ali da li postoji nacin da se izbaci precica, ili kako god to nazvali, za tapatalk i recimo bench forum? Znaci da ne moram uvek da ulazim u TT app pa onda izaberem forum.
- Back dugme uzasno nedostaje mada ovaj svajp s leva na desno je super stvar, jedino sto ne radi bas uvek i u svakoj app isto, ima li nekog pravila ili je to to?
- iTunes jos nisam ni instalirao na kompjuteru ali koliko se secam na telefon sem slika i muzike ne mogu nista drugo da prebacim? Ili mozda gresim?

Klasican file manager koji ima pristup svemu ne postoji, ima aplikacija koje rade nesto slicno.

3d touch na ikonicu tapatalk dobices forume.

Swipe back radi odicno samo jos da ui/ux dizajneri shvate da je to must have na svakoj aplikaciji.

Mozes da prebacis bilo sta ako odaberes odgovarajucu app za to sto ti treba. Ako oces film ubacujes npr u vlc, nisam to radio godinama zaboravih tacno kako ide, ima sigurno po netu tutorijala.

Da bi prebacio film u VLC (ili bilo šta u bilo koju aplikaciju), potreban je iTunes. Ja ne znam za drugi način

Vrh Dno