Šta je novo?

iPhone 4

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne razumem zashto se vodi diskusija o tome da li ce neko postati najveci distributer ovoga ili onoga, umesto da li je proizvod koji on nudi dobar ili losh. Ako je FaceTime dobar i niko ne napravi neshto bolje, on treba da bude ubedljivo prvi i treba da uzmu silne pare, na ovom svetu ionako ubedljiva vecina uzima pare na neki prosek...

A sto da se ne diskutuje o tome molim te? Da li je to jedan od glavnih i glasno najavljivanih features-a novog telefona?
Stalno tvrdis da je apple kompletno pakovanje hardver+softver, shodno tome ovo je integralni deo tog pakovanja koje se analizira.

Apple-ov voip softver u ovom trenutku nije bolji od skype-a klijenta koji vec postoji za ajfon, ali moze da znaci nameru apple-a da se u doglednoj buducnosti posveti i ovom, za njih novom a itekako profitabilnom trzistu.

Kako nije bolji, pa FaceTime zahteva od tebe da imaš FaceTime kompatibilan telefon - i.e. iPhone. To će postati standard na svim novim generacijama iPhone-a. Skype će imati tu prednost što ima chat i SkypeOut, ne vidim da mu je FaceTime ne znam kakav konkurent... To je više fora za korisnike iPhone-ova. Recimo, ja i moj burazer i sestra imamo iPhone-ove i možemo tako da komuniciramo. Ali ne mogu da zovem moju tetku jer ona ima prokleti Crapberry, pa sa njom moram preko Skajpa :)

Kako nije bolji, pa FaceTime zahteva od tebe da imaš FaceTime kompatibilan telefon - i.e. iPhone. To će postati standard na svim novim generacijama iPhone-a. Skype će imati tu prednost što ima chat i SkypeOut, ne vidim da mu je FaceTime ne znam kakav konkurent... To je više fora za korisnike iPhone-ova. Recimo, ja i moj burazer i sestra imamo iPhone-ove i možemo tako da komuniciramo. Ali ne mogu da zovem moju tetku jer ona ima prokleti Crapberry, pa sa njom moram preko Skajpa :)

bice interesantno prvo videti kako se povezuju korisnici preko facetimea, da bi koristio skype moras da imas skype nalog. nisam koristio video call na mobilnom preko skype, ali pretpostavljam da je i posledica koriscenja iskljucivo wifi mreze veca rezolucija video poziva. samim limitiranjem na wifi sumnjam da napadaju voip trziste vez su "samo" uveli video poziv koji radi kako treba. definitivno nije feature koji je zasluzio da bude jedna od udarnih stavki ali cu ga sigurno isprobati cim mi se ukaze prilika

Pricamo o ogromnim parama. Postati najveci voip distributer na globalnom nivou uopste nije naivna stvar. Pre par godina samo u US voip trziste je bilo tesko oko 2 milijarde dolara. Moja pretpostavka je da, na globalnom nivou, govorimo o 30-40 milijardi dolara u igri. I ocekuje se dalja ekspanzija na stetu klasicnih telefonskih servisa.

Sto apple ne bi uleteo i na ovo trziste, kojim za sada suvereno caruje skype (segnent koji obuhvata racunare i pametne telefone)? Bilo je cudno i kad su poceli da prodaju mp3-ove preko neta pa se na kraju ispostavilo da je to izuzetno unosan biznis.

da ali sve to se ne tice iskljucivo skypea i FaceTime-a... to je ono sto sam i sam rekao pre par dana: da mobilni operateri treba da puste da svako moze slobodno da ponudi internet servise, ako vec sami nisu sposobni da ponude kvalitetan servis neka ustupe prostor drugima a kasnije neka se dogovore oko raspodele profita.

Jel moze neko da mi objasni, zasto svi kazete facetime, umesto video poziv? Jel' se to razlikuje po necemu od video poziva, pa mu je neophodno novo ime, ili sta?

da, razliku je se. pogledaj na wikipediji... ili na prethodnim stranama :D

Apple-ov voip softver u ovom trenutku nije bolji od skype-a klijenta koji vec postoji za ajfon, ali moze da znaci nameru apple-a da se u doglednoj buducnosti posveti i ovom, za njih novom a itekako profitabilnom trzistu.
ja samo da ponovim: tuzno da Apple nema pravu konkurenciju. Na koje god trziste da udju naprave haos. i sve to od 0 - od vremena kada je M$ bio sve a Apple na ivici propasti (1997.). M$ vec citavu deceniju bezuspesno pokusava da udje na bilo koje drugo trziste...

ja samo da ponovim: tuzno da Apple nema pravu konkurenciju. Na koje god trziste da udju naprave haos. i sve to od 0 - od vremena kada je M$ bio sve a Apple na ivici propasti (1997.). M$ vec citavu deceniju bezuspesno pokusava da udje na bilo koje drugo trziste...

Ovo je naravno potpuno netačno...

Možete li vi Apple fanboys napisati ijedan post bez pljuvanja Microsofta? Ok, Apple je najbolji u svemu, uživajte u toj činjenici i činjenici da je Džobs ostvario dječački san i po prvi put imamo video pozive na mobilnim telefonima, budite svi zajedno srećni, ali kakve to sve veze ima sa Microsoftom osim kompleksa?

Poslednja izmena:

Pazi nije nemoguce i vec zamisljam kako moze da izgleda besplatno zvanje u (recimo) okvirima iste drzave - napravis video/voice call, prvo ti se izvrti spot/dzingl reklame, pa se uspostavlja veza.

Velike su pare u voip-u, samo je pitanje vremena kada cemo dobiti neki novi(stari) MS, Apple ili Google.

da, razliku je se. pogledaj na wikipediji... ili na prethodnim stranama :D

Pa pogledao sam na wikipediji, i kolko vidim jedine razlike su to sto moze da se koristi iskljucivo sa drugim iphonom 4g i preko wifi. Ali cini mi se da je to i dalje video poziv.

Pa pogledao sam na wikipediji, i kolko vidim jedine razlike su to sto moze da se koristi iskljucivo sa drugim iphonom 4g i preko wifi. Ali cini mi se da je to i dalje video poziv.

Samo sto je rezolucija veca od 150*130 i koristi dobru kompresiju i tako te tehnologije, pa i nije bas isti.

Fina stvarcica ali nista spektakularno bolje ili drugacije od onoga sto vec postoji i sto drugi telefoni vec sad mogu da rade preko recimo skype-a... Ono sto je sigurno dobro je sto od viska konkurencije samo nama moze bolje da bude.

Kako nije bolje ili drugačije od svega ostalog kad je dovoljan jedan klik da ga pokreneš, i kad je kvalitet slike dobar za razliku od te druge boranije?

Poslednja izmena:
Nije, jednim klikom(tj biranjem iz imenika kao i za obican poziv) pokrecem video call na n900 i preko skype-a i preko gtalk-a i preko 3g i preko wifi i slika je sve samo ne losa :)

Funboys, odmorite malo sa pričom kako je Apple izmislio video poziv. Skype na mobilnom sam koristio još pre dve godine i radio je lepo, sada umesto njega koristim Fringe koji podržava Skype i MSN i još par klijenata. Video pozive preko standardne 3G mreže sam takođe koristio i uvek su radili sasvim pristojno u Wind mreži, mada rezolucija slike nije bog zna šta. Apple se tek sada uključuje u celu priču i to sa klijentom koji radi samo na njihovom telefonu, ali dobro, doći će Skype ili neki drugi program za iPhone 4, izuzev ako Apple nije zaključao prednju kamericu da može da je koristi isključivo FaceTime, što ne verujem.

Funboys, odmorite malo sa pričom kako je Apple izmislio video poziv.

Evo ljudi se ubise od te price. Svakim postom se prica o izmisljanju video poziva. :bottle:

Btw koliko sam ja skapirao ako si nakacen na WiFi u bilo kom trenutku moze da te zovne neko preko FaceTime-a? Tj bez paljenja bilo koje aplikacije. E to je npr super stvar.

Funboys, odmorite malo sa pričom kako je Apple izmislio video poziv. Skype na mobilnom sam koristio još pre dve godine i radio je lepo, sada umesto njega koristim Fringe koji podržava Skype i MSN i još par klijenata. Video pozive preko standardne 3G mreže sam takođe koristio i uvek su radili sasvim pristojno u Wind mreži, mada rezolucija slike nije bog zna šta. Apple se tek sada uključuje u celu priču i to sa klijentom koji radi samo na njihovom telefonu, ali dobro, doći će Skype ili neki drugi program za iPhone 4, izuzev ako Apple nije zaključao prednju kamericu da može da je koristi isključivo FaceTime, što ne verujem.

Vrlo je moguće da će Skype i sve aplikacije tog tipa biti proterane sa App Store-a. Sve zavisi kako Apple gleda na FaceTime. Ako oni FaceTime shvataju kao integralni deo novog iPhone-a onda će najverovatnije 3rd party programi tog tipa biti zabranjeni. Ne verujem da će Apple raditi na omasovljavanju Face Time tehnologije van njihovih uređaja. Oni se ne bave takvim stvarima, Stiva Džobsa isključivo zanima širenje i apsolutna kontrola nad njegovim ekosistemom, tuđe platforme nije u stanju da kontroliše na taj način pa mu samim tim nisu interesantne.

Poslednja izmena:
Upravo tako, a jednoga dana ce da protera i sve ostale aplikacije, ostavice samo Apple koje je napravio.

A FaceTime je na predstavljanju napisao da je open standard samo da bi zavarali trag.

Btw koliko sam ja skapirao ako si nakacen na WiFi u bilo kom trenutku moze da te zovne neko preko FaceTime-a? Tj bez paljenja bilo koje aplikacije. E to je npr super stvar.

Ja potvrđujem da je super stvar. Imam tako nešto preko godinu dana. :D:smoke:

Vrlo je moguće da će Skype i sve aplikacije tog tipa biti proterane sa App Store-a. Sve zavisi kako Apple gleda na FaceTime. Ako oni FaceTime shvataju kao integralni deo novog iPhone-a onda će najverovatnije 3rd party programi tog tipa biti zabranjeni.

Ma nema pojma, natrtili bi se za tužbu. Umesto toga su im na raspolaganju razne fore koje je M$ koristio, recimo mogu diveloperima da ne daju API za prednju kameru i malo zamumulje pristup njoj, ali mislim da im u ovom trenutku nije u interesu da pokušavaju da suzbiju tuđe video call aplikacije. Možda negde u budućnosti kada se razlika između bežične telefonske i računarske mreže sasvim potre.

Ko će da ih tuži? Skype? :D

Pa Apple jedino može da tuži neko jednako veliki kao oni, neko ko ima patente poput MS-a. Sitne ribe mogu samo da ih poljube u donji deo leđa. Pa zar ti misliš da Apple EULA ne pokriva takve stvari?

Čim pristaneš na Apple EULA ti si Apple-u dao dozvolu da radi šta hoće, kako i na koji način hoće. Ništa se ti više kao developer ne pitaš već zavisiš isključivo od volje Apple-a. Pa nije Stiv Džobs budala kakvom ga ti zamišljaš. On je jasno definisao pravila igre, ko ne želi da ih poštuje leti napolje i nikakvi sudovi tu ne pomažu. Ubuduće pre nego što budeš tvrdio da neko ima osnova da tuži Apple prvo pročitaj Apple End User Agreement.

Microsoft je sloppy kompanija, zato su ispustili prednost koju imali nad konkurencijom. Apple i Džobs nisu napravili nijednu jedinu grešku u poslednjih deset godina.

Upravo tako, a jednoga dana ce da protera i sve ostale aplikacije, ostavice samo Apple koje je napravio.

A FaceTime je na predstavljanju napisao da je open standard samo da bi zavarali trag.

Pa zar to nije želja Apple fanova? Kada se steknu uslovi za to, sasvim je očekivano da ostanu samo Apple aplikacije pošto Apple korisnici njih smatraju kvalitetnijim od 3rd party aplikacija.

FaceTime jeste open standard ali sigurno je da Apple neće biti taj koji će raditi na razvijanju FaceTime-a za druge platforme. Samim tim kvalitet FaceTime-a na tuđem sistemu neće biti isti kao na Apple platformi. To onda više nije FaceTime jer je FaceTime by Apple nešto savršeno :)

Poslednja izmena:
Skype već najavio podršku za video poziv, sa sopstvenim serverima... a ko hoće da integriše Facetime u svoju aplikaciju, može, jer je definiše nekoliko API-ja. Dakle, "hejteri", pričate gluposti. Apple to neće uopšte da zaključa. Samo što ta kamera kao Facetime zahteva drugi iPhone 4. A ako hoćeš da je koristiš u Nimbuzzu, Fringu, Skajpu, onda možeš da koristiš sa bilo kojim drugim telefonom, kompom itd...

Ja potvrđujem da je super stvar. Imam tako nešto preko godinu dana. :D:smoke:

Znaci bez paljenja bilo koje aplikacije moze neko da te dobije samo ako si nakacen na WiFi?

Pa zar to nije želja Apple fanova? Kada se steknu uslovi za to, sasvim je očekivano da ostanu samo Apple aplikacije pošto Apple korisnici njih smatraju kvalitetnijim od 3rd party aplikacija.

FaceTime jeste open standard ali sigurno je da Apple neće biti taj koji će raditi na razvijanju FaceTime-a za druge platforme. Samim tim kvalitet FaceTime-a na tuđem sistemu neće biti isti kao na Apple platformi. To onda više nije FaceTime jer je FaceTime by Apple nešto savršeno :)

apsolutno, kome trebaju onih 200.000 aplikacija, dovoljno je onih 10 apple-ovih.

Poslednja izmena:
Po tome sto ce uvek moci neko da te dobije kad si na wifi (a bice i preko 3G mreze), bez da ti moras da mislis da li si upalio aplikaciju. I da FaceTime je open, pa ce moci bilo ko da ga stavi, i da radi po istom principu, i na drugim telefonima.

Na N900 je skype(kao i svi ostali voip i im servisi) integrisan direktno u imenik, jedino sto je potrebno je da se jednom ulogujes i to je to. Sve sto je kasnije potrebno je da imas neku vrstu interneta i dostupan si odmah i sve radi i nije ogranicen samo na jednu vrstu uredjaja. Zato sam i rekao da je taj video poziv na iphone-u super ali nista revulucionarno, spektakularno i nevidjeno do sada.

Ali će onda na drugim telefonima morati da radi u pozadini, pa dođeš na isto. :d

Ako ga traljavo odrade, svakako ce morati.

Mada cela ova prica oko FaceTime-a je krenula jer se vama ne svidja Apple marketing. Kao da je ovo forum o nacinima reklamiranja a ne o IT-u.

ako je FaceTime open, pokreni ga na tvom telefonu (imas iPhone jeli tako?)

Pokrenucu ga na starom sporetu na drva iza kuce.

Ali prvo minut cutanja za tvoj post. :D

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno