Šta je novo?

iPhone 4 vs Xperia Arc vs Xperia Mini Pro

ELIPS

Cenjen
Učlanjen(a)
04.06.2010
Poena
150
Prosle nedelje sam prodao svoju Nokiu 5800XM i sada trebam da kupim novi telefon. Troumim se izmedju ova tri, pa, koji bi mi vi predlozili? Za mesec i nesto moj profesor engleskog jezika sa kursa ide nazad u Kentaki da provede Bozic sa porodicom i zatim se vraca u moje selo sredinom januara. Malopre sam pricao sa njim i rekao mu koliko strasno zelim iPhone 4 i koliko su ovde u Srbiji preskupi. Rekao sam mu da imam ustedjevinu od 230 eura (300 dolara) i pitao ga da li moze da mi nabavi neki za te novce, na sta je odgovorio da verovatno moze...

iPhone 4 mi se svidja od kada je izasao zbog dizajna i funkcija, Arc mi se svidja zbog velikog ekrana, prelepog korisnickog interfejsa i dobrog hardvera, a Mini Pro mi se svidja najvise zbog fizicke tastature.

Imam Android tablet i znam na kom principu Android funkcionise, ali za iOS stvarno nemam pojma. Stoga, imam nekoliko pitanja:
1. Da li se aplikacije instaliraju tako lako kao na Androidu (samo prebaciti pa instalirati) ili se telefon mora jailbreakovati da bi se tako nesto omogucilo? Iskreno, meni je ovo najbitnije jer planiram da u novi telefon instaliram brdo aplikacija :)
2. Da li je lako otkljucati iPhone 4 za nase mreze i da li je za to obavezna Gevey kartica?
3. Da li svaki iPhone 4 moze da se jailbreakuje?
4. Da li cu nakon otkljucavanja moci da koristim SIM karticu bilo kog operatera?

Hvala!

Svestan sam toga, ali me brine otkljucavanje za nase operatere ako ne uspe da nadje vec otkljucan. Da li je to komplikovano? Citajuci neke stvari po netu stekao sam utisak da jeste...

Ako mu nije BB 4.11, onda nemas sta da brines. Svi BB zakljucno sa 4.10, rade kod nas. Tj. iPhone ces koristi uz pomoc Gevey kartice i radice ti sa svim operaterima. To nek proveri prilikom kupovine setting/general/about pa sta pise pod modem frimware. Jedino ako kojim slucajen ima BB 1.59 onda ces moci software-ski da ga otkljucas uz pomoc ultrasn0w. U drugim slucajevima ce ti raditi samo uz pomoc Gevey kartice, jedino ako nije sim free.

Sto se tice JB, to je tvoja volja da li ces ubacivati ga ili ne. Pruza velike mogucnosti ako se JB telefon. I moze svaki iPhone 4 da se JB. I bez njega mozes da instaliras aplikacije. Kupujes ih i skidas preko appstore-a neke su free a neke se placaju.

I bez razmisljanja ako vec imas mogucnosti uzmi iPhone 4 i uzivaj. ;)

Poslednja izmena:
Znaci ne mora da se jailbreakuje da bi se otkljucao i moze da ima iOS 5? Mene interesuje da li se igre i aplikacije koje se u marketu placaju mogu skinuti sa neke druge lokacije besplatno i jednostavno prebaciti i instalirati u fonu?

Ako covek koji ti kupuje na zna sta treba da gleda onda je velika verovatnoca da ces dobiti neupotrebljiv uredjaj. Moze greskom da ti donese cdma verziju ili pak neki sa ios5 i novim bb. Ako si vec odlucio za ip4, onda sastavi spisak stavki koje covek pre kupovine treba da proveri.
Nisam siguran da gevey radi na ios5. JB je neophodan za piratske app.

Poslednja izmena:
Gevey radi na iOS 5, ali ne sme BB da bude 4.11 sto se dobija sa njim, vec 4.10. Sto znaci da ako bude hteo iOS 5, treba da pravi custom fw da bi sacuvao BB.

Ma meni je i iOS4 dobar, samo da mogu da ga koristim na nasim mrezama... On mi je rekao da mi nece kupovati telefon dok se licno ne uveri da radi na svim mrezama, jer mi se ne isplati da uzmem neki koji nije otkljucan. Ima i on jedan koji mu je zakljucan za AT&T mrezu, pokusacu da ga nagovorim da mi ga proda za nedelju dana jer mi je tad rodjendan, mada ne verujem da ce hteti... Moracu i da proverim da li moze da se otkljuca i da mu kazem da mi kupi Gevey karticu kad ode za Kentaki :)

Edit: Sta je u stvari BB? Sad gledam neke klipove i vidim da kad se ode na "about" tamo stoji samo verzija (4.3.3, 4.3.4, 4.3.5 etc)... Da li svaka od ovih verzija moze biti otkljucana?

Poslednja izmena:
Elipse to ti je generalno problem sa IP koji nije sim free...dakle ako mozes uzmi sim free, ako ne imas dosta faktora na koje taj covek koji ti uzima tel. treba da obrati paznju

Ip4 iz USA je 99% simlocked, tako da je veoma rizicno kupiti ga tamo. Onaj 1% je ako je neko trazio unlock pisle iteka ugovora pa prodaje takav telefon.

Znaci predlazes mi da ne uzimam iPhone 4 (u ovim uslovima kakvi jesu) i uzmem Arc? Moracu ja profu da preispitam za njegov pa cu da vam javim karakteristike (verovatno vec sutra) pa cemo videti sta mi je ciniti :D

Arc S je malko skuplji od obicnog, ali se nadam da razlika u performansama nije toliko velika? :D Ja sam u Telenoru njakao neki, a koji pojma nemam, mislim da je u pitanju bio Arc S. :) Odusevio sam se telefonom, i moj cale isto koji nije veliki fan touchscreen fonova. Jedina tri koja mu se svidjaju su upravo ova u naslovu, najvise iPhone 4.

Ne znam sta da radim. iPhone 4 zelim vec skoro 2 godine (od kada je izasao), ali nisam u mogucnosti da ga priustim ovde. Sa druge strane, moze da mi ga uzme profa ali da se zeznem i da mi ne radi, posle sam ga ispusio. Mnogo mi deluje komplikovano sve ovo, mozda je bolje da uzmem Arc - slicne performanse, prelep dizajn, dobra kamera, dobar music player (za mene najbitnija stavka), Android 2.3, lako instaliranje bilo kojih igrica i programa... Ali ipak, Apple je Apple :)

Svestan sam toga, ali ja sam jedva skupio i ovih 230, mozda cu imati jos malo vise jer mi je za nedelju dana rodjendan. Mozda je zato bolje da idem na sigurniju varijantu i uzmem Arc ili Mini pro, milim da previse rizikujem sa iPhone 4... Videcu ja i dalje sta ce biti, pricacu sa profesorom.

jeli sam dobro shvatio, predlazes coveku koji je jedva skupio 230eura da doda jos toliko?

Pa kad neko nece da rizikuje da dobije iPod touch od 300$ onda je to jedino resenje...a pritom je zapeo za Apple. Tako da, dobro si shvatio..

Ne znam sta da radim. iPhone 4 zelim vec skoro 2 godine (od kada je izasao), ali nisam u mogucnosti da ga priustim ovde. Sa druge strane, moze da mi ga uzme profa ali da se zeznem i da mi ne radi, posle sam ga ispusio.Ali ipak, Apple je Apple :)

A zašto mini pro u rangu sa ova dva telefona? Zašto ne xperia pro?
Iskreno ja bih uzeo arc (s). Lepši, veći ekran, android, mini hdmi, dobra kamera. I taman ga nađeš sa 2 godine garancije, ili koliko je ostalo još. Sa iphoneom, bi imao maks godinu dana, i to ako ga nađeš novog. A za te pare, teško.
Te priče apple je apple, okači mačku o rep. :D

Mozda je ipak bolje da uzmem nov telefon iako je mozda slabiji od nekog polovnog za te pare... Kad malo bolje razmislim od kad sam kupovao telefone postujem to pravilo jer znam dosta ljudi koji su se zeznuli kupujuci polovne telefone...

tvoj novac, pa postupi kako želiš, ali ja bih uzeo polovan (kada kažem polovan, mislim skoror nov, tipa korišćen do 3 meseca i očuvan kao da je sada iz kutije izvađen).

Što se tiče pomenutog sony ericsson xperia pro modela, da li je moguće preko hdmi izlaza na njemu puštati HD filmove na plazmi ?

Nisam probao, ali on je zbog toga tu. Samo, tu postoji problem. hdmi ne puni telefon, pa telefon mora biti priključen na punjač, jer će HD da posrce bateriju.

Mhl adapteri (microusb na hdmi) obicno imaju i dodatni microusb za punjac. Samo neki televizori imaju unapredjeni hdmi preko koga telefon moze da se puni.

Znači ne bi trebalo da predstavlja problem nedostatak podrške .mkv formata recimo ili procesorske snage ? Nije problem da telefon bude priključen na punjač nego mi plazma ne poseduje usb a desktop mi je u drugoj sobi pa bi ovako rešio i problem novog telefona i media plejera za tv u isto vreme.

To je odlično onda. Gledao sam neke snimke i deluje da zaiste lepo funkcioniše jedino me još uvek brine da li će možda slika biti izdužena pošto nemam prilike da probam kako će funkcionisati na hd ready plazmi zbog 1024x768 rezolucije i pravougaonih piksela ?

Nazad
Vrh Dno