Šta je novo?

iPhone 4 OS

Stator

Čuven
Učlanjen(a)
03.02.2002
Poena
650
Najavljen je za par dana za sada nema detalja. Tacnije 8 Aprila.

top.jpg

http://www.engadget.com/2010/04/05/apple-holding-iphone-os-4-event-april-8th/
Sa trolovanjem pocni sad!*

* Svi trolovski postovi ce biti izbrisani.

Poslednja izmena:
n00b pitanje:
da li ce ovo da radi i na iPhone 2G telefonima?

Eplu bi najlakse bilo da ne omoguci instalaciju OS4 na stare iPhone uredjaje. Tako ce svi sadasnji vlasnici iPhone/iPod touch-eva morati da predju na novu platformu zbog novih igara i aplikacija, a i da bi bili IN. Najvise ce biti oseceni kupci 3GS-a ;).

Najvishe u stvari da bi bili IN, jer shta je iPhone nego Nokia sa dobrim dizajnom :d:d

I eto , sedam velikih stvari od kojih nekolko dostupno vec uz pomoc cydia-e ali valjda je bolje kad je OS built-in: Multitasking, folders, enhanced mail, iBooks, enterprise, Game Kit, i iAd!

Dostupan na leto za 3GS, 3G i Ipod touch ali zamislite: MULTITASKING NIJE MOGUC NA 3G-U!!!!!!!!!!!!!!

Realno, da multitasking nisu dodali u iPhone OS 4, to vec ne bi imalo smisla nikakvog. Folderi mi deluju lepo reseni, mail je takodje bilo krajnje vreme da dobije unified inbox, ovo ostalo me ne dotice previse.
Na zalost, kao sto rece frostonja, nista od multitaskinga za 3G, a za 2G izgleda nece ni biti OS 4.
Doduse, 3G zna da se zagrcne i sa samo jednom aplikacijom, al' opet...

Da li ce tek tako lako moci da se otkljuca novi software :)

To je za korisnike iz Srbije najbitnije pitanje. Ostalo se lako da srediti.

Све све, али кад сам прочитао да је једна од 7 највећих новина могућност креирања фолдера...

Реално, iPhone постаје све квалитетнији пословни телефон, али превише споро усвајају ствари које су стандард на Symbian-у (прави мултитаскинг је имала моја Nokia N-gage пре једно 8 година, а сви новији телефони имају екстремно добру mail апликацију).

Са друге стране, свиђа ми се iAd фазон, лепо су уклопили, и ред би био да и неке апликације које се иначе плаћају могу овако бесплатно да се користе.

Game Kit, или како се већ зове је ископирани Xbox Live, као што и они кажу, делује занимљиво, али никад нисам могао да се играм на малом екрану (без обзира на платформу).

А ова фора са iBooks ми се највише допада. Јер, реално, једино Apple (уз Google) може да направи ово и да то буде успешно.

И на крају једно питање, пошто је ова надоградња предвиђена за постојеће телефоне, је л' то значи да неће бити и новог уређаја, или...? И које су шансе да надоградња буде бесплатна, односно, да се нови iPhone 3GS-ови продају са 4.0 оперативним системом када он изађе?

svi Apple uređaji uvek dolaze "besplatno" sa najnovijom verzijom softwarea koja je u tom trenutku dostupna.

ako je suditi po prethodnim nadogradnjama, za korisnike starih iPhonea novi OS 4 će biti besplatan dok će korisnici iPoda plaćati oko 10$ za novi OS 4.

Sve ovo sto su ubacili uglavnom odavno postoji na Cydi. A iphone bez cydie je isto sto HTC bez skuvanih romova i sensa. Zamisli htc sa oficijalnim defaultnim winmobile-om - brrr..

Najvise mi se svidja kako su resili MT. Bojao sam se da ce pokleknuti pred navalom social networking sociopata te da ce doticni napraviti konfuzno sa 100 aplikacija u pozadini. Svidja mi se save state varijanta kao najbolje moguce resenje izmedju mora aktivnih aplikacija i baterije. Da sam se ja pitao, nebi ja tu nista puno menjao. Safari je ionako bio MT, kao i telefon, i ipod. Ko hoce da shtela, da ima 15 facebookova, skypova, msn-ova, i sl, i to sve vreme, mozda treba da batali fon i potrazi strucnu pomoc :). Al ajde, kad su geekovi navalili - ovako je najbolje resenje. Vidi se da o svemu promozgaju dobro.

Folders vec odavno furam - tako da to i nije neka novina. Za ebooks stanza odavno postoji i radi savrsheno, Iad ce imati smisla ako bude moguce uz pomoc njega videti preview neke aplikacije. Onaj Game kit ce imati smisla ako podrze Canabalt :). Sve u svemu, cini se kao da su precesljali Cydiu i pokupili najbolje..

Poslednja izmena:
Jos jedna restrikcija iz Apple-a.
http://daringfireball.net/

Ovoga puta nije dozvoljeno koristiti druge programske jezike za pravljenje igara, a koji se izvrsavaju na nekom "engine-u". Npr.. nije dozvoljeno napraviti BASIC interpreter i zatim napisati igru u BASIC-u. Ovo podrazumeva zabranu mono porta, LUA scripta, i jos mnogo standardnih tehnika koje se odavno primenjuju u izradi igara. Znaci samo JavaScript, Obj-C, C i C++. Ostali.. napolje!!
Naravno.. cilj je zabraniti Flash, ali to sto su time onemoguceni i mnogi drugi .. nema veze.

Adobe bi trebao da napravi flash i stavi na Cydiu.

imas jos dosta toga: zabranili su App za preged slika koji ima stretch-to-zoom funkciju koju su programeri napisali od 0, odnosno nisu koristili Apple API (jer ni nije dokumentovana)!... :/

...video kako izgleda task switching u OS 4 link

btw jeste li videli da ima iCab* browser za iPhone OS?
zasto su dozvolili taj browser a Operu npr. nw? zato sto je baziran na Webkitu??

*btw @ G@W na tom browseru i Atariju sam 1995. ucio HTML ;)

Poslednja izmena:
Nesto mi nije jasno.. uporedite ovu izjavu:
http://www.engadget.com/2010/04/08/jobs-if-you-see-a-stylus-or-a-task-manager-they-blew-it/
Q: How do you close applications when multitasking?
A: (Scott Forstall) You don't have to. The user just uses things and doesn't ever have to worry about it.
A: (Steve Jobs) It's like we said on the iPad, if you see a stylus, they blew it. In multitasking, if you see a task manager... they blew it. Users shouldn't ever have to think about it.

... sa task switcherom i managerom u Kovacevom videu?

Meni se cini da su najznacajnije stvari ovde iAd i GameCentar... ostalo je vise-manje sminka. Ocekivao sam neki napredak u izgledu interfejsa (neku znacajnu vizuelnu promenu) ali koliko vidim sve je u sustini ostalo isto. Meni to posle 3 godine bas i ne deluje sveze.

Apple standardno odradjuje posao.. deli feature na kasicicu.. Mozda kad izadje IPhone OSX budemo dobili on-screen widgete.

i opet je lock screen ostao neiskorišten... stvarno kao dete koje začepi uši i dere se okolo da ne čuje primedbe i želje korisnika

Sto se tice MT-a, radi to vec sada sa backgrounderom sa cydije, ali je ovaj zvanicni za 3GS laksi jer ti pokazuje dok sa vec aktivnim aplikacijama dok kod alternativnog moras ponovo da juris aplikaciju po home screen-u ili folderima..

ako je suditi po prethodnim nadogradnjama, za korisnike starih iPhonea novi OS 4 će biti besplatan dok će korisnici iPoda plaćati oko 10$ za novi OS 4.

Platicu im kao sto sam im platio svaki put kada je izasla nova verzija :).

Sto se tice MT-a, radi to vec sada sa backgrounderom sa cydije, ali je ovaj zvanicni za 3GS laksi jer ti pokazuje dok sa vec aktivnim aplikacijama dok kod alternativnog moras ponovo da juris aplikaciju po home screen-u ili folderima..

Zato se instalira front end za Backgrounder - ProSwitcher i imaš MT bolje rešen nego što će biti u četvorci. :)

[YOUTUBE]x9C0oFj40Ms[/YOUTUBE]

Nema widgeta jos uvek? Nema niceg pametnog za lockscreen? Geez, oni bas ne zele da cuju svoje customere. Vazno je da su napravili iAd :)

Kakav je ovo multitasking, jel opet neka jabuka na saksiji ili je normalan sto znaci da ako ostavim aplikaciju u pozadini da ce zaista nastaviti da radi u pozadini bez nekakvih stopiranja, pauziranja i ostalih budalastina?

ovo stvarno izgleda bolje (sto je dexx postovao) nego kako je Apple resio MT u 4.0 :D

btw kutija sad mozes da postavis wallpaper na home screen :) :p

Poslednja izmena:

videli smo kako radi backgrounder kod mene na primeru. ja nisam video nijednom da to radi kako treba. svako glupavo rešenje i sistemska budževina sa Cydie mi je samo zadavala glavobolju (ne govorim o sitnim patchevima i fixevima koji su tu da zakrpe probleme nastale jailbreakom i unlockom)... Sve to treba isključiti. Lepo sam baš video kako izgleda surfovanje na tvom telefonu, Safari mi new tab otvara 25 sekundi. A 3G nije toliko spor, nego si mu svu memoriju zauzeo glupostima. Kao da je teško otići u settings i uključiti wifi... :wall:

po meni je ovo velika stvar - što je omogućen pravi MT, konačno, to je baš počelo polako da mi smeta, najviše zbog IM aplikacija (mail + IM + safari ili FB + photos app). Ovako je prava stvar, sigurno dobro radi. Fora sa folderima je super, a opet, to je kao postojalo u okviru categories. A onda kad sam taj categories pogledao kod frostonje, glava me zabolela. Ono, folder koji se svaki put učitava kao da radiš respring. Čemu to, pa brže ću da iskrolujem tri ekrana nego što ću da čekam da mi se folder učita... Ovako, opet, sistemski podržano mora da radi mnogo brzo. Da ne pričam da svaka ta Cydia zavrzlama vizuelno odstupa od ostatka OS interfejsa (bože sačuvaj na šta liči onaj odvratni SBS). Meni se ne dopada ni što su stavili mogućnost postavljanja wallpapera ispod ikonica, to samo narušava izgled OS-a. Da sam na Džobsovom mestu, još bih bio zadrtiji da ne pustim da bude izvodljivo ono što se meni i mom timu ne dopada kako izgleda i funkcioniše.

I nije istina da daju sve na kašičicu, novina stvarno ima baš dosta. Možda da su obogatili home screen, to bi zaista bilo dobro, ali za sada je i ovo fantastična stvar.

Što se njihove politike oko AppStore-a i razvijanja aplikacija tiče, ne znam zašto se uvek iznenađujete, to je tako od kako postoji Apple...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno