Šta je novo?

iPhone 16e

Gledao sam recenziju za 16e, covek kaze da ima magnet, stvaljao je onaj novcanik

Kako ste zadovoljni kamerom?

Nisam inače zahtevan što se tiče kamere, niti mi je problem nedostatak dodatnih, evo i ovde na Realme 11 Pro imam tu jednu samo ako se ne računa praktično bespotrebni depth senzor.

Znam da je iPhone na glasu što se tiče kamere ali kapiram da su je ovde ipak malo zauzdali?
Prije ovog sam imao iphone 13, ne slikam pretjerano nista, ja ne vidim nikakve pretjerane razlike, mozda su mi cak malo ljepse na ovom.
Gledao sam recenziju za 16e, covek kaze da ima magnet, stvaljao je onaj novcanik
16e nema magnete, ali ima qi bezicno punjenje.
Da bi dobio magsafe kao svaki drugi noviji iphone, uzmes case koji ima mag safe i to je to.
Dakle njemu samo magnet fali kad je ‘gol’.

Jao, i ja sam video to. Moram da prelistam istoriju da vidim koji je, ali da, kaže čovek ovaj telefon nema MagSafe ali evo vidite magneti rade, i prilepi novčanik. Ja u fazonu šta?!

Mislim telefon nema evidentno magsafe, ne znam koji trik izvede. Baš ću da pogledam koji je pa kačim ako nađem.

Haha, ko neki easter egg u telefonu. 😃

Malo bizarno. JerryRigEverything je rastavio telefon i pokazao da magneta nema, na šta li se onda hvata...

Bolja kamera nego na s24, ako izuzmemo nedostatak wide i zoom kamera

I na Realme 11 Pro koji sad koristim ima samo jedna, ako izuzmemo 2MP depth senzor, koji služi za ukras praktično. Imao sam pre njega A52s pa i tu jedva da sam koristio ultrawide.
A i nešto je privlačno kako u izgledu tako i u funkcionalnom minimalizmu sa ovom jednom kamerom, još posebno kad je ovako bez onih ostrva kamera i slično, ima taj clean look što se kaže.

Hvala na utiscima, definitivno ga uzimam za moj naredni telefon, došlo vreme i da se iPhone proba. :)

Samo, ako nije problem, nadam se da smem da pitam, da mi neko u privatnoj poruci preporuči prodavca, pošto nisam do sada kupovao iPhone od nikoga, jelte. Mada pretpostavljam da važe ista pravila pouzdanosti prema ocenama i stažu kao i inače, ali ipak ako iz prve ruke neko ima preporuku bio bih zahvalan.

Koliko vidim kod istih prodavaca je 15 ipak skuplji ~50€, ajde nije ni to neka para koja se ne bi namakla još, ali meni presuđuje baterija. Koliko sam ispratio recenzije i utiske po ostatku interneta, autonomija mu je jedan od najvećih aduta, a meni je to prilično bitno pošto sam sa ovim telefonima srednje klase sa 5k mAh navikao na punjenja svaki 2. ili 3. dan, barem sa mojim navikama.

A i lepši mi ovaj čak nekako, bez obzira na notch. Sviđa mi se taj minimalizam. 😄

Ma ok to, nego uzimati telefon koji pruža manje od bazičnog modela (koji već pruža malo) a po ozbiljnoj ceni mi baš nije... praktično

Ma jasno, shvatio sam da nije baš zavidan value for the money, ali u mom slučaju meni će biti to prvi iPhone tako da će mi svakako biti novo iskustvo, a nemam reper boljeg niti lošijeg s obzirom da nikad nisam posedovao nijedan.

Znam da za 600€ može među Androidima da se bira, ali rekoh već su me malo zasitili, rado bih se obradovao nečim drugačijim, kompaktnijim, a tu se već sužava izbor... Da uzimam recimo S25 ne bih jer sam dugo koristio A52s, on jeste bio super ali opet to je poznato iskustvo... Razmišljao sam možda o Pixelima, ali vidim potreban je neki Šizuku, neka softverska gimnastika, a i strah me da se nešto desi, nema servisa...
Tako da eto, 16e upada taman. Za prvi iPhone korektno deluje.
Pa što rekoše ljudi, da mi ne legne, drži cenu, i da izgubim pare na prodaji opet će biti dovoljno da se vratim na neki Android koji je jeftiniji.

Nema magsafe, tj. da je isto kao i kod SE2020. Ima bežično punjenje ali nije magsafe (ima razlike i koliko W, itd..). Za SE 2020 sam tada kupio masku sa magnetom i uspešno koristio bežično punjenje. Na njemu je i za mene kao relativno nezahtvenog korisnika koji ne bulji u ekran, baterija bila slaba da izdrži ceo dan (doduše i dobio sam ga na prilično velikom boju punjenja). I tada uglavnom koristio da dopunim dok ga negde ne nabodem da se puni.
Kod ovog ti baterija tačno prema onom što želiš, bar koliko vidim da pišu ljudi koji ga koriste.
Ako ti se dopadne i bude ti odgovarao, mislim da češ teško da menjaš u budućnosti. A opet ako ti nešto fali pređeš na model prema potrebama.
Lično mislim da ljudi preteruju sa time šta ima/nema a koriste možda 20% mogućnosti telefona. Ja sada koristim običnu 13-cu (nasledna procedura :) malom 13 a on meni SE, ja njemu 15 običan on meni uvali 13 ...).
Da sada moram da kupim nov uzeo bi 16e bez da razmišljam jednu sekundu.

Ja sam vec vise puta naletela na oglasu na nov uredjaj,uzet kod operatera za 530 eura sto je korektna cena,mislim polovni 15 kosta vise,kao i nova 14,tako da je to skroz korektno.

Toliko sam izvan Apple sveta da sam dugo mislio da je MagSafe neko njihovo softversko bezbednosno rešenje, haha, tipa Samsung Knox. 😁
Još sam viđao ljude sa onim magsafe maskama i vidim onaj kružić, rekoh to je izgleda neki novi estetski momenat da se izrazi jabuka. 🤣

do malopre nisam znao da ovi novi iphoni nemaju opciju da sam uključiš night mode i postaviš trajanje exposure-a. po meni je to nepotrebno ukinuto, gledam noćne fotografije sa 16 i 16e na gsmarena, svaka previše mračna, kao da uopšte nema night mode-a.

Kako misliš da nema. Prilično sam siguran da u gornjem levom uglu imaš i dalje onu ikonu za night mode. Strelica pored i otvara se dole klizač gde podesiš koliko sekundi.
Bar kada sam gledao neki prikaz delovalo mi sve isto kao kod mene na 13-ci.

Kako misliš da nema. Prilično sam siguran da u gornjem levom uglu imaš i dalje onu ikonu za night mode. Strelica pored i otvara se dole klizač gde podesiš koliko sekundi.
Bar kada sam gledao neki prikaz delovalo mi sve isto kao kod mene na 13-ci.
ovo napisaše za iphone 16. mislio sam da isto važi i za 16e.

The iPhone 16 doesn't have a dedicated Night mode that you can select yourself. Apple makes all the decisions automatically through the default photo mode.

Na to misliš.
Ne mogu sad da se setim kako je bilo ali čim ima viška svetla ne vidi se ta opcija i na 13-ci. Ako si unutra u sobi i dan je napolju, okreni prema prozoru i nema je. Okreni obrnuto prema prostoriji i pojavi se. Mislim da je oduvek tako bilo podešeno, jer je neupotrebljiv i nepotreban u uslovima dobre osvetljenosti. Možda i grešim.
Ne verujem da je drugačije i na 16-ci.
Nemaš inače baš "prave" manuelne komande u meniju kamere. Moraš neku app kamera tipa gde su izvukli takva podešavanja (otvor blende imaš samo u Portret modu, dok brzinu okidanja i ISO podešavanja nisam video). Slow Shutter app ima te opcije podešavanja za noćne, pokretne i svetlosne snimke. Verovatno izvučeno iz osnovnog podešavanja ekspozicije.

Ima ta opcija evo gledam u nju, nije mi jasno gdje procitate te nebuloze

Na ovo misliš. Trebao si da ceo pasus citiraš.
Kod mene na 13 isto tako radi. Da nisi spomenuo ne bi ni primetio. Čim se svetlosni uslovi pogoršaju tu je.
Meni se čini da je to iOs, nevezano za model telefona. Nemam pojma od kada je tako jer nisam obaratio pažnju, kada treba tu je.
Nisu takođe ni sve kamere iste što se tiče F broja pa je vrlo logična i zadnja rečenica.
Maxthon Snap20250529141851.jpg

da, to je to, samo dok sam koristio 11-ku krajem prošle i početkom ove godine bilo je drugačije, mogao sam da biram u slabijim svetlosnim uslovima da li želim night mode i koliko sekundi da traje ekspozicija. a iz ovog članka sam shvatio da to više ne može.

Nazad
Vrh Dno