Šta je novo?

iPhone 12

Ja ne primetim. Manji je ekran. Iskreno, ni tamo nisam video neku razliku,nemam pojma.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sto se tice mene javljam.
Mogu i sada da postavim prepisku sa Samedinom i ekipom na twitteru ali bi trebali spojleri da rade a vec sam dosta zivaca pogubio za tih 2 sata dopisivanja.
A tek Mobi banka,njihove usluge pa telenor promocije i cene (kao fora novog.popusti) ali iovako idem van teme...
Covid-19 im je dosao kao zicer da mahinacije rade 1/1.
Sinoc uplacujem novac na bankomatu pred sam kraj vremena,bukvalno sam u TC i cujem iz magacina razgovore kako prave listu (ovom ako das dobijas benefite,njega ako ostavis da ceka nista ne gubi...(
Tacno mi bilo muka.
Izvinjavam se,ako nije mesto postu ovde neka se brise.

Zvali me iz Telenora upravo, čeka me 12 Pro da preuzmem u radnji (tako sam dogovorio sa njima). Poručen 16.11.

069038e125bb5f21a3516c3f5c45a762.jpg

afa814803877258de2c94c9197a4c0e8.jpg

malo baterija. mini

Mige,ovo je impresivan rezultat za Mini! On mi je najlepsi od svih 12-ica i pravo osvezenje nekako. Dvoumio sam se izmedju 12 Pro i Mini-ja,jedino me plasila malo baterija na Mini-ju,ali vidim da je skroz dobra i to je sve sto mi je potrebno :) Imam XR skoro dve godine,prezadovoljan sam sa njim u svakom pogledu,ali posto svake druge godine menjam telefon doslo vreme za zamenu,kad sam video Mini u radnji odusevio sam se! Ne pamtim kad je neki Iphone ostavio takav utisak na mene. E jedno pitanje,dal i Mini ima problema sa ekranom,to zutilo i zelenilo sto spominju i sto sam citao da je uglavnom obicna 12-ica najvise pogodjena sa tim?

Ja sam malo dublje izucio tu temu sto se tice zutila, zelenilo je opet neka druga prica i nema veze sa tim. Zakljucak je da je generalno malo toplije kalibrisan displej na celoj seriji, imam 12 PM, a kod sebe jos uvek 11 Pro i Xs, pa sam poredio detaljno u raznim uslovima, sa i bez true tone opcije. 12 PM je za nekih 10% topliji od 11 Pro, koji je vec za toliko topliji od Xs, tako da ce sigurno primetiti razliku neko ko dolazi sa Xs i X, a pogotovo lcd modela.
Delimicno je i stvar ukusa, meni nekad na Xs i X bela vuce na plavu i crvenu, zavisi od ugla gledanja, ali je problem sto na novim modelima taj “yellow tint” utice i na druge boje, tacnije, umrtvi ih, pa deluju isprane, najvise na tamno sivu, koja vuce na zelenu, to se primeti najvise u zamracenoj prostoriji i manjem osvetljenju.
Jedna varijanta je da se igrate sa color filterima, ja sam podesio kako mi odgovara, dodao malo plave, ciji nedostatak ustvari i pravi problem, i tako podesio belu i sivu kako mi odgovara, dok ne stigne neki fix, citao sam da rade na tome navodno. Bilo bi korisno da ubace slajder za white balance, i jos koje podesavanje, pa da svi budu srecni.
Displej pored toga izgleda stvarno vrhunski, ali nije duznost korisnika da se bakce sa raznim podesavanjima, bar ne kada je Apple “ it just works”filozofija u pitanju. Ovo mozda nece primetiti neko dok ne uporedi direktno sa prethodnim modelima, ali ja jesam i smeta mi sto je svake godine drugacija kalibracija, kao i gomili drugih korisnika. Na Macrumors sajtu ima tema sa ispisanih 150+ stranica o tome, a Erica Griffin je malo detaljnije to opisala u jednom komenatru na Zolootech video, koji sam kacio:

“The issue is these displays are coming closer to the standard for sRGB, which is 6504K, D65 white. But when they are doing this the blue color channel is lacking within the grayscale, which leaves red and green higher in the grayscale balance. Red and green wavelengths make yellow. Sometimes green will be a bit higher then red and you get greenish yellow. The iPhone X was a cooler white. It had much more blue. LCDs are often quite blueish and that is what people are used to and coming from. Blue is perceived as brighter and whiter, cleaner. Where a yellowish display looks dingy and worn out. After the iPhone X I’ve been seeing this on all oled displays released afterwards. You can have a white point that is a color temperature of 6500 (correlated color temp) along the 6500 Kelvin isotemperature line without actually being white. This is where I think there are some calculation and calibration errors. Unless they are doing this on purpose to keep the blue channel down to be less straining on the eyes. Still that doesn’t make sense. Nevertheless it doesn’t look nice. So as it is 6504k, D56 white is a warmer looking color temp than most people are used to, having come from LCDs or a cooler iPhone. But what they are being most disturbed by is the RGB balance being slightly unnatural with too much green. The sky looks yellow and even reddish or cool in the shade but I’ve never seen a greenish sky... it’s a true to life color and you WILL notice when those are off. Messing with the color filters will decrease the brightness of the display and doesn’t actually fix anything but may be nicer to look at.”

https://youtu.be/8lO6Weps8Gg

Poslednja izmena:
Zvali me iz Telenora upravo, čeka me 12 Pro da preuzmem u radnji (tako sam dogovorio sa njima). Poručen 16.11.

Meni je u ponedeljak stigao 12 pro max na adresu, preorder od 20.11. (MTS). Prvi utisci su odlicni...state of the art.
Ja sam do sada koristio androide, poredio sam ovu 12icu sa samsung note 20+ i to je po meni neuporedivo. Iphone deluje znacajno luksuznije, kompaktnije...imas osecaj da nije igracka vec dobar uredjaj.
Naravno, sleduje mi navikavanje na ios jer android zaista ima mnogo suitable opcija i na prvi utisak (navika je cudo) mnogo je laksi i komforniji...

Prvi utisci o bateriji na 12pm su odlicni...ceo dan izivljavanja po netu i aplikacijama i kasno vece docekah sa 20 posto. Bukvalno ga nisam gasio od ranog jutra.

Super post Conquer, zasluženo +1 rep :)

Meni je ovo prvi OLED telefon (prešao sa 7 Plus) i ne mogu još uvek da se naviknem na boje (iako sam ugasio True Tone i Night Shift).
Prijatno iznenađenje je što boje ne dreče kao kod drugih proizvođača, ali ne mogu da se otmem utisku da su boje toplije nego što bih voleo upravo zbog 6504K, D65 White. Nadam se da će se pozabaviti ovim problemom.

Moze to malo da se koriguje sa colour filterom (colour tint), intensity na nulu, a hue na nekih 70-75%, da se dobije malo plave i crvene.
Ali nikako nije resenje na duze staze, utice na osvetljenje i kontrast.
Korisnik ne bi trebao da se zamara sa takvim glupostima, posebno kada uredjaj ima naziv “Pro”.
Ne ocekujem nista manje, nego da iz kutije bude kalibrisan bar kao iPad Pro i dobri monitori, da fotografije koje bude napravljene i editovane, izgledaju svuda isto.
Neki standard mora da se postuje i ne sme da bude takvih odstupanja kod uredjaja ove klase.

Poslednja izmena:
Uporedo koristim 12 pro max i 11 pro max i ne mogu da se odlučim koji bih zadržao. Odličan je 12 pro ali mi 11 pro i dalje neke ko bolje leži u ruci. Zelena boja mi je lepša od plave...

Ovo je prvi put da imam dilemu da se vratim na stari uređaj [emoji3]

Na to dodaj još par stotina eura uštede i nema šta da razmišljaš. Takođe sam pisao o tome da mi 11 pro deluje lepše i bolje paše za ruku.

Sent from my SM-G9810 using Tapatalk

Nije njemu do boje i lezanja u ruci, nego je skontao da je 11PM bolje kalibrisan [emoji39]
Salu na stranu, i ja imam te dve boje, kada ne znas koja je lepsa, zadrzis obe [emoji56]

3fdb306a8cfe4de6f6d7b6ba852ab5fe.jpg

Zeleni daleko lepši. Eno prijatelj uzeo plavi maks sebi i ženi beli...hoće da se rokne! Lepa je boja za tinejdžere i one koji se tako osećaju, kontam [emoji56][emoji847]

Sent from my SM-G9810 using Tapatalk

Ma kakvi, bas je svedena i neutralna skroz, meni bar, a varira i od svetla. Sta znam, stvar ukusa, zelenu vec gledam godinu dana, pa mi je dosadila malo valjda.

To sigurno, ali mi 12PM nekako bolje lezi u ruci, koristim ga bez zastite za sada, i mislim da ce tako ostati, zabode se u saku i ne mrda, dok je 11P kao sapun kada je go, bas bezi iz ruke.

Nisam primetio problem sa kalibracijom :)

Ide 12 PM dalje a pare opet ulažem u Apple... MacBook PRO M1 :)

Opa! Lepa informacija, i ja sam porucio 16.11. ali za sada nista, niko me nije jos uvek zvao... koja boja je u pitanju i storage?

Moracu da im pisem na Twitter.
Valjda nisam izvisio za ovu turu, pa da cekam tek februar... jos malo pa sacekam 13icu...

Poslednja izmena:
Na Mts sajtu ih nema odavno, ima li neko informaciju kad je sledeca tura od 20-30 komada.:D

Opa! Lepa informacija, i ja sam porucio 16.11. ali za sada nista, niko me nije jos uvek zvao... koja boja je u pitanju i storage?

Moracu da im pisem na Twitter.
Valjda nisam izvisio za ovu turu, pa da cekam tek februar... jos malo pa sacekam 13icu...

12 Pro 128GB Pacific Blue

069038e125bb5f21a3516c3f5c45a762.jpg

afa814803877258de2c94c9197a4c0e8.jpg

malo baterija. mini

Da ne bude zabune. Ni jedan od ovih SoT nije sza taj jedan dan, već sabira neki prosek za dve opcije prikaza od nekoliko dana ili 24 sata - 2 dana. Lepo piše za 10 dana ili 24 časa kod njega. Tačno piše kada kliknete na poslednji dan a ostali budu bledi, ovako:
c2d0d07bf0eb288666643eba76acde54.jpg

12 Pro 128GB Pacific Blue

Auu i ja sam takav identican porucio... nije valjda da su jedan dobili. Mada sve vise sumnjam, posto tebe su jos juce zvali...
Jel si imao neku vrstu veze da tebe ubace kao prioritet?

Sad sam kroz neke alternativne kanale proverio i saznao kao da Telenor i nije jos uvek dobio novu kolicinu, i samim tim nisu ni mogli nikoga da kontaktiraju za preuzimanje.
Show program, ovde se ne zna ko pije, a ko placa...

Stigla zastita iz Kine.
Pozadi je matirana plastika, a okolo tvrdja guma.
Na ekranu je staklo koje ima crni okvir.
3d90277ddf8acd7630db8b2f0db87d23.jpg

980691788e35892a22f4e99d841400b7.jpg

a6e2dec9f4f795e33b42a20f8117ac60.jpg

Hvala za info. ;)

Ma samo mail, posto svako od njih ima sefa koji cita te mailove, a i taj sef ima nadredjenog. Pozivi i to vise ne praktikujem, iako se razgovori snimaju. Tako sam i ja sa mtelom kod nas u RS. Posto se kod nas telefoni dijele znate i sami kako, prijatelji, poznanici, ovaj, onaj. Prosla narudzba uredno online, dobio 2 poziva u 2 dana da je sve spremno i to sam narucio crnu boju 11 pro max jer nije bilo zelene, navodno. Treci poziv lika iz web shopa, govori da je pogrijesio, ima samo zelena boja, meni jos bolje posto sam tu i htio. I zove me opet nakon sat kaze nema uredjaja, a pitao dan prije hocu li na kraju zlatni ili zeleni posto ta 2 imaju na stanju. E meni to digne zivac i nema sta nisam napisao (posto par prijatelja rade u mtelu, znam sta se radi sa tim i kako se dobijaju svi uredjaji). Kad nakon dan (petak) zove me zenska osoba, izvinjava se i kaze sutradan ce telefon biti na Vasoj adresi. Nisam mogao vjerovati, ali tako je i bilo. Tako sam imao slucajeva i sa bankom i drugim glupostima. Ko zna lijepo srociti mail, neka uvijek pise mail, a zvanje i odlazenje u poslovnicu je glupost u vecini slucajeva.

Kako ste zadovoljni sa obicnom 12icom, ako je neko uopste i ima. Pratim KP i gledam slicna je cena kao i 11pro, s tim sto bih isao na 12icu zbog 6.1 ekrana.

Prezadovoljan.

Sve što sam tražio dobio sam.

Video
Fotke uvek isti kvalitet.
Standby time.
Manji telefon.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Ja sam dosta zadovoljan. Mislim da sam i dobro prošao sa doplatom uz 11icu. Izgled mi razbija... a drugo je da se ne lažemo manje-više isto kao i na 11.

Jedina mana ovom telefonu mi je gigantski notch. Značilo bi mi da može još po jedna ikonica sa svake strane da stane.

Vrh Dno