Šta je novo?

iPad - official

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jel cena od $499 za osnovni model, sa ili bez poreza od 10% (u Kaliforniji)? Znači before or after VAT?

Imam mogućnost da ga eventualno naručim naredne nedelje, ali $500 i $550 dolara nije isto, jer mi je trenutno i $500 previše...

Imas odgovor na esu ;)

500$ plus porez.

Na sajtu mikro.rs stoji ovo:

Iako se iPad još uvek nije zvanično pojavio u prodaji u Evropi, a još uvek važi i za­brana detaljnog prikazivanja proizvoda odučili smo da pre nego vam ga i zvanično pri­bližimo, kroz ovaj članak po­kušamo da obradimo te­mu zvanu – zašto su u Appleu napravili niz neshvat­ljivih poteza u vezi samog uređaja.

Da li je boldovani deo istina? Ako jeste, zašto je tako?

moguce da je mikro samo preveo neki tekst iz inostrane verzije koja ceka da dobije uredjaj kroz zvanicne kanale. Neko je pomenuo da jos uvek ne prepoznaje Appstore sa hr nalogom ipad kupljen u usa...
uostalom mikro i godinama radi samo prevod stranih tekstova i na kraju kada napise neku cenu u dolarima a pominje se nase trziste...

Ne znam da li je prevod (a to i nije bitno). Bilo mi je zanimljivo da postoji mogućnost da proizvođač zabrani rivju uređaja koji je već u prodaji!

moguce da je mikro samo preveo neki tekst iz inostrane verzije koja ceka da dobije uredjaj kroz zvanicne kanale. Neko je pomenuo da jos uvek ne prepoznaje Appstore sa hr nalogom ipad kupljen u usa...
uostalom mikro i godinama radi samo prevod stranih tekstova i na kraju kada napise neku cenu u dolarima a pominje se nase trziste...

Mikro je nikad VECE vugno od CASOPISA! ...kao da dobijes neki reklamni pamflte u sanduce...

od kad su se raspali RACUNARI, i kako je deo presao u PC Press; Mikro je u pocetku obecavao... prvih par brojeva sigurno!...
- ali ubrzo je, generalno, presao u CASOPIS tipa: "kupi ovo, kupi ono" bez trunke strucnosti (aka zdravog razuma) pri opisivanju novih proizvoda.

Kao da tekstoce pisu Americke domacice a da ih prevode domaci retardi.

Poslednja izmena:
Dobro, može o Mikru nova tema, ovde se priča o iPadu.
Hvala.

Ne brinite se vi nece iPad da skine flash sa neta, to ce jedino moci da odradi HTML 5 i pitanje je da li ce on to uspeti. Uskoro se pojavljuje Asus tablet i jos hrpa drugih vecina njih je pod Android-om, u doglednoj buducnosti Android ce po broju aplikacija i kvalitetu prevaci iPhone OS i to lagano, postoji mnogo vise telefona i ostalih IT uredjaja koji su pod Android-om, nego pod iPhone OS-om. Inace i Microsoft radi na vise tableta odjednom :) :

http://www.tomshardware.com/news/Tablet-Courier-Apple-iPad-HP-Slate,10336.html

Tako da ce iPad imati dobru konkurenciju :).

Pozdrav!

Poslednja izmena:
hvala gile sto si nam otvorio oci ;)

jel mogu neke konkretne cifre?

A shto su odustali od ovog sad tableta, i microsoft i HP ? :) Ili su samo hteli da pokazu da ih oni imaju, mnogo bolji tablet od iPada, ali nece sad da izbace, mrzi ih :d

I samo bih voleo da cujem objashnjenje kako ce to Android da prestigne iPhone po broju i kvalitetu aplikacija :) Isto kao shto je Linux pretekao sve zivo :d:d

Sve dok drugi kopiraju ono shto Apple radi sa iPhoneom/iPadom/bilo chim, ti proizvodi nece imati pravu konkurenciju...

Poslednja izmena:
Jel to neshto Android ima od aplikacija shto iPhone nema ? :) Pa sve je isto kao i ostalo, samo kopiraju :)

Ne znam u cemu je caka kod razvoja jednog i drugog, ne interesuje me bash, ali ako ukljuchimo logiku, pretpostavljam da su developeri na Androidu pushteni da rade shta i kako hoce, dok na iPhoneu moraju da postoje neke norme i standardi da se ispune, pa je to veci i komplikovaniji posao nego kod Androida. Ako je to sluchaj, josh vishe sam za to da Android prsne a iPhone ubije sve, i napokon da Nokia koja se nije pomerila od 3210 a izbacuje 500 modela telefona godishnje, stavi kljuch u bravu :d

Poslednja izmena:
ејмен ту дет (поготово овај део за нокију) :)
илити како се то каже да будем цоол:

+1

Poslednja izmena:
@driver:
Vidi se da se razumes u programiranje.

ne, nego se vidi da nista koristili Mac i prateci software )

nema sanse da ce kupus-Android apliakcije biti bolje od ekvivalentnih Apple aplikacija; gde je sve pod strogom kontrolom (aka ne mozes da napravis kupus od aplikacije, kupus znaci da aplikacija izlgeda i da se ponasa drugacije od ostalih app.). Lepo vi programirajte za Android a pustite mali Apple svet da ostane zatvoren :)

inace lolcina za "Bill Gates: Microsoft is Working On 'a Lot of Tablets" :D :D :D :D :D :D neki ljudi stvarno nikada da nauce... hoce li novi tablet podrzavati i WinFS? :D ili ce dolaziti za Microsoft multitouch misevima ? :D

Poslednja izmena:
Da si developer znao bi zašto i kako ;)

Ti jesi?

@kovac: Da se ne lazemo, imas kupus aplikacija i za iPhone ... i to bas epic kupus aplikacija.

Koristio sam nedelju dana HTC tatoo i HD2 i zaista ne vidim u cemu odusevljenje? HD2 je brz i hardwerski jako dobar uredjaj ali OS ... mislim :) Tatoo se vuce koliko je spor i slab ali cak i da zanemarim to da mozda nije najbolji pretstavnik Android platforme zbog slabog procesora, OS kao OS je vizuelno i funkcionalno (scroll, meniji, podesavanja...) bar korak unazad od iOS-a.

Pa zato shto je sa OS3 sve iskopirano, ali nije identichno pa deluje kao kineska kopija OSa :d

Ova Opera za iPhone me je podsetila zashto imam iPhone a ne neki drugi smartphone, osecaj je kao da sam je instalirao preko Android emulatora :) Skrol uzasan, ne postoji lock za horizontalni/vertikalni skrol, pinch ne radi ni blizu kao na iPhoneu, odabir fontova je kao sa povezom na ocima :) Isto tako ce biti i sa iPadom protiv nekih drugih, imace i vishe opcija, ali nishta od toga nece raditi kako treba, a flash i USBovi ce to teshko da nadoknade :)

iPad ima varijantu da preko iTunesa prenosis fajlove ako postoji odgovarajuca aplikacija koje moze nesto da radi sa njima (PDF, DOC, XLS...)

e sad, ako skines neki fajl sa neta mozes da ga pridruzis nekoj aplikaciji, isto kao da si fajl preneo preko iTunesa.

e sad :) video sam da je neko vec pristupio fajl sistemu na USB sticku preko USB adaptera na iPadu, najverovatnije ce moci da se kopiraju fajlovi i sa USB sticka kao i preko iTunesa ili kao kada skines fajl sa neta...

Pa zato shto je sa OS3 sve iskopirano, ali nije identichno pa deluje kao kineska kopija OSa :d

Ova Opera za iPhone me je podsetila zashto imam iPhone a ne neki drugi smartphone, osecaj je kao da sam je instalirao preko Android emulatora :) Skrol uzasan, ne postoji lock za horizontalni/vertikalni skrol, pinch ne radi ni blizu kao na iPhoneu, odabir fontova je kao sa povezom na ocima :) Isto tako ce biti i sa iPadom protiv nekih drugih, imace i vishe opcija, ali nishta od toga nece raditi kako treba, a flash i USBovi ce to teshko da nadoknade :)

Da dodam samo, ne moze da se cita tekst kad nije zumirano, a pinch to zoom ne postoji u Operi. Cak i moj brat koji koristi 2G evo tek mesec dana, kaze da mu je opera krs.

iPad ima varijantu da preko iTunesa prenosis fajlove ako postoji odgovarajuca aplikacija koje moze nesto da radi sa njima (PDF, DOC, XLS...)

e sad, ako skines neki fajl sa neta mozes da ga pridruzis nekoj aplikaciji, isto kao da si fajl preneo preko iTunesa.

e sad :) video sam da je neko vec pristupio fajl sistemu na USB sticku preko USB adaptera na iPadu, najverovatnije ce moci da se kopiraju fajlovi i sa USB sticka kao i preko iTunesa ili kao kada skines fajl sa neta...

Pa ja ne znam da li su ljudi mislili da nece postojati nikakav nacin da se bilo kakva dokumenta prebace na iPad :)

Copy/paste je tako demode i Microsoftovski :p .

Krajem prosle godine, iPhone je imao 140 000 aplikacija, a Android 20 000, ali je zato broj Android aplikacija brze rastao nego broj iPhone aplikacija :). Inace Android je fleksibilniji od iPhone OS-a, jer nije bas toliko zatvoren sistem kao iPhone OS, u tom smislu je fleksibilniji. Inace broj telefona i drugih IT proizvoda koji podrzavaju Android je neuporedivo veci od onih koji podrzavaju iPhone OS, zato ce u dogledno vreme Android lagano prestici iPhone OS.

Jedan drugar je presao sa iPhone 3GS na HD2, neki bi rekli sa konja na magarca, kada je uzeo HD 2, odmah je shvatio koliko je to bolji telefon od 3GS :). iPhone 4G nije los telefon, ali ekran je ostao na istom, dok su mnogi Android telefoni postali 4 ''+, a multitouch je ipak na 3.5'' *******cija, to moze na iPad-u.

Ne verujem da Microsoft nece izbaciti svoj tablet, to je po meni dosta mocnija kompanija od Apple-a. HP je kupio Palm, pa verovatno nece da ubaci Windows 7, nego hoce da poboljsa Palm OS i da njega ubaci u svoj tablet, HP-ov tablet ce sigurno biti poslovno orijentisan, znaci bolnica, berza, skole, i jos jedan od razloga zasto su Microsoft i HP odlozili svoj tablet je novi Atom procesor koji izbacuje Intel.

Pravi predstavnici Android platforme od telefona su HTC Desire, HTC Hero i HTC Magic i na kraju xPeria X10 :).

A jos jedan dokaz da je Macbook lep modni detalj je to da je ovo izradjeno na CNC masini :

http://images.apple.com/sg/macbookpro/overlays/images/unibody-machined20081014.jpg

Izradjivanje ovog oklopa na CNC masini iz jednog dela je dosta skuplje od izradjivanja oklopa iz nekoliko manjih delova i sklapanja u oklop, a Apple to naravno naplati :).

iPad je dobra stvar i ja bih ga licno uzeo, ali mislim da je Apple malo precenio svoj proizvod kao i obicno, inace koliko kosta iPad sa svim porezima u Americi ?

Pozdrav!

kada je uzeo HD 2, odmah je shvatio koliko je to bolji telefon od 3GS :)

Kako je to shvatio, neko mu rekao i on je eto, shvatio? HD2 je u odnosu na 3GS smešan, džabe toliko brz procesor kada na sebi ima Windows Mobile.

Poslednja izmena:

iPhone dev? Ne, nisam. Ali sam hteo da budem.

Teško da se ja mogu nazvati dev-om, suviše sam zelen za tako nešto. Kako ono reče Lucas, ja mu dođem mladi dev. Evo zadnjih 6-9 meseci petljam oko Androida, učim i vežbam šta i kako i očekujem da izbacim funkcionalnu aplikacuju za nekih mesec do dva dana (tek skoro sam počeo ozbiljno da radim na njoj). Znam Java i nešto slabije C#, dok mi je ObjC bauk zbog toga što nisam navikao da moram toliko da brinem o memory management-u :D

***a šta da ti kažem, na jednoj strani imam Android, skoro pa nikakvu cenu za početak razvoja i minimalna ograničenja. Dok na drugoj stoji Apple, potreba da se solidno iskešira (za moje pojmove) da bi se uopšte ušlo u celu priču kao i čitav zakonik koji mora da se poštuje. U mom slučaju dileme nema iako mi se iPhone/Pad/Pod kao platforma veoma dopadaju. Ne bih rekao da ovako rezonuju samo novajlije, verovatno ima i iskusnijih developera koji ne bi da se smaraju sa Apple-om. U svakom slučaju ih je više nego onih koji su spremni da se podrede Apple-ovim pravilima i upravo zbog toga će broj Android aplikacija vremenom prerasti broj iPhone App-ova (verovatno sličan scenario čeka i telefone).

Lepo vi programirajte za Android a pustite mali Apple svet da ostane zatvoren :)

Niko ne dira mali Apple svet, samo sam pokušao da objasnim zašto će broj Android aplikacija prevazići iPhone apps. Mada je jako zanimljivo kako ti i ostali, koji niste nikada probali Android fon na prvu znate da su Android aplikacije kupus :)

Copy/paste je tako demode i Microsoftovski :p .

i resen je na Applovski nacin ;) - vrhunski! :)

Jedan drugar je presao sa iPhone 3GS na HD2, neki bi rekli sa konja na magarca, kada je uzeo HD 2, odmah je shvatio koliko je to bolji telefon od 3GS . iPhone 4G nije los telefon, ali ekran je ostao na istom, dok su mnogi Android telefoni postali 4 ''+, a multitouch je ipak na 3.5'' *******cija, to moze na iPad-u.

Ne verujem da Microsoft nece izbaciti svoj tablet, to je po meni dosta mocnija kompanija od Apple-a.

jel ti skupljas i Nindža Kornjača sličice ? :D

btw pola tvojih "pravih android" predstavnika ne moze da tera najnoviju verziju OS-a ;)
i zato je Apple super je na telefonu iz 2007. danas imate najnoviji OS ;) nisu vas terali da 3 puta promenite telefon ;)

dok mi je ObjC bauk zbog toga što nisam navikao da moram toliko da brinem o memory management-u :D

jel mozes malo da pojasnis ovo G@W?

Niko ne dira mali Apple svet, samo sam pokušao da objasnim zašto će broj Android aplikacija prevazići iPhone apps. Mada je jako zanimljivo kako ti i ostali, koji niste nikada probali Android fon na prvu znate da su Android aplikacije kupus
isto kao sto i Windows ima zilion puta vise aplikacija ali su pravi kupus za razliku od Mac aplikacija.
verujem da ce isto slicno biti i sa Androidom ;) milion razlicitih uredjaja da tera isti OS nece da valja ;)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno