Šta je novo?

iPad 3 16gb ili 32gb wi fi

kovacm, što se cimaš? Ovo je obična trolololo tema. Ako dečko želi da kupi iPad neka ga kupi. Objašnjeno je da je 16GB promašaj, ali njemu se dopada. Pusti ga, nema šta tu da objašnjavaš, nickname ima odličan potipis koji objašnjava ovu situaciju.

OMG! pa zar ne mozes najobicnuju stvar da razumes? jedno je tablet OS (gde je ovakav multitasking opravdan) a drugo je Workstation primena*: PhotoShop, rednering... (doduse, nisi ti kriv, kriv je Microsoft jer ne zna nista cak ni da iskopira kako treba tako da sad mesa Desktop OS i Tablet OS jer nema sanse drugacije da udje na Tablet OS trziste...!)

*mozda te je zbunila ona tema o "Ubuntu na Samsungu Android smartphoneu" zakacenom na monitor sa tastaturom - verujem mi, to nikome ne treba, na tome sigurno neces raditi rendering ;) :D

Posle 25 minuta sam nasao da je ovo samo podrzano na ARM verziji Win-a, svuda pise da ce da bude suspension, ali nigde ne pise da li na tablet ili na desktop,... Ovo moze da pravi problem ne na tabletima vec na ARM laptopovima.

@gile23:
Render je no-no na iOS-u, mada i to moze da se izvede, samo je rezultat drugaciji... Rezultat ces videti tek kada dopustis aplikaciji da se vidi na ekranu. U pozadini mogu da ostanu i rade samo Apple-ove aplikacije, tipa Phone, SMS, eMail, Safari, ...
Kada se pritisne Home, app moze jos 5 sekundi da radi pre nego sto predje u smrznuto stanje. iOS task scheduler je ignorise. Ako se korisnik vrati nazad, app nastavlja tamo gde je stala. Ukoliko je kolicina memorije nedovoljna za novu app koju je korisnik upravo pokrenuo, iOS ce privremeno probuditi stare app sa naredjenjem da snime stanje jer ce da ih upuca za par sekundi.

Ovo je neka mesavina kooperativnog i preemptive multitaskinga.

iOS prilikom smrzavanja aplikacije, bude dovoljno kulturan da obavesti app da ce biti smrznuta, pa app moze da odreaguje tako da oslobodi neke zauzete resurse, pogasi mrezne konekcije. Sve su to fino i lepo razradili... osim jedne stvari, a to je da korisnik ne moze da bira ili zastiti pojedine app od "nasilnog" gasenja.

Poslednja izmena:
@gile23:
Render je no-no na iOS-u, mada i to moze da se izvede, samo je rezultat drugaciji... Rezultat ces videti tek kada dopustis aplikaciji da se vidi na ekranu. U pozadini mogu da ostanu i rade samo Apple-ove aplikacije, tipa Phone, SMS, eMail, Safari, ...
Kada se pritisne Home, app moze jos 5 sekundi da radi pre nego sto predje u smrznuto stanje. iOS task scheduler je ignorise. Ako se korisnik vrati nazad, app nastavlja tamo gde je stala. Ukoliko je kolicina memorije nedovoljna za novu app koju je korisnik upravo pokrenuo, iOS ce privremeno probuditi stare app sa naredjenjem da snime stanje jer ce da ih upuca za par sekundi.

iOS prilikom smrzavanja aplikacije, bude dovoljno kulturan da obavesti app da ce biti smrznuta, pa app moze da odreaguje tako da oslobodi neke zauzete resurse, pogasi mrezne konekcije. Sve su to fino i lepo razradili... osim jedne stvari, a to je da korisnik ne moze da bira ili zastiti pojedine app od "nasilnog" gasenja.

Odavno sam sve to shvatio, samo sam mislio da su implementirali cak i u desktop verziju Win 8 (laptopovi su me naveli na to misljenje), taj "Apple multitasking". A sto se tice snimanja pozicije, ne moze se bas svaka operacija u aplikaciji "snimiti", ali opet to je tablet nije desktop masina.

Kad ste vec kod multitaskinga...
Da li iPad moze u isto vreme da ima upaljen skype i safari (ili neki drugi internet browser)? Npr: razgovaras ili chat-ujes preko skype-a sa nekim ko ti posalje link, i sad da li ja mogu da otvorim taj link i pratim sta tamo ima, a da u isto vreme nastavim razgovor i chat sa tom osobom?

I da li bi to isto moglo sa skype + neki dokument (word, txt...)?

mislim da kad pricas o iOS multitaskingu nema mesta pojmovima "cooperative i preemptive" jer se oni odnose na kontrolu dodele vremena procesima.

a prilicno sam siguran da na iOSu ne moze da se desi da aplikacija "ne vraca" CPU OSu... ;)

Prostor se zacas napuni. Ja sam jedan od onih koji voli da lista stripove, i cela edicija Konana mi je zauzela pa jedno 10 giga (mozda koji giga manje recimo).

A uz to sam na ipad nekada instalirao i multimedijalne knjige i appove od kojih je opet svaka/svaki giga ili dva :) Pa ako se krene u instalaciju neke zverske igre, opet odose pola giga/giga.

Tako da - vise je bolje :) Zatrebace.

@kovac:
Dbl click na home je u stvari rescent used apps. Nijedna od navedenih app se ne izvrsava.
Zamisli neki video editor gde napravis neku montazu i pustis render i za to vreme oces da citas nesto u safariju. Pomocu kojih trikova render moze da nastavi rad u pozadini?
Iphone interface na ipadu je promasaj. Uopste ne ume da iskoristi prednost veceg ekrana. Ipad apps se ionako prave posebno i nemaju veze sa iphone ui dizajnom. Baterija i multitasking nisu izgovor koji se moze primeniti na ipadu.
Dalje, na Androidu, ako app ne procesira user input ona i ne trosi cpu, ali je i dalje aktivna u pozadini i neki spoljni dogadjaj moze da je pokrene.
Android aplikacije mogu da imaju servise koji se izvrsavaju nezavisno od same aplukacije. Zakace se za Alarm Manager i prijave se kada treba da se obavi neki posao, ili se zakace za neki os event i odreaguju kada se desi. Npr imam SweetHome app koja se probudi kada detektuje kucnu mrezu, zakaci se na windows share i iskopira nove slike. To pocne da radi dok sam ja ispred vrata i trazim kljuceve. Dok nisam kod kuce, servis se pokrene svaki put kada se telefon zakaci na neki wifi i to traje par sekundi dok ne provali da nije kucna mreza. Ako sada kazes da sve to imas sa icloudom, to me ne zanima jer ne zelim moje slike u oblaku. Istu mogucnost mogu da postignem sa dropboxom, picassom ili google+.
Kako radi viber na ios-u? Moras rucno da ga startujes i da sedi u pozadini koristeci neki od 7 mt izuzetaka? Da li trosi bateriju i koliko?
Ios moze da bude mnogo bolji samo ti to ne vidis. Bitan je samo smooth scroll.

Prostor se zacas napuni. Ja sam jedan od onih koji voli da lista stripove, i cela edicija Konana mi je zauzela pa jedno 10 giga (mozda koji giga manje recimo).

A uz to sam na ipad nekada instalirao i multimedijalne knjige i appove od kojih je opet svaka/svaki giga ili dva :) Pa ako se krene u instalaciju neke zverske igre, opet odose pola giga/giga.

jao i ja sam to skinuo :))))

jao i ja sam to skinuo :))))

E pa onda i sam kapiras kako se to brzo puni :)

Ok, moze covek da se dovija, pa da snima napred-nazad sa compa, akrobatise i sl. Ali da prostor znaci - znaci.

@kovac:
Dbl click na home je u stvari rescent used apps. Nijedna od navedenih app se ne izvrsava.
Zamisli neki video editor gde napravis neku montazu i pustis render i za to vreme oces da citas nesto u safariju. Pomocu kojih trikova render moze da nastavi rad u pozadini?

Pogledaj ovde kako multitasking na iOS radi i bice ti jasnije, imas i primer kako aplikacija trazi ekstra backgroung time da bi zavrsila zapoceti download:
http://www.iphonehacks.com/2012/01/detailed-video-of-how-ios-multitasking-works.html
Ono sto je najbitnije je to da na iOS ne moras nikada da koristis task managere i da brines o tome sta je ostalo u pozadini da ti jede bateriju. To je ogromna prednost, i to u praksi funkcionise kako treba.

evo priest je izgleda objasnio ono što je stvorilo nedoumicu za mene u yooyo-vom postu, a to je - ako se aplikacija pauzira posle 5 sekundi kad pređe u background, kako radi download u installousu? Kako npr radi alarm u Reminders, koji npr ne mora biti ni startovan uopšte, a aktivira se u određeno vreme ili na određenoj lokaciji (npr podsetnik za kupovinu kad uđeš u trgovinu, itd)

Evo recimo i ovaj ReelDirector radi:
"renders in the background and no need to restart the whole export if interrupted."
http://itunes.apple.com/rs/app/id334366844

Za iMovie nisam nasao kako radi, niti sam to probao jer mi nije trebalo, ali moguce da je slicno.

Poslednja izmena:
Sudeci po ovome:
https://developer.apple.com/library...w.html#//apple_ref/doc/uid/TP40007072-CH4-SW3

Ne postoji legalan nacin da ReelDirecotor ostane aktivan u pozadini, osim ako se nije zakacio na neki od postojecih background aktivnosti i na taj nacin lazirao sta radi u pozadini.

iMovie i ostale Apple aplikacije imaju specijalan tretman i one su izuzetak od multitasking pravila.

A kako to radi na Androidu? Screenshot pokazuje da trenutno ima aktivno 6 igara, od kojih 2 rade in-game update pa skidaju dodatne podatke.

Prilozi

• SC20120313-231752.png
    SC20120313-231752.png
    95.6 KB · Pregleda: 74
Kao sto i sam vidis oni se upravo tako legalno reklamiraju na apple store... i ako i iMovie isto radi onda ne vidim zasto si rekao da rendering nije moguc u pozadini na iOS?
Ni za Viber nisi u pravu, ne treba nista da ukljucis da bi mogao da primas pozive, tako radi recimo i yahoo messenger i ne crpe bateriju uopste.

Ali ono sto je najbitnije, to je praksa, i u praksi android korisnici sa njihovim multitaskingom veoma cesto imaju problema i ostaju bez baterije, dok kod iOS-a to se ne desava i nemas sta ti da mislis o tome, da proveravas aplikacije i rucno da ih gasis.
Mene kao korisnika uopste to ne zanima kako radi, bitno mi je da RADI i ne pravi problema.

Poslednja izmena:
Mora da se ispravim.. postoji nacin da ostane da radi u pozadini, tako sto se registruje za pozadisni posao i izvrsava delice posla u zavisnosti kada iOS dozvoli.. nesto kao kooperativni multitasking.. iOS dodeli odredjeno vreme da app obavi delic posla.
Za to oko baterije i androida moram da te ispravim, kod androida aplikacije isto tako ne trose bateriju kada odu u pozadinu, jer ne obradjuju user input i nema sta da rade. U screenshotu koji sam okacio vidis sa svih 6 igara zauzimaju memoriju ali ne trose CPU. To su igre koje su najzahtevnije aplikacije jer trose mnogo resursa. Kao sto vidis i na Androidu isto tako ne moras da brines o gasenju aplikacija.

Za Viber sam pitao jer mi je jedan prijatelj rekao da mu Viber trosi bateriju na ip4 i zbog toga ga retko koristi.

I sta smo na kraju zakljucili? Da li je iOS multitasking superiorniji od Android-ovog multitaskinga?

evo priest je izgleda objasnio ono što je stvorilo nedoumicu za mene u yooyo-vom postu, a to je - ako se aplikacija pauzira posle 5 sekundi kad pređe u background, kako radi download u installousu?

offtopic:

Meni taj installous download puca u backgroundu. Ne pricam za male downloade od 10-20 mega, vec one teske par stotina megabajta i vise. Bori se on neko vreme da prezivi, ali pre ili kasnije uvek pukne ukoliko stalno nije u fg ili ukoliko makar ne vodim racuna da ga dovucem povremeno u fg (valjda ode u suspend pa se timeout-uju network konekcije, i pored eventualnog kooperativnog multitaskinga za koji je app mozda registrovan - pretpostavka koja se bazira na yooyo-voj prici).

Ako postoji neka fora da se to ne desava, pricajte kako. Bio bih zahvalan na savetu.

Hvala na informaciji :).

i pored eventualnog kooperativnog multitaskinga za koji je app mozda registrovan - pretpostavka koja se bazira na yooyo-voj prici).

omg! o cemu vi pricate??? kakav kooperativni multitasking i preemptive multitasking ?!?!? kooperativni multitasking ne postoji jos od Mac OS-a! :D

nacin na koji iOS hendluje background taskove mogao bi biti bolji - tj treba da uvedu jos par pravila (installous puca ako "pojedete" memoriju kao sto salac rece)
ali, isto tako, daleko je lakse dodati na iOS finu granulaciju sta koji task moze da radi nego Androidu dodati istu ovakvu vrstu kontrole multitaskinga.

@kovac:
Kooperativan je u smislu da ios daje odredjeni time-frame da background app zavrsi posao ili bar delic posla. Ukoliko ne uspe, zatrazice ponovo. Ukoliko se predugo zadrzi, bbice upucana. App je duzna da snimi state pre nego sto zapocne background task, jer za to vreme moze biti upucana bez upozorenja.

@priest:
Nisi u pravu, a i tvrdoglav si.

Poslednja izmena:
omg! o cemu vi pricate??? kakav kooperativni multitasking i preemptive multitasking ?!?!? kooperativni multitasking ne postoji jos od Mac OS-a! :D

nacin na koji iOS hendluje background taskove mogao bi biti bolji - tj treba da uvedu jos par pravila (installous puca ako "pojedete" memoriju kao sto salac rece)
ali, isto tako, daleko je lakse dodati na iOS finu granulaciju sta koji task moze da radi nego Androidu dodati istu ovakvu vrstu kontrole multitaskinga.

Aham, paz' da nije tako :) Zasto onda pucaju mrezne konekcije i kod programa koji ne 'tovare' memoriju?

Installous konkretno - ne mislim da je problem u tome sto mali download malo napuni rama a veliki mnogo pa mora da bude ubiVen, vec zato sto mali download traje vremenski malo (te u backgroundu pozivi tih par minuta dok se ne zavrsi), dok veliki potraje pola sata/sat i obavezno pre ili kasnije strada. Evo proveri i sam - pogasi sve programe, pusti installous u backgroundu da downladuje neku igricu ili app gde se vuce recimo pola giga.

Poslednja izmena:
^ znam za installous, imas na developer.apple lepo objasnjeno sta i kako moze da radi u pozadini i koliko.
ne mislim da je problem u tome sto mali download malo napuni rama a veliki mnogo pa mora da bude ubiVen

i napisao sam "pojedete" misleci na to da startujete neke dodatne programe koji pojedu memoriju. na developers.apple imas pravila sta i kako moze da radi u pozadini i na koji nacin - ovo ce vremenom samo prosiriti (kao sto i iMovie danas moze da radi u pozadini, kao sto je na iPhone 2G poziv mogao da bude u pozadini... stvari koje su tu, samo sto nisu od samog starta dostupne 3rd party developerima)

@yooyo napisao si:
sto nije tacno - zna se sta je kooperativni a sta preemptive multittasking. iOS je 100% preemptive sa ogranicenjima koje si naveo po trideset i jedan put :D

Poslednja izmena:
Pa ako znas sto onda ubacujes pricu o zauzecu memorije? :) Nije do memorije nego puca zbog toga sto bude suspendovan a network konekcije popiju tajmaut.

ios ima preemptivni multitasking, ali 3rd party aplikacije nemaju. Ende.

Ios nema virtuelnu memoriju i uredjaj je ogranicen sa malom kolicinom memorije. Zbog toga foreground app kada zatrazi memorije ios mora da pozadinske app upuca. Uvedeni su neki izuzetci i omogucen je rad u pozadini, ali su pozadinski procesi na tankom ledu. U bilo kom trenutku ios moze da upuca i te procese bez upozorenja. Upozorenje su dobili prilikom prelaska iz foregrounda u suspended. Tada app snimi state i opciono zatrazi background izvrsavanje. Ios kasnije daje delic cpu vremena da zavrsi task pomocu timed handlera. Ako treba jos memorije, onda zbogom... app je maknuta iz memorije.

offtopic:

Meni taj installous download puca u backgroundu. Ne pricam za male downloade od 10-20 mega, vec one teske par stotina megabajta i vise. Bori se on neko vreme da prezivi, ali pre ili kasnije uvek pukne ukoliko stalno nije u fg ili ukoliko makar ne vodim racuna da ga dovucem povremeno u fg (valjda ode u suspend pa se timeout-uju network konekcije, i pored eventualnog kooperativnog multitaskinga za koji je app mozda registrovan - pretpostavka koja se bazira na yooyo-voj prici).

Ako postoji neka fora da se to ne desava, pricajte kako. Bio bih zahvalan na savetu.
nemam pojma, mogu samo da govorim o svojim iskustvima. Sada se češće dešava da downloadi duže traju, zato što je kvalitet file hosting sajtova opao otkad je industrija počela obračun sa njima u januaru
Na ipadu je to radilo stvarno besprekorno kod mene, mogao sam i da "zaključam" uređaj kod downloada koji duže traju, posle par sati file bude skinut.
Na iphone-u mislim da download pukne ako zaključaš uređaj tokom downloada, ali nema problema ako se nalazi u pozadini, a ako sam u installousu tokom downloada, uređaj se neće zaključati sam posle minute...

meni ovaj snimak od 15 minuta koji je priest stavio deluje kao vrlo dobro osmišljen multitasking za uređaje tog tipa i namene...

Pa ako znas sto onda ubacujes pricu o zauzecu memorije? :) Nije do memorije nego puca zbog toga sto bude suspendovan a network konekcije popiju tajmaut.
puca zato sto ako ga zatvoris i startujes neke druge aplikacije bude izbacen iz memorije!

EDIT: kao sto je yooyo objasnio u #57

ios ima preemptivni multitasking, ali 3rd party aplikacije nemaju. Ende.

hahaha... nisam znao da aplikacije mogu da imaju ovakav ili onakav multitasking :D mislio sam da je to osobina OS-a ;)

Poslednja izmena:
Dal iko zna koje ce tezine i debljine biti ip3? Ovaj podatak nisam iskopao...

Nazad
Vrh Dno