Ajde da ne rezurektujem prastaru iPad 2 temu, nego da iskoristim ovu svežiju. Pre nekih mesec dana brat iz Francuske je doneo iPad 2 3G 16GB sa zaključanim iCloud-om... Niti znam ko je originalni vlasnik, niti njegov e-mail. Koliko sam shvatio, njemu je tamo u Francuskoj neko dao taj zaključan iPad, a kad je dolazio u Srbiju poneo ga je u nadi da ću ja moći da uradim nešto povodom toga i da ga otključam. Uz desetak minuta guglanja, shvatio da sam da je to nemoguće, što sam mu i rekao. Brat je odlučio da ne želi da se zeza sa tim, pa mi dade taj iPad i reče da radim sa njim šta hoću - nisam uradio ništa, i od tad mi već mesec dana stoji u fioci...
E sad, u poslednje vreme sam počeo da čitam o nečemu što po svemu sudeći deluje kao mit - iCloud bypass... Koliko sam saznao, početkom godine je postojao neki Doulci metod otključavanja, ali to je iz priče drugih radilo nešto kratko, i od tad bukvalno ne postoji ništa drugo. Taj Doulci mesecima obećava ponovo neki tool, ali sam zbog milion oglasa na njihovom sajtu skapirao da je u pitanju obmana naroda, obećavanje izdavanja čudotvorne alatke da bi ljudi posećivali njihov sajt i oni zarađivali od reklama - klasična prevara.
Što je najgore, ima još par samoproklavanih hakera koji na Twitter-u pričaju da će ovih dana izbaciti besplatan tool za iCloud bypass, pa onda smišljaju izgovore kako im treba još par dana da urade nešto, i tako u nedogled, samo da bi dobijali followere... Svestan sam priče da gomila ljudi čeka besplatan način da otključa iPhone/iPad uređaje, među kojima ima ljudi koji su prevareni jer su kupili iCloud zaključan tablet/smartfon, ali i da je u priči gomila kradenih primeraka...
Vidim da se kod nas reklamiraju ljudi koji navodno otključavaju iCloud, i to ne za male pare, a ja sam skeptičan da je iCloud otključavanje uopšte i izvodljivo. U čemu je štos? Šta oni rade tu, traže IMEI i obećavaju da će za deset dana otključati uređaj, na koju foru? Još jedna stvar koju sam saznao jer po prirodi volim dosta da "kopam", a to je da postoji neko "hardversko otključavanje" iCloud-a, kao odlemi se neki čip, ali tom metodom se opraštaš od 3G konekcije. Za taj poslić traže ni manje ni više nego 80 evra - važi... Da imam iskustvo i alat, otvorio bih ga sam jer ima na netu upustvo šta i kako, ali ne bih da se upuštam u tu avanturu, jer bih sto posto nešto zeznuo u procesu.
Ono što mene na kraju zanima, šta uopšte da radim sa ovakvim iPad-om, da li uopšte da se bakćem sa istim? Da dajem novac na to sumnjivo nedestruktivno iCloud otključavanje, na ovo drugo "3G čip ćao" destruktivnije otključavanje, ili jednostavno da zaboravim celu stvar i da ga prodam za sitne pare za delove, pošto vidim i da ljudi otkupljuju iCloud zaključane... Mada, nude neku smešnu cifru od 40 evra konkretno za ovaj iPad 2 3G 16GB, prosto je greota dati ga za te pare... Ajde neko ko je upućeniji u celu stvar neka piše šta može da se uradi, nije da mi je preko potreban, ali trenutno sam bez tableta, pa ako može uopšte nešto da se učini, što da ne...
edit:
Samo još jedna stvar, pomoću neke iTunes bypass metode, otkrio sam da je na iOS 7.1.2 verziji. Nema nikakvu poruku od vlasnika, već samo ono klasično Activate iPad i zamaskiran Apple ID...