Šta je novo?

IP adresa

Milance86

Slavan
Učlanjen(a)
17.11.2007
Poena
309
Verovatno tupavo pitanje i skoro tesko da je izvodljivo, ali da pitam.
Da li nekako mogu da "pozovem" svoj racunar kod kuce i da mi on javi trenutnu IP adresu prema net-u?
Znaci preko mobilnog, lap-topa da sam na nekoj mrezi i da nekako mogu da vidim IP adresu svog racunara kod kuce.

Najbolje rade upareni sa ruterom koji podrzava DDNS. Dakle, otvaras nalog na necemu kao sto je ovaj dyndns (njega podrzavaju svi ruteri sa kojima sam se sreo a da podrzavaju DDNS). Sam ruter regulise promenu dinamicke IP adrese. Po mom iskustvu, bolje funkcionise nego softver koji je zaduzen na to na racunaru.

Mozda ti moze koristiti nesto kao TeamViewer, mada nisi napisao za sta ti konkretno treba.

Imaš i servis No-ip, njega koristim, upotreba je veoma jednostavna, odeš na sajt, registruješ se, skineš programče, podesiš i to je to

Ja sam pisao neku skriptu koja mi salje na mail IP ako se isti promeni. Mozda mogu da iskopam to negde ako ti treba.

Evo, nasao sam, ali moraces malo sam da izmenis kod i da instaliras Python ako ga nemas, tako da ti bas ovo i nije tako jednostavno resenje :)
Sve u svemu, evo pa mozda nekome bude koristilo

Kod:
import smtplib
from email.MIMEMultipart import MIMEMultipart
from email.MIMEBase import MIMEBase
from email.MIMEText import MIMEText
from email import Encoders
import socket
from time import sleep

gmail_user = "[email protected]" #sending from
gmail_pwd = "sifra"

def mail(to, subject, text):
    msg = MIMEMultipart()

msg['From'] = gmail_user
    msg['To'] = to
    msg['Subject'] = subject

msg.attach(MIMEText(text))

part = MIMEBase('application', 'octet-stream')
    Encoders.encode_base64(part)
    msg.attach(part)

mailServer = smtplib.SMTP("smtp.gmail.com", 587)
    mailServer.ehlo()
    mailServer.starttls()
    mailServer.ehlo()
    mailServer.login(gmail_user, gmail_pwd)
    mailServer.sendmail(gmail_user, to, msg.as_string())
    # Should be mailServer.quit(), but that crashes...
    mailServer.close()

oldIP = "";
while True:
    ip = [ip for ip in socket.gethostbyname_ex(socket.gethostname())[2] if not ip.startswith("127.")][0]
    if (oldIP != ip):
        mail("na koji mail se salje",
           ip,
           "Your IP app"
        )
        print(ip)
        oldIP = ip
    sleep(10)

Moras samo da koristis gmail za slanje. Unesi mail sa kog se salje i sifru i mail na koji se salje, snimi to kao .py i pokreni (kada instaliras python).

hmm... isprobah ovo.
cim sam ga pokrenuo on mi je posalo mail, ali... poslao mi je adresu sa kojom pristupam ruteru 10.0.0.6, a ne IP adresu. :)

www.logmein.com i kao sto rece zeleni zub www.dyndns.com - gde mozes IP adresi da dodelis puno ime: milance86.my-ip.com i uvek pristupas tom racunaru sa tom adresom... koja se automatsku apdejtuje sa svakom promenom...

Od Dynadns servisa mislim da nema boljeg resenja. Prosto neverovatno sta sve nude u free varijanti.

Team viewer ima mobile aplikaciju koja radi samo na iPhoneu.

logmein ima aplikaciju i sa mobilnog i na mobilni ;)

Joj bre, nisam nesosoban za racunare, cak i studiram nesto vezano za njih, ali ovaj dyndns me nervira!
Kako da pristupim onom "sajtu" koji sam napravio.
On mi izbaci ono (kao kad pristupam ruteru) trazi mi username i password i ja mu ukucam ono sto sam uneo prilikom registracije, ali nece.
Jedino mozda zato sto koristim racunar sa kog sam i stvorio, tj. ista je mreza i ip adresa, ali opet, zasto me ne bi pustio?

cek cek cek...

ti si napravio nalog na Dyndns... i registrovao si svoj IP sa nekom svojom adresom tipa milance.studira-racunare.rs

cemu zelis da pristupas kada u browseru otkucas http://milance.studira-racunare.rs? da li si digao neki sajt na svom racunaru? sta ti je uopste ideja?

heheh, polako shvatam kako ovo funkcionise!
aj ovako...
zelja mi je bila da mogu samo da vidim koja mi je IP adresa, jer je dinamicka, a hocu da vidim kamere na DVR-u kad ne budem bio kod kuce, par dana! shvatas!?
sad sam krenuo da lutam malo po tom dyndns-u i kad sam napravio svoj hostname... on mi sa njega ulazi u ruter... tj. login mi je ruter-ov password i username i vidim podesavanja rutera!
moram da vidim sta se desava kad nisam u kucnoj mrezi... da li cu isto tako pristupiti ruteru.

hteo sam i da pristupam podacima... to bi mi bilo zgodno, ali samo ako se snadjem i ako ne mora dodatno da se placa... sad cu malo da lutam po FAQ na sajtu!

Poslednja izmena:
polako... kako pristupas DVRu? preko neke lokalne IP adrese, tipa 192.168.0.4?
ok... proveri onda po kom portu pristupas, npr 3333 i onda na svom ruteru mapiras u Virtual Servers 192.168.0.4 za 3333...

i kada sa aplikacijom za DVR (ili je iz browsera) uneses adresu milance.studira-racunare.rs:3333 pristupices direkt DVRu

DVR radi lepo kad znam adresu (izbacio sam ja kamere na net)... ukucam adresu:port i to je to ili u kucnoj mrezi, svejedno!

pogledaj podesavanja na ruteru ako ima podrsku za DynamicDNS ili skini dyndns update aplikaciju i ona ce ti uvek osvezavati milance.studira-racunare.rs sa aktuelnom IP adresom...

imas ADSL? probaj da izazoves promenu IP i vidi koliko brzo ce se ona refreshovati...

Vidis, oduvek sam se pitao sta je to u podesavanjima Dynamic DNS u ruteru... sad cu to da isprobam!

E ovako... kao prvo da ti zahvalim, jer ovo sve sad lepo radi, ali samo ako moze jos jedna mala pomoc.
S'obzirom da ne mogu da nateram IE8 na laptopu da mi pusta kamere (nemam pojma razlog i ne mogu vise da se bakcem sa njim... aktivirao sam ActiveX i nece da radi dok na drugom racunaru sa potpuno istim Windows 7 i istim podesavanjima hoce... i ne mogu da vise razbijam glavu sta mu je) :D
Odem u program za pustanje kamera... to je pro surveillance system... i ako mu ukucam trenutnu IP adresu on radi, ali ima i podesavanja za DDNS, samo sto kako god da stavim, on nece! Pa ako samo mozes da mi pomognes, sta gde sa desne strane slike treba da ukucam i koji port on tu trazi... verovatno tu negde gresku pravim. Ja jesam otvorio port za DVR, tj cak dva porta (ovaj po default-u 37777 i jos jedan), ali ne znam sta za DDNS da radim!
Citam pdf dokument, pa ti odatle saljem sliku.

Prilozi

• podesavanja.JPG
    podesavanja.JPG
    39.2 KB · Pregleda: 57
polako... ajde ovako ... redosled: Internet>modem> tvoj ruter (sa podesavanjima za DynDNS) > tvoja mreza (192.168.x.x)> tvoje kamere i racunari.

ako podesis na ruteru DynDNS - dobijas pristup spolja po http://milance86.kojavecadresa.net
pogledaj na ruteru da li imas nesto sto se zove Forwarding i/ili Virtual Server?
Ako imas, onda postavi za prvu kameru port 37777, type ALL i IP adresu od kamere (192.168.x.x).

onda kada budes pristupao http://milance86.kojavecadresa.net:37777 - tvoj ruter ce te slati na IP adresu od kamere po portu 37777 i pristupaces direktno toj kameri.

za drugu kameru promeni port na 37778 itd.

ako se ne snadjes, reci koji je model rutera i okaci taj PDF od kamera

a-ha... pazi sve je to vec podeseno... kazem ti da ja kad ukucam tu adresu:port u IE8 dobijem ja uvodni ekran, ali nece da pusti zbog activex-a
zato moram da vidim kako da podesim ovo cudo.

u pitanju je DVR koji na sebi ima vise kamera, pa ne moram za svaku kameru posebno da otvaram port, nego je dovoljan samo jedan.
ja ti kazem da ja kad ukucam u podesavanjima za program trenutnu IP adresu on radi.
ali ne znam kako da podesim direktno ovaj DDNS!

Aj malo bolje da objasnim
zakacio sam se na drugu mrezu!
otisao na taj hostname koji sam stvorio i on me je bacio na moj ruter
ja sam na ruteru video koja je IP adresa
i sad kad ukucam tu IP adresu u ono gore podesavanje (naravno ukucam password, username i port) on mi pusti kamere u programu.
ali ja hocu da podesim ova tri ispod polja, DDNS i domain name i DDNS port
da ne bih morao svaki cas ja da gledam koja je IP adresa i da je menjam, nego da program sam to uradi!

Poslednja izmena:
to ti ne treba, to ima smisla samo ako direktno kacis DVR na internet... a posto tebi ruter vec obavlja automatski DynDns update sa svakom promenom IP adrese, samo bi napravio konflikt ako bi to podesio i na DVRu...

probaj da dodas tu svoju adresu u Trusted Sites za IE8... mrzim ActiveX.

ali ja to podesavam u samom programu, zar to ne sluzi tome!? :)
a-ha i ja mrzim activeX i sto samo microsoft ima pravo na njega... i sto ne mogu da nateram mobilni da pusta kamere iz istog razloga i tako... :p

Vrh Dno