Šta je novo?

iOS 26 (Beta)

akki

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
20.04.2005
Poena
895
Od ove godine naziv za sve Apple OS ima isti broj i krece se od 26... Dizajn je takodje prilagodjen da izgleda slicno na svim uredjajima... Tema celog iOS ( i ostalih OS) je Liquid Glass... meni se licno svidja jako, ostalo je u duhu iOS na koji sam navikao a opet dovoljno velika promena da bude nesto novo... Podrzani su od iPhone 11 ka novijim...
Apple-WWDC25-iOS-26-hero-250609_big.jpg.large.jpg

Vise info: https://www.apple.com/newsroom/2025/06/apple-elevates-the-iphone-experience-with-ios-26/

interesantne stvari u phone app, live translation, on hold hold

malo mi je too glossy ovaj glass, mozda da ima mat varijanta ivica :)

camera app simplified mi se svidja

Deluje i meni malo previse glossy, mislim da je to do pozadine i nadam se da ce na tamnim ( na kojima sam uvek) biti manje... Generalno cini mi se da su sve po malo unapredili i da je ovo prakticno pripremni iOS za skroz glass iphone... Konacno da malo prosire CarPlay opcije...

Sve su skinuli sa Jailbreak tweakova i tema. Cenim da se je matori Saurik jako dobro prodao :).
I posteno da priznam vizuelno mi se dopada paket.

Nema srpskog jezika i dalje 🙂👍🏻

Neka sam napravio malo pauzu od Apple-a. Nastavak nepostovanja i prodavanja m za bubrege se nastavlja.

Da, i ja nisam siguran da li mi se svidja...nekako deluje jeftino...ali videcemo kad dodje update kako to izgleda uzivo :D

Klincu sinoc stigao neki update.

1749541854607.png

Kaže Mark Gurman da je najbagovitija beta 1 u poslednjih 12 godina.
Možda ipak nije dobra ideja instalirati prvu betu 😵‍💫

Daleko je od najbagovitije bete, ima bagova dosta ( prvenstveno sa glossy glass) ali na srecu ( ili zalost) nije ni blizu top 3 mesta... Stavio sam i ja juce, nisam bas puno stigao da istrazujem pa mozda gresim negde ili mi je prvi utisak pogresan ali evo na brzinu utisaka:

Glossy Glass, da pocnem od toga, ideja kao ideja mi se svidja, neverovatno je lepo kako menja boje u safariju na primer kad se skroluje preko adress bara koji je sada plutajuci i znacajno lepsi i funkcionalniji... Pop out meniji su takodje dobro pobosljanje za mene... Ima neka bouncy animacija kad se svajpuje da se otkljuca ekran na home screen i to je cool... Ikonice su lepo redizajnirane i u tom glossy izdanju poprimaju boju pozadine, ali tu je problem sto kod mene barem ne radi uvek i na svim wallpaperima gde na nekima izgleda kao tinted... Drugi problem je sto kada se izabere svetlija opcija za pozadinu, na ovom default wallpaper-u sa prezentacije ako stavite folder ikonica na mesto gde je svetlo ne vide se uopste... Dakle, vec vidim probleme sa citljivoscu ako to ne srede ( a siguran sam da ce morati)... Glossy sat na lock screen mi je prelep bas i super mi je fora sa izduzivanjem kao i mogucnost pravljenja efekta dubine na slikama...

Dalje, ako ste ludak kao ja koji voli samo crnu pozadinu i minimalisticki stil onda ste u problemu jer sada widgeti imaju taj stakleni odsjaj i umesto da na primer za vreme bude ispisano samo vreme ili vremenska prognoza na crnoj pozadini vide se okviri widgeta ( meni bas bas bitno jer i ako volim da menjam 90% vremena sam ovako i nadam se da ce srediti)...

Aplikacija za pozive je sada mnogo pojednostavljena i ako prebacite na novi izgled favoriti su uvek gore, sa slikama lepe velicine... Poruke su takodje unapredjene i jos milion sitnica...

Redizajn kamere mi se najvise svidja, realno velika vecina skoro nikada ne menja nista u podesavanjima a ovako je dobijen prelep cist i minimalisticki interfejs gde se lako dolazi do dodatnih opcija...

Live translation radi sa malim lagom, probao sam engl-ita, span, fran i nemacki koliko znam i generalno radi ali nije instant...

Apple music animacija preko celog ekrana radi samo u okviru pretplate i to ne za sve i ne uvek, desava se da za istog izvodjaca i pesmu nekad se pojavi nekad ne, ali se sat uvek smanji kao da jeste...

To je na brzinu sto sam uspeo... u svakom slucaju ako srede neke nedostatke i omoguce da se jos vise prilagodi korisniku ( a vec ima dosta opcija, vise nego ikada) bice ovo super, ako ne opet ce morati da se prilagodimo OS a ne obrnuto...

Bitno, rade aplikacije banaka stranih i raif i inteza ( doduse nisam nesto koristio samo usao)...

Zaboravih da dodam a evo sad sam video kad je telefon na punjacu, prikazuje koliko mu treba vremena da se napuni do 80 i 100% i detektuje ako je spori punjac...

Poslednja izmena:
Samo da ne bude kao sa ios18, dodavanje svega i svačega a stabilnost i baterija trpe. Evo već stigli do 18.5 a od fliidnosti i bug free softvera ni traga.

Dosta los dizajn, los im je bio i tint pre toga.

Daleko je od najbagovitije bete, ima bagova dosta ( prvenstveno sa glossy glass) ali na srecu ( ili zalost) nije ni blizu top 3 mesta... Stavio sam i ja juce, nisam bas puno stigao da istrazujem pa mozda gresim negde ili mi je prvi utisak pogresan ali evo na brzinu utisaka:

Glossy Glass, da pocnem od toga, ideja kao ideja mi se svidja, neverovatno je lepo kako menja boje u safariju na primer kad se skroluje preko adress bara koji je sada plutajuci i znacajno lepsi i funkcionalniji... Pop out meniji su takodje dobro pobosljanje za mene... Ima neka bouncy animacija kad se svajpuje da se otkljuca ekran na home screen i to je cool... Ikonice su lepo redizajnirane i u tom glossy izdanju poprimaju boju pozadine, ali tu je problem sto kod mene barem ne radi uvek i na svim wallpaperima gde na nekima izgleda kao tinted... Drugi problem je sto kada se izabere svetlija opcija za pozadinu, na ovom default wallpaper-u sa prezentacije ako stavite folder ikonica na mesto gde je svetlo ne vide se uopste... Dakle, vec vidim probleme sa citljivoscu ako to ne srede ( a siguran sam da ce morati)... Glossy sat na lock screen mi je prelep bas i super mi je fora sa izduzivanjem kao i mogucnost pravljenja efekta dubine na slikama...

Dalje, ako ste ludak kao ja koji voli samo crnu pozadinu i minimalisticki stil onda ste u problemu jer sada widgeti imaju taj stakleni odsjaj i umesto da na primer za vreme bude ispisano samo vreme ili vremenska prognoza na crnoj pozadini vide se okviri widgeta ( meni bas bas bitno jer i ako volim da menjam 90% vremena sam ovako i nadam se da ce srediti)...

Aplikacija za pozive je sada mnogo pojednostavljena i ako prebacite na novi izgled favoriti su uvek gore, sa slikama lepe velicine... Poruke su takodje unapredjene i jos milion sitnica...

Redizajn kamere mi se najvise svidja, realno velika vecina skoro nikada ne menja nista u podesavanjima a ovako je dobijen prelep cist i minimalisticki interfejs gde se lako dolazi do dodatnih opcija...

Live translation radi sa malim lagom, probao sam engl-ita, span, fran i nemacki koliko znam i generalno radi ali nije instant...

Apple music animacija preko celog ekrana radi samo u okviru pretplate i to ne za sve i ne uvek, desava se da za istog izvodjaca i pesmu nekad se pojavi nekad ne, ali se sat uvek smanji kao da jeste...

To je na brzinu sto sam uspeo... u svakom slucaju ako srede neke nedostatke i omoguce da se jos vise prilagodi korisniku ( a vec ima dosta opcija, vise nego ikada) bice ovo super, ako ne opet ce morati da se prilagodimo OS a ne obrnuto...

Bitno, rade aplikacije banaka stranih i raif i inteza ( doduse nisam nesto koristio samo usao)...

Zaboravih da dodam a evo sad sam video kad je telefon na punjacu, prikazuje koliko mu treba vremena da se napuni do 80 i 100% i detektuje ako je spori punjac...
Ја волим црну позадине и минимализам, тамни приказ, и сада су ми иконице црно бијеле.
Тај стаклени ефекат искрено не волим, и ово што видио на видеима и сликама ми се не свиђа и некако то кичасто изгледа. Али док се не видим уживо добићу прави одговор.
Свиђа ми се како изгледа апликација камере.
Тај превод дали ради и на српском? То би изузетно ваљало у неким разговорима да не морам преводити :)

И овдје се види да је текст на свијетлој позадини једва видљив, морају мало то поправити

Verujem da je tehnicki izvesti nemoguce tesko i ompozantno videti te neke detalje i mini efekte koje verovatno osim novinara niko nece primetiti ali sveobuhvatno ovo je blagi uzas. Sto je i koncenzus na internetu. Nadam se da je ovo sala neka neslana.

Samo da ne bude kao sa ios18, dodavanje svega i svačega a stabilnost i baterija trpe. Evo već stigli do 18.5 a od fliidnosti i bug free softvera ni traga.
Ja nikakvih problema nisam imao na iOS18, ne računajući beta verzije. Možda je na početku bilo nekih sitnih bagova u Photos ako se dobro sećam, ali svakako odavno ispeglano.

Novi dizajn mi se baš sviđa, barem ovako na prvi pogled, mada druga je priča kada se to gleda na svom telefonu. Jedva čekam public betu :D

Kakav je AI, jer idalje ne dovrsen ili? Sve su pomenuli samo ono sto su zapoceli nikako nisu zavrsiili ili pobljsali?

Instalirao sam netu na rezervni 13 mini.
Ukusi su različiti, ali meni je ono kič. Ne kažem, sličan je osećaj bio i sa iOS 7, ali videćemo još.

Preglednost je lošija, na onim 3D pozadinama se telefon guši i prekomerno greje. Uopšteno mi je lepše izgledalo na promo klipovima. Možda veći ekran i 120Hz na 15 Pro poprave utisak.

Mislim da će efekti da dokusure starije modele, iPhone 13 i starije.

Naravno, nisu dodali srpski jezik i brojeve u gornjem redu tastature. Mogli su malo i da se posvete pravljenju interfejsa za korišćenje jednom rukom.

Windows Vista aero se vratio :LOL: Sipanje iz šupljeg u prazno, kao i u prethodnim godinama. Stvarne novine i inovacije dupla nula. Da su otključali sistem da mogu korisnici sami da dodaju teme i ikonice, ovo bi svako ko želi mogao da uradi za 5 minuta.

Znam, ali imam istu želju svake godine 😂

Live translation imaće poente kada bude Srpski jezik, do tada nama ovde ništa ne znači.
Da li je tastatura nova, jesu li tu nešto menjali?

Nisu, sem sto je tamnija pozadina pa je dosta prijatnija za upotrebu i ima taj okvir izrazeniji kao na svemu...

Reduce transparency lepo resava probleme sa citljivoscu ali onda zaista izgleda kao aero ( generalno razumem potrebu ljudi da porede ali za razliku od aero koji je samo prost blur ovde je ipak potpuno drugaciji princip koji ako srede bas moze da izgleda vrhunski, na primer mogu da dodaju odsjaj na pozadini kao kad svetlost prolazi kroz staklo i da jos prilagode kontrast itd... )

Nazad
Vrh Dno