Šta je novo?

iOS 18

Kod mene tap to wake radi brzo ali preskače

Ja sam se iskreno nadao da će redizajnom kontrolnog centra doći i mogućnost (bar da omogući ko želi) potpunog gašenja WiFi iz kontrolnog centra a ne samo odvezivanja međutim ništa 😒
Sto da se gasi? Ja nikad ne gasim wifi.

Meni na iPhone 15 Pro radi normalno ttw, na 14 Pro hoce da preskoci...

Iskren da budem ne vidim razlog sto bi se gasio wifi, ali moze se napraviti focus da gasi kad treba... a ne bi me cudilo da se napravi i neki nacin da se ubaci i u cc...

Sad sam pogledao moze da se doda shortcut u cc, tako da moze da se ubaci da gasi wifi...

I sad provalih mogu da se menjaju dugmici na lock screen ili da se skroz uklone za cist prikaz... takodje, ubacili su multicolor opciju za sat, kapiram da ce da ubace i za slova/widgete u nekom trenutku... zeleno/zuto/narandzasta za sada...

Poslednja izmena:
Baš to, kao da svaki drugi tap prepozna i uključi ekran

Ono što je glavni fail jest centar za norifikacije, dođu ne vidiš ih ako nisi otvorio.

Mogli su nešto smisliti da neprocitane notifikacije budu dio dynamic islanda kao što su ubacili za tajmer ili za sofascore gdje cijelo vrijeme vidiš rezultat jer se island proširi lijevo desno.
Kada bi to ubacili na primjer da se 3 zadnje obavijesti od 3 različite naorifikacije vide u dynamic islandu i dodirom na njih se proširuje u spušta dynamic island i biraš koju notifikaciju želiš da pročitaš koje aplikacije.

I za ljude koji imaju 9999+ neprocitanih mailova stalno da im stoji prošireno ostrvo.

Ja ne znam sta vam smeta kod notifikacija. Imaš bedz, imaš swipe up imaš ako ih ne pročitaš.

Bukvalno, citam i nije mi jasno... jos kad AI dodje pa bude pametno sumiranje...

Inace, ne znam jel ste probali eye tracking, ovo je fantasticno, bukvalno drzis telefon na punjacu na stolu i kontrolises sve pogledom sa razdaljine od pola metra... poprilicno dobro radi cak i sada, doduse trazi malo navikavanja :)

Mene interesuje iPhone mirroring kako će zapravo da radi, deluje na prvu vrlo dobro mada nema mnogo detalja, ali u principu kad si kući možeš slobodno iPhone u fioku da staviš :)
Mislim ne znam što se poziva tiče, sad mi palo na pamet, ali kapiram da će moći i to da se obavlja, bez kontakta fizički sa telefonom.

Za pozive postoji odavno calls on other devices koji radi odlicno tako da tu nema zime...

I za ljude koji imaju 9999+ neprocitanih mailova stalno da im stoji prošireno ostrvo.

Ja ne znam sta vam smeta kod notifikacija. Imaš bedz, imaš swipe up imaš ako ih ne pročitaš.
kad smo kod swipe up, meni isti baguje opasno na beti

Jer su teško đubre. Bolje da ih bolje grupišu i da se ne gube nakon otključavanja telefona i da stave bar gore u levom uglu bedž sa brojem obaveštenja.

Xiaomi je iskopirao sistem za obaveštenja, ali je ostavio ikonice u gornjem levom uglu.

Solidno ažuriranje, ima korisnih stvari. Jedno od većih reklo bi se. Malo prehajpovano, ali je to ipak klasika za apple.

Customization opcije su mi ok, najvise me raduje AI, racunam da ce mnogo bolje kontekstualno da odgovara (najvise koristim u okviru Apple Carplay). Nazalost najbitnija stvar koju sam ocekivao je swipe to back koji radi univerzalno za sve aplikacije. Valjda u nekoj sledecoj iteraciji....

Jer su teško đubre. Bolje da ih bolje grupišu i da se ne gube nakon otključavanja telefona i da stave bar gore u levom uglu bedž sa brojem obaveštenja.

Xiaomi je iskopirao sistem za obaveštenja, ali je ostavio ikonice u gornjem levom uglu.

Solidno ažuriranje, ima korisnih stvari. Jedno od većih reklo bi se. Malo prehajpovano, ali je to ipak klasika za apple.
Dodao bih samo da dok su notifikacije stizale odozgo na dole, sve je bilo ok. Kad su obrnuli, postalo je neuporedivo lošije. Nestaju, pa ih onda vidim posle par sati kada povučem odozdo na gore na lock screen-u...po mom mišljenju, baš loše rešenje. Ne vidim zašto je problem da stoje na lock screen-u dok ih prosto prstom ne očistiš

Ja nijednu nisam notifikaciju promasio, a imam poslovni mail koji ne smem da omasim. Sve do jednog uvek procitam Tako da ne znam sta se vama desava...

Ne promašim ni ja kad svako malo vučem odozdo na gore na zaključanom ekranu. 😂

Valjda će rešiti u nekoj od narednih verzija. Tipa na ios 20.

Ja nijednu nisam notifikaciju promasio, a imam poslovni mail koji ne smem da omasim. Sve do jednog uvek procitam Tako da ne znam sta se vama desava...
Sad ako na lock srceen-u povučeš prstom na gore, izaći će ti neke notifikacije odozdo. Ne mašim ni ja, nemam toliko aplikacija, imam dva mejla, viber i to, nisam influenser pa da mi stiže milion notifikacija ali je prosto loše rešeno, po mom mišljenju, na Androidu dosta bolje. Bilo je dobro i na iOS-u do 16, posle su upropastili.

Neverovatno je koliko su promasili sa action button koji je prakticno beskoristan a lagano su mogli da ubace da kratak pritisak bude jedna funkcija, duzi druga, dva brza treca... Ovo pisem jer mi se jako svidja lock screen bez dugmica za torch i cameru ali mi fali jedna kontrola onda jer mi je apsolutno neophodno da silent mode bude action ali mi cesto i brzo zatreba kamera... Za sad guram nekako sa back tap ali nije to to...

Neverovatno je koliko su promasili sa action button koji je prakticno beskoristan a lagano su mogli da ubace da kratak pritisak bude jedna funkcija, duzi druga, dva brza treca... Ovo pisem jer mi se jako svidja lock screen bez dugmica za torch i cameru ali mi fali jedna kontrola onda jer mi je apsolutno neophodno da silent mode bude action ali mi cesto i brzo zatreba kamera... Za sad guram nekako sa back tap ali nije to to...
Ima ovo, neki lik je napravio da ti na action dugme aktivira menu, i onda odaberes... Ima deo koji je vezan za focus, koji ako je ukljucen neki focus odma pali kameru, a ako nije onda radi menu.

Action button menu

Hvala, video sam ali opet nije to to... generalno najvise mi bas brzo treba kamera kad jurim klinca da uhvatim nesto specificno ili na putovanjima i onda je najelegantnije preko action button koji mi je rezervisan za silent ( probao sam kameru ali ne funkcionisem nikako), ovako vrsi posao i back tap ili preko ekrana ( sto sad pokusavam da izbegnem) ali sto bi elegantno kada moze komplikovano :ROFLMAO:

Hvala, video sam ali opet nije to to... generalno najvise mi bas brzo treba kamera kad jurim klinca da uhvatim nesto specificno ili na putovanjima i onda je najelegantnije preko action button koji mi je rezervisan za silent ( probao sam kameru ali ne funkcionisem nikako), ovako vrsi posao i back tap ili preko ekrana ( sto sad pokusavam da izbegnem) ali sto bi elegantno kada moze komplikovano :ROFLMAO:
Jeste glupo, da mora dugo da se drzi, ali verovatno ce neko objasnjenje biti, ne zelimo da se slucajno pritisne u dzepu, ili tako nesto...

IMG_1998.jpeg
Kako se briše ova kartica u kontrol centru ne znam ni kako sam je dodao 😂

Neću da kucam broj telefona, već tipa da krenem kucati 6-2-7-5... i on mi izbaci svakog Marka koga imam u imeniku. Ja bez ove osnovne funkcije (koju mislim da je prvi android imao) bukvalno ne mogu da koristim telefon.
To se zove T9 pretraga i postojala je još na telefonima sa dugmićima. Sjajna funkcija, koristio sam je godinama na svim telefonima koje sam imao i zamalo se zbog nje ne vratih na Android posle prve nedelje korišćenja iOS. Imaš na app Store T9 dialer ali nije to to kao kad je sistemski, pogotovo zbog liste poziva. Navikao sam se kasnije da radim pretragu telefona kada hoću nekoga da pozovem. Odlično radi ali i dalje smatram da je T9 bolja opcija. Iskreno voleo bih i da može Resize dialer da se radi pošto mi je ovaj kao za penzose, preko celog ekrana totalno nepotrebno i nepraktično za korišćenje jednom rukom.

Poslednja izmena:
Možda ukapiraju da je najlogičnije da možemo da razvrstavamo slike u foldere premeštanjem, a ne kopiranjem uz obavezu da budu u glavnoj galeriji.
Kad sam tek bio prešao na iOS bio sam u fazonu kako ovo ne može, o čemu se radi. Posle se navikne čovek na njihov način kad skapira koji im je koncept. Generalno mislim da većina koja odustane od iOS (ili Androida ako je suprotan prelazak u pitanju) prosto ne shvata kolike su razlike u konceptu Androida i iOS misle da je sve to slično pre promene samo je malo šminka drugačija i onda kada se sretnu sa nekim stvarima koje su navikli da rade na jedan način u svom sistemu odlepe što se ne radi isto i teško im je da se prilagode na nov način pa se vraćaju nazad. Oba sistema, naravno, imaju svoje prednosti i mane pa ko šta voli nek izvoli.

Sa jedne strane da, ali sa druge, zašto onda sada sa ios 18 posle 18 godina uvode tu T9 opciju kao i odlazak poruka u zadato vreme?...zašto uvek moraju da se prave pametni i izmišljaju toplu vodu (i drugi imaju svojih bubica, ne napadam samo jednu stranu). Meni je ok jel konačno apple ima sve što sam tražio oduvek (čast još nesretnoj taststuri koja i dan danas nema mogućnost za number row, ali zato ima dva beskorisna dugneta dole isood koja podižu celu taststuru za 1cm)!

What else to announce because everything else is perfect 😁

Apple tako funkcioniše i za softver i za hardver 😃

Nadam se da će i tastaturu da poboljšaju sa ovim štucanjim, preskakanjim i povremenim kašnjenjem čak i na najnovijem telefonu.

Nazad
Vrh Dno