Šta je novo?

Inverter klime za potkrovolje

LG se prodaje napolju ko lud pa ima i kvarova, na zapadu necete cuti da se kupuje skoro nista sem klima koje nemanjabgd84 "testira" ili skupljih. Ovi nasi muse, mission, llce, lmce nema toga.
Tamo je tolika cena ugradnje i odrzavanja, da niko ne gleda da ustedi na klimi.

Nije tacno to zadnje. Generalno ovde na zapadu malo ima klima(u piredjenju dole sa balkanom gdje su zgrade nakicene vanjskim jedinicama). Dosta je komplikovano postavit zbog silnih dozvola i pravila(saglasnost za probijanje zida, saglasnost ostalih stanara zbog buke, ne smije narusavat izgled fasade itd itd. Htio sam ja al nema sanse, pa sam uzeo mobilnu za muke.
Al vidjao sam ovde u Njemackoj i Midee i Gree i milion nekih njemackih robnih marki. Od japanaca sam nekako najvise vidio Mitsubishi, Daikin, Toshiba i Panasonic.

U Norveškoj, u individualnim kućama van velikih gradova, maltene svako ima klimu. Žive u velikim kućama, i klima je takva da je grejanje i izolacija bitna tema. Sećam se još pre 20 godina kad sam bio u poseti rođacima u Švedskoj da su imali "toplotnu pumpu" - podnu klimu u kući. Uglavnom ugrade jednu ili dve da pokriju po sprat i preovlađuje japanska četvorka (Mitsubishi, Panasonic, Toshiba, Daikin).

Vjerujem, skandinavija i juzni krajevi Europe su izuzetak. U centralnoj Europi je vec drugacije. Ovde ima dosta toplotnih pumpi u Njemackoj (Rotex, Wolf, Panasonic, Nibe) al klima ne bas. Mozda je i do klime jer ovde su rijetki temperaturni ekstremi. Doduse posljednjih par ljeta je postalo toplije. Al ja jos nisam vidio nijednu stambenu zgradu sa klimom. Samostojece kuce tu i tamo.

Da li ste znali da midea ima svoju verziju gtecha? Klimu koju sami mozete celu da rastavite za 1 minut?

Ne. Ja imam ulazni P12EN. Korisnika novijih LG na forumima nema ni za lek.

Nek' si ti živ i zdrav.. biće klima.

Nego sta...
Sta se kupuje sledece?

Jos dve, tri klime i preguraces zimu...

Pre proleca mozda i ne.
Smorio sam se vise od svega ovoga, potrosio vremena, para i zivaca.
Na kraju, kupim kineza i ne nerviram se ako radi kao nesrecni Panasonic, jer ce barem da radi koliko je i placeno ili neki jeftiniji Fujitsu i vozi.
Kupi lepo staru lmce 12 i 09 i da te vidi Bog, za wifi kupi onaj wifi ir remote za 1500 din i uzivaj. Ja sam reklamirao staru muse, zamenili za novu pa opet pravi problem. Stare klima sa r410 gasom su proverene, a narednih 15-20 godina ce biti gasa za te klime, ove nove sa r32 se nisu bas pokazale, barem kod gree. Midea dugo radi defrost pa bih nju izbegavao. Evo npr gree viola je dobra klima, ali na minusu dobro zvrci i radi defrost 10 min sto je za razliku od muse mnogo koja radi 5 min. Da imam pare fujitsu lmce bih kupio!!!

Možda je bolje da ide na lmce07 kao drugu, jer sam čitao da su 07 i 09 identične.

Ja sam stekao utisak da je Wi-Fi na Amberu kvario rad i mesao se sa kontrolama na daljinskom.

U pocetku kada sam podesio Wi-Fi nisam mogao da je kontrolisem preko daljinskog, sto mi je ok jer sam uvek mogao da se povezem preko kucne mreze (nekad preko LTE nije htelo), ali nisam mogao da ukljucim iFeel mode i temperatura u sobi je bila par stepeni ispod zadate.

Sada sam iskljucio Wi-Fi kompletno, podesio temperaturu na daljinskom, ukljucio iFeel, druga prica..

Da, jer ti wifi servisi svi zavise manje vise od kineskih servera i to vecinom lose radi. Mozda je bolje na ovim jacim brendovima ali opet, za grejanje stvarno nema sta da gledam na wifi, podesim i zaboravim.

Interesantnu stvar sam video za LN.
Naime, aktuelan model je LN VG, ali postoji i VG2. Po service manualu, postoje neke razlike, ali je najinteresantnija tezina spoljne jedinice. Kod VG je spoljna teza nego kod VG2.
Jos interesantnije mi je da je kod LN25VG spoljna teza nego kod LN35VG2, a 25 je 9000btu, dok je 35 12000 btu.
Inace, pitao je neko za kapacitet odvlazivanja.
U service manualu koji sam video stoji da u rezimu hladjenja LN25 ima kapacitet 0,1l/h, dok LN35 ima kapacitet 0,5l/h.
Nisam video da pise koliki je kapacitet u rezimu rada odvlazivanja.

Mene je zanimao taj kapacitet odvlazivanja. Eto sad imamo i tacne podatke iz manuala, ali je meni bilo bas cudno da je to tako malo.
Pisali smo ovde na tvom thread-u, na 4-5-toj strani da bi to trebalo da bude oko 1.8-2l/h, po logici stvari, zbog velikog izmenjivaca itd.
Sad, pitaj boga zasto su naveli ove vrednosti, bice da Mitsubishi na neki drugaciji nacin vrsi ta merenja.

Procitao sam u dahu kao pripovetku kad smo bili deca dogodovstine vezano za kupovinu klime.I podrzavam Nemanjine postupke.Ja sam tek posto sam kupio klimu otkrio ovaj forum.Birao sam 2 dana i izbor za dvosoban stan od 60m2 je pao da inverter Daikan 18btu sensira najjeftiniji model klot skroz bez icega.Neka me sluzi kao prethodna samsung iz 2001 i bicu jako zadovoljan.Inace nasao sam je na eponudi za 95k a ugradnja 11k.

Evo jedna 12ica.
Veci deo dana radi ovako i odrzava 23 stepena u toj sobi.
Detalji uredjaja,naknadno
A na drugoj slici je neki drugi model, kojim bas i nisam skroz zadovoljan, ali je i dalje domaci zadatak za onaj Panasonic

Prilozi

• Screenshot_2021-12-30-18-01-34-155_com.tuya.smartlife.jpg
    Screenshot_2021-12-30-18-01-34-155_com.tuya.smartlife.jpg
    45.6 KB · Pregleda: 88
  • Screenshot_2021-12-30-18-09-30-697_com.tuya.smartlife.jpg
    Screenshot_2021-12-30-18-09-30-697_com.tuya.smartlife.jpg
    45.3 KB · Pregleda: 86
Poslednja izmena:
Treca sreca. Ovaj cetvrta. Ovaj nez ni sam koja je po redu. Aj da te ovaj put slusa, i da majstire ne gledas osim za vrijeme ciscenja klime.

Mogu pogadjat, Daisekai?

Evo jedna 12ica.
Veci deo dana radi ovako i odrzava 23 stepena u toj sobi.
Detalji uredjaja,naknadno
A na drugoj slici je neki drugi model, kojim bas i nisam skroz zadovoljan, ali je i dalje domaci zadatak za onaj Panasonic
Da li su sada različite klime u pitanju tj marke ili samo modeli?

Jedna je bar fuji :)

To su KGTA12 i LMCE09:ninja:

Mislim da je Tošiba

Nazad
Vrh Dno