Šta je novo?

Inverter klime za potkrovolje

U Norveškoj je zabranjen rad sa merdevina jer nije bezbedan. Ne razumem šta je bio problem da se klima sa slike iznad spusti na nivo ostalih gde je lakša za montažu, održavanje, i na kraju skidanje.

Ako je objekat tvoje vlasništvo, možeš da staviš gde hoćeš. Ali ako nije, eto problema sa komšijom.

Ja imam merdevine koje idu do 8 ili 10m, ne secam se, ali evo kako je kod mene izgledalo skidanje pre koju nedelju.

Jedna mi na slicnoj visini kao ova tvoja, samo ima prozor u blizini i kapiram da ce kroz prozor da proture nekome na merdevinama i da je samo spusti na nosac.
Druga je vec greota za basticu, plus je ispod uska terasa i loza, ne znam gde ce merdevine...
Kapiram da kao musterija ne treba da se petljam i da znaju valjda sta rade, ali bih da proces prodje sto brze i bezbolnije.
Pored svog angazovanja, ne secam se da su mi biki majstori u kuci i da nista zeznuli nisu... A sve po preporuci angazivani....

Ako je objekat tvoje vlasništvo, možeš da staviš gde hoćeš. Ali ako nije, eto problema sa komšijom.
Porodicna kuca je, sa razdvojenim stambenim jedinicama.
Koliko god bilo porodicno, najbolje da ga stave da nikome ne smeta, pa da se krvimo zbog budalastina.

Prilozi

• IMG_20210708_161044.jpg
    IMG_20210708_161044.jpg
    205.7 KB · Pregleda: 143
U Norveškoj je zabranjen rad sa merdevina jer nije bezbedan. Ne razumem šta je bio problem da se klima sa slike iznad spusti na nivo ostalih gde je lakša za montažu, održavanje, i na kraju skidanje.
Svasta nesto u Norveskoj ne sme, sto inace sme. Zanimljivo je da su merdevine opasne, a toliko zaista opasnih poslova ima...valjda kako im odgovara, ok je da bude opasno kada velike firme i drzava treba da profitiraju :)

Na kraju, niko ne brani nekome ko nije siguran u svoje sposobnosti, da prosto montira skelu.

Preko 3 m visine se kod nas po zakonu smatra radom na visini i merdevine nisu dobro rešenje. Preko 3 m moraju da se primene posebne mere...

Da, zato je vecina majstorskih merdevina do 3m :D

Dobro je kada klembesenje kroz prozor ili balkon na xx metara nije opasno :)

Jedno je teorija, a drugo praksa...ne bi se vi najeli od fizickog rada :)

Ima logike jer kad padnes sa 3 metra od tebe nesto i ostane a zamisli montera od 100+ kila da padne sa 8 ili 10 metara, nema tu zivota, game over, no continue :D
Ozbiljni rade sa kranovima, dizalicama i korpama kao sto ovi koriste iz distribucije. Naravno to se ne isplati za male split sisteme pa se onda koristi alpinizam pa ko pretekne.

Svasta nesto ima logike, mnogi poslovi su daleko opasniji od moguceg pada sa merdevina sa 3-8m, pa se rade.

Rade se uz kršenje mera zaštite na radu. Ali to nije poenta. U proseku u SRB na radu pogine nešto preko 50 zaposlenih. Recimo u UK je negde oko 140. Da imamo broj zaposlenih i privredu kao UK, kod nas bi bilo preko 1000 smrtnih slučajeva na radu. Da skratim, mi smo fenjeraši.

Svasta nesto ima logike, mnogi poslovi su daleko opasniji od moguceg pada sa merdevina sa 3-8m, pa se rade.
Naravno da se rade, rade se i analize rizika za takve poslove, pa se uvode različite mere za smanjenje rizika.

Kao sto sam i rekao, svasta nesto ima smisla. Ima svuda mnogo toga sto bi bilo manje opasno, ali eto nije, kao sto sam i napisao ranije :) Male je najlakse saseci.

Bio je pre neki dan, bas kad su mi ugradjivali klime, kolega forumas do mene da preuzme extender koji sam prodaao i dotaknemo se teme oko servisera za klimu i ugradnje i isprica mi covek da su kod njegovog prijatelja, lika drzali za noge i kroz prozor spustili do klime... Malo je reci da sam se sokirao

Nas serviser je pao sa prvog sprata kada mu se odvalila cigla, sjebao kuk i od tada se uvija kada hoda...pametniji se vezuju, ali dzabe, ne mozes ti protiv glupoce.

Raspored soba, mozda sam malo negde omasio kvadraturu, pojma nemam gde mi je plan kuce sada

Prilozi

• IMG_20211023_093811.jpg
    IMG_20211023_093811.jpg
    87.4 KB · Pregleda: 96
Cca 65 kvadrata je konstantno povezano i da kazes da se u njima boravi.
Dnevna, spavaca i tzv hodnik.
Magacin je zatvoren, tamo ima norveski radijator na 16 stepeni namesten.
Kuhinja se cesto zatvara, a i tamo ima radijator po potrebi.
Wc ima malu grejalicu, po potrebi.
Za ovih cca 65 kvm bi trebalo dve klime da vrse posao?
Isao sam na 2 12ice, ne znam ima li svrhe u ovaj hodnik da ide 18 ica, ili npr 14 Fuji?

Multisplit ima poentu samo ako nema mesta za vise spoljnih jedinica.
Sve ostalo je protiv da ne nabrajam.

Nemanja je avanturista.. mogao bi da proba neki multi sistem?
:LOL:

Ubice me radoznalost.

Definitivno cu 2 12ice sada, osim ako ne bude neka 14 za ovu sredisnju sobu iskrsla jeftino.
Iscimacu ljude koje znam da rade sa belom tehnikom i klimama, pa da probam neki popust da zabodem.
Prosli put mi je drug dao dobru cenu za LG. Ako bude opet tako, mozda uzmem i dc12rh.
Eto to, nisam video da neko ovde ima.
Za LG jedan kaze ovako, jedan onako, sto ispade prosecno forumsko stanje za vecinu proizvidjaca, racunajuci i Fujitsu i Gree kao dva najcesce komentarisana ovde.
Dakle, za sta dobijem najbolju cenu, to uzimam, pa kud puklo.

Nemoj tako,vratices opet klime pa sta si onda napravio..

Pa vidis da nema garancije za bilo sta.
Evo, da ja nisam imao iskustvo kakvo jesam, bio bi konsenzus na forumu da je onaj Hisense dobra klima.
Dotaknes se Fujitsu klima, po jednima to ispadne top, drugima smrdi, duva hladan vazduh itd.
Evo, uzeo covek Mitsubishi i ispade ne valja.
Isti slucaj i za Panasonic z35.
Do danas sam mislio da niko Amberu nece naci manu, kad ispada da i ona ima svoje boljke...
I sta da zakljucis sem da je mnogo toga lutrija, pa makar da pokusas da zabodes premium proizvodjaca po nekoj dobroj ceni i minimizujes kockanje...

Koje si boljke našao/čuo za Amber osim modulacije koja je >500W, dok greje 60+ kvm?

Imas na onoj temi u delu postova koji su bili odgovor meni pre nego sam se prebacio na ovu temu, da ti ne kopiram sada.
Tice se i modulacije i toga da meni mozda,s obzirom sta sam opisao kao zamerke na ove Hisense, nece odgovarati nacin njenog rada, koji, da parafraziram, i nije bas ugladjen

Dobio si konkretne predloge za klime, ljudi učestvovali u diskusiji trošili vreme i sad si posle svega odlučio da se oprobas srećom vođen i popustom. Jedan član dolazi u temu početkom svake grejne sezone, malo širi dezinformacije, hvali gree druge kudi i eto to je bilo dovoljno da izgubiš kompas. Šta da ti kažem osim, srećno.

Imam Amber od prošle godine. Pisao sam o mom iskustvu sa njim, potrošnji i ostalim stvarima tokom zime.
Za proteklih 23 dana (uključen 1.10) potrošio je 23,7 kW. Temperatura je podešena na 22c. Radi pola sata, pa na pauzu od pola sata. Ove nedelje se desilo da nije uključivao po 10ak sati, ali vreme je bilo lepše. Činjenica je da neće ispod 450W na grejanju pa se zato gasi. Temperatura za tih pola sata u kući ne pade za više od 0,2c (mereno Xiaomi meračem).
Inače sa tim jednim Amberom grejem kuću, 82kvm.
Ono što sam pročitao na drugoj temi je da tebi trebaju 2 klime, a 2 Ambera bi bilo overkill.
Bolje jedan Gtech i jedna KMTA, čisto da udovoljiš i Trijadama i Jakuzama. 😁

Realno mozes i tri klime manje da ubacis, dobio bi veci komfor. Ili ovo sto ti npr zeka kaze.

Dobio si konkretne predloge za klime, ljudi učestvovali u diskusiji trošili vreme i sad si posle svega odlučio da se oprobas srećom vođen i popustom. Jedan član dolazi u temu početkom svake grejne sezone, malo širi dezinformacije, hvali gree druge kudi i eto to je bilo dovoljno da izgubiš kompas. Šta da ti kažem osim, srećno.

Na ovom forumu postoji neka istorija pisanja i nekih medjuljudskih odnosa koja meni nije poznata i jako mi je tesko da pohvatam ko sta stvarno zna, ko lupetara, ko ima kakav interes itd.
Pretrazivao sam vise modela i proizvodjaca na ovoj temi i toliko oprecnih stvari ima, da je jako tesko utvrditi ko je autoritet znanja.
U toj gunguli, ja samo mogu da otkrijem rupu na saksiji da je kupovina japanaca sigurniji posao, ali to ima i cenu.
S obzirom da krecem od 108000 din i da mogu da uletim u dug jos do 1000e, a da licno imam neke potrebe koje su dodatak na premijum cenu, onda dodje do kompromisa u smislu da moram pojuriti popuste kako bih se uklopio finansijski...
Da nije tako, kupio bih dva ona Panasonica i ne bih cedio suvu drenovinu na forumu da pokusam da izvucem maksimum za novac koji imam, odnosno za koji cu morati jos i da se zaduzim...
Ovako moram imati varijantu 1, 2 i 3 jer dajem vise nego sto su ulazni modeli, a fali mi malo do onoga koliko kosta visa srednja i visa klasa renomiranijih proizvodjaca...
U svakoj od tih varijanti je ponesto od predlozenih uredjaja i kada budem imao konacno na stolu sta je dostupno, a sta se samo vuce po cenovnicima i kolika je cena u tom trenutku, a zbog rasta troskova transporta cene idu gore, cu moci da donesem odluku.
Cisto da ne bude da je neko apsolutno gubio vreme pokusavajuci da mi pomogne...

Imam Amber od prošle godine. Pisao sam o mom iskustvu sa njim, potrošnji i ostalim stvarima tokom zime.
Za proteklih 23 dana (uključen 1.10) potrošio je 23,7 kW. Temperatura je podešena na 22c. Radi pola sata, pa na pauzu od pola sata. Ove nedelje se desilo da nije uključivao po 10ak sati, ali vreme je bilo lepše. Činjenica je da neće ispod 450W na grejanju pa se zato gasi. Temperatura za tih pola sata u kući ne pade za više od 0,2c (mereno Xiaomi meračem).
Inače sa tim jednim Amberom grejem kuću, 82kvm.
Ono što sam pročitao na drugoj temi je da tebi trebaju 2 klime, a 2 Ambera bi bilo overkill.
Bolje jedan Gtech i jedna KMTA, čisto da udovoljiš i Trijadama i Jakuzama. 😁

Da, definitivno se ne bih usrecio sa dva Ambera, ali je on ozbiljan kandidat za mesto u ovoj centralnoj sobi, hodnik kako sam je krstio, jer bi mogao da nadomesti toplotne gubitke usled povezanosti nekoliko prostorija.
Za dnevnu Amber definitivno otpada, imao bih problem kao i sa Hisensom...
A po opisanom radu Fujitsu bi tu dobro legao, samo ne nalazim da npr KGTA ima jonizator i te stvarcice dodatne koje se ticu tretiranja vazduha, a koje su meni licno bitne i gde se ne uzdam samo u Comi 3h.

Realno mozes i tri klime manje da ubacis, dobio bi veci komfor. Ili ovo sto ti npr zeka kaze.

Proslo mi je i to kroz glavu, ali je razlika u ceni toliko mala da nema logike uzeti manje od 12ice...

Nazad
Vrh Dno