Šta je novo?

Internet u Subotici - pomoc pls

StraXR

Poštovan
Učlanjen(a)
16.04.2014
Poena
51
Dakle ovako, trebalo bi da se preselim u Suboticu za 2-3 meseca, e sad treba uzeti net od nekoga tamo, e tu je problem i treba mi pomoc (narocito ako je neko iz Subotice). Koliko sam uspeo da iskopam po netu je da je to, pa da kazem grad koji je u 20. veku sto se tice ovih stvari. Od provajdera tu su samo Telekom, posta i tamo neki lokalni Boga pitaj kakvi su (od njih bi izdvojio Tippnet kao (VALJDA) najjaci). Mozda se i varam, zato sam i dosao da pitam.

. Ono sto mi je potrebno je stabilna veza i nizak ping ka zapadnoj Evropi (da budem tacniji Holandija, sev. Francuska i deo Nemacke). Download 20+ mbs, a upload i nije toliko bitan mada 3+ bi bilo pozeljno. Tip mi nije bitan, moze adsl, vdsl, kablovska, wi-fi...sta god, samo da je stabilan i nizak ping.

Trebace mi i TV ali to mi nije skoro uopste bitno, ako je u paketu s netom to je bonus. Sto se toga tice mogu uzeti i onaj njihov kablovski od poste (za koji cujem da su tek nedavno saznali da postoji i digitalni svet pored analognog).

Imajte na umu i cenu, nesto do 3.500-4.000 mogu da priustim (ako je paket u pitanju).

Dakle ovako, trebalo bi da se preselim u Suboticu za 2-3 meseca, e sad treba uzeti net od nekoga tamo, e tu je problem i treba mi pomoc (narocito ako je neko iz Subotice). Koliko sam uspeo da iskopam po netu je da je to, pa da kazem grad koji je u 20. veku sto se tice ovih stvari. Od provajdera tu su samo Telekom, posta i tamo neki lokalni Boga pitaj kakvi su (od njih bi izdvojio Tippnet kao (VALJDA) najjaci). Mozda se i varam, zato sam i dosao da pitam.

. Ono sto mi je potrebno je stabilna veza i nizak ping ka zapadnoj Evropi (da budem tacniji Holandija, sev. Francuska i deo Nemacke). Download 20+ mbs, a upload i nije toliko bitan mada 3+ bi bilo pozeljno. Tip mi nije bitan, moze adsl, vdsl, kablovska, wi-fi...sta god, samo da je stabilan i nizak ping.

Trebace mi i TV ali to mi nije skoro uopste bitno, ako je u paketu s netom to je bonus. Sto se toga tice mogu uzeti i onaj njihov kablovski od poste (za koji cujem da su tek nedavno saznali da postoji i digitalni svet pored analognog).

Imajte na umu i cenu, nesto do 3.500-4.000 mogu da priustim (ako je paket u pitanju).

Ne znam odakle informacija da je Subotica po pitanju internet tehnologija u 20. veku.

Od internet provajdera su na raspolaganju (ako nekoga zaboravim, dopuniće neko ko je iz Subotice):
Telekom
PTT
EUnet
Orion
Tippnet
Wifi provajderi

Za kombo TV+net, na rapolaganju su TotalTV, Telekom i PTT.

Poslednja izmena:
Ako ti je ograničenje minimum 20+ Mbs dl i neki normalan up, jedino na šta bi ja išao je Telekomov VDSL i to net20 + upload booster na 5Mb. Preko Wirelessa ili poštine kablovske niko nema da ponudi ni približno te brzine a i pitanje je kvaliteta tih veza (to uzima onaj ko nema mogućnost da dobije ADSL/VDSL, a kvalitet PTT kablovske infrastrukture bolje da ne komentarišem).
Ako ćeš tražiti stan u najam, prvo proveri da li možeš dobiti VDSL na tom broju u stanu i koje brzine.

Prijatelj je pre koji dan potpisao ugovor za NET 10/1, imao je 4/512. Kad su mu prebacili na novu brzinu, veza je stalno pucala, pa su mu posle par razgovora uspeli stabilizovati net ali na max 6/1 zbog udaljenosti od centrale. VDSL će moći dobiti tek kad budu pravili istureni stepen (ko zna kad) koji će mu smanjiti trenutnu udaljenost od oko 2km na max 500-800 metara.

A za ping, meni je sa Holandijom oko 65ms na Telekomovom ADSL. Teško da ćeš moći naći manji ping od ovog.
Ove provajdere koje ti je craba naveo za ADSL/VDSL, svi koriste Telekomovu paricu, tako da ako ti Telekom ne može obezbediti potrebnu brzinu ni oni sigurno ne mogu...

Za TV, ako nemaš neke specijalne potrebe uzmi digitalni PTT KDS (kvalitet analognog signala je od pristojnog, do katastrofalno lošeg).
Ako ima još nešto da te zanima, slobodno pitaj.
Pozdrav sa severa Bačke.

Prijatelj je pre koji dan potpisao ugovor za NET 10/1, imao je 4/512. Kad su mu prebacili na novu brzinu, veza je stalno pucala, pa su mu posle par razgovora uspeli stabilizovati net ali na max 6/1 zbog udaljenosti od centrale. VDSL će moći dobiti tek kad budu pravili istureni stepen (ko zna kad) koji će mu smanjiti trenutnu udaljenost od oko 2km na max 500-800 metara.

LostInTime,samo mala pomoc.U kojem delu grada ti prijatelj stanuje,posto bih i ja da predjem na taj paket,ali sam malo skeptican po tom pitanju stabilnosti i brzine veze.
Ja stanujem u MZ Pescara (preko puta bivse Zorke), sada imam 4Mb,ali sam imao zaglavljen speed up na 6 Mb i radio je super tj.imao sam maksimalnu brzinu u tom paketu.
Ne znam kako bi to radilo na 10/1,jer mi je sinu potreban stabilan internet (koristi za posao).svaki komentar je dobrososao.Pozdrav

Stanuje na M. Radanovcu, ali to je totalno nebitno... I njemu internet služi prvenstveno za posao pa je bio malko nervozan dok mu nisu sredili to sa prekidima ali su bili baš brzi i već taj dan mu je namešteno 6/1 totalno stabilno (a sad što nije puna brzina, čisto zbog objektivnih razloga).
Nazovi Telekom i oni mogu da ti provere parametre linije, koju max brzinu možeš dobiti preko ADSL i da li možeš da uzmeš VDSL.
U svakom slučaju vredi da potpišeš novi ugovor, imaš NET 10/1 promo za cenu 1549,00 din sa PDV; plus, mislim, prva tri meseca za 1 din (to proveri).
Ako imate mogućnosti i potrebu za tom brzinom, ja lično bih uzeo VDSL 20/1 sa Upload boosterom na 5Mb (to ti je ugrubo oko 2300 dingera).

Mogu ti okvirno reći za maksimalnu brzinu; idi na 192.168.1.1. (ADSL modem) sa user name: telekom pass: telekom
i pogledaj parametar

Attenuation Down/Up(dB) (meni je) 8.0 / 9.0

ili okači screen shot (status-system information) pa da vidimo.
Meni sa tim parametrima daje max teoretsku brzinu na liniji

Max. Bandwidth Down/Up(kbps) 18884 / 1204

On je imao Attenuation Down oko 34dB i to mu je pravilo probleme kod većih brzina.
Pozdrav.

Hvala na odgovorima, LostInTime.
. Predpostavio sam da bi Telekom bio najnormalnije resenje, a stan je na Prozivci (aleja Marsala Tita, da budem tacniji), pa s obzirom da je to odmah do centra nadam se da ima mogucnost za vdsl :)

Nema na čemu.
Mala ispravka, Aleja Maršala Tita je Radijalac, a ne Prozivka :p .
Pozdrav.

EchoLife HG520c
Bandwidth Down/Up(kbps) 4095 / 511
Attenuation Down/Up(dB) 17.0 / 7.3
Max. Bandwidth Down/Up(kbps) 11008 / 520

LostInTime
Ako moze pojasnjenje sta ovo znaci,nadam se da je to sto si trazio da okacim
Inace trenutno nesto skidam preko torrenta i download mi je 411,6 kB/s

Poslednja izmena:
To su ti podaci.
Attenuation Down/Up(dB) 17.0 / 7.3 - ovo ti je slabljenje signala na liniji prilikom downloada/uploada.
Uneseš podatak za slabljenje (17dB) u ovaj kalkulator http://www.speedguide.net/dsl_speed_calc.php
i on ti izračuna otprilike udaljenost od centrale, i max brzine downloada za ADSL, ADSL2+ i VDSL2...
Koliko vidim tebi je udaljenost preko 1km i verovatno nema ništa od VDSL-a dok ne naprave neki istureni stepen.

Bandwidth Down/Up(kbps) 4095 / 511 - ovo ti je podešena brzina paketa na kojem si trenutno.

Max. Bandwidth Down/Up(kbps) 11008 / 520 - ovo je max brzina koja je moguća trenutno na liniji i mislim da bi 10Mb išlo bez problema. Kod ovoga me jedino buni što je tako mala max brzina uploada.

Ajd ispiši još ovaj podatak:

Operation Mode (kod mene je G.dmt.bisplus).

A brzina downloada koju si napisao je otprilike maximum za 4Mb/s.
Pozdrav.

A, da, povatacu ja te nazive krajeva vremenom :p
Samo me jos jedna stvar zanima, kod Telekoma da li je interleaving po defaultu ukljucen ili ne?

Da radim u Telekomu odmah bi ti rekao :d i šutirao bih se od sreće :p .
Al ovako, evo ti malo štiva za čitanje

Interleaving and fastpath
ISPs (rarely, users) have the option to use interleaving of packets to counter the effects of burst noise on the telephone line. An interleaved line has a depth, usually 8 to 64, which describes how many Reed–Solomon codewords are accumulated before they are sent. As they can all be sent together, their forward error correction codes can be made more resilient. Interleaving adds latency as all the packets have to first be gathered (or replaced by empty packets) and they, of course, all take time to transmit. 8 frame interleaving adds 5 ms round-trip-time, while 64 deep interleaving adds 25 ms. Other possible depths are 16 and 32.
"Fastpath" connections have an interleaving depth of 1, that is one packet is sent at a time. This has a low latency, usually around 10 ms (interleaving adds to it, this is not greater than interleaved) but it is extremely prone to errors, as any burst of noise can take out the entire packet and so require it all to be retransmitted. Such a burst on a large interleaved packet only blanks part of the packet, it can be recovered from error correction information in the rest of the packet. A "fastpath" connection will result in extremely high latency on a poor line, as each packet will take many retries. (Preuzeto sa http://en.wikipedia.org/wiki/Asymmetric_digital_subscriber_line#Interleaving_and_fastpath)

U prevodu, ako ti je kvalitetna linija stavlja se "fastpath" jer dodaje najmanju latenciju na prenos podataka.
U slučaju nekih smetnji stavlja se Interleaving (dubine od 8 do 64) koji poboljšava korekciju greške tj. poboljšava integritet podataka, ali ti dodaje latenciju (od 5ms do 25ms).
Mislim da je procedura takva da ti puste brzinu koju si uplatio, pa ako postoje neki problemi kao npr. često pucanje konekcije, onda se stavlja na Interleaved i povećava njegova dubina dok se ne postigne maksimalno stabilna konekcija...
Nadam se da sam ti pomogao.
Pozdrav.

Vrh Dno