Šta je novo?

Internet u Srbiji !!!

legend

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
649
Ima li neko informacije kada bi u Srbiji trebalo da svane sto se tice interneta? Znaci neki insajder u telekomu koji je upoznat sa
situacijom oko kablovskog neta (kada se moze ocekivati okvirno), situacija sa ISDN-om, ili eventualno nekim drugim mogucnostima DSL, ADSL i slicno. Da li je moguce da se kod nas nista ne zna i ne planira.

Ovo pitam samo iz radoznalosti, i obracam se onima koji imaju neke informacije o planovima (ali stvarnim) telekoma i slicno.

Pozdrav

Sto se tice kablovskog neta tu se stvar malo i pokrenula, jer je firma Memodata pocela da uvodi kablovski net po gradu, bas je u mojoj zgradi okacen oglas.Ne znam detalje, ali poseti prezentaciju ovog provajdera pa ces saznati vise

Pre neki dan je objavljeno da je Telekom potpisao ugovor sa Simensom za isporuku centrala za digitalne telefonske centrale (to im je valjda ISDN) ukupnog kapaciteta 150.000 linija. Kad se malo iskalkulise ispada da je to za svakog internet korisnika u YU po jedan ISDN prikljucak. Nisu rekli koliko ce to da kosta i kad ce se realizovati ugovor.
Telekom je takodje najavio da ce od polovine godine uvesti oko 3000 linija koje ce biti odvojene samo za internet, placanje preko PTT racuna, cena pristupa jedinstvena bez obzira odakle zoves, ne placa se posebno sat a posebno net vec je sve "djuture". Nisu rekli koliko je to konkretno.
Pre 2-3 nedelje objavljeno da je u Srbiji osnovana firma od strane stranih predstavnika koja bi trebalo da radi na uvodjenu kablovske televizije na nivou celih gradova. Sediste firme je u Kragujevcu. Ja se nadam da, ako to bude, ce onda kroz te kablove kao sporednu uslugu ponuditi net. Naravno da niko nije rekao koliko ce to da kosta.
Na nekom seminaru pre 2 meseca Bane Andjelkovic, predsednik vladine agencije za informatiku je najavio da vlada razmislja o uvodjenju nekog paralelnog sistema za pristup netu jer je ovaj telefonski sto mi imamo neadekvatno za bilo kakav ozbiljan posao. Mozda su mislili na onaj gore pomenuti kablovski net?
Nesto se kuva u svakom slucaju, a sta ce biti - videcemo.

Maric je napisao(la):
Pre neki dan je objavljeno da je Telekom potpisao ugovor sa Simensom za isporuku centrala za digitalne telefonske centrale (to im je valjda ISDN) ukupnog kapaciteta 150.000 linija. Kad se malo iskalkulise ispada da je to za svakog internet korisnika u YU po jedan ISDN prikljucak. Nisu rekli koliko ce to da kosta i kad ce se realizovati ugovor...

to na zalost ne mora da znaci da su svi prikljucci isdn. najveci prolem u nasoj mrezi je nedostatak kablova koji povezuju centrale sa krajnjim korisnikom - da bi neko imao isdn liniju neophodno je da nema dvojnika i da nije preko pcm-a... pa tek onda se razmatraju ostale tehnicke mogucnosti...

eee....

Telekom ima planove, a trebalo bi da svane svima oko Jula-Avgusta (ali posto je ovo ipak Srbija, nece to pre Septembra-oktobra)...

O cemu se radi, bice masovno povecanje linka ka inostranstvu, uvesce se novi pristupni broj (Samo jedan) cena ce biti 90% cene lokalnog razgovora. Nema kupovine sati, kada se konektujete preko univerzalnog username i password-a, na netu otvrate nalog (e-mail i tako to) i dobijate pristup POP3 i SMTP serverima!!! Dakle nema kupovine sati pa jos i telefon da placas, nego samo telefon i to po nizoj ceni. U startu se planira ciljna grupa oko 30.000 korisnika sa vecim i brzim prosirenjima...

/ovo uzmite samo kao okvirne podatke - i ma tu jos puno toga, ali zivi bili pa videli/

To prilicno dobro zvuci, cak i malo nerealno s' obzirom na to kako je do sada funkcionisao internet kod nas, ali valjda su dosli pameti, i ova nova vest da vlada hoce da otkupi deo akcija u Telekomu od Italije i Grcke je svakako dobra...

Amon_Ra je napisao(la):
... i ova nova vest da vlada hoce da otkupi deo akcija u Telekomu od Italije i Grcke je svakako dobra...

danasnji slas javnosti

Zaista nisam upoznat sa tvrdnjom italijanskog lista "Stampa" da je srpska Vlada od akcionara "Telekoma Srbija", STET-a i OTE-a, zatražila ponovan otkup akcija srpskog telekomunikacionog preduzeća. Za tako nešto nisam čuo, tako da nemam detaljniji komantar-kaže za "Glas" profesor Dragor Hiber, predsednik Upravnog odbora "Telekom Srbija".

Evo i saopstenja sa telekomovog sjat vezano za kupovinu opreme:

U okviru realizacije dugoročnog ugovornog aranžmana, Preduzeće za telekomunikacije "Telekom Srbija" a.d. i firma "Simens" 15. februara 2002. god. potpisali su ugovor o isporuci nove, savremene opreme za fiksnu telefoniju čija vrednost iznosi 16,5 miliona evra. U ime "Telekoma Srbija", ugovor je potpisao generalni direktor, mr. Draško Petrović, a u ime druge strane dr Hans-Martin Graf, direktor inostrane prodaje "Simens Austrija" i Georg Vajer, generalni direktor "VF TEL Simensa".

Ovaj ugovor će, pod vrlo povoljnim uslovima, omogućiti nabavku 150.000 tzv. ekvivalentnih linija najsavremenije EWSD digitalne tehnologije verzije 14. Ugradnjom nove opreme instaliraće se nove i proširiti postojeće digitalne centrale na području centralne Srbije i dela Vojvodine, što će znatno unaprediti kvalitet veza i usluga fiksne telefonije u Republici.

Posle ugovora sa "Eriksonom" koji je potpisan krajem 2001. godine, najnoviji ugovor sa "Simensom" predstavlja najveći i najznačajniji posao koji je "Telekom Srbija" zaključio od svog osnivanja.

Nego D-KEE ako znas da mi malo rastumacis znacenje "EWSD"?

Amon_Ra je napisao(la):
...Nego D-KEE ako znas da mi malo rastumacis znacenje "EWSD"?

EWSD (Electronic Worldwide Switch Digital, or, in German, Elektronisches WaehlSystem [Digital]) is a widely-installed telephonic switch system developed by Siemens. Siemens says that EWSD performs switching for over 160 million lines in more than 100 countries. EWSD is a modular system in which some switches in the system can be installed in a telephone company's centrex facility and other switches can be located at the customer
Important features of EWSD include the following:

Advanced Intelligent Network (AIN) 0.1 and 0.2 capabilities allow switching services to be added at Service Control Points, meaning that new services can be added and performed by the switching system without the customer having to buy new equipment.
In addition to AIN capabilities, EWSD provides ISDN, CLASS, SS7, and centrex services.
digital and analog lines can be combined in the same line groups, allowing full interoperability between digital and analog terminals.
Carriers using EWSD can provide Automatic Call Distributor services for customers with call centers.
EWSD provides both Bellcore AIN 0.2 and Global System for Mobile (GSM) communications for personal communications services.
Line types supported include single or two-party analog, coin, TR08, and ISDN Basic Rate Interface. Unidirectional Digital Subscriber Line (DSL) support is planned. Any line type can be added by simply changing the line card.

ili u prevodu na srpski - centrala!!! :)
ta centrala znaci moze da se koristi i za klasicne telefone, isdn ali i za dsl (samo treba staviti odgovarajuci modul (i sada alcatelove i siemensove centrale podrzavaju isdn - samo nema tih modula)

Re: eee....

LuxoR je napisao(la):
Telekom ima planove, a trebalo bi da svane svima oko Jula-Avgusta (ali posto je ovo ipak Srbija, nece to pre Septembra-oktobra)...
Zar nisu to prvobitno najavili već za april-maj.

D-KEE jel znas kada bi oprilike ta nova centrala treba da bude pustena u rad, i da li ce drati sa cenama?

Amon_Ra je napisao(la):
D-KEE jel znas kada bi oprilike ta nova centrala treba da bude pustena u rad, i da li ce drati sa cenama?

to nije jedna centrala... to je vise centrala ukupnog kapaciteta xxxxxx. postoji mogucnost da se postojece centrale nadogradjuju ili da se postavljaju nove (recimo po nekim gradovima gde nema trenutno isdn-a). znaci sve zavisi koji se moduli kupe.
sto se tice cena - to nemam pojma (zar je sada dranje?? :) )

recimo da trenutno ima oko 2.5 miliona aktivnih telefonskih prikljucaka- sto znaci da neaktivnih mora da ima barem jos 10 % sto je ukupna cifra oko 2.75 miliona - sta je tih 150 hiljada prema tom broju?? to ce da ode dok si rekao burek :) da su barem kupili 250 hiljada pa da kazes ok 10% nije lose... a ovo je zaista smesno... (barem po meni). jos jednom ponavljam - nije problem za tih 150 hiljada novih prikljucaka vec u samoj infrtastrukturi (dosta centrala je staro - sigurno barem 40% sto je cifra od oko 1 milion prikljucaka (ako se nastavi ovaj trend (150 hiljada - za godinu dana) trebace 7 godina samo da se zamene analogne centrale - a da se nista ne ulozi u nove prikljucke)) kao i nedostatak kablova izmedju centrala i korisnika ( pa smo mi onda izumeli dvojnike :) )

Znaci i ako bude pusteno za slobodnu "prodaju" cena ce biti veoooma zestoka...:(

Amon_Ra je napisao(la):
Znaci i ako bude pusteno za slobodnu "prodaju" cena ce biti veoooma zestoka...:(

a ko je to rekao??? cene zaista ne znam - ni kolike su trenutno niti kolike ce biti (i da li ce uopste poskupeti...).
samo sam predocio koliko je u stvari mala ta cifra od 150.000 novih prikljucaka tako da ne pomislite kako ce tih 150.000 resiti pitanje telefona u srbiji (mislim da bi tu cifru tebalo pomnoziti sa 10 da bi dobili neke znacajnije rezultate...(zamena svih postojecih analognih centrala i 500.000 novih prikljucaka)

Pa prosto je, ako je ovih 150.00 priklucaka bas bas malo to automatski dize cenu istog, jer treba vratiti troskove, nesto zaraditi, nesto dati za dz preko veze... na to sam misilo.

Telekom je u poslednje vreme sprovodio digitalizaciju na prostoru cele Srbije, problem je bio sto nisu zalazili po BG-u. Tako da je situacija masovno ovakva: tamo neki pi**ovac na Mlavi koji ima 50 stanovnika po 1 telefonu i dovoljno je bilo namestiti digitalu centralu usred neke bestragije i razvuci kablove do obliznjih 100 brojeva i imas pokriven ogroman deo od nekoliko hiljada kvadratnih km. Jednostavna racunica, to je lakse nego da se cimaju po urbanom BG-u.

Medjutim potpisani su ugovori sa Simensom i Alkatelom o velikom broju novih linijia. Imam jednog poznanika koji radi u Telekomu Srbija ali u "business" odseku koji mi kaze da ce biti u njegovom delu od 30.000 do 50.000 novih prikljucaka, sto znaci da ce za nas boraniju biti i vise (do 100.000). Ovaj ugovorbi trebao da pocne da se sprovodi od Nove godine.

Takodje, mi je rekao da KDS kakav se nudi i kakav jeste, jedino pravo na njega je ostvarila "Posta" tj. PTT. Treba ih razlikovati od telekoma jer to uopste nije ista firma, PTT samo ima u svom vlasnistvu odredjen broj deonica, usled cega je i nastao problem. Naime, Telekom je vlasnik celokupne kanalizacije grada i kroz nju ima pustene opticke kablove, svaki od ucesnika ugovora (tj. svaki ko ima odredjen broj deonica) moze koristiti te kablove, ali samo za svoje potrebe, tj. potrebe svoje firme sa 50% popusta. Dakle te veze se ne mogu iznajmljivati krajnjim korisnicima. Ovo je Srbija i PTT hoce i 50% i dalju prodaju usluga. Telekom im nudi soluciju da im izdaje te vodove, kao sto izdaju i svakoj drugoj firmi, ali za sada PTT to odbija i zbog toga se vrse silna prokopavanja i ostale kerefeke, da hoce ko ljudi da plate ne bi bilo kopanja i ceo BG bi bio na KDS-u u roku od 3-4 meseca.

Dakle od KDS-a u sirim razmerama nista, a od novih centrala i ISDN prikljucaka ce biti mnogo toga od Nove godine... (jingle bells, jingle bells... :D)

Izgleda da se nesto ipak desava po ovom pitanju...

11.09.2002.

ZAVRSENA INSTALACIJA NOVE OPREME u Krusevcu, Kragujevcu, Kraljevu, Cacku, Sapcu, Uzicu, Valjevu, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Somboru, Jagodini, Smederevu, Pozarevcu i Pancevu. U navedenim gradovima omoguceno koriscenje DODATNIH USLUGA - Profi plus, Profi ISDN ( sem u Smederevu) i Profi SERVER.

http://www3.ptt.yu/c_o_nama/novosti.php#11.09.2002.

Nazad
Vrh Dno