Šta je novo?

Internet telefon

Civil

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2005
Poena
380
Tetka mi se vraca iz USA u Srbiju... i zeli ovde neki internet telefon koji ima u USA... a ja blage veze nemam sta je to niti da li toga ima ovde... evo vam citat iz njenog email-a upucenog meni:

Kada sam pomenua telefon u proslom pismu, mislila sam na telefon koji ide preko cablovske i interneta, kao sto imam sada ovde (inace u stanu u Beogradu imam telefon i taj ostaje). Ja cu da donesem svoju tel. kutiju odavde i gledacu da je povezem sa cablovskom i internetom tamo. Naravno, moram imati jos jedan tel. aparat. Znaci, imala bih beogradski tel. broj (tako da kazem) i americki tel. broj (ovaj sadasnji) Npr: Aca zove svog prijatelja u Bostonu, a on podize slusalicu u Dubai-u (isti broj). Nadam se da cu uspeti, to je izvodljivo u svetu, ali sam skepticna kada je u pitanju Srbija (daj Boze da gresim).

Da li neko zna o cemu se ovde radi i da li mogu da obradujem tetku tako sto cu da joj kazem da jedna normalna tekovina u zemlji u kojoj ona zivi 30 godina postoji i u Srbiji? Mada sumnjam...

Meni jedino pada na pamet neki od Skype telefona koji mogu da rade bez racunara. Mislim da za tako nesto postoji prilicno interesovanje pa ako neko ima iskustva, bilo bi lepo da napise.

Naravno da može. Teoretski ne mora ni da donosi opremu iz USA nego da kupi ovde, ali ako joj nije problem da ponese još je lakše - ne mora da setuje parametre ponovo. Treba joj samo ADSL konekcija ovde u Srbiji.
Naravno, ovo važi samo ako taj njen servis radi po javnoj Internet mreži ali to je gotovo sasvim sigurno.
Kako shvatam ona ima VoIP adapter za običan telefon - na njemu su ubačeni podaci za konekciju i autorizaciju i to može da radi bilo gde u svetu ako se nakači na ADSL priključak (osim ako provajder baš ne želi da filtrira VoIP saobraćaj što nije posebno čest slučaj).
Bitno je samo da se u slučaju Triple play ready ADSL modema kao što će biti (ili je več ?) slučaj kod nas adapter ubode u onaj drugi ethernet port na ADSL modemu koji je za Internet.

@ytrewq Ok, nista te nisam razumeo :D ali me ipak zanima - da li to moze samo na ADSL-u ili moze i na kablu, to nisam shvatio a iz tvoje poruke bi se reklo da to moze samo preko ADSL-a?

Ako je tetka iz USA najverovatnije misli na Vonage servis koji je dosta popularan tamo. Doduše postoje i drugi servisi koji rade po sličnom principu, ali uglavnom da, radiće i na kablu i na adslu, nije bitno kog je tipa konekcija dokle god ispunjavam upload/download zahteve po pitanju brzine.

Praktično, kao što ti je tetka rekla, to je telefonska linija koja fizički nije ograničena jer je VOIP u pitanju, tako da bi ona imala amerčku liniju i samo bi je koristila iz beograda.

Konkretno kod Vonage-a dobijaš ruter, koji povezuješ sa adsl/cable modemom, obično preko ethernet porta (čitaj preko LAN kabla) koji dalje povezuješ sa Vonage telefonom, koji može da bude žični, bežični itd. Ruter je povezan sa adsl/cable modemom (ili opet ruterom nebitno je) i ima konekciju non stop jer nije vezan za računar uopšte (tako da je nebitno da li je računar upaljen ili ugašen..praktično nije bitno ni da li uopšte tetka ima računar u celoj toj priči). Na 1Mbit ADSLu ovo radi sasvim lepo, nema kašnjenja (uglavnom) i u većini slučajeva, kada su recimo pozivi ka USA u pitanju, ide glatko kao kada iz beograda obavljaš lokalni poziv, znači bez ikakvih prekida i slično.

Jedino što će verovatno morati da se "modifikuje" je adapter koji napaja ruter jer će verovatno raditi na 110v, ali to ne bi trebalo da budem problem za bilo kog iole veštog električara.

Više informacija imaš na www.vonage.com ili pitaj ako te još nešto konkretno zanima.

Najbolje bi bilo da od tetke saznaš o kom servisu se radi, da bi mogao više da saznaš kako funkcioniše i šta je sve potrebno.

:wave:

Poslednja izmena:
samo povedi racuna da ti upload bude veci ok 64 kbit/sec... ja imam FritzBox, fantastican voip/adsl ruter, i odbija da radi na adsl 512/64, a radi bez problema na 1024/128. Doduse, dok razgovaras, net na kompu ti je osetno sporiji. da ti je tetka malo mladja pitao bih te da nas upoznas ehehhee

Kod Vonagea kao minimum se navodi 96 kbit/s za upload. Na 1024/128 nije bilo nikakvih problema, kao i kod vladojka. ;)

Evo pitao sam je, to je upravo taj VONAGE !!!

@Vladojko Pa pazi, ona je razvedena, taman bih mogao... zena je ocuvana, zivela u USA, penzionisala se i dobila dobru otpremninu... nista ti ne bi falilo... ;)

Vladojko nema iskustva sa Vonageom,...realno je da bih bio pogodniji u te svrhe..koliko dobru otpremninu doduše? :D

Vonage će raditi lepo ukoliko imaš tipa 128k+ upload. Nameštanje rutera i telefona je takođe relativno pojednostavljen proces. Ako negde zapneš viči.

Ako negde zapneš viči.[/QUOTE]

Oko tetke ili oko telefona -))):d

Vrh Dno