Šta je novo?

Internet roaming (WiMax)

ZorMi

Čuven
Učlanjen(a)
11.08.2002
Poena
875
Moja oprema  
Laptop
HP Spectre x360 - 15-bl152nr / MS Surface Pro 3 / HP 15-dw2009nm...
Tablet
Samsung 8 / Xiaomi MiPad5...
Mobilni telefon
Samsung Galaxy A70
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch
Xiaomi MiAir Purifier 3C
Xiaomi Mi Robot Mop...
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Zatvorena su dva threada sa pitanjem o Internetu u pokretu, a da nije pomenuta najbitnija stvar: stiže za par godina, zove se IEEE 802.20 standard, derivat IEEE 802.16 popularno zvanog WiMax.

Za WiMax već postoje chipsetovi (Intel, Toshiba...), on omogućava prenos do max. 70Mbps bežično, bez usmerenih antena, bez optičke vidljivosti i na daljinu od više kilometara (teorijski do 31km). Otprilike kao što sada rade mobilni telefoni tako će raditi i bežični prenos podataka, sa 5-6 stanica se pokrije ceo grad. Koristi opseg beše 5-11GHz, a standard 802.20 će dodati i roaming mogućnost automatskog prebacivanja sa ćelije na ćeliju bez gubitka Internet veze. Unapredjena je i zaštita u odnosu na WiFi.

Prvi testovi pokazuju da to uglavnom radi, doduše ne punom brzinom, ali svejedno svemirskom za današnje pojmove. Nekoliko filmova sa DVDa paralelno u punom kvalitetu - bez problema. Prete da će ugušiti GSM/GPRS/EDGE/3G... kao i klasične Internet provajdere, ali kažu neće WiFi jer on ima svoje LAN prednosti.

Cuo sam vec ranije o ovome, deluje prilicno interesantno, mada je pitanje koliko ce vremena trebati da to zazivi bilo gde, a kamoli kod nas.
Btw, nije mi jasno zasto su zatvoreni threadovi do sada?

Pisao je i Nikola-Morbius na sajtu, niste citali ;)
U toku je pokrivanje vecih gradova u USA, ali kako je ta tehnologija veoma skupa, primena tece lagano...
Zasada u USA mogu samo firme da koriste, a cena je 10-ak puta visa od slicnih usluga (cable,adsl...)

Poslednja izmena:
Vrh Dno